Annonse

Folk er delt i synet på Trine Skei Grande etter skandalesaken om sex i åkeren med en 17-åring:  «Mange har vel gjort noe dumt i fylla og kåtskapen, noe man gjerne skulle hatt ugjort etterpå. Hun synes hun må forsvare seg, han vil helst ikke snakke mere om det. Tar det vel som meg, det er en del av voksenopplæringa. Var ute for ei mye eldre ei sjøl jeg, trodde jeg var kommet til himmelen. Først i disse dager har jeg forstått at jeg ble krenka,» skriver en voksen mann selvironisk.

Jeg fikk mye respons på min blogging om Grande-saken. Dette er de to sakene jeg har skrevet:

Nå må vi slutte å mobbe Trine Skei Grande!

Jeg tilgir Trine, men om det var min sønn hadde jeg hatet det!

Folk er delt i synet på om hun  gjorde noe galt.  Her kommer en oppsummering.

Dette mener mine lesere: De har 4 ulike synspunkter.

1. Uskyldig, frivillig affære som tilhører privatlivets fred. La henne være.

2. Hun har vist dårlig dømmekraft og rotet det til – men det er bagatellmessig.

3. Det som skjedde den gangen var ikke så ille, men at hun lyver og legger skylden på gutten i dag er stygt.

4. Forkastelig at hun som stortingsrepresentant hadde sex med en full 17-åring. Enda verre at hun løy og la skylden på gutten. Har ikke tillit til Grande lenger og synes hun bør gå.

Hvilket av alternativene over stemmer best med ditt syn?

En flott hyrdestund

«Det er vel ikke umoralsk «å ha sæ litt», det er jo helt naturlig. Når så lysten er tilstede hos begge parter, da blir det en flott «hyrdestund» Hyggelig synes jeg. En offentlig person blir nå gransket «opp og i mente» av pressen og hetset av enkeltindivider. Det er ikke bra! Mobbeoffer og overgriper blir de betegnet som, fordi de hadde en «hyrdestund» Ikke bra!  Det som ikke er bra i saken, er at TSG forteller usannheter som kan oppfattes som at ungdommen er en overgriper (hvis det er sant) Kanskje «fake news» som Donald ville sagt? skriver en godt voksen mann til Helsetine.

Ren personhets

«Det var fint du satte ord på det jeg har tenkt de siste dagene. Dette går over alle støvleskaft. Det Resett og Lurås har drevet med den siste tiden, er ren personhets. Når har han tenkt å stoppe? Når TSG ligger med brukket rygg? Og nettrollene henger seg på og lager nye rykter. Syns ikke dama fortjener dette. I mitt hode er det hun har gjort ikke sammenlignbart med noe av det andre pressen har veltet seg i de siste ukene,» skriver voksen dame på Helsetines side på FB.

«En gutt på 17 har vel lov til å ha sex og det skjedde frivillig. Verre at han var full kanskje, for han var vel litt ung for alkohol…men det er vi ikke så nøye med på landsbygda . Men å ha sex, det er farlig det,» spøker en kvinne. 

Grande tyr til løgn i pressede situasjoner

Mange er sinte på guttens vegne og gir uttrykk for det på Helsetines FB-side.

«Det kan godt sammenlignes med Søviknes , full ung person har sex med eldre kjent person. Dobbeltmoral, jenter» raser voksen mann.

«Å beskylde andre for overgrep er utilgivelig og for min del har hun visst en side av seg selv som gjør henne uegnet i politikken. Saken viser at TG tyr til løgn i pressede situasjoner og ikke hvilke som helst løgn , Hun har fremstilt et annet menneske som overgriper og seg selv som offer og hun skal sitte i regjering,» fortsetter han.

«Hva om en 38 årig mann hadde hatt sex med en 17 år gammel jente? Vill overskriftene vært likedan? Viktig med forståelse begge veier da. Føler ofte at menn skal tas…… Vi er jo griser og det som værre er….. (satt litt på spissen)…. ,» innvender en man.

Et overgrep mot gutten å lyve

«Uff, nå leste jeg VG også, hvor gutten forteller at Trine har fremlagt en versjon til bekjente at gutten har dratt henne bak en busk og hoppet på henne.. fremstilt han som en overgriper.. dette etter at de hadde en felles avtale om å ikke fortell.. det var stygt,» svarer en annen mann.

