Annonse

Den svenske mannen sier sannheten i vårt møte ved poolen: «Jeg har så vondt av den norske ski-stjernen Therese Johaug. Hun fikk altfor hard straff. Jeg håper hun kommer tilbake, for hun behøves.» Er du enig, klikk liker! Er du uenig, vil jeg vite hvorfor!

 

Det er ikke akkurat vintersport og ski.jenta Therese Johaug jeg har i tankene denne morgenen ved bassenget på Sunwing  i Ayia Napa. Det jeg har i tankene er at jeg var trøtt i morges etter flyreisen og var stolt over at jeg kom meg  på yoga klokken 0700 på stranden. Deretter ble det en stor frokost og vanntrim. Jeg var litt uggen og måtte droppe to andre treninger i morges. Hvorfor har jeg dårlig samvittighet for det? Her gjør vi akkurat som vi vil – det har våre dyktige trenere på Ving Camp allerede sagt.

Jeg er på Kypros en uke for å delta på Ving Camp sammen med ca 40 andre sporty mennesker, flest damer. Å trene i varmen har blitt en livsstil, og jeg elsker å ha litt program når jeg ferierer.

Skisport i varmen

Den svenske mannen spør om solstolene ved siden av meg er ledig, og jeg svarer ja. Han er akkurat ankommet med sin fru, som han hele tiden kaller älskling. Men heller enn å snakke om solen, poolen og varmen – begynner å han å snakke med meg om skisport! Vi nordmenn er jo så mye flinkere enn svenskene, vi slår dem hele tiden! Det får ham til å føle seg underlegen.

– Jeg sier noe om skiesset Petter Northug som ikke har gjort det så bra den siste tiden, men han er ikke opptatt av Petter Northug, han vil snakke om Theres! «Theres kommer tilbaks nu,» sier han.

Den norske skijenta og solstrålen Therese Johaug ble i 2017 dømt for brudd på dopingreglementet, og utestengt i 18 måneder fra 18. oktober 2016. Hennes egen forklaring på at dopingprøven var positiv, var at hun hadde brukt en feil leppesalve mot munnsår som hun fikk fra sin trener. Grunnet dopingdommen gikk hun glipp av både 2016/17- og 2017/18-sesongen, inklusive VM i Lahtis 2017 og OL i Pyeongchang i 2018.

Har vondt av Therese Johaug

Han har så vondt av henne. Av Therese Johaug. At hun fikk så lang straff etter å ha blitt tatt for doping, som skyldtes feil bruk av leppesalve. Han synes det var altfor mye. Og så mye kritikk hun fikk – fra andre utøvere. Han liker det ikke. Og ikke gjør jeg det heller.

«Men nå kommer hun tilbake snart. Hun er en sterk jente. Hun klarer dette,» sier jeg.

Jeg håper det, svarer svensken – som tydelig er redd for at påkjenningene har blitt for store for den norske skijenta, og at hun ikke vil lykkes med nye medaljer i skisporet.

— Alltid trävlig  å snakke med glade mennesker, sier han – og det er jo en kompliment til meg, som bare lå der tilfeldig og snakket norsk til ham og sa at solstolene var ledig.

Les også: Jeg støtter Johaug – fordi hun fortjener det

Vi må lære av amerikanere å gi komplimenter

Apropos komplimenter! Her har vi noe å lære av amerikanerne. De er gode på det! Dette diskuterte jeg under frokosten, med vår dyktige yogatrener Melissa. Hun er  fra Florida, der jeg tilbrakte påsken. Jeg sier at jeg skrev om den amerikanske drømmen – at den er i ferd med å dø. Jeg er redd for å fornærme henne, men hun er mer enn positiv og vil gjerne bidra til fortelle meg flere historier om hvor fucked up det amerikanske systemet er. Nå bor hun i en liten grend utenfor Porsgrunn i Norge for å roe ned livet og har funnet seg en dansk mann! Vi rekker også innom Trump og Sylvi Listhaug; hun har hørt om Sylvi på norskkurs – at Sylvi måtte gå av som justisminister. Det synes hun er bra.

Les også: What I learnt in Florida: The American Dream does not exist, here are 6 reasons why

Men komplimenter! Der har vi nordmenn noe å lære. Janteloven finnes ikke i USA – de snakker hverandre opp og ikke ned – og kommer med spontane utbrudd som «cool» og  «I loved your yoga class this morning!» I Norge er det sjelden hun får slike spontane kommentarer. Nordmenn er sjenerte og er redde for at ting skal virke awkward, mener jeg. Derfor er det ikke sikkert at de sier at de elsket timen selv om de gjorde det.

Mer om det senere. Vi rakk ikke hele praten, for Melissa skulle rekke neste treningsøkt (som jeg skulket.)

Slik gikk det da jeg skulle prøve å skrive om #vingcamp på Kypros.  Det ble en story om vintersport og Therese Johaug som også svenskene savner i skisporet. Og om Jantelov og komplimenter.

Da vet du hva jeg elsker aller mest – enda mer enn zumba, vanntrim og styrketimer. Gode menneskemøter. For jeg er aller mest skribent, storyteller og writer.

Hva er det du elsker aller mest?

Les også: Uheldig flypassasjer: Fikk akutt flyskrekk; går glipp av bryllupet