Annonse

Uten bankkort får du ikke penger utbetalt fra Lånekassen. Ungdommen, som er flyktning, mangler en attest, og kan dermed ikke få utbetalt stipendet han har fått innvilget på videregående skole. Uten bankkonto – ingen penger! Etter fem måneder venter han fortsatt på stipendet.

Et penge-mysterium

Jeg sitter midt oppe i et penge-mysterium. Jeg lurer på hvordan det kan ha seg at en ungdom må vente i fem måneder på å få utbetalt et innvilget stipend fra Lånekassen. Jeg tenker at her er det noen i NAV eller UDI som ikke har gjort jobben sin. Stipendet er der, alle papirene er i orden, men ungdommen kan ikke få pengene til PC og annet nødvendig skoleutstyr utbetalt fordi han mangler konto i banken!

Og konto kan han ikke få, for det kreves en form for attest som flyktningen ikke har. Stort mer kan jeg ikke si om saken, for jeg har taushetsplikt.

Systemet virker låst (jeg mener loco).

Men jeg kan si så mye som at jeg synes systemet virker vanskelig. Jeg mailet og ringte banken selv , men fant ikke ut av det.

Mailen kom i retur, for jeg har mailet fra et «usikret nettsted»,  og det er ikke lov. » Uten at jeg er innlogget med familiens kodebrikke når jeg skriver, kan de ikke svare meg.

Samfunnet vårt er i dag så digitalisert at uten internett, kodebrikker og å forstå hvordan du tar deg frem på ulike byråkratiske nettsider, når du ikke frem. Du må selv scanne inn pass og andre attester og sørge for at de er gyldige.

I banken møter du en travel ansatt som sier «dette må du ordne selv hjemme. Gå inn på nettsiden vår.»

På telefonen – om du kommer frem i den endeløse køen – og skjønner om du skal taste svarvalg, 1,2,3,4,5, eller 6 for å komme til en kundebehandler og ikke til en robot, svarer personen du når etter tyve minutter:

«Han må gå inn på nettsiden og registrere seg selv.»

«Men hvorfor tror du jeg ringer – og står i kø i 20 minutter?! Tror du det var for å få dette svaret?»

Det må være aldeles håpløst for dyslektikere, eldre og/eller for nye innvandrere å orientere seg.

Saken jeg nevnte står uløst, nå prøver jeg å ta tak:

«Får jeg dette stipendet, eller mister jeg det,» fortviler ungdommen.

Nav sier bare «vi får vente og se neste måned.» Jeg sier – la oss løse dette nå.

Fortsettelse følger.

Les også: Nordmenn har stor reiselyst!

Les også: Bankene er redd for kriminalitet

Les også: Innvandrere får ikke bankkonto

Les også: Slik får du til drømmereisen!

Bildet er lånt fra SpareBank1