Annonse

En måned etter at en mann i 50-årene ble funnet død i Ohlselia i  Stavern, er samboeren fortsatt ikke funnet. En polititeori er at han drepte henne før han tok sitt eget liv. Hvor er ettbarnsmoren? Den dyktige barneskolelæreren? Er hun gjemt i snømassene eller kastet i havet? At hun fortsatt er siktet for drap på han som trolig drepte henne, er helt sjukt.

Slått i hjel etter krangel

Tenk deg scenarioet. Du har blitt slått i hjel av din samboer som du elsker, etter en oppildnet krangel. Du ligger på havets bunn – et lik. Ingen finner deg. Men de finner samboeren din død, hjemme i det nye rekkehuset deres. Og du – som ligger i din dypeste søvn, skamslått, kanskje kvalt etter voldshandlingen som tok fra deg livet- kan ikke forsvare deg eller fortelle hva som skjedde. Politiet sikter deg for drap og etterlyser deg internasjonalt. Arbeidskollegene på skolen der du jobber, er i sjokk, og vantro. De sier du er dyktig i faget ditt, høyt respektert, at du må komme hjem og at du ikke er farlig.

Du var livredd og kjempet for livet

Ikke farlig? Det var ikke dette du tenkte på da din samboer drepte deg i et sjalusidrama rundt nyttårsaften. Du var livredd og du kjempet for livet.

Respektert lærer etterlyst

Dette kan være scenarioet i Stavern-saken der en mann i 50-årene ble funnet død i Ohlselia i Stavern utenfor Larvik 2. nyttårsdag 2024. Politiet rykket ut til adressen fordi familien til kjæresten hans var bekymret: De hadde ikke hørt fra henne siden 30. desember.  Også mannens familie kontaktet politiet denne dagen: Slektninger hadde vært i kontakt med ham 1. nyttårsdag. 2. nyttårsdag tok han  ikke telefonen.

Lærer siktet for drap – så snudde det

Samboeren, en respektert lærer i 40-årene fra Larvik, ble utrolig nok etterlyst og siktet for drap. Kollegene ved Heistad barneskole i Porsgrunn var rystet. De hadde selv slått alarm da kvinnen ikke dukket opp på jobb 2. januar. Få dager etterpå sa politiet at funn på stedet kunne tyde på et helt annet scenario: At hun ble drept først og at han tok sitt liv etterpå. Det er den klassiske historien med drap og selvdrap som vi  har sett flere ganger i Norge de siste årene.

Var så lykkelige sammen

I følge naboer var paret lykkelige sammen da de flyttet inn i rekkehuset i Stavern høsten 2023. De sier at Ohlselia er et rolig og stille strøk. Venner og bekjente beskriver mannen som smilende, blid og en god far, en kjent figur i Stavern, med noen helseproblemer.

Tegner bilde av en voldsmann

De fleste har noen gode sider, og folk har rett til å minnes mannen slik de ønsker. Men for de som leser nettforaet Flashback, tegner det seg et helt annet bilde. Der skriver flere at i følge sikre kilder var mannen svært voldelig, med store alkoholproblemer: Venner hadde advart kvinnen og prøvd å få henne ut av det 2-årige forholdet. Tidligere samboere skal ha blitt banket gule og blå. Det var husbråk. Mannen skal ha hatt båt, og de tror hun er banket opp og dumpet i havet (eller et annet sted) etter en krangel som har fått ham til å svartne. (Jeg understreker at dette er antakelser fra folk som kjenner saken, red anm.)

Stemningen kan fort snu

Familie av mannen som var på besøk hos paret dagen før  nyttårsaften, sa de virket lykkelige sammen. Hva skjedde etter familieselskapet? Vi vet at stemningen fort kan snu med høyt alkoholinntak og farlig temperament, uten å vite noe mer eksakt om hva som skjedde.

Paret likte å gå tur – leter i fjellskråning

En måned etter leter politiet fortsatt etter den dyktige læreren. Venner, kolleger og familie på begge sider har trålet fjellet der paret pleide å gå på tur – med hendene. Politiet har søkt i nærområdet, i havet og i et vann. Men snømassene er så store og kulda så sterk. De finner henne ikke.

Familien oppbrakt og fortvilet

Samboeren er begravet og holdt minneord for. 25. januar.  Mens familie, venner og arbeidskolleger av lærerinnen fortviler. De kan ikke ha begravelse for en kvinne som ikke er funnet. Og de er oppbrakte over at lærerinnen fortsatt er siktet for drap på han som etter all sannsynlighet drepte henne.

Politiadvokat vil ikke frafalle siktelsen – rart og uheldig

NRK skriver: Advokat Ellen Holager Andenæs er oppnevnt som bistandsadvokat for kvinnens pårørende. «Det er klart de opplever drapssiktelsen som en tilleggsbelastning i den tunge og vanskelige situasjonen de befinner seg i,» sier hun . Andenæs erkjenner at hun er overrasket og oppgitt over at den savnede kvinnen i slutten av 40-årene fortsatt er siktet for drap. Ansvarlig er politiadvokat Ole Jacob Garder. Han vil ikke frafalel siktelsen, selv om det ikke lenger er grunn til mistanke.  «Rart og uheldig,» påpeker Andenæs.

Hvor mye er et kvinneliv verdt?

Hvor mye er et kvinneliv verdt? Å først bli drept og så bli beskyldt for drap på mannen som tok livet av deg?  Det er ikke mye. Det er fælt. Hva med deg da, kvinnesjel, du som er den virkelige helten i historien, og det egentlige offeret. Får vi høre din historie? Blir du noengang funnet?

