Annonse

Reise til Kanariøyene: Alt om hotell, temperatur, vulkan og covid

Reis trygt til Kanariøyene i vinter: Her er alt du trenger å vite om hoteller, temperatur, vulkanutbrudd , reise- og kovid-regler på Gran Canaria.

Jeg har i noen uker oppholdt meg på Gran Canaria, nærmere bestemt Maspalomas og Playa del Inglés. Jeg har testet regler, vær og hoteller. Etter nyttår går turen enda litt lenger syd, til Puerto Rico, nordmenns favrittt ved siden av Meloneras og Mogán. Hva er din favoritt?

Slik reiser du til Kanariøyene i kovidtid: A: Ta en pcr-test. Den skal tas maks 72 timer før du ankommer Las Palmas eller annen flyplass i Spania. Du kan ta testen gratis på kommunalt senter: Print ut resultatet selv på engelsk fra HelseNorge. Du kan også betale for tjenesten ved et privat helsesenter eller på Gardermoen; der er døgnåpent tilbud. For flere tips: Les alt om reiser og regler til Spania i denne bloggen. B: Fyll ut helseskjema for Spania. I skjemaet fyller du selv inn resultatet fra PCR-testen og hvor/når den er tatt. Skjemaet er omstendelig. Du må oppgi passopplysninger og full adresse MED postnummer BÅDE hjemme og der du skal bo i ferien første døgn. Kommer du ikke igjennom, er det hjelp å få ved innsjekkingsskranken på flyplassen. Pass bare på å være ute i god tid. Du får ikke sjekket inn uten skjema. I Las Palmas (eller annen flyplass) sjekker de qr-koden fra helseskjemaet før du henter kofferten. Det er alt. Les alt om reiser og regler til Spania i denne bloggen.

Covid-regler på Gran Canaria: Da jeg kom 10. desember kunne barer og restauranter holde åpent til 4. Det ble endret til 2, og nå klokken 1, som er nivå tre.  Enkelte hoteller/strandbarer krever kovidpass/pcr i julehøytiden: De skylder på mange turister, men jeg mistenker en kampanje fra myndighetene for å øke vaksinepresset. De fleste godtar et rasktt blikk på pcr-testen fra flyturen på mobilen din. (Blir du lenge, kan du vurdere å ta en ny pcr, men det skulle ikke være nødvendig.) Møter du ufine folk, gå:  Selv byttet jeg ut stamstedet i Playa del Inglés. De ble uhøflige og spurte om pass for en drink  i strandbaren. Jeg fant raskt nye steder hvor de møter meg med et smil, og kun det. Kontakt meg for tips.  Merk at på store hoteller kan du bli spurt om kovidpass/pcr når du sjekker inn. På mindre hoteller og spisesteder er det mer avslappet. Unngå buffeter – om du ikke er bekvem med  munnbind, plasthansker og håndsprit. Benytt heller á la carte utendørs. Dropp de store, fine hotellene: På leilighetshotell får du være i fred og kan lage maten selv. Alt om reglene på Gran Canaria i denne bloggen. 

Hva med munnbind? Det er påbud innendørs, men mulig å unngå. Ikke alle bryr seg. Jeg sniker meg på toalettet på restaurantene uten at noen ser meg, eller jeg viser legeattesten mot munnbindbruk.  Sistnevnte gjør at jeg kan fly og ferdes uten munnbind på offentlige steder, stort sett. Blir noen ufine, takker jeg for meg og går: Det er mine penger og jeg bruker de ikke på drittsekker. En sjelden gang bruker jeg maske; for eksempel ved små besøk på den lokale superen, apoteket og offentlig toalett – her orker jeg ikke ta opp kampen og tar hensyn til at kundene kan være redde og gamle. Men det skjer kun i få minutter. Ha en på lur som du kan bruke om det blir helt krise. Oppdatering: Munnbind utendørs er gjeninnført, men jeg bruker det ikke og ser få på gaten med maske..

Vulkanutbruddet i Las Palmas: Da jeg fløy fra Barcelona, spurte folk om jeg torde å reise til Gran Canaria nå som det er vulkanutbrudd der. Flyplassen i Las Palmas var en stund stengt. Her er det skapt mye unødig angst: I følge ambassaden på Gran Canaria, er vulkanutbruddet på øya La Palma og altså ikke på Gran Canaria overhodet! Per nå påvirker ikke vulkanutbruddet flyreisene. Utbruddet roet seg ned. I oppdatert stund er det helt over.

