Annonse

Første gang jeg hørte om selvmord var på folkehøgskolen. Da vi kom tilbake fra påskeferie, var ikke A. der lenger. Lærerne sa han tok sitt eget liv fordi han var homofil. Hvordan hjelper vi de som sliter før det fatale skjer?

Første juledag tok kunstneren og forfatteren Ari Behn sitt eget liv. De nærmeste visste at han slet psykisk, men ingen  hadde forstått hvor alvorlig det var. De trodde ikke han hadde det i seg. Årlig tar rundt 600 sitt eget liv og så mange som 6000 kan ha gjort et forsøk på selvmord. For mange pårørende kommer det som lyn fra klar himmel.

Det er vanlig å være nedfor i perioder og de fleste av oss har opplevd det. Det er smart å snakke med nære venner, nevne det for fastlegen og be om henvisning til psykolog. I følge eksperter skal det ikke alltid så mye til å snu selvmordstanker slik at personen får håp.  Det beste er å spørre rett ut: Har du tenkt å ta livet ditt og hva kan jeg gjøre for å hjelpe/forhindre det?  Det kan oppleves støttende og lindrende.

Vi må også hjelpe oss selv og ta ansvar for å søke hjelp i tide. Slik kan du hjelpe deg selv. Les her.

Når kjente og elskede personer som Ari tar sitt liv, føler vi ikke bare sympatisorg. Din egen ensomhetsfølelse, dine egne sår – trigges og du kan bli trist. Det er viktig å vite om dette og også å føle egenomsorg i slike situasjoner. Kom deg ut, gjør noe annet, besøk en venn. Ta vare. Her snakker jeg både til meg selv og andre. <3

Les også: Ari Behn tok livet sitt. Det er bare trist som faen

Les også: Maud (16) fikk ikke tatt farvel med Ari: -Vi skulle feiret jul sammen.

Strakstiltak – nå

Å få folk til å ønske å fortsette å leve, er et stort lerret å bleke, som Ingeborg Senneset skriver i Aftenposten: Maud Angelica ba på sine knær om at de som sliter, skal søke hjelp. Da må den hjelpen eksistere.

Her er jeg helt på linje med henne: Det er ikke bra nok som Erna Solberg vil, å kartlegge jenter som sliter psykisk. Strakstiltak må settes inn NÅ.

Det bør komme flere lavterskeltilbud og hjelpen må ha god nok kvalitet. Hva hjelper det å søke psykolog om du må stå ett år på venteliste og kjemien ikke stemmer?  

A. tok livet sitt fordi han var homofil

Første gang jeg hørte om selvmord var på Skjeberg FHS. Året var 1980 og jeg gikk der med  folk som senere ble kjendiser; som Knut Nærum. Nærum har tidligere skrevet en kronikk om alt det ville som skjedde det året, med Berlintur, festing, politirazzia, narkobeslag, stenging av skolen og utkastelse av elever som ruset seg. Men det verste var selvmordet. Ingen visste at A. slet. Han var stille. Vennlig. Da vi kom tilbake fra påskeferie, så alle lærerne alvorlige ut i ansiktet. De sa A var homofil og at han hadde tatt livet sitt. Det gjorde inntrykk. Vi var lei oss. I dag er det lettere å være homofil, men fortsatt tar unge livet sitt pga legning. Det bør ikke skje i 2020. Vi må jobbe med følelsen av utenforskap.

Nabojenta mestret ikke livet

En tidligere nabojente tok livet sitt i skogen. Hun var adoptert inn i en stor og fin familie. Minstemann i søskenflokken. Jeg husket at hun pleide å sitte i et tre og se ned på oss. Kanskje hun likte utsikten? I tenårene slet hun og livet ble for vanskelig. Plutselig var hun borte. Det var nitrist, særlig for familien. Hva hadde skjedd som gjorde livet så uutholdelig vanskelig? At unge tar sitt eget liv er et stort samfunsproblem. Vi må forebygge og ha flere helsesøstre og annet helsepersonell tilgjengelig for ungdom som har det vanskelig.

Skolekamerater tok overdose

Jeg har alltid hatt et hjerte for de de går dårlig med, og har friskt i minne flere av mine egne og min brors skolekamerater, som endte sitt liv med en overdose. Min brors bestevenn som jeg hadde et godt øye til og bøllen som mobbet min bror og som jeg tok igjen med, endte begge sitt liv grunnet overdose. Hvordan hadde de det hjemme – i tettstedets fineste strøk? Vi vet at Alkohol-og rusmisbruk øker faren for selvmord, planlagt eller ikke. Alkohol kan utløse depresjon. Hva gjør vi for å minske misbruk av tabletter, narkotika og alkohol?

