Annonse

Det er så jævlig at jeg finner ikke ord. Filippa, 13 år,  syklet med avisen en lørdag morgen. Så ble hun bortført og voldtatt av en 32-årig, dansk forretningsmann. Overgrep mot jenter og kvinner er et stort samfunnsproblem: Vi må få ferdes trygt der vi går. Honnør til politiet som fant henne i live.

Saken er oppdatert 26.4.23

Forsvant på avisrunden i Danmark 

En lørdag formiddag forsvinner Filippa i Danmark. Hun har syklet med avisen – en jobb jeg også hadde som tenåring. Jeg syklet hver morgen med Arbeiderbladet for å få lommepenger. Over en mil, over hele distriktet. Jeg var ikke redd for overgrep. Jeg var bare redd for å forsove meg og ikke våkne klokken halv fem, slik at jeg skulle få alle avisene ut i tide. Mine foreldre var bekymret fordi jeg ble så trøtt at jeg nesten sovnet på skolen. Det var en ufarlig bekymring.

Finner Filippas sykkel, veske og mobil slengt i en grøft

Å sykle med avisen er fortsatt en populær jobb for ungdommer. I vår fredfulle del av verden, oppleves det som trygt: Trolig har Filippas foreldre vært glade og tenkt at det er fint at hun har fått seg en liten jobb.

Dette skjer videre: I Kirkerup, et sted i Danmark som ligger på den samme øya som København,  leverer Filippa alle avisene som vanlig denne lørdagen. Hun skal møte en venninne etter avisrunden, men dukker ikke opp. Stefar blir bekymret: Han leter etter Filippa og finner sykkelen hennes, vesken og mobilen strødd i en veigrøft ved den lokale kirken. Klokka 16 lørdag ettermiddag blir det slått full  alarm hos politiet. Det er helt klart at Filippa ikke har etterlatt tingene der selv. Worst case scenario er at jenta er drept av en gjerningsmann.

Nyheten er på alle medier, ikke bare i Danmark, men over hele verden.

Desperat bønn: Faksimile fra mor Pernillas Facebook-profil.

Foreldrenes bønn på Facebook: La Filippa komme hjem

Mor og stefar rykker ut på Facebook med en fortvilt bønn til gjerningsmannen: La Filippa komme hjem i live. På Facebook er det bilder av en stor og barnerik familie. Paret forteller solt at de har hele seks skjønne piker sammen. De har nylig giftet seg og det er mange glade bilder. På ett av bildene av Filippa ser vi henne med lillesøster, på et annet koser hun med familiens hund. Filippa selv er stolt over mamma, som har klart seg så godt som alenemor. Hun skriver at mamma er hennes forbilde.

Tror jenta er drept

Politiet jobber på høygear i Danmark. De snakker med alle som har mottatt avis av Filippa denne dagen, de snakker med naboer og alle som kan vite noe. Filippas mor frykter det verste. Hjemme har hun en liten baby. Hun  skjelver; livredd for at jenta hennes skal være drept og gravd ned et sted.

Det utrolig skjer: Filippa er funnet i live

Dagen etter inviterer politiet i Danmark til pressekonferanse. De skal gi siste nytt til pressen. Men like før møtet skjer det noe. Det utrolige er skjedd: Filippa er funnet. Hun er ved bevissthet. Politiet er tydelig beveget, rørt.

32-åringen som tok Filippa var sjenert og introvert – familie og arbeidskolleger i sjokk

Den 32 år gamle mannen som er arrestert for udåden, er beskyttet av anonymitet. Han er dansk statsborger og hadde en fin overordnet stilling  som han nå er bortvist fra. Mannen skal ha tatt med Filippa mot sin vilje, først til jobben, så til sitt eget hjem. Hun er i følge politiet utsatt for flere voldtekter og trusler om vold. Arbeidskolleger, venner og familie av 32-åringen er rystet over at han har gjort dette. Mannen skal ha vært stille, rolig og sjenert overfor kvinner. Mormor har kalt ham «en god gutt.» Foreldrene hans er for preget til å si noe.

I mai 2023 avslørte  danske TV 2 at den siktede 32-åringen var frivillig fotballtrener for unge jenter

Siktet for drap på Emilie Veng

32-åringen  er nå også siktet for å ha drept Emilie Veng (17) i samme område  i 2016. Hun ble funnet voldtatt og drept i et vann 5 måneder etter at hun ble etterlyst etter en fest. 32-åringen kjørte en lignende bil som den som ble etterlyst etter Emilie-forsvinningen. Han ble avhørt av politiet den gangen. Mannen er også siktet for forsøk på voldtekt på en ung kvinne i november 2022 i Sorø. Han nekter straffskyld. I Filippa-saken, har mannen erklært seg delvis skyldig. Politiet etterforsker for fullt.

