Annonse

Harry Belafonte er død, 96 år gammel. Han fikk hjertestans og døde i sitt hjem i New York. Harry Belafonte er mest kjent for Banana Boat-sangen Day O. Han kjempet for kvinners likestilling og for menneskerettigheter.

Foto: Wikipedia

Sterke minner om Harry Belafonte på platespilleren

For en mann  For en artist. Første gang jeg hørte Harry Belafonte var som barn, på mine foreldres platespiller. Jeg har sterke minner om musikken og platene. Det var Jim Reeves, det var Louis Armstrong og det var Harry Belafonte med Banana Boat – Day O – , Jamaica Farewell og  min favoritt – Island in the Sun.

Ble verdensberømt med albumet Calypso

Harry Belafontes album Calypso som utkom helt tilbake i 1956,  lå på Billboard-toppen i hele 31 uker. Det var det første albumet av en enkeltartist som solgte mer enn en million kopier.

Gjorde musikken til min

Jeg satt ofte foran det lille brune plateselskapet og hørte på musikk. Det var ikke mine plater. Det var mine foreldres, trolig min fars. Han var musikkinteressert og hadde studert i New York.

Ikke bare musikken gjorde inntrykk på meg, men selve den gode lukten i plateselskapet, platene med det morsomme hullet i midten, proppene i sort og hvitt man måtte tre på for at platene skulle sitte fast og snurre riktig rundt, alt er sterke minner for meg. Jeg lyttet til musikken og gjorde den til min. Senere fant jeg mine egne favoritter – som engelsk/spanske Albert Hammond og Free Electric Band.

Jeg er musikalsk og har elsket å lytte til musikk som inspirasjon, da og siden.

Harry Belafonte som vuggesang

Da min lillesøster ble født, pleide jeg å sette henne i babystolen foran det åpne plateskapet mens vi spiste. Da holdt hun fred, så morsomt syntes hun det var å se platene snurre rundt.

Kjempet for likestilling og for menneskerettigheter

I dag leste jeg at Harry Belafonte ble hele 96 år. Han var menneskerettighetsforkjemper og kjempet både for svartes og også for kvinners rettigheter.

Opprinnelig var Harry Belafonte fra Jamaica som sine foreldre, men levde mye av livet i USA.

Harry Belafonte var gift tre ganger

Harry Belafonte var gift tre ganger, først med Marguerite Byrd fra 1948 til 1957, deretter med danseren Julie Robinson. De to var gift i 47 år, og i 2008 giftet han seg for tredje gang, da med fotografen Pamela Frank.

Belafonte etterlater seg fire barn og fem barnebarn.

RIP.

Les mer om Harry Belafontes liv i denne artikkelen fra Dagsavisen

Les mer om Harry Belafontes liv (engelsk) her.

Les også: Handikappede Stephen Hawkin gikk fra ungdomkjæresten rett i armene på sin sykepleier

Les også: De syv sykeste tingene du må vite om Valentinsdagen!

Les også: Bare kommers, sier du? Mødre fortjener morsdagen!

Les også: Shabana Rehman er død ; kjempet tappert til siste slutt #fuckcancer

Les også: Grease-stjernen Oliva Newton John døde av brystkreft –  John Travolta hedrer henne