Annonse

2. januar 2024 ble  en mann i 50-årene  funnet død i Ohlselia i  Stavern. Samboeren i 40-årene var søkk borte: 13. mars 2024 fant en turgåer den døde ettbarnsmoren i et ulendt terreng ved Tenvikodden i Larvik-området. Klærne stemte med det barneskolelæreren hadde på seg da hun forsvant. I følge en nabo er stedet vanskelig å komme til fra land. En polititeori er at samboeren drepte henne før han tok sitt eget liv.

Slått i hjel etter krangel

Tenk deg scenarioet. Du har blitt slått i hjel av din samboer som du elsker, etter en oppildnet krangel. Du ligger i en skråning ut mot havet – et lik. Ingen finner deg, du ligger gjemt under snøen i et kratt der det er vanskelig å komme til. Men de finner samboeren din død, hjemme i det nye rekkehuset deres. Og du – som ligger i din dypeste søvn, skamslått, kanskje kvalt etter voldshandlingen som tok fra deg livet- kan ikke forsvare deg eller fortelle hva som skjedde. Politiet sikter deg for drap og etterlyser deg internasjonalt. Arbeidskollegene på skolen der du jobber, er i sjokk, og vantro. De sier du er dyktig i faget ditt, høyt respektert, at du må komme hjem og at du ikke er farlig.

Du var livredd og kjempet for livet

Ikke farlig? Det var ikke dette du tenkte på da din samboer drepte deg i et sjalusidrama rundt nyttårsaften 2023. Du var livredd og du kjempet for livet.

Respektert lærer etterlyst

Dette kan være scenarioet i Stavern-saken der en mann i 50-årene ble funnet død i Ohlselia i Stavern utenfor Larvik 2. nyttårsdag 2024. Politiet rykket ut til adressen fordi familien til kjæresten hans var bekymret: De hadde ikke hørt fra henne siden 30. desember. Den kvelden snakket hun med en slektning på telefon.  Også mannens familie kontaktet politiet denne dagen: Slektninger hadde vært i kontakt med ham 1. nyttårsdag. 2. nyttårsdag tok han  ikke telefonen.

Lærer siktet for drap – så snudde det

Samboeren, en respektert lærer i 40-årene fra Larvik, ble ufattelig nok etterlyst og siktet for drap. Kollegene ved Heistad barneskole i Porsgrunn var rystet. De hadde selv slått alarm da kvinnen ikke dukket opp på jobb 2. januar.

Få dager etterpå sa politiet at funn på stedet kunne tyde på et helt annet scenario: At hun ble drept først og at han tok sitt liv etterpå. Det er den klassiske historien med drap og selvdrap som vi  har sett flere ganger i Norge de siste årene.

Ingen hørte fra læreren på nyttårsaften – HAN var å treffe på telefon 1. nyttårsdag

Merk at ingen har hørt fra læreren siden 30. desember, heller ikke på nyttårsaften hvor det er vanlig å ringe eller sende hilsen til venner og kjære. Mens han,  samboeren – var å få tak i på telefon 1. nyttårsdag 2024. Han meldte da til datteren at det var så mye snø at han «ikke  kom seg ut med søppelet.» Etter dette ble det stille. 

Var så lykkelige sammen

Dert er en grufull ende på samboerskapet: I følge naboer var paret lykkelige sammen da de flyttet inn i rekkehuset i Stavern høsten 2023. De har uttalt til media  at Ohlselia er et rolig og stille strøk. Venner og bekjente har beskrevet mannen som smilende, blid og en god far, en kjent figur i Stavern, med noen helseproblemer.

Tegner bilde av en voldsmann

De fleste har noen gode sider, og folk har rett til å minnes mannen slik de ønsker. Men for de som leser nettforaet Flashback, tegner det seg et helt annet bilde. Der skriver flere at i følge sikre kilder var mannen svært voldelig, med store alkoholproblemer: Venner hadde advart kvinnen og prøvd å få henne ut av det 2-årige forholdet. Tidligere samboere skal ha blitt banket gule og blå. Det var husbråk. Mannen hadde båt, og noen så for seg at  hun var banket opp og dumpet i havet (eller et annet sted) etter en krangel i havnen som fikk  ham til å svartne. (Jeg understreker at dette er antakelser fra folk som kjenner saken og paret, red anm.)

