Annonse

Du treffer flere mennesker når du reiser alene. Det er fint – men kan også være utfordrende. Du må ha flere følehorn ute og samtidig by mer på deg selv! Du er mer utsatt for uønsket oppmerksomhet. Og du kan oppleve å få dårligere service.

Jeg kan ikke få fullrost det å reise alene på ferie. Det kan være ensomme øyeblikk og du kan ha øyeblikk med angst midt i storbyvrimmelen, men plutselig møter du noen og får en helt annen opplevelse enn om du var med