S havnet i økonomisk krise

En ekskjæreste tok sitt eget liv. Det var en kjekk mann, men han manglet styring på økonomien. Han leide leilighet, betalte ikke leien og ble kastet ut. Han kjøpte møbler, unnlot å betale og de ble hentet. Fordi han så gjerne ville spandere på meg, «lånte» han bankkortet mitt uten lov, og fikk ut 20 000 kroner. Da jeg oppdaget dette, følte jeg meg lurt og forholdet tok slutt. Jeg fikk siden igjen pengene. Mannen fikk seg ny kjæreste.  Etter en stund ringte lillebror meg og sa at «det var over.» Storebror hadde tatt livet sitt på en øde skogsvei, på vei til familien. Han var i økonomisk krise og kemneren var etter ham. Jeg var i begravelsen. Der snakket vi om den fine humoren hans. Moren sa han hadde sett så pen ut som død. Det var en fattig trøst. Vi må hjelpe arbeidsledige og de som går på en smell økonomisk til mer styring. S slet også psykisk grunnet økonomien.

K slet med kronisk hodepine etter samlivsbrudd

Jeg bor langs toglinjen og har opplevd politiet lyse med lykter nedenfor hagen – på grunn av et selvmord i natten. Den gang mener jeg å huske det var en kvinne, en lokalpolitiker, som hadde vandret langs toglinjen og ble påkjørt. En annen gang leste jeg i avisen at en mann hadde forulykket på toglinjen et stykke unna. Sjokket var stort da jeg fikk vite at det var en tidligere bekjent av meg, broren til en venninne. Han slet visstnok med kronisk hodepine etter et samlivsbrudd og ventet på time hos psykolog. Ventetiden for å få hjelp med psykiske problemer er for lang: Skal vi få ned selvmordsraten må det finnes øyeblikkelig hjelp som virker. 

Bjørg Eva Jensen mistet en av tvillingene

Veldig vond var nyheten om at flotte Bjørg Eva Jensen, tidligere skøyteløper og venn, hadde mistet en av tvillingguttene. Marius valge å ta livet sitt i april i fjor. Det kom helt uforberedt på familien. Bjørg Eva fikk beskjeden av sin samboer da hun var på vei til trening. Hun har selv vært åpen om selvmordet og er opptatt av at vi snakker mer om psykisk helsevern. Det er viktig å snakke mer om psykisk helse og hvordan vi kan forebygge og forhindre at nydelige og umistelige unge menn forsvinner fra oss. 

Psykiske lidelser kan øke faren: B var bipolar

For Norsk Ukeblad skrev jeg om Birgit: En ung flott jente og mamma til en liten gutt. Birgit var bipolar og hadde vært psykisk syk i lang tid da hun tok sitt eget liv. Jeg intervjuet mammaen Ann-Mari Mellegård, som er lærer. Ann-Mari opplevde det som vanskelig å finne riktig hjelp og behandling. Hun måtte finne ut alt selv og kjempe på egenhånd. Hun mener datteren kunne vært reddet ved riktig hjelp og at hun døde grunnet systemfeil.  Ann-Mari jobber fortsatt for å forebygge selvmord blant unge mennesker og har FB-siden Birgits Hjerte.

2 av 3 som tar livet sitt er menn, flere av de er eldre.

47 år er gjennomsnittsalderen til de som tar livet sitt. Ironisk nok var Ari Behn akkurat 47. Flere av de som tar livet sitt er over 60: Bestefar kan være deprimert og det er ikke sikkert du får vite at det er selvmord. Flere selvmord blir kamuflert med «hjerteinfarkt» da selvmord fortsatt er forbundet med skam.

Hvilke opplevelser har du med selvmord selv? På date i byen har jeg fått høre historier jeg ellers ikke ville fått høre, fra fedre som har vært nær å miste sin sønn eller datter i selvmordsforsøk. Vi har ingen flere å miste! Ta action nå.

Sliter du – ring i dag 

Leser du dette og sliter eller kjenner noen som sliter. Si det høyt. Ta en telefon:

Ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Røde Kors: 800 33 321. Samme telefonnummer går til Kors på Halsen, Røde Kors’ nettside for deg under 18 år.

Mental Helse chat: sidetmedord.no. Åpningstider: Mandag 20.00–23.00. Tirsdag 12.00–14.00. Onsdag 12.00–14.00 og 20.00–23.00. Torsdag 12.00–14.00.

Kirkens SOS: soschat.no. Åpningstider: Hver dag 18.30-22.30 og hver fredag frem til 01.30

Les også: Lene Marlin gir håp til  unge som sliter psykisk

Les også: Slik hjelper du unge som sliter psykisk (forskning.no)

Les også: Ikke ta selvmord. Det vil bli bedre (Aftenposten)

Les også: Tenk på genetikken når du hjelper folk som sliter