Annonse

Mange har ikke turt å møte noen av frykt for coronasmitte. En norsk psykolog gikk ut og sa at single fikk nøye seg med alenesex. Selv på Tinder advarte administratorer mot å møte folk live. Men rådene var feil: Nå innrømmer danske og norske helsemyndigheter at det bare er å slippe seg løs: Nyt kjærligheten – det er vår.

Vettskremte beilere holdt seg hjemme

«Myndighetene ville at vi skulle vente noen uker med å møtes? Hva gjør vi med avstanden..? Vettskremte beilere som ellers våger og vil alt på første date, er skremt til å holde fingrene borte fra deg. Det skyldes ikke MeToo-kampanjen, men noe helt annet: De strenge rådene fra myndigheter og regjering har mange tolket som om det er farlig å oppleve kjærlighet i coronaens tid: Mange måtte i isolasjon og karantene, og man fikk kun møte de nærmeste, altså familien: Alle andre møter var «farlige.»

Savner nærhet og sex

«Jeg savner nærhet og sex,» skrev en kvinne i en singelgruppe. Hun også hadde tolket reglene som at hun måtte være helt alene på ubestemt tid, uten noen form for fysisk (og psykisk) kontakt. Selveste psykolog Bente Træen sa vi ikke kunne møte noen på nettet og måtte nøye oss med alenesex. Og fra selve sjekkeappen Tinder meldte administratorer at de hadde sett medlemmer chatte mye med andre og at de ikke burde møtes live. Holy bananas. Når ble kjærlighet forbudt?

Hårreisende

Det er jo helt hårreisende, når man tenker på hva gifte, samboende og par kan foreta seg i og utenfor sengen. Har karantene på soverommet, melder Christine Koht.  Ja, for hun har samboer. De fleste blir forøvrig, i følge helse-eksperter, smittet av coronaviruset innen familien, ikke på gaten eller av fremmede.

«Flere av de som nå er smittet av coronaviruset i Norge, er trolig påført smitten av samboer, kjæreste eller ektefelle.»

Skremte vettet av single

Hvordan tenkte man at den store delen av Norges befolkning som bor og lever alene, skulle te seg og holde ut? Trusler om store bøter ved alt fra Svinesundhandling og hyttebesøk, vakter som skulle sjekke om man holdt to meters avstand, og påbud om kun å være med familien, skremte vettet av de fleste. Mange single fikk det svært vanskelig i hverdagen og ble mer isolert.

Sexleketøy til deg eller deg og partner? Les min blogg her. 

Selvsagt lov å ha en venn

Det er selvsagt lov å ha en venn for single også: Ta i mot besøk og dra på besøk. Gi og få en klem, kyss og mer! Det var bare ingen som sa det, før danske helsemyndigheter slo det fast igår: At dating er lov, at sex er sunt og at man selvsagt skal få ha det!

Sex er godt og sunt

Sex er godt. Sex er sunt. Vi er seksuelle vesener og selvfølgelig kan man dyrke sex i denne situasjonen, sa Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, til danske TV 2.

Han legger til at det som med enhver annen kontakt med andre er en smitterisiko, men at det uansett er lov å date og ha seksuell omgang.

Les saken her. 

Aldri frarådet sex og dating

Etterpå var noen journalister lure og spurte norske helsemyndigheter om det samme. Og da fikk vi endelig sannheten:

Helsedirektør Bjørn Guldvog fraråder verken sex eller dating – men sier til Dagbladet at de som har sex med flere partnere bør utvise aktsomhet. Og så bør man unngå sex når man er syk.

Det høres ut som en god leveregel.

Det er ingen holdepunkter for at verken masturbasjon eller vanlig sex, innebærer noen risiko for coronasmitte.

Men – dype tungekyss når du er forkjøla, er ikke nødvendig. Du kan nemlig bli smittet av coronavirus gjennom spytt og slim. Å bruke tungen til å stimulere analt, er heller ikke anbefalt, ifølge helse-eksperter. Så styr unna den delen av kroppen. Mer om dette i en artikkel om sexråd under coronakrisen i The Guardian.  Merk at artikkelen er noen uker gammel.

Kan ikke regulere oss bort fra sex

«Det vil være mange som blir kjærester i løpet av den tiden. Det vil sikkert være mange som slår opp også. Livet går sin gang, og vi har naturligvis behov for å leve livene våre med alt det innebærer, inkludert sex. Det kan vi ikke regulere oss bort ifra, sier Guldvog.

Kunne han bare sagt det litt før. Denne krisen har skapt så mye angst og paranoia og for mange har sittet isolert, med de enorme psykiske skadevirkningene det kan føre med seg.

Torde ikke møte kjæresten

«Når kan jeg treffe kjæresten min igjen?» spurte en ung gutt i en støttegruppe. Han kunne altså ha truffet henne hele tiden – men norske myndigheter hadde skremt ham med tøffe tiltak og anmodninger som kunne misforstås.

Kjærester må få møtes – enten de er helt i begynnelsen av et datingforhold eller har vært sammen en stund.

God vår, og har du lyst har du lov.

Pass på god hygiene, husk å dusje og vaske hele kroppen og henda, lytt til fornuften og bruk for all del kondom. Det bør inngå i normale smittevernregler – men er helt glemt i denne debatten. 

Ellers er det bare fint å chatte og bruke mer tid på å bli kjent før du har sex, bare så det er slått fast også.

Onanin er forøvrig helt ufarlig, kan lette spenninger og innebærer ingen risiko for coronasmitte.

Eventuelle sexleketøy må vaskes nøye med såpe og vann, akkurat som hendene.

Les hele saken her. (Dagbladet.)

 

Les også: 7 enkle og deilige tips: Slik får du mer sexlyst

Les også: Laser får fart på sexlivet: Helsetine testet Mona Lisa Touch