Annonse

Jeg har nytt livet i Dubai lettkledd, i bikini, og kommet unna med drinker og noen kyss. «Du har vært heldig!» påpeker en bekjent som bor i Dubai. To unge trønderske jenter sitter fengslet på tredje måneden: Det gjør meg mer betenkt før neste besøk. Les hele saken her.

«Du har vært heldig!» Hun sier det, min bekjente som jeg chatter med på Facebook. Da jeg var der nede virket hun sorgfri og levde livet i Dubai. Nå snakker vi sammen på messenger om de trønderske jentene som sitter fengslet på tredje måneden uten noen formell tiltale, og vi er begge betenkte: Hva kan ha skjedd?

Les også: Jeg koser meg i Dubai; uten dårlig samvittighet!

Jenter på feil sted til feil tid

De var på fest i en privat leilighet sammen med folk fra ulike kulturer og ble servert drinker. Politiet hadde en razzia og samtlige på festen ble arrestert.

«På feil sted til feil tid,» har de fortvilte foreldrene til jentene uttalt. De vil ikke si hva jentene er anklaget for og norske medier som NRK har sjekket saken uten å få svar fra politiet. Les saken her.

Alkohol servert i private selskaper, hasj, narkotika og sex utenfor ekteskap, er forhold politiet slår ned på i Dubai. «Du må ha lisens for å ha lov å servere drinker på privat sted,» opplyser min bekjente som bor på stedet.

Saudi Arabia er strengt – Dubai er feriedrømmen for alle

Det er i Saudi Arabia du må gå med hijab og ta spesielle forhåndsregler. Dubai er feriedrømmen for alle, du kan gå fritt rundt i feriehabitten, og selv muslimene fester, drikker og koser seg. Alkohol nytes på hotellene og barene – dog får du ikke servert alkohol på vanlige spisesteder.

På de storslåtte shoppingsentrene heter det seg at du må dekke til skuldrene og ikke ha for korte skjørt, men jeg har kommet unna med begge deler. Jeg orker ikke å ha så mye klær på meg i varmen.

«Du har vært heldig,» chatter venninnen. «Ser en innfødt kvinne deg og klager til en av mallens vakter, blir du fulgt til utgangen og fortalt hvordan du må kle deg.»

Det har altså aldri skjedd meg. Men nå er jeg mer varsom før neste besøk.

«Du kan ha et lite sjal, kokett over skuldrene,» foreslår hun.

Å bli tatt med hasj kan gi 3 år i fengsel

En politimann jeg snakket med på en bar hvor han var privat gjest, sa jeg kunne gjøre alt i Dubai – drikke, flørte og kose meg, bare ikke bli tatt med hasj eller narkotika. Det kan føre til 3 år i fengsel. En mann som er ny i Norge og har bodd og jobbet i Dubai, er enig: Han sier de innfødte fester som gærninger, (de spydde i bilen hans på vei hjem og han nektet å kjøre dem) og at turister som nordmenn ikke risikerer stort og blir tatt lett på om det er noe. Dette har også vært mitt inntrykk:

Les også: Alt er lov i Dubai; bare ikke hasj

«For flere år siden traff jeg en mann i Dubai som jeg hadde en flørt med. Vi drakk drinker på en bar, kysset i en bil, og alt virket uskyldig og trygt. Jeg var også på besøk hos ham og drakk iste. Det var romantisk og forløp uten problemer og razzia. Ikke et sekund tenkte jeg på om kjolen var for utringet eller om det var lov.»

Under mitt siste besøk, i i julen,  inviterte en mann meg på nattlig tur i ørkenen, og en eldre muslim spøkte: «Pass deg, det er slanger der.» Snakes. Jeg tror han mente det som en fleip i overført betydning – og at det var forførere han mente jeg måtte se opp for om jeg ble med frivillig i ørkenen. Da han sa det var det morsomt. Jeg har sans for humor, og tenkte ikke mer over saken. Forøvrig takket jeg nei med et smil til utflukten i nattens mulm og mørke…

Må dele toalett med 50 kvinner

Nå, når jeg leser om saken med de to trønderske jentene som ikke slipper ut av varetekt, er det ikke så morsomt lenger. Jeg trodde de ville slippe ut etter to uker! Nå sitter de der i sin tredje måned uten formell tiltalte, og fengslingen er forlenget helt til 8. juli.

De er fratatt friheten som du og jeg tar for gitt, og forteller at de måtte faste under ramadan. De klager over kummerlige kår, det er ikke senger til alle og de må delvis sove på gulvet og dele toalett med 50 andre kvinner.

«De er på politistasjonen, der er det ikke så ille, det blir verre for dem om de havner i fengsel,» opplyser min bekjente som fortsatt oppholder seg på stedet.

Kan sitte fengslet i et år

Tanken på å være på besøk hos en venninne en uke, (som den ene jenta var) bli overfalt av politiet i en razzia, arrestert og ikke slippe ut på mange måneder, er skremmende. At norske myndigheter ikke kan gjøre noe, og heller ikke advokatene, er noe jeg ikke hadde regnet med kunne skje. Visstnok kan politiet holde de fanget i et år uten tiltale: Advokater raser og mener det ikke skulle vært lov.

Det setter en støkk i meg.  Jeg vil vurdere å være mer forsiktig ved neste besøk til Dubai.

«Jeg tenker også at det er veldig dumt for turismen. Hvorfor løser de ikke saken? Folk blir redde for å reise til Emiratene!»

Vil du reise til Dubai? Hvorfor, hvorfor ikke?

Les også: Mamma er tre ganger viktigere enn pappa

Les også: Det beste å gjøre i Dubai Best things to do in Dubai

Les også: Norwegian gjenåpner ruter til populære Dubai og DN mener nordmenn må advares mot farene. De advarer også mot dumme bloggere som meg. 😉