Korona-frykt?  Jeg har vært på reise i Spania siden slutten av agust og har ikke hatt korona. En lei hoste i Barcelona var vanlig infeksjon. Det sier meg at det ikke er så enkelt å bli smittet. Jeg har levd normalt, danset, snakket, gått på skole, flørtet i baren og hatt mange kontakter. Selvfølgelig er jeg klar over at jeg som alle andre kan få kovid, men jeg frykter det ikke mer enn andre virusinfeksjoner jeg har hatt og blitt dårlig av. Jeg føler meg i fin form, og tenker at det vil jeg tåle. Jeg  er mer redd for svekket immunforsvar og sykdom som følge av overvaksinering,  stress-testing og isolasjon. Samtidig liker jeg ikke å bli presset. Les også min mest populære blogg i år: Derfor sier jeg nei til vaksinen: Jeg lar meg ikke presse –  5 personlige grunner

Vitaminene jeg tar er: Brusetabletter som inneholder vitamin C, D og sink. Apotekene i Spania selger disse til lav pris. Smaken er god. I tillegg tar jeg magnesium mot hodepine/migrene) og Omega 3 og drikker mye vann.

HOLD UT: Selgere og andre jeg snakker med i Maspalomas er oppgitt over kovidreglene: «Det er katastrofe! Helt tragisk! De vil vaksinere 5-åringen min, helt vilt! Verden er gal!» Råd:  Stå støtt på egne ben, enten det er i sanden eller snøen. Pust med magen og hold ut.

 

Temperatur på Gran Canaria 

Jeg nyter varme dager i Playa del Inglés. Snitt-temperaturen er på 21 grader og full sol. Fra nyttår er det meldt opptil 27 grader! Enkelte dager er det vind og litt kjøligere, men finværet er raskt tilbake. Byene sør på Gran Canaria er kjent for å være varmest og mest solsikre: Nordmenn sverger til Puerto Rico og Mogán som er litt lenger syd enn Playa. Her kan du oppleve lunere og varmere dager. Ofte er temperaturen lik i Playa og Puerto Rico. Arguineguin er også et solsikkert valg: Les om min juletur med sønnen til Arguineguin her.  På kveldene er det kaldere, som en norsk høsttdag. Ha med tights og en vindjakke/genser. Tenk lag på lag og ha med et sjali  i bagen, feks om du er på shopping i Las Palmas, som jeg var en av dagene. Der er det kaldere. Hvor på Gran Canaria trives du best?

Hotell på Gran Canaria – tips

Jeg har testet flere ulike hoteller i Maspalomas julen 2021: Jeg bruker mye tid på google maps og booking.com og velger hotell som er prisgunstige eller rabatterte. Et tips er å kontakte hotellene direkte; det hender de har plass selv om det ser fullt ut på booking. Og de får avbestillinger. Her kan du lese om stedene jeg har bodd i desember 2021: Fra hotell til hotell på Granca med Holm. Håper du får inspirasjon til din neste reise. Hvor vil du? 😉

covidregler Kanariøyene

 