Bare et monster kan gjøre det

I Danmark bruker den hardt rammede familien all tid på å ta seg av Filippa. Hun skal ha det etter forholdene bra, men være svært medtatt etter å ha vært holdt til fange hos og misbrukt av 32-åringen: «Bare et monster kan gjøre noe sånt mot et barn,» sa den fortvilte moren til Extrabladet. «Nå skal vi se morsomme filmer,» sa hun også.

Politiet kan ha reddet Filippas liv

Det er svært sjelden at jenter blir bortført på lyse dagen i Skandinavia, Norge, Sverige og Danmark. Politiet kan ha reddet Filippas liv. Vi vet ikke hva mannen kunne ha funnet på videre. Det kan også være en medhjelper i saken.

Sigrid bortført og drept i Norge

Også i Norge har vi en lignende sak: Ungjenta Sigrid (16)  ble bortført på åpen gate og funnet en måned senere, drept. Politiet og letemannskaper saumfarte hele Oslo. Sigrid ble sjokkerende nok,  funnet drept og gjemt i mitt nabolag på Kolbotn, nær den videregående skolen jeg en gang gikk på. Helt utrolig trist og grusomt.

Rasende over det han ha utsatt 13-åringen og familien for

Selv er jeg rasende over at slike saker skjer. Jeg er rasende over at mannen på 32 i Danmark har forvoldt vold mot og holdt en uskyldig 13-åring som fange. Det  han har gjort mot henne og familien hennes er uhyrlig. Det er også totalt tragisk at han på denne måten også rammer sin egen familie og ødelegger sitt eget liv. Respekt for jenter er noe alle gutter må innprentes fra barnsben av. Sex uten samtykke er ulovlig. Her er det i tillegg en mindreårig som er rammet – et barn. Det gjør forbrytelsen enda verre. En 13 år gammel jente på sykkel, som gikk med avisen er tatt mot sin vilje og misbrukt. Fy faen så jævlig!

Skal nå andre foreldre bli redde for å la ungdommen ta avisjobb i nabolaget? 

Tenker på 13-åringen og hennes familie

Mine tanker er selvsagt hos 13-åringen og hennes familie. Måtte de få den hjelpen de trenger. Generelt må kvinner i hele verden få ferdes trygt. I andre deler av verden er overgrep mot barn og kvinner en dagligdags hendelse. Det gjør meg ulykkelig og forbanna at vi ikke er kommet lenger med kvinners rettigheter i 2023.

I Danmark takker mor til Filippa  politiet og alle som lette etter datteren. All mulig støtte og styrkeklemmer til dere. <3

Fakta: Vold og overgrep florerer i Norge

Én av fem norske kvinner rapporterer å ha blitt voldtatt minst én gang. Halvparten av norske menn oppgir å ha vært utsatt for alvorlig fysisk vold. – Omfanget av alvorlige typer vold og overgrep er høyt, og det er høyere enn vi hadde forventet og håpet på. Studien viser at vi fortsatt har en lang vei å gå med forebyggende virksomhet før samfunnet er trygt for alle, sier Maria Teresa Grønning Dale, forsker ved NKVTS og prosjektleder for studien av omfanget av vold og overgrep i Norge i 2023. Les hele studien her. 

Hver dag utsettes kvinner og jenter for vold.

Det skjer i krig og konflikt, i nærmiljøet og lokalsamfunnet, i familien og nære relasjoner. Les mer om vold mot kvinner hos  Amnesty International.

Kilder: Norsk og dansk media, Extrabladet, Facebook, VG Krimpodden m.m.

Jeg følger VGs krimpodd. Du kan høre den her. 

Jeg følger Extrabladets dekning av saken. Les mer her.

Les også:  Kvinner kommer ikke til å kunne gå trygt hjem før i 2179 (Nettavisen)

Les også: Brooke Shields ble voldtatt opp hotellrommet. (Tv2.) 

Les også: Hvordan kunne han drepe sin egen søster? Johanne (17) ble brutalt frarøvet livet

Les også: Janne-drapet: Hvordan kan noen drepe moren til barna sine?

Les også: Kvinnedrap dysses ned: Hadde jeg blitt drept av min mann, ville jeg at alle skulle vite om det