Annonse

Et etterlenget sjøbad endte i krangel om coronameteren. En redd og sint bestemor ga meg så strandhatten passet: Hun påsto at jeg lå for nær barnebarna og at de var mer i risikosonen enn meg. Jeg lå tre meter unna og opplevde det som uhørt oppførsel. Neste gang stiller jeg med tommestokk. Strandtroll bes vennligst om å holde seg hjemme i sommer! Hva synes du om denne opplevelsen. Vil gjerne høre din mening!

 

Familie ville ha stranden for seg selv

Jeg har aldri opplevd maken til frekkhet på stranden! En  lørdag formiddag dro jeg for å ta et kjapt bad etter trening på min lokale strand. Jeg har badet siden februar og har lørdagsbad som fast rutine. Men denne gangen ble strandbesøket ødelagt. Nedenfor meg hadde nemlig en familie bunkret opp med barnevogn, piknikbager, baderinger og strandtepper. De tok stor plass, uten at det plaget meg nevneverdig. På et platå ovenfor familien brettet jeg ut et liggeunderlag som jeg har brukt til vinterbad i flere måneder. Her ville jeg kunne holde øye med strandbagen med mobil og kredittkort mens  jeg tok den lille svømmeturen. Jeg er vant til å bade alene, både i inn-og utland, og  legger aldri fra meg verdisaker uten at jeg kan se dem.

Da bestemor klikket

Jeg satte meg helt øverst på teppet, lent til en murvegg og tenkte å nyte solen et par minutter før badet, da damen klikket fullstendig. Uten forvarsel reiste hun seg og begynte å kjefte på meg.

Mer i risikosonen

De ville gjerne ha en meter avstand, klaget hun høylydt. En meter avstand? Jeg lå flere meter unna henne, og det sa jeg også, i en høflig tone. – Ikke til de, sa hun og pekte mot tomme strandtepper nedenfor meg. Jeg skjønte at hun siktet til barnebarna. – Det er langt ned dit, presiserte jeg.

– De er mer i risikosonen de enn deg! svarte hun sint. Det virket som ren paranoia  – slik som mange er smittet med i disse coronatider. En yngre dame på et teppe ved siden av henne, snudde seg ikke,men jeg kunne se ryggen krympe seg. Var hun flau over moren eller berørt over at jeg tok igjen?

Ingen barnebarn å se

Etter denne ubehagelige episoden,vurderte jeg å gå, men jeg var varm og tok et bad først. Da jeg kom tilbake til teppet, var fortsatt ingen barnebarn å se. Coronabestemor som kjeftet på meg, satt nedenfor platået og stirret surt i mobilen. Jeg fant ut at livet er for kort til å ha med slike frekke mennesker å gjøre, rullet sammen liggeunderlaget og flyttet meg til et annet sted.

Vet ingenting om meg

Det jeg er mest opprørt over, er hvordan vilt fremmede kan vite at de er mer i risikosonen enn meg? Voksne er generelt mer i risikosonen enn barn – som i følge forskning smitter og smittes lite. Jeg kunne hatt diabetes, astma eller vært hjerteoperert. Det ville ikke betydd noe. Mange nordmenn bryr seg kun om seg og sine. De få de er i nær familie med.

De visste heller  ingenting om min familie eller slekt. Jeg, et menneske,  kjenner også folk som er eller var – i risikosonen – folk med astma, diabetes, nyreopererte og gamle på sykehjem.

Ble sett på som en trussel

Skulle ikke jeg vært like redd for å bli smittet av dem som de av meg? Smitte skjer nemlig oftest innen familier, sekter og andre som bor tett. For alt jeg visste kunne en av dem hatt coronaviruset. Men her var det kun jeg som ble sett på som en trussel.

Bedt om å holde meg unna Stavanger

Jeg utgjør også en trussel på FB: «Hold deg unna meg og familien min»! skrev en ung pappa til meg på FB da jeg ikke ville laste ned smitteappen.  Jeg syntes ikke den hadde noe for seg. Han bodde over 50 mil unna, i Stavanger! Det var ikke akkurat fristende å kjøre åtte timer for å oppsøke den illsinte, livredde mannen. Faktisk fristet det mer å holde seg langt unna ham. Jeg vil forøvrig at han skal holde seg langt unna meg også, med sine sinne-utbrudd, så jeg blokkerte ham.

Snerring i butikken

I butikken er de fleste hyggelige, men friskt i minnet er en kvinne som snerret til meg på Rema 1000; «Det var den coronameteren da.» Det var rent komisk, for Miss Søt  i kassen ba meg trekke kortet for å betale – men på grunn av orkan i oppseiling foran meg, måtte jeg rygge tilbake og forklare kassadamen at det var best jeg ventet litt.

Lær deg hva en meter er!

Denne gangen skjedde utskjellingen på en offentlig strand. Med hvilken rett mener coronabestemor at hun har mer rett til å være på stranden enn meg? Er hun bedre og skal ha flere rettigheter? Og hva med gangsynet? Hun vet helt klart ikke hva en meter er. Mulig damen hadde surnet i coronatid og hadde markeringsbehov og var drevet av sjalusi, hva vet jeg? Det gjør det bare enda verre. Har ikke pene damer lov å kose seg alene på stranden?

Da jeg kom hjem målte jeg liggeunderlaget og det er hele 1,80 meter langt. Allerede her var jeg langt innafor. Hun lå ikke engang på samme nivå, men på stranden nedenfor – altså 3 meter unna. 

Da jeg delte denne historien på Facebook oppfordret en FB-venn meg til å ta med målebånd på stranden neste gang. Og det skal jeg gjøre. Sandelig min strandhatt! Så få vi se hva coronatrollene har å klage over når jeg kan vise til at jeg holder korrekt avstand og vel så det!

Hold de sinte utbruddene unna meg

Forøvrig trives jeg best med litt mer luft og takhøyde rundt meg – langt unna sure familier. Så jeg har allerede funnet bedre og friere steder til liggeunderlaget, oppe i høyden. Legger noen seg for nærme meg, flytter jeg meg litt bortover selv, for egen regning. Det er enklere enn å klage.  «Tenk deg om neste gang det klikker for deg da. Andre som har lyst på et bad er også mennesker! Og hold de sinte utbruddene dine langt unna meg! Bli hjemme i sommer med angsten din og ikke ødelegg for andre! Please!»

 

Fakta om bading og coronasmitte: I følge FHI er bading i sjø og basseng helt risikofritt. Viruset smitter ikke i vann. På strender gjelder vanlige råd om minst en meters avstand og god hygiene. Så vask henda etter toalettbesøk og oppfør deg normalt. Tidligere har FHI uttalt at det er større sjanse for å vinne i lotto enn å bli smittet på gaten. Les mer her. 

Les også: Sporings-app mot Corona-smitte? Har dere gått fra vettet!

Les også: Sterk strid: Å bruke maske mot Corona-smitte kan gi større sjanse for å få viruset.

Les også: Dag 1 i karantene: Jeg vinterbader og går tur med to meters avstand

Les også: Fedon Lindberg: 1 av 3 som blir syke av coronaviruset er betydelig overvektige.