Eller forblir du bare nok en anonym skjebne i statistikken?

Fredag 2. februar 2024: Politiet, redningsmannskaper og venner av kvinnen leter i et vann 200 meter fra parets bolig.  Letingen har flere ganger vært utsatt grunnet dårlig vær.

For de pårørende er uvissheten ikke til å holde ut.

Les også: 

Kollegene på barneskolen i Porsgrunn er i sjokk. Kvinnen har vært lærer i 20 år. De kjenner henne som stødig, dyktig og flink med elevene.

«Hun er verdens snilleste. Dette er helt uvirkelig,» sa en nær venninne, av den drapssiktede kvinnen til Østlands-Posten i følge en artikkel i Vg.

 Naboer er sjokkert og forteller at Ohlselia er et stille og rolig sted i Stavern.

Les også: 10 drap i januar, hva er det som skjer? «Starten på året ble blodig. Ni dager inn i det nye året var sju mennesker drept, og i tre av sakene hadde antatt gjerningsperson tatt sitt eget liv. Sørfold i Nordland, Elverum, Stavern, Nord-Fron, Øygarden, Laksevåg. Og nå Skogbygda som bringer tallet på ofre opp på 10 og selvdrap til fire.» Kilde: Romerikes blad.

Nytt partnerdrap i februar: Mann siktet for drap på kone i Bergen: Barna ringte politiet. Kilde: Aftenposten.

 

Drapsbølge i januar-februar 2024: Skyldes det konfliktfylt juleferie og etterslep etter nedstengninger og restriksjoner; en tøff tid for  folks psyke? Flere voldsutsatte kvinner må få omvendt drapsalarm og vi må forebygge mot partnerdrap. Denne utviklingen er skremmende! 

Her er en oversikt fra Dagsavisen, redigert: 

Drapssaker i Norge i 2024

 • 1. januar: Elin Nordhei Bordi (46) og Terje Åsmund Nordhei (46) og en mann i slutten av tenårene blir funnet døde i Sørfold i Nordland. Politiet tror tenåringen, sønn og stesønn, drepte dem før han tok sitt eget liv. Han er også siktet for drapsforsøk på søsteren (11.)
 • 2. januar: Rahavy Varatharajan (30) blir funnet skutt og drept i en bil i Elverum. Gjerningsmannen (32) blir funnet alvorlig skadd i samme bil. 32-åringen dør av skadene.
 • 2. januar: En mann i 50-årene blir funnet død i en bolig i Stavern i Larvik kommune. Hans samboer, en kvinne i 40-årene, siktes for drap og etterlyses internasjonalt. Etterlysningen blir trukket tilbake. Grunnlaget for siktelsen er svekket. Politiet tror han drepte henne. Kvinnen er ikke funnet.
 • 6. januar: Latviske Laura Putane (35) blir funnet død på Fefor Høyfjellshotell i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen. En mannlig kollega er pågrepet og siktet for drap. Begge  jobbet på hotellet.
 • 7. januar: Tina Milena Solberg (33) blir funnet død i en utbrent bil på Blomøy i Øygarden kommune utenfor Bergen. En mann hun har to felles barn med, blir pågrepet og siktet for drap. Mannen erkjenner straffskyld.
 • 9. januar: En mann i 30-årene blir funnet livløs og med stikkskader på utsiden av en bolig i bydelen Laksevåg i Bergen. Mannen blir fraktet til sykehus. Han erklæres død kort tid senere. En annen mann i 30-årene pågripes og siktes for drap.
 • 23. januar: Politiet rykker ut til en hendelse i en bolig i Skogbygda i Nes på Romerike. Katrine Nordli Korslund (30), Victoria Nordli Korslund (24) og Emily Nordli Andresen (11 måneder) blir funnet døde, samt en 65 år gammel mann. Politiet tror mannen drepte sine døtre og et barnebarn før han tok sitt eget liv.
 • 26. januar: Aina Hynne (75) blir funnet hardt skadd i Kirkenær i Grue kommune. Hun dør senere av skadene. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap.
 • 27. januar: En kvinne i 40-årene siktes for medvirkning til drap etter at det er funnet levninger av et menneske på gården hennes i Løten i Innlandet. En mann med tilhold på gården, ble meldt savnet 12. januar. Kvinnen ble pågrepet 24. januar. Hun nekter straffskyld.
 • 31. januar: En 48 år gammel mann siktes for grov kroppsskade og drap etter at en mann i 60-årene blir funnet død i Drammen. 48-åringen ble funnet skadd i en naboleilighet.
 • 4. februar: To personer blir funnet skadd i en kommunal leilighet på Fana i Bergen. Far har drept mor og ett av de tre barna ringte politiet. (Kilde: Dagsavisen.)

 

 

 

 

 

Jeg har skrevet om andre drapssaker der kvinner er tatt av dage av mannen eller nære familiemedlemmer:

Kvinne drept på Kolbotn av politi-mannen fortsatt anonymisert. Hadde jeg blitt drept av min mann, ville jeg at alle skulle vite om det

Janne-drapet: Hvordan kan noen drepe moren til barna sine?

Norsk bestefar i Nes drepte døtrene og barnebarnet: Hvem er de og hvordan kunne det skje?

Aina Hynne (75) ble drept av mannen hun hjalp: En nitrist dag for Frivillighetens Norge

Foto: Pixabay