Annonse

calima sandstorm gran canaria


Sandstormer truer Gran Canaria – nordmenns feriefavoritt: Værfenomenet calima rammer Gran Canaria og Tenerife  ca 20 ganger i året. Flere fly blir årlig  innstilt til og fra Las Palmas grunnet sand fra Sahara. Selv opplevde jeg flere kraftige sandstormer på Gran Canaria i 2022. Les råd, tips og info i denne artikkelen fra Helsetine.

I fem dager har kraftig tåke tatt fra oss solen: Det er calima – sand fra Sahara som blåser over kontinentet i harde vindkast. Værfenomenet rammer Gran Canaria og Tenerife  ca 20 ganger i året. Flere fly blir årlig  innstilt til og fra Las Palmas grunnet sandstormer.

Hva skjedde med solen? Vi ligger på Amadores-stranden i Puerto Rico-området da hele himmelen med ett er tåkefylt. Varmen er borte og vi fryser. Det er ikke tåke, men en kjent sandstorm på Gran Canaria: Værfenomenet  kalles calima:

(ˈkælɪmə ) a dust storm in the Canary Islands region, originating from the Sahara desert.

For fastboende på øya er det ikke noe nytt, men for oss damene som soler oss på stranden, er det ukjent: Calima? Hva er det? Ikke bare en normal sandstorm grunnet vind på øya. Nei, det er sandstøv fra Sahara som blåses over kontinentet og farger himmelen grå. Calima kan skape mye problemer.  Fly kan bli innstilt og folk kan bli syke.

Calima kan gi pustevansker

-Om vinteren er det ikke noe stort problem, men om sommeren kan mange få pustevansker: Hetebølgen sammen med sandstøvet, kan gi tette luftveier og irritere lungene, forteller en taxisjåfør. Eksperter Kanarijournalen viser til, hevder derimot at vinterens calimaen er verre for helsen; om sommeren blåser vinden raskere bort støvet. Spesielt er værfenomenet ille for lungesyke og andre i risikogrupper.

Mannen som kjører meg fra hotellet, håper på regn: Og på kvelden laver det ned: Det er bra. Noen kraftige regnskyll er ofte det som skal til for å vaske bort sandstøvet og sandstormen, slik at vi igjen kan oppleve blå himmel og sol.

Ille for næringsdrivende – mange blir syke

Damene som har reist helt fra kalde Trondheim er skuffet over værendringen: – Vi kom for sol og varme dager på stranden. Mer alvorlig er det for lokale næringsdrivende som må stenge ned når calimaen raser og for flybransjen som må innstille fly når sandstøvet  herjer som verst.

Så dårlig at jeg må utsette legebesøket

Selv merker jeg også væromslaget på kroppen. Halsen føles tørr og jeg nyser. Jeg er såpass preget av luftveisinfeksjonen at jeg utsetter legebesøket ved en hudpleieklinikk i Playa del Ingles halvannen uke. Når jeg kommer, tror legen jeg har hatt corona. «Det er grusomt,» sukker sykepleieren  på det medisinske kontoret.: «Folk tror de har influensa, og så er det calima.»

Hva kan du gjøre når sandstormen herjer på øya: Ligg høyt med flere puter, ta medisin og strepsils, dropp joggeturen, drikk vann

1. Jeg må opp på natten og drikke vann og ta en fisherman – halstablett eller en blå strepsils med lidokain.

2.Å ligge høyere; med to puter hjelper på trangen til å hoste.

3.Det hjelper å ta det med ro og droppe joggeturen.

4. Et par av mine venner blir litt småsyke og en norsk fastboende i Las Palmas  med lungesykdom må holde seg innendørs. Hun har ligget rett ut i flere dager med tett nese, nysing og pustevansker.

5. Hun minner om at støvet også inneholder partikler, virus og bakterier som noen blir veldig syke av: Faktisk er også dødsfall registrert under de kraftige sandstormene på Gran Canaria.