Stemningen kan fort snu

Familie av mannen var sammen med paret i Stavern i julen 2023. Sist gang de møttes, var 29. desember. I følge slektninger, virket de da  lykkelige sammen. Men hva skjedde etter familieselskapet? Vi vet at stemningen fort kan snu med høyt alkoholinntak og farlig temperament, uten å antyde noe mer om hva som kan ha ført til dødsfallene.

Paret likte å gå tur – lette i fjellskråning og i havet

I flere måneder lette politiet etter den dyktige læreren. Paret var turglade: Venner, kolleger og familie på begge sider trålet fjellet der paret pleide å gå på tur – med hendene. Politiet søkte i nærområdet, i havet og i et vann. Men snømassene var så store og kulda så sterk. De fant henne ikke.

Familien oppbrakt og fortvilet

Samboeren ble begravet og holdt minneord for 25. januar. 2024  Familie, venner og arbeidskolleger av lærerinnen fortvilte.  Uvissheten var ikke til å holde ut. De kunne ikke ta farvel med eller ha begravelse for en kvinne som ikke var funnet. Og de var oppbrakte over at lærerinnen fortsatt er siktet for drap på han som etter all sannsynlighet drepte henne.

Endelig:

Turgåer fant kvinne som var savnet  i Stavern

13 . mars, klokken 12.45, fikk politiet melding om at et menneske var funnet død i Larvik-området. De bekreftet for Dagbladet at funnet ble gjort av en turgåer. Funnstedet er Tenvikodden, ved en tursti langs havet mellom Larvik og Stavern. Den omkomne ble hentet av båt og brakt til obduksjon.

Funnet i turklærne 

Det ble fort klart at personen var den savnede kvinnen i Stavern-saken: Turklærne stemte med klær som var savnet fra lærerens hjem. Det var heller ingen andre som var savnet i området.

Død kvinne fraktet med båt eller skylt på land? 

I følge en nabo som uttalte seg til media, skal funnstedet i ulendt kratt-terring være vanskelig å komme til fra land. I januar var det mye snø i området. En teori kan være at kvinnens samboer, som hadde båt, har fraktet henne dit. Eller at hun er skylt på land. En nabo forteller at det har vært mye uvær siden læreren forsvant og at store trestokker har skylt på land der  i storm og blest. Men i følge politiet viser ikke obduksjonsrapporten noen spor etter at hun har ligget i sjøen.

Politiet nektet å høre familiens bønn

Kvinnens familie har det fortsatt forferdelig. De bønnfalte politiet om å frafalle siktelsen for å kunne begrave henne i fred. Men politiet nektet: De kan ikke gjøre det uten samtykke fra statsadvokaten – og da trengs endelige obduksjonsrapporter og analyser som de fortsatt ikke har.  For en ironi, at de lar den drepte kvinnen bli stående som siktet i saken! Få dager etter funnet av samboeren sa de jo at teorien var sterkt svekket og at det kunne tyde på at HUN ble drept først og at han avsluttet livet etterpå. På et nettforum reagerer også flere på at saken kalles et mysterium: Drap og selvdrap er ikke noe mysterium, det er klassisk og  ligner flere andre partnerdrap vi har sett i nyere tid.

En av søstrene til drapsofferet har stått frem i VG.

Her forteller hun:

Samboerparet feiret jul med familien i Stavern og Larvik.

Lørdag 30. desember
Familien forteller VG at de to gikk på dagstur til turisthytten «Lauvesetra». Dette er et yndet turmål i Vestmarka ved Farris, nord for Larvik.

Samme kveld, rundt klokken 00.20 natt til nyttårsaften, skal det siste sikre livstegn fra den nå avdøde kvinnen ha kommet. Hun skal da ha snakket på telefon med et familiemedlem. Kvinnen skal ifølge familien ha fortalt at hun hadde kranglet med samboeren sin.

Samme natt, klokken 02.38, skal telefonen hennes ha blitt skrudd av. Familien har, ifølge søsteren, blitt fortalt at den på dette tidspunktet ikke var tom for batteri.

Videre.
Nyttårsaften
Mobiltelefonen skal ha blitt slått på igjen klokken 13.22 dagen etter. Men SIM-koden skal ikke ha blitt tastet inn denne dagen, og telefonen skal ikke ha vært i bruk etter dette, sier familien.

Rundt klokken 20 på nyttårsaften skal det ha blitt sendt tekstmeldinger fra den nå avdøde mannens telefon til barna hans.

