Annonse

NAV-Lines nye liv #NAVjegog

Mange har engasjert seg i bloggen jeg skrev om Line Holen (28) som ble sendt på tiltak av NAV og måtte spa grus for 13 000 kroner måneden. Senere ble hun sendt for å bygge bruer på en fjelltopp. Nå skal Line på sitt fjerde tiltak: NAV vil at tobarnsmoren skal jobbe i butikk en times togtur unna – på nattetid.

Utnyttes som en slave

Du tror det ikke før du ser det! NAV sender folk fra tiltak til tiltak uten at de får jobb. En av de uheldige er Line Holen (28) fra Jæren. Etter at jeg skrev om henne i forrige uke, eksploderte det med kommentarer. Nesten enstemmig er leserne enig med meg i at NAV er en katastrofe og at Line utnyttes nærmes som en slave. Flere kjente seg igjen: «Akkurat slik føltes det å være på tiltak,», var det en mann som skrev. Flere har uttrykt beundring for at hun holder ut i disse tunge og tøffe strøjobbene NAV i mer enn 3 år har sendt henne  på. For hun får jo ikke fortsette; verken i vaskejobben, på grusprosjektet eller butikkjobben. Da begynner det å ligne plaging og idioti!

Ikke råd til lappen og truckfører-bevis

En mann bosatt i distriktet ringte meg og ville gjerne hjelpe Line med jobb. Han spurte om hun har bil-lappen og truckfører-bevis! Men Line har ikke råd til å skaffe seg noen av delene, og da blir det vanskelig med de jobb-mulighetene han visste om.

«Min blogg om Line er delt 256 ganger og den lille filmen jeg la ut på Instagram og Facebook er sett over 2200 ganger. Det sier noe om engasjementet – og hvor mange som kjenner seg igjen.»

Les om Line her. 

TV2 s journalist sterkt berørt av Lines situasjon

Det er ikke bare jeg som følger med på hva som skjer med Line, det gjør også TV2. De har flere ganger vært hjemme hos Line og filmet. Opptakene er ennå ikke sendt, men Line har gitt meg lov til å fortelle om det på bloggen: Line forteller meg at journalisten er beveget når han er hos henne, så sterkt inntrykk gjør det å høre hvordan hun har det. Nylig fulgte også TV2 i hælene på henne da hun for få dager siden ble bedt om å dra i et jobbintervju en togtime unna: En butikk der hun kan få fast jobb, lokket NAV. Det viser seg i følge Line å være en butikk der en annen naver har vært i lang tid – UTEN å bli tilbudt jobben. Hun føler hun blir servert løgn og er skuffet.

Gruses i NAV-systemet

Etter intervjuet var hun enda mer ute av seg:  «De vil at jeg skal jobbe på natta fra klokken 02.00 om morgenen,» skrev hun til meg på messenger og beklaget skrivefeil: Hendene var stivfrosne fordi det var en times ventetid på toget hjem.

«Hallo, NAV! Hallo, Anniken Hauglie og Erna Solberg: Om natten skal denne mammaen være hos sine to små barn. Og hvordan skal hun komme hit 0200 på natten uten bil? Får hun egen sjåfør?»

Jeg er oppgitt og sinna på vegne av Line og alle de andre som bokstavelig talt GRUSES i NAV-systemet. Jeg har sett mange miste selvtilliten og føle på skam, på det å bli mistrodd. Dette er ikke folk som Hauglie påstår ikke kommer opp av senga, men vanlige folk som er oppe 7 om morgenen med familie og barn og gjør alt for å komme i arbeid.

  1. Skal NAV få langtidssykemeldte eller arbeidsledige i jobb, så må de få en decent lønn for jobben de gjør. En lønn de kan leve av og som føles verdig. Det nytter ikke å sette folk til å grave tonnevis med grus for luselønn. «Hun skulle hatt timelønn i tillegg til NAV-stønaden på 13 000 kroner måneden,» var det flere som sa. Og ja! For tobarnsmoren får det ikke til å gå rundt med så lav månedslønn. Med real lønn ville hun ikke følt seg så utnyttet! Den tunge jobben går i tillegg på helsa løs og går utover barna. NAV må aktivt finne passende jobber i nærmiljøet, ikke snu papirbunker og prate vås.
  2. NAV bør ikke få lov til å sende mennesker i tiltak der de ikke får fortsette. En fortalte meg at hun på flere NAV-tiltak jobbet til hun fikk blodsmak i munnen for å gjøre et godt inntrykk: Ikke i noen av jobbene fikk hun fortsette. Folk blir nedbrutt og tiltakene virker mot sin hensikt. Det ender med at folk blir uføretrygdet fordi systemet ikke strekker til.
  3. Tvang og pisk virker ikke på folk som føler skam ved å være NAV-klient og sliter i systemet. NAV bør avsette lite dyktige konsulenter og heller bruke tiltaksmilliardene på å finne og skape arbeidsplasser og å gi lønnstilskudd til lokale bedrifter slik at de kan ansette folk heller enn å gi de kortvarig tiltaksjobb.
  4. Folk i NAV-systemet må også i større grad få godkjent og oppmuntres til å ta kurs og videreutdanning de sårt trenger i et tøft arbeidsmarked – heller enn idiottiltak: Slik det er nå, blir mange straffet om de gjør noe selv.

Lykke til, Line, vi er mange som heier på deg. 🙂

Les også: Du kan ikke se hva som feiler Heidi.

Les også: Alt vi ikke ser…

Les også: Tiltak gjør at du havner nederst i søknadsbunken.

Har du en lignende historie, kontakt meg gjerne. .)