Flere råd når sandstormen herjer: Kilde Canarijournalen

Dette anbefaler regjeringen på Kanariøyene:

  • Drikk mer vann enn vanlig, uansett hvor fysisk aktiv du er, og drikk før du kjenner tørsten. Dette er særlig viktig for eldre og kronisk syke, som bør drikke vann minst en gang i timen for ikke å dehydrere.
  • Ligg unna koffeinholdige drikker, alkohol og drikker med mye sukker.
  • Ikke spis tunge måltider eller ferdig tilberedt mat, slik som salater med dressing. Spis måltider med mye frukt og grønnsaker, som skylles godt først.
  • De mest utsatte anbefales å holde seg innendørs på svært varme dager. Alle andre blir anbefalt å holde seg borte fra direkte sollys mellom 12 og 16 på dagen, og å solbade med stor forsiktighet og sammen med andre.

Ligner på skrekkscenario i 2020

I følge spanske medier ligner den intense sandstormen våren 2022 på en calima øya opplevde like før verden ble stengt ned i 2020. Det vil vi IKKE har reprise på! Ingen av oss orker mer, og spesielt ikke hardt rammede næringsdrivende på øya.

Blir deprimert av masken

En neglepleier på øya sier at calimaen har nådd hennes venner på Tenerife også. Hun har ikke  tid til å spørre hvordan det går. Hun jobber for mye – også til å gå på stranden og bekymre seg over at solen er borte noen dager.  – Vil du ha litt vann, spør hun og sier at alle blir såre i halsen av calimaen. Det blir ikke lettere av at hun må bruke maske når hun jobber grunnet koronaviruset: Hun får ikke nok oksygen, og føler i tillegg at masken gjør henne deprimert. – Privat går jeg kun ut for å lufte hunden, og uten maske: Får meg tilsnakk, vil jeg be dem la meg være i fred.

Øverste farenivå

Det spørs om hun får fred med det første: Fra lørdag er det oppsiktsvekkende nok meldt øverste farenivå for kovid på øya, til tross for at kun et fåtall av innleggelser på sykehus skyldes viruset. Masken må fortsatt på, men kan du holde 1,5 meter avstand utendørs, er i strand- og naturområder eller har legeattest mot maskebruk, kan du slippe. Spesielle restriksjoner som ble innført kort tid før jul, gjaldt frem til våren 2022 og sommeren 2022 er det nærmest maskefritt i Spania, bortsett fra hos legen og på sykehus og på lokalbuss.

Bareiere var lei seg over restriksjonene i våres: De måtte stenge ved midnatt.  Og calimaen: – Den er meldt tilbake neste uke, sier neglepleieren og ler da jeg stønner et neii:

Vi overlevde calima og korona i mars  også – i så trivelige omgivelser og med så godt klima.

 Bekymret? Ferien din vil trolig gå som normalt og sandstormen forsvinner ofte i løpet av noen dager. reis og vær glad, på Gran Canaria er det bra.

Calima skygger for solen og stanser flytrafikk 

Har du opplevd calima? Send meg gjerne bilder eller en melding. Les også: Så farlig er calima.  10 tips når sandstøvet kommer.

Flere ganger i 2022 er det sendt ut farevarsel på Kanariøyene og flere andre øyer på grunn av calima, også sommeren 2022.

Les alt om værfenomenet her i denne artikkelen:    

Onsdag har vi sol, men det er fortsatt tett stranddis. Les mer her.  

Foto: Canarijournalen og privat

Les også: https://thecanarynews.com/2022/01/calima-dust-reduces-visibility-at-gran-canaria-airport-and-across-the-islands/

 

Les også: Reis uten vaksine og maske til Spania. Slik gjør du det; 5 gode tips

Fakta om calima – sandstormene på Gran Canaria 

Satellittbilde som viser Kanariøyene under calima (til venstre). Til høyre Afrika med Sahara.

Calima er en værsituasjon der tørr og varm luft fra øst blåser vestover og ut i Atlanterhavet og når blant annet Kanariøyene. Fenomenet kan vare fra noen timer og opptil en uke. For å få til slik østavind må det subtropiske høytrykket ligge langt nord, og det må være lavtrykk i områdene sør for Kanariøyene. Calima fører med seg fint sandstøv fra Sahara, og den gir svært høye temperaturer på Kanariøyene. Sikten blir nedsatt, og fint sandstøv har en tendens til å legge seg på alle flater. Det interessante med calima er at sandstøvet som virvles opp i temmelig høye luftlag over Sahara, kan drive med de østlige passatvindene helt over til Nord-Amerika.  Kilde: Store norske leksikon