I tiden etter siste livstegn fra kvinnen, skal mannen ha hatt en telefonsamtale med et familiemedlem. Vedkommende skal da ha spurt om mannens samboer. Mannen skal da ha sagt at hun var i dusjen.

1. januar
Klokken 15 skal mannen ha gjort et nettsøk som politiet finner interessant.

Deretter, rundt klokken 20, skal det ha blitt sendt en privat melding fra mannens Facebook-konto til kvinnen:

«Min kjære (…) Jeg elsker deg. Vi sees snart igjen».

Inne på et kjent nettforum mener flere at den siste meldingen er et klart bevis for at han har drept henne.

Og til slutt.

2. januar
Rundt klokken 02 på natten skal mannens sportsklokke ikke lenger vise tegn på puls. Dette har politiet fortalt kvinnens familie.

Politiet erkjenner at de ikke sitter på fasiten idet kalenderen snart viser april.

– Det er vårt håp at de endelige obduksjonsrapportene og åstedsanalysene vil kunne gi oss mer svar på dette, men det er ikke sikkert. Av disse grunner er det i prinsippet ingen alternative hendelsesforløp som kan utelukkes på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Ole Jacob Garder. Han sier man ikke kommer til å endre kvinnens status som siktet før de har mer informasjon. Kilde: VG

Hvor mye er et kvinneliv verdt?

Hvor mye er et kvinneliv verdt? Å først bli drept og så bli beskyldt for drap på mannen som tok livet av deg?  Det er ikke mye. Det er grusomt. Hva med deg da, kvinnesjel, du som er den virkelige helten i historien, og det egentlige offeret. Får vi høre din historie? Får vi vite  navnet ditt?  Eller forblir du bare nok en anonym skjebne i statistikken?

 

Tidslinje i Stavern-saken:

 • 29. desember 2023: Samboparet i Stavern feiret jul med hans familie. I følge slektningene virket de lykkelige sammen.
 • 30. desember 2023: Læreren i 40-årene, ansatt ved Heistad skole i Porsgrunn snakket med en slektning på telefon om kvelden. Siden har ingen hørt fra Porsgrunn-kvinnen som har vært savnet i Stavern-saken.
 • Nyttårsaften 2023: Ingen hørte fra barneskolelæreren. Samboerparet skal ha vurdert å ta en tur til toppen Signalen for å se på rakettene. Høyden ligger nær parets bolig. 
 • 1. nyttårsdag 2024: Mannen i 50-årene snakket med sin datter på telefon. Siden ble det stille.
 • 2. januar 2024: Kvinnen møtte ikke opp på jobb. Familien hennes sendte en bekymringsmelding til politiet. Politiet fant mannen død i parets bolig. De startet å lete etter kvinnen. Mobiltelefonene til samboparet er funnet, og kan gi svar på bevegelser. Mannens bil skal ha stått i garasjen og ikke vært i bruk i de fatale dagene.
 • 13. mars 2024: En turgåer fant ettbarnsmoren død i et ulendt terreng ved Tenvikodden i Larvik-området, rett ved sjøen.

Trenger du noen å snakke med?

Hjelpetelefonen til Mental helse er døgnåpen og gratis: 116 123

Les også: 

Kollegene på barneskolen i Porsgrunn er i sjokk. Kvinnen har vært lærer i 20 år. De kjenner henne som stødig, dyktig og flink med elevene.

«Hun er verdens snilleste. Dette er helt uvirkelig,» sa en nær venninne, av den drapssiktede kvinnen til Østlands-Posten i følge en artikkel i Vg.

 Naboer er sjokkert og forteller at Ohlselia er et stille og rolig sted i Stavern.

Les også: 10 drap i januar, hva er det som skjer? «Starten på året ble blodig. Ni dager inn i det nye året var sju mennesker drept, og i tre av sakene hadde antatt gjerningsperson tatt sitt eget liv. Sørfold i Nordland, Elverum, Stavern, Nord-Fron, Øygarden, Laksevåg. Og nå Skogbygda som bringer tallet på ofre opp på 10 og selvdrap til fire.» Kilde: Romerikes blad.

Nytt partnerdrap i februar: Mann siktet for drap på kone i Bergen: Barna ringte politiet. Kilde: Aftenposten.

 

Drapsbølge i januar-februar 2024: Skyldes det konfliktfylt juleferie og etterslep etter nedstengninger og restriksjoner; en tøff tid for  folks psyke? Flere voldsutsatte kvinner må få omvendt drapsalarm og vi må forebygge mot partnerdrap. Denne utviklingen er skremmende! 

