Annonse

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad taler med to tunger: Han sier at vi kan reise uten fare for å bli virussmittet, men  han anbefaler ingen  å reise. Slutt å gi folk dårlig samvittighet! Nå fortjener vi sol og sommer  – og de som lever av turismen trenger oss sårt for å overleve! Jeg nekter å føle reiseskam neste gang jeg er på Gardermoen. Her er 5 grunner til at du trygt kan reise sørover.

  1. Reis, fordi du fortjener det! Lange dager og måneder hjemme i frykt for en coronabølge som aldri kom, gjør at du og jeg trenger ferie. Isolasjon i et nedstengt Norge har gått på helsa løs for mange. Stengte grenser og begrenset hverdagsliv ga sinne og frustrasjon. Bare du vet hva du trenger for å komme deg opp igjen. Er det kjæresten i Italia, leiligheten i Spania eller Tyrkia eller moussaka  i Hellas som frister mest nå, så kom deg avgårde! Psykisk helse er viktig.
  2. Det er trygt å reise. FHI  har lenge villet åpne grensene. Selv Nakstad innrømmer nå at det å reise innebærer minimalt med risiko. Samtidig sier han at han ikke anbefaler noen å reise. Det gjør at mange føler ufortjent reiseskam. Hev deg over dette og lytt heller til psykolog og professor Willy Tore Mørk, som advarer mot psykiske skadevirkninger ved restriksjoner og unntakstilstand. Han oppfordret til å leve mest mulig normalt i coronatid og gikk selv, som meg, på café: Reis om du trenger det, sier han. Les hele saken i VG  her. 
  3. Turistnæringen trenger oss. Mens vi her i Norge flyter på oljepengene, er mange land helt avhengig av turismen for å klare seg økonomisk. Reiser du nå, kan du være med å hjelpe små hoteller og restauranter som er på grensen til konkurs. Det er fryktelig å tenke på at tusenvis av folk har mistet levebrødet og nærmest sulter. Du og jeg kan hjelpe turismen i gang igjen i Spania, Hellas og Italia. I denne saken forteller kollega Bjørn Moholdt om hvorfor han velger å reise sydover nå. Les saken her.
  4. Hev deg over de som mobber reisende. De som mobber mennesker som vil reise utenlands i sommer på sosiale medier, er ofte de som ikke pleier å reise noe sted. Det er trolig misunnelse og jantelov som gjør at de hakker løs på deg – mer enn at de mener det er en reell fare for at du skal komme hjem og smitte dem med coronavirus. «Luksusproblem! Egoistisk! Hold deg hjemme,» hyles det. Trekk på skuldrene og si «ellers takk, men jeg reiser, så får du bare sitte hjemme å være misunnelig.»
  5. Vær forsiktig og ta forhåndsregler. Sørg for å ha reiseforsikring som sikrer deg mot tyveri og sykdom. Kjøp en ny der du er, om du ikke er nok sikret. Ta med – eller bestill  europeisk helsetrygdekort; det gjelder på offentlige sykehus i Europa. Følg normale regler: Det er ikke krav om munnbind på Gardermoen, men på flyet må du trolig bruke det. Unngå folkemengder, vask henda og bruk sunn fornuft. Du slipper karantene når du kommer hjem om ikke noe uforutsett skjer. I denne saken fra NRK kan du lese hvilke regler som gjelder på reisemålene. Det er en god oversikt og du leser den her. God tur.

PS: Vil du heller kose deg hjemme i sommer, så har jeg full respekt for det. Reiselivet i Norge blør også, og det er flott å støtte opp om norsk reiseliv. Dette er sommeren du kan gjøre som du vil. Kjenn på hva du har mest lyst til og hva du kan gjøre i forhold til lommeboken. For noen er det beste å få være i fred på hjemmebane, og da er det riktigst.

Hva tenker du? Send meg gjerne et svar.

Bildet er fra et event i regi av Camino Barcelona, skolen der  jeg gikk på språkkurs for 3 år siden.

Singel og coronafast? Her er turene du kan ta i Norge sommeren 2020

9 gode tips: Vær forsiktig når du reiser alene på ferie fordi…

Tips i coronatid: Ikke vær som alle andre: Våg å tegne utenfor strekene