  1. Leilighetshotellet Veril Playa. Her bodde jeg 4 dager for en grei pris, rundt 65 euro natten med frokost. Grei leilighet med solfylt balkong med utsikt over bassenget. Betjeningen bar preg av kovid og virket nervøse. Legeattest mot maske ble godkjent. Likevel skalv frokostsjefen da han så meg uten maske. Da han forsto at jeg var fritatt, gikk det greit. Men jeg måtte bruke plasthansker og håndsprit. Bassenget var kaldt, men forfriskende. Stille, lite hotell, som kanskje blir for kjedelig for noen, og litt Langt å gå til Playa del Inglés-stranden. De var ikke spesielt serviceminded i restauranten. Poolguyen, en kunstlærer fra Cuba, stresset litt mye med poolreglene, men gjorde ellers alt for å hjelpe til.
  2. Overpriset luksushotell – Seaside Sandy Beach.  Jeg ville unne meg velvære, men ble møtt av et covidhysteri. Covidpass/pcr måtte mailes ved ankomst og legen ble livredd da hun så jeg hadde fritak fra maskebruk: Hotellet fryktet kontroll  og bøter. Jeg måtte bruke visir til frokost. Les saken om dette her. Hotellet var mindre enn på bildene, jeg hadde ikke sol før etter kl 15 på balkongen og hele frokostområdet ute var i skyggen: Kaffe i solen om morgenen betyr mye for meg. Det får du ikke her. De har frisør, spa og trimrom, men alt er lite og du må lete for å finne tilbudene. Jeg etterlyste vann-aerobicen. De svarte aldri på mail, men damen hadde timen neste dag. Slike dyre hotell er ofte billigere via pakketurer. Ikke bestill de på egen hånd fra booking.com slik jeg gjorde. Ving-resorter i Playa og Arguineguin er mye større og bedre enn dette, dessuten.  Les alt om den traumatiske visir-opplevelsen her.   Fra 100-300 euro per natt.
  3. Solid leilighetshotell med havutsikt og fuglekvitter: På VIP Nogal Apartamentos bodde jeg i 5 dager. Etter stresset med visir på Sandy Beach, ville jeg ikke ha en ny slik opplevelse. Jeg gruet meg for å sjekke inn på nytt sted. Det gikk over all forventning. Papirer og alt fylles ut på rommet i ro og fred og ingen spør om noe. Hotellet er kun betjent noen timer på dagen og du låser deg inn og ut selv. Leiligheten var romslig og balkongen stor, håndkleene gode. Basseng-området var nydelig og stille, som i mormors hage. Dette er nær sanddynene i Maspalomas, så ta turen dit. Litt lenger å gå til stranden i Playa, men det er greit. Et ektepar fra Nederland har drevet dette hotellet i en årrekke. De leverer ferskt frokostbrød på døren hver morgen. Det er sjarmerende. I tillegg fant jeg krydder og olje på kjøkkenet, en god flaske rødvin og kaffe/te/snacks. Hyggelig å føle seg som en gjest. Det eneste dumme er at det ikke finnes heis: Heldigvis har de folk som kan bære tunge kofferter opp tre etasjer. Fra 70 per natt og oppover, kommer an på sesongen.
  4. Apartementos Tamaragua. Her har jeg vært noen dager. Nogal var fullt i julen og dyrt. Prisene har steget og går nok ikke ned før godt over nyttår. Tamaragua betyr visstnok Buenos Dias på kanarisk  good morning. Det er et stort, rimelig og godt leilighetshotell med fint, oppvarmet basseng. Rett ved visirhotellet jeg rømte fra og mye billigere. Kun 5 minutter til Playa-stranden. Her er det også barnefamilier, så du måle litt lyd rundt bassenget. De har en liten café som er åpen til kl 18. Det eneste jeg ble spurt om i resepsjonen var mitt norske pass og de godtok legeattesten mot maske med en gang. Fra 60 euro og oppover, sjekk sesongen. Kontakt hotellet direkte for rom.
  5. Puerto Rico: Her er det populært for nordmenn og jeg ser etter  leilighet eller hotell her i januar da en venninne kommer ned. Jeg har sjekket AirBnb, men det ser dyrt ut. Du kan også sjekke utleie av leiligheter, f.eks på Marketplace på Facebook. Vær obs på at endel leier ut kun over lengre tid. Jeg er takknemlig for tips – da jeg har tenkt å oppholde meg på øya en stund til. Et lite innspill til: I følge venner er det mindre kovid-styr på Lanzarote og i Puerto Rico enn i Playa del Inglés. Det kan endre seg.

OPPSUMMERING: Hovedinntrykket er at det er få syke på Kanariøyene og at det meste går greit for turistene på Gran Canaria. Enkelte du møter vil alltid være livredde for kovid og frykte kontroll og store bøter; særlig de store kjedene og hotellene. Noen vil være aggressive og lite hyggelige – de fleste vil være vennlige. Du lærer deg å navigere. Kjenn din verdi og gå om det ikke føles riktig. Si fra; meld tilbake om opplevelser på google og booking.com. Det er ellers mye mindre stress å være her enn hjemme i kalde, nedstengte Norge. Her fyller jeg på med livsviktig vitamin D daglig, koser meg i sanddynene, svømmer i oppvarmet basseng, ser flere folk enn hjemme, er mer sosial og koser meg med dans og hyggelig samvær på barer og god mat og drikke. Alt i alt, en boost for god helse!

Ønsker alle en knallfin jul og et riktig god nytt år.

Gran Canaria mest populær

Gran Canaria er nordmenns favorittreisemål om vinteren, også til jul.  Hele 27 prosent av vinterens reiser gikk  for noen år siden til  Gran Canaria. De yngste velger Tenerife. Dette i følge Respons Analyse for reisebyrået Ticket.