Her er en oversikt fra Dagsavisen, redigert: 

Drapssaker i Norge i 2024

 • 1. januar: Elin Nordhei Bordi (46) og Terje Åsmund Nordhei (46) og en mann i slutten av tenårene blir funnet døde i Sørfold i Nordland. Politiet tror tenåringen, sønn og stesønn, drepte dem før han tok sitt eget liv. Han er også siktet for drapsforsøk på søsteren (11.)
 • 2. januar: Rahavy Varatharajan (30) blir funnet skutt og drept i en bil i Elverum. Gjerningsmannen (32) blir funnet alvorlig skadd i samme bil. 32-åringen dør av skadene. Rahavy hadde bedt politiet om voldsalarm, men fikk det ikke. Mannen, en fyr hun datet i en kort periode, hadde brutt besøksforbudet 10 ganger.
 • 2. januar: En mann i 50-årene blir funnet død i en bolig i Stavern i Larvik kommune. Hans samboer, en kvinne i 40-årene, siktes for drap og etterlyses internasjonalt. Etterlysningen blir trukket tilbake. Grunnlaget for siktelsen er svekket. Politiet tror han drepte henne før han tok sitt liv. Kvinnen ble funnet død av en turgåer  i et tur-terreng i Larvik 13. mars 2024.
 • 6. januar: Latviske Laura Putane (35) blir funnet død på Fefor Høyfjellshotell i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen. En mannlig kollega er pågrepet og siktet for drap. Begge  jobbet på hotellet.
 • 7. januar: Tina Milena Solberg (33) blir funnet død i en utbrent bil på Blomøy i Øygarden kommune utenfor Bergen. En mann hun har to felles barn med, blir pågrepet og siktet for drap. Mannen erkjenner straffskyld.
 • 9. januar: En mann i 30-årene blir funnet livløs og med stikkskader på utsiden av en bolig i bydelen Laksevåg i Bergen. Mannen blir fraktet til sykehus. Han erklæres død kort tid senere. En annen mann i 30-årene pågripes og siktes for drap.
 • 23. januar: Politiet rykker ut til en hendelse i en bolig i Skogbygda i Nes på Romerike. Katrine Nordli Korslund (30), Victoria Nordli Korslund (24) og Emily Nordli Andresen (11 måneder) blir funnet døde, samt en 65 år gammel mann, Steinar Korslund.  Far og bestefar drepte sine døtre og et barnebarn før han tok sitt eget liv. Samlivsbrudd og depresjon kan være årsaken.
 • 26. januar: Aina Hynne (75) blir funnet hardt skadd i Kirkenær i Grue kommune. Hun dør senere av kniv-skadene. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap. Aina var en hjelper. Hun hjalp mannen med utenlandsk opprinnelse med jobb og praktiske ting i mange år, før det tragisk nok endte med drap.
 • 27. januar: En kvinne i 40-årene siktes for medvirkning til drap etter at det er funnet levninger av et menneske på gården hennes i Løten i Innlandet. En mann med tilhold på gården, kvinnens  ekskjæreste Ole Andreas Sønstvedt, ble meldt savnet 12. januar. Kvinnen ble pågrepet for drapet 24. januar. Hun nekter straffskyld.
 • 31. januar: En 48 år gammel mann siktes for grov kroppsskade og drap etter at en mann i 60-årene blir funnet død i Drammen. 48-åringen ble funnet skadd i en naboleilighet.
 • 4. februar: To personer blir funnet skadd i en kommunal leilighet på Fana i Bergen. Far har drept mor. Ett av de tre barna ringte politiet. Barna tas hånd om av barnevernet. Det er kjent at mor var gravid da hun ble drept. (Kilde: Dagsavisen.)

 

 

 

 

 

Jeg har skrevet om andre drapssaker der kvinner er tatt av dage av mannen eller nære familiemedlemmer:

Kvinne drept på Kolbotn av politi-mannen fortsatt anonymisert. Hadde jeg blitt drept av min mann, ville jeg at alle skulle vite om det

Janne-drapet: Hvordan kan noen drepe moren til barna sine?

Norsk bestefar i Nes drepte døtrene og barnebarnet: Hvem er de og hvordan kunne det skje?

Aina Hynne (75) ble drept av mannen hun hjalp: En nitrist dag for Frivillighetens Norge

Foto: Pixabay