«Dette er overgrep mot han unggutten. For 10 år siden hadde han seg med en eldre dame på fest. Nå lyver hun om hva som har skjedd og han blir fremstilt som overgriper….. hadde det vært en mann i tilsvarende situasjon og aldersforskjell så hadde han måtte gå fra jobben og hengt ut i mediene og stemplet. Nå mener man at vi må vise hensyn til TSG …….. dobbeltmoral fra helvete sier jeg.Utgangspunktet er dette en fillesak, det var frivillig. Men så lyver TSG om det …. uakseptabelt,» sier nok en mann. »

«Mener du å si at de voksne ikke hadde noe ansvar for at en mindreårig drikker seg full i et bryllup? Joda, hun var også full, men juridisk og moralsk så regnes det ikke som en formildende omstendighet at man begår noe i fylla. Det er heller en skjerpende faktor. En politiker bør kunne beholde kontrollen over seg selv selv når hun har drukket. TSG utnyttet ham sikkert ikke bevisst, men jeg synes objektivt sett er en utnyttelse når noen har sex med en som er så fulle at de har sviktende dømmekraft! TSG gjør dessuten saken enda verre for gutten ved å fortelle ar det var han som kastet seg over henne og dro henne ned på bakken. Gutten er sjokkert over fremstillingen og mener hun snur alt på hodet! Virker som hun har pyntet på saken og fortalt en sminket versjon til Erna. Her der det svært mange alvorlige faktorer!» skriver en opprørt mann.

«Avgå..hon har skitit i det blå skåpet..hade det varit en man,så hade han varit avsatt för länge seda,» skriver en svensk mann.

Begynn å styre landet vårt

Så får andre lesere av Helsetine nok:

«No sluttar vi denne mobbinga og bed politikarane våre om å gjere det dei skal:Styre landet som flyt av mjølk og honning! Så får dei fordele rettferdig, ta med matpakke på møta sine (slik vi andre i det offentlege har gjort gjennom heile arbeidstida vår), og la alkoholen gå av eiga lomme (og fylgje norsk lov når det gjeld ungdom og alkohol)! Moralist??? Ja!!! «skriver en dame som svar.

«Hele saken gjør meg uvel, dette er privat, vi har ikke noe med det. Nå er det vel nok skriverier om et hopp i høyet for ti år siden og om alle MeToo-krenkelsene. Jeg har i alle fall fått nok, nå går vi videre på ordentlige nyheter som har noe å si for velferd/ikke velferd, skriver en kvinnelig leser.

«En sak drevet frem av useriøse nettesteder» sier tv2´s politiske kommentator. Kunne ikke vært mer enig. Hun har vist dårlig dømmekraft, men det er alt. Nå syns jeg saken bør legges død,» sier en kvinne.

«Tilgi? Er det problemstillingen? Saken er; privat fest, frivillig sex, asymmetrisk alder men ingen asymmetrisk maktrelasjon. Frivillig sex er frivillig sex – så lenge vi er over seksuell lavalder og det ikke er snakk om asymmetri som kan fanges i lov, retningslinjer eller regelverk,» hevder en tredje kvinnelig leser.

Den som aldri har driti seg ut, kan kaste første stein

En kvinne protesterer mot hetsen ved å dele  innlegget til komiker Rigmor Galtung :

«Nå er det nok! Trine skei Grande er under et helt umenneskelig press akkurat nå- man kan si at det var Giske også, men dette er noe HELT annet. Nei, det er ikke sånn at jeg tenker at fordi hun er kvinne så skal hun «slippe unna»! Jeg er for likhet, både når det gjelder ubalanse i makt og eventuell misbruk av denne, og at trakassering er trakassering, uansett om dette kommer fra en mann eller en kvinne! Det er ikke det Trine SG saken handler om! Dette handler om en episode som skjedde for 10 år siden, i en privat sammenheng og der begge, i etterkant, har sagt at det var frivillig!! Er det dumt å ha sex med noen som er mye yngre enn seg? Muligens, men du verden- den som er uten skyld og aldri har «driti seg ut» kan kaste den første steinen! Jeg kan ikke kaste smågrus en gang, jeg! sier Rigmor.

Vi er alle små mennesker som tråkker feil

Vel er Trine en kjent politiker og hun bør kanskje tåle litt mer enn oss «vanlig dødelige», men hun er tross alt bare et menneske hun også! At hun nå har blitt en kulturminister som antakeligvis vil gjøre en glimrende jobb,har kommet helt i bakleksa. Alt på grunn av et nettsted uten presseetikk, ryktespredning og dyneløfting som i utgangspunktet ikke har noe i media å gjøre! Min kjærlighet til imitasjonen jeg gjør av TSG har bare blitt større etter dette. Vi er alle små mennesker som tråkker feil av og til- det er det som er å leve! Jeg sender varme tanker til Trine og håper hun snart kan få ta fatt på den jobben hun er satt til å gjøre! skriver komiker Rigmor Galtung.

Flyttet grenser for hva vi skriver om

Jeg skal prøve å konkludere: Ryktesaken hvor to mennesker hadde frivillig sex, tilhører slik jeg ser det privatlivets fred. Av den grunn har jeg blandede følelser når jeg blogger om saken. Med hvilken rett kan vi kreve å få vite detaljer fra en voksen dames private sexliv og hvem som sjekket opp hvem?

Resett trykket storyen mot guttens vilje og uten å informere Grande og har flyttet grenser for hva vi skriver om. Det er ikke en sak som er sammenlignbar med Søviknes; for der var ikke sexen frivillig, ergo var det et overgrep: I tillegg skjenket han 16-åringen som var ung FrPuer og hadde sex med henne under et partiarrangement. I Grande-saken har vi en privat fest hvor ting har skjedd frivillig.

Hvem blir den neste som skal henges ut?

Mange ser på Lurås som en blanding av rebell og helt som tør å skrive om ryktene. Men ved å gjøre det, har han plaget både gutten og Grande som nå begge føler  seg som overgripere. Han tilbød gutten en halv million for å snakke ut, noe som er i strid med vær varsom-plakaten.

«Tenk om det var deg eller meg? Ingen liker å bli hengt ut offentlig for dumme ting de har gjort i fortiden. Mange hadde pyntet på storyen om den kom for en dag. Det er menneskelig»

Dårlig dømmekraft og rotete uttalelse

Grande viste dårlig dømmekraft under bygdefesten for 10 år siden. Det er pinlig og hun har rotet det til ved å (om det er sant) love gutten at de ikke skulle si noe, og etterpå gå ut i media likevel. Han sier han fikk sjokk da hun sa til ham at hennes versjon var at «han hoppa på henne.» Han følte seg uthengt som overgriper og gjorde et intervju med  VG hvor han sa at de gikk en tur og lå sammen. Frivillig. Noe mer vil han ikke si om saken, han forholder seg til det som nå er ute.

Som en av mine lesere nevnte: Det er ikke urimelig å tenke at hun som kvinne synes hun må forsvare seg, mens han som gutt/mann ikke vil ha noe mer snakk om det. Det er ikke uvanlig å være uenige om hvem som sjekket opp hvem. Historiene er ikke så forskjellige. Det er heller ikke sikkert at uttrykket «hoppa på» er vondt ment, selv om det var uklokt sagt. Er å hoppe på noen et overgrep på landsbygda, eller bare en ivrig form for sjekking?

«Mia Gundersen blir stadig sjekket opp av unggutter på Snapchat og forteller at unge menn er svært opptatt av eldre damer,» nevner en av Helsetines lesere.

Jeg fikk respekt for guttungen

«Men at jeg også kjente det i magen på guttens vegne da han sto frem i VG og sa han følte seg uthengt: Ja! Om jeg også ble skuffet over Grande? Ja. For han er bare en vanlig gutt fra bygda og hun er tross alt topp-politiker som må tåle mer!»

Det viser hvor voldsomme krefter som var i sving der ute. Hvor stort trykket var.

«Jeg fikk respekt for guttungen som først ble fremstilt som mindre begavet og som så fremsto som voksen, klok og veloverveid i VG.  Med ett virket han som den mest voksne av de to. At gutten takket nei til å stå frem mot betaling er også prisverdig. Presset han sto i var voldsomt og han fant det slitsomt.»

Vi kjenner ikke hele sannheten. Du og jeg var ikke på den åkeren og vet ikke hva som ellers er sagt mellom de to.

Hadde vært tjent med en beklagelse

Lenger kommer vi ikke. Erna Solberg  vil ikke snakke med gutten selv om han er villig til å forklare seg.

«Jeg hadde tatt samtalen med gutten. Kommunikasjon er stikkordet i konflikter og ved mulige misforståelser.»

Hadde jeg vært Grande, så ville jeg for det første ringt gutten for å klare opp. Og jeg ville gitt en uttalelse hvor jeg sa at de husker ting ulikt men at jeg som voksenperson selvsagt tar ansvaret for det som skjedde på åkeren den sensommerkvelden for 10 år siden.

Reaksjoner?

Kan vi nå si case closed? Den som lever får se.

Alle kommentarene som er gjengitt er kommentarer jeg har fått på Helsetines blogger om Grande-saken. Diskusjonen foregikk på Helsetines FB-side og min private FB-side der sakene var linket til fra blogg og Twitter. Kommenter også gjerne rett på blogg, slik at alle leserne får se kommentarene dere skriver.

Takk for debatt og innspill i sakens løp!

Les også: Mia Gundersen får tilbud fra unge menn på Snapchat

Les også: Et tidsskille i mediene. 

Les også: Isak fra Skam mener folk skal få ha sex med hvem de vil.

Les også: Ingen fortjener den dritten som Trine Skei Grande får nå.