Annonse

covidregler Kanariøyene

Maspalomas: Kanariøyene innfører covid-restriksjoner. Årsak: Restaurant- og hotelleiere trues med store bøter.  LES ALT OM DE NYE REGLENE I DENNE BLOGGEN.

«Jeg fikk to bøter uten grunn,» fortvilte en restauranteier i Spania. Han pleide å ha latinomusikk og dans i den lille cafeen. Nå tør han ikke mer. Og for få dager siden gikk han med på de nye reglene. Også hos ham hang skiltet med helsemyndighetenes nye vaksinekampanje: Kun tillatt å spise for covid-vaksinerte. Jeg skyndte meg forbi. Å sitte inneklemt i små båser blant vaksinerte, fristet ikke. Da velger jeg heller friheten på store, åpne restauranter med utendørs glødelamper og kelnere som lar meg være i fred.

Krever pcr eller vaksinepass også for innenlandsreisende til Gran Canaria 

På Kanariøyene har det vært mer avslappet. Ute på øyene har man levd sitt eget, friere liv, forklarer catalonerne meg. Men 1. desember kom innstrammingene også på Gran Canaria: Folk kan ikke lenger dra fra fastlandet i Spania til Kanariøyene uten å bli sjekket for covid-papirer. Det er trist for spanjoler som så for seg en fri reise over i julen. Helt klart trapper helsemyndighetene opp også her for å få flere til å vaksinere seg før nyttår: Vi vet at mange er skeptiske både til vaksinene og oppfølgingdosene. Ved å få advarselen når du kjøper «ditt daglige brød» på det lokale bakeriet, håper myndighetene å overtale flere. Trolig er det også for å vise vaksinerte at de er privilegerte: Mange vaksinerte har følt seg lurt og med god grunn. De ble lovet fordeler og fikk det ikke. Men selv de må nå vise covidpass for å kjøpe morgenkaffen og croissanten og ta pcr støtt og stadig: Hva slags frihet og glede gir det, helt ærlig?

Slik gikk reisen til Kanariøyene

Fredag 10 desember. Barcelona: Jeg regner med å bli spurt om pcr-test denne tidlige morgenen på flyplassen El Prat, i skranken til RyanAir. Men de er kun opptatt av bagasjevekt: Jeg har 6 kilo for mye og må punge ut. Vel fremme i Las Palmas, skjer det: Før jeg får hente kofferten, blir jeg beordret til en liten kø der jeg blir spurt om pcr-test og legitimasjon.

«Heldigvis har jeg vært føre var og fikset det. Ellers kunne jeg, som en FB-venn foreslo, tatt en pcr på flyplassen. Nå slipper jeg det, og kan ta taxi rett til hotellet i Maspalomas.»

Regler ved reise fra Norge-Kanariøyene

Reiser du til Kanariøyene fra Norge, må du fortsatt fylle ut helseskjema for Spania og vise en fersk pcr-test ved innsjekkingsskranken. Mer om hvordan du reiser fra Norge-Spania mest mulig skånsomt i denne bloggen: Reis uten vaksine og maske til Spania. Slik gjør du det; 5 gode tips

PCR 72 timer før ankomst

Reiseregler til Gran Canaria, les her:  I følge ambassaden er det fra 1. desember 2021 -15 januar 2022 pålagt PCR test tidligst 72 timer før ankomst til Kanariøyene, også for innenlandsreisende.  Det er lettere enn til England og USA, hvor det kreves test 24 timer før ankomst. Har du ikke test, kan du ta den på flyplassen på Kanariøyene. Nekter du, vanker 10 dager i karantene og sanksjoner: Requisitos sanitarios de entrada a viajeros nacionales (gobiernodecanarias.org)

Plasthansker til frokost

Å spise frokost på hotellet i Maspalomas er som det var i Larvik på bursdagen min i mai. Da holdt The Well stengt og jeg dro til Farris bad. I frokostbuffetten på Farris krevdes munnbind, håndsprit og plasthansker. Slik er det også på Gran Canaria-hoteller  – vel og merke på buffeter. Jeg slipper masken, men vakten passer på at jeg bruker håndspriten og hanskene.

Nå holder The Well åpent; les en av mine mest populære blogger om om naken-reglene alle spør om  her. 

Unngå maske med legeattest

Sliter du med maskene? Den eneste måten å unngå bruk av maske på hoteller, fly og offentlige steder innendørs er å ha en legeattest. Du kan be fastlegen eller en spesialist du går til skrive en på engelsk eller du kan få en internasjonal legeattest fra  legekyndige på Faktisk ikke/Instagram. En internasjonal test, vil nok bli godtatt flere steder. Det er enkelt å avvise en norsk legeattest med at «den kun gjelder i Norge.» Legeattester koster noen kroner, men det gjør jo andre legebesøk og attester også.

Pcr-test  ikke lenger gratis

I Barcelona kunne du inntil nylig ta gratis pcr på sykehuset. Nå er ordningen avviklet og du må betaler fra 600 kroner til over tusenlappen på private sentre. Det kommet an på hvor fort du må ha den. I Norge kan du fortsatt ta gratis test på kommunale sentre og selv printe den ut fra HelseNorge på engelsk til reisen.

Mer restriktivt på Kanariøyene

I følge nettstedet Flysmart24.no kan du nå risikere å bli avkrevd coronapass eller fersk pcr også på Kanariøyer som Gran Canaria og Tenerife: Særlig gjelder det spisesteder, barer og hoteller som tar mer enn 50 gjester. Som de skriver, skyldes det redsel. Restaurant- og hotell-eiere trues med store bøter om de ikke følger reglene. Merk at det står kan – og at du ikke nødvendigvis vil  måtte vise noe på de lokale barene og utestedene. Jeg testet nettopp en pub på Gran Canaria hvor det meste skjedde utendørs: Her var det dans, DJ og god stemning og jeg ble ikke spurt om maske da jeg gikk inn for å bestille drikkevarer. Just saying. 😉 

Vær kreativ, spis ute

Dette er uansett triste tilstander både for turistnæringen og gjestene. FB-venner forteller meg at de i Valencia ikke slipper inn i en café for å kjøpe sigaretter engang uten covidpass.  Mitt tips er; vær kreativ. Send  en venn eller kjøp sigarettene andre steder. Sett deg ned utenfor og betal der.  I Spania er det fortsatt temperatur til å innta måltider utendørs: Vi kan unngå å gå inn i de cafeene og håpe på at helsemyndighetenes vaksinekampanje opphører. Merk at grunnet covid tilbyr de fleste spanske restauranter nå å scanne menyen digitalt via en qr-kode: Lenge var menyene «smittsomme» og redsel for covidsmitte tvang teknologien fremover. Endel steder får du nå menyen på print igjen om du er ubekvem med å scanne koden.   Du bestiller og betaler som før, av en kelner: De elsker kontant betaling; så viruset smitter heldigvis ikke via mynter og sedler. Bra er det. 😉

Book egen leilighet – unngå buffeter

Mange misliker å bli overvåket: Vil du være mest mulig i fred, kan du booke din egen leilighet eller unngå hoteller med buffetservering. Bestiller du frokost, lunsj eller middag fra en ute-restaurant, trenger du ikke å tenke på masker eller covidpass.

Avbestille Kanariøyene eller ta sjansen?

I norske aviser leser jeg at folk avbestiller planlagte turer til Kanariøyene før jul og på nyåret grunnet restriksjoner og omikron-frykt. Dette er leit for turismen. Er vi et land av pingler? Svenskene og danskene kom til Alanya i fjor høst, mens nordmenn uteble. Hvor ble det av vikingånden? Samtidig kommer Ving med nye fristende og rimelige turer til Gran Canaria på nyåret: De vil ha gjestene tilbake!

Reisetips i coronatid: Min klare oppfordring: Bare reis!

Helsetines råd: 

Ikke la omikron eller restriksjoner hindre deg fra noen gode og sårt tiltrengte uker i solen. Husker du den gangen du ble matforgiftet på tur, skikkelig solbrent eller veldig forkjølet? Du lot ikke det hindre deg fra en ny reise, eller? Selv fikk jeg for noen år siden et kraftig virus i utlandet og hostet i flere uker etterpå. Jeg trengte Cosylan. Etter en reise i Thailand med småbarn, kom jeg hjem med brennkopper over hele kroppen og måtte til min sjefs fortvilelse sykmeldes i to uker. Brennkopper er smittsomt. Mye er det, ikke bare virus.

Jeg tok sjansen på å reise igjen. Det gjør sikkert du også. Reis og nyt solen. Med litt flaks vil alt gå bra.

Bekymret for vulkanutbruddet på Kanariøyene? Les her.

Jeg har vært i kontakt med ambassaden i Madrid og på Kanariøyene. I følge ambassadene påvirkes per nå ikke flytrafikken til Las Palmas av vulkanutbruddet på øya La Palma.

Under ser du bilder fra livet i Maspalomas:

 

Kanariøyene til jul? Les blogg om min jul med poden her. 

Les også: Jeg var på Tenerife da verden stengte ned i mars 2020. 

Les også: Ja, vi skal reise på ferie igjen; uten vaksine og koronapass!