Annonse

calima gran canaria


I fem dager har kraftig tåke tatt fra oss solen: Det er calima – sand fra Sahara som blåser over kontinentet i harde vindkast. Værfenomenet rammer Gran Canaria og Tenerife  ca 20 ganger i året. Flere fly er innstilt til og fra Las Palmas.

 

Hva skjedde med solen? Vi ligger på Amadores-stranden i Puerto Rico-området da hele himmelen med ett er tåkefylt. Varmen er borte og vi fryser. Det er ikke tåke, men et værfenomen som kalles calima: For fastboende på øya er det ikke noe nytt, men for oss damene som soler oss på stranden, er det ukjent: Calima? Hva er det? Sandstøv fra Sahara som blåses over kontinentet og farger himmelen grå. Calima kan skape mye problemer.  Fly kan bli innstilt og folk kan bli syke.

Calima kan gi pustevansker

-Om vinteren er det ikke noe stort problem, men om sommeren kan mange få pustevansker: Hetebølgen sammen med sandstøvet, kan gi tette luftveier og irritere lungene, forteller en taxisjåfør. Eksperter Kanarijournalen viser til, hevder derimot at vinterens calimaen er verre for helsen; om sommeren blåser vinden raskere bort støvet. Spesielt er værfenomenet ille for lungesyke og andre i risikogrupper.

Mannen som kjører meg fra hotellet, håper på regn: Og på kvelden laver det ned: Det er bra. Noen kraftige regnskyll er ofte det som skal til for å vaske bort sandstøvet, slik at vi igjen kan oppleve blå himmel og sol.

Ille for næringsdrivende – mange blir syke

Damene som har reist helt fra kalde Trondheim er skuffet over værendringen: – Vi kom for sol og varme dager på stranden. Mer alvorlig er det for lokale næringsdrivende som må stenge ned når calimaen raser og for flybransjen som må innstille fly når sandstøvet  herjer som verst. Selv merker jeg også væromslaget på kroppen ; halsen føles tørr og jeg nyser. Jeg må opp på natten og drikke vann og ta en fisherman – halstablett. Å ligge høyere; med to puter hjelper på trangen til å hoste. Et par av mine venner blir litt småsyke og en norsk fastboende i Las Palmas  med lungesykdom har ligget rett ut i flere dager med tett nese, nysing og pustevansker. Hun minner om at støvet også inneholder partikler, virus og bakterier som noen blir veldig syke av: Faktisk er også dødsfall registrert.

Ligner på skrekkscenario i 2020

I følge spanske medier ligner den intense sandstormen på en calima øya opplevde like før verden ble stengt ned i 2020. Det vil vi IKKE har reprise på! Ingen av oss orker mer, og spesielt ikke hardt rammede næringsdrivende på øya.

Blir deprimert av masken

En neglepleier på øya sier at calimaen har nådd hennes venner på Tenerife også. Hun har ikke  tid til å spørre hvordan det går. Hun jobber for mye – også til å gå på stranden og bekymre seg over at solen er borte noen dager.  – Vil du ha litt vann, spør hun og sier at alle blir såre i halsen av calimaen. Det blir ikke lettere av at hun må bruke maske når hun jobber: Hun får ikke nok oksygen og føler i tillegg at masken gjør henne deprimert. – Privat går jeg kun ut for å lufte hunden, og uten maske: Får meg tilsnakk, vil jeg be dem la meg være i fred.

Øverste farenivå

Det spørs om hun får fred med det første: Fra lørdag er det oppsiktsvekkende nok meldt øverste farenivå for kovid på øya, til tross for at kun et fåtall av innleggelser på sykehus skyldes viruset. Masken må fortsatt på, men kan du holde 1,5 meter avstand utendørs, er i strand- og naturområder eller har legeattest mot maskebruk, kan du slippe. Spesielle restriksjoner som ble innført kort tid før jul, gjelder frem til 9. februar.

Bareiere er lei seg: Fra lørdag må de stenge ved midnatt. Hvorfor? Er det media som hauser opp frykten og får myndighetene til å agere? Nå må dette snart ta slutt. Heldigvis er det mulig å melde seg på et after party. Og calimaen: – Den er meldt tilbake neste uke, sier neglepleieren og ler da jeg stønner et neii: Vi overlever nok både calima og korona neste uke også – i så trivelige omgivelser og med så godt klima. Bare reis og vær glad, her er det bra,

Calima skygger for solen og stanser flytrafikk 

Har du opplevd calima? Send meg gjerne bilder eller en melding. Les også: Så farlig er calima.  10 tips når sandstøvet kommer.

For andre gang i 202  er det sendt ut farevarsel på Kanariøyene og flere andre øyer på grunn av calima. Bekymret? Les alt om værfenomenet her i denne artikkelen:    

Onsdag har vi sol, men det er fortsatt tett stranddis. Les mer her.  

 

Les også: https://thecanarynews.com/2022/01/calima-dust-reduces-visibility-at-gran-canaria-airport-and-across-the-islands/

 

Les også: Reis uten vaksine og maske til Spania. Slik gjør du det; 5 gode tips