Annonse

prinsebryllupet Meghan Markle og prins Harry

Prinsebryllupet 19.5.18: Under 17.mai-feiringen på Kulturhuset gikk diskusjonen høyt rundt prins Harrys valg av Meghan Markle som livsledsager. «Han skulle valgt en søt, engelsk jente. Meghan bryter med etikette og er slem mot familien sin!» uttalte en deltager. Jeg er helt uenig. Meghan er et friskt pust og med gode verdier som verden sårt trenger. Her er fem grunner som taler for henne.

Enig eller uenig –  og hvorfor?

  1. Hun er feminist, og kjemper for kvinners rettigheter. Meghan Markle (36)  er et friskt pust. Hun er samfunnsbevisst, støtter MeToo-bevegelsen og er opptatt av at kvinner har en stemme – og hun tør å snakke om det. Hvor bra er ikke det?! Det konservative Kongehuset er under endring, og har godt av en dame med meninger. Meghan er skilt, hun har studert kommunikasjon, har erfaring som skuespiller i Hollywood og kan takle motgang. På et tidspunkt i livet slet hun økonomisk.

2. Hun har gode verdier. Meghan er opptatt av fattige, barn i nød og vanskeligsstilte. Det er bare positivt i en rolle som prins Harrys (33) ledsager. De kaller seg et godt team og sier de har mye å jobbe med! Begge elsker barn og det humanitære arbeidet var det som først «klikket» mellom dem da de møttes på en blind date arrangert av felles venner i Toronto, der Meghan har bodd de siste årene.

3. Prinsesse Diana, Harrys mamma, ville elsket henne. Harry sier selv at Diana ville hoppet opp og ned i lykkerus, dersom hun hadde levd i dag: Så glad ville hun vært på hans vegne. «Mamma og Meghan ville blitt bestevenner og passet sammen som hånd i hanske,» sa en forelsket Harry i forlovelsesintervjuet. Harry var sønderknust da han mistet mamma som 12-åring. Det er godt å se ham lykkelig – og med en kvinne som åpenbart er bra for ham og elsker ham; og i Dianas ånd.

4. Hun er halvt hvit og halvt svart. Da Meghan var tenåring, hadde hun store problemer med å krysse av på skoleskjemaet om hun var svart eller hvit. Hun følte ikke at noen av merkelappene passet. I en verden med økende rasisme, er det et viktig symbol at prins Harry velger en brud av etnisk mikset rase. Meghans mor er svart, faren hvit. For det multikulturelle England, kan dette bli svært viktig. Hun har allerede blitt populær, men har også måttet tåle hets og trakassering. Med Meghan på laget, kan Kongehuset få yngre supportere – moderne mennesker synes Meghan er cool!

5. Hun er sterk og takler press og misunnelse.  Ikke bare takler Meghan Markle mediepresset, men også en familie som oppfører seg som umodne nett-troll og misunnelige barnehagebarn. To halvsøsken har gått i strupen på Meghan offentlig med ufine kommentarer: Halvsøsteren Samantha som har MS og sitter i rullestol har uttalt at søsteren har endret karakter etter Hollwyood-berømmelsen som skuespiller og at hun kun er opptatt av å klatre oppover på den sosiale rangstigen. Senere har hun beklaget uttalelsene og sagt at hun ikke mente å såre; og at hun elsker Meghan.

Meghans bror i politiets søkelys

Broren Thomas går enda lenger: Han hetser søsteren i et åpent brev hvor han kaller henne grunn, overfladisk og innbilsk og fraråder prins Harry å gifte seg med henne da «hun vil gjøre ham og Kongehuset til latter.» Han har senere beklaget og sagt han var forvirret og skuffet over å ikke bli invitert til bryllupet. Thomas er tidligere arrestert for å ha truet en kjæreste med et ulovlig våpen. Etter vold mot dama, skal han ha lovet å oppsøke hjelp. Den før nevnte halvsøsteren Samantha har tvitret at hun finner brorens handlinger skammelige, og hun har anklaget ham for tyveri.

Faren kommer ikke i bryllupet 

Det er mer: Meghans far var vanskelig å få i tale etter forlovelsen, men ble funnet av media, sto frem i shabby klær og sa det var en ære for ham å følge datteren opp kirkegulvet. I siste liten trakk han seg, angivelig fordi han ble beskyldt for å ha samarbeidet med paparazzi-fotografer og ikke ville ydmyke datteren. Meghan sa han var velkommen, men da svarte faren at han hadde hjerteinfarkt og måtte opereres. Svigerfar, prins Charles, fulgte Meghan til alters.

Tar utfordringer på strak arm

Forvklingene stanser ikke her, for i årevis har det svirret rykter om at Harry ikke er Charles´sønn – til det ligner han for mye på en av Dianas elskere James Hewitt . Hewitt har avkreftet ryktene. At nettopp Charles strekker ut en hånd til det unge paret, betyr mye, ikke mint på grunn av rykteflommen.

Meghan ser ut til å ta misunnelsen, drittkastingen og utfordringene på strak arm. Også det at hun går en mer strikt tid i møte som kona til en kongelig ser hun ut til å takle fint.

«You go, Meghan! Jeg synes hun virker gjennomekte, sympatisk og moden – i motsetning til resten av familien.»

Meghans mamma – en fri spirit

Moren til Meghan er unntaket – hun er en flott dame; afroamerikansk yogainstruktør og social worker – og kommer selvsagt i bryllupet! 17- mai gjestene nevnte at om mor skal følge datteren opp kirkegulvet vil det bli veldig tydelig for alle at Meghan er av mikset rase. Moren Doria er nemlig helt svart – les om henne her. 

Bryter med tradisjoner

Les alt om bryllupet lørdag her. Jeg synes det er herlig at paret har byttet ut den tradisjonelle fruktkaken med en lett og frisk, organisk kake med sitron og hylleblomst, pyntet med smørkrem og friske blomster.

«Jeg hyller alle som tør å bryte med stivbente tradisjoner og velger å være seg selv.»

TV2/Nyhetskanalen og flere andre sender live, så følg med.

Kommentarer?

Les også: Mette Marits sønn lever jetsetliv i London; kan han kreve å ikke bli skrevet om?

Les også: Handikappede Stephen Hawkin gikk fra ungdomkjæresten rett i armene på sin sykepleier

Les også: Bare kommers, sier du? Mødre fortjener morsdagen!

Les også: En svart sykepleier blir anklaget for barnedrap. Er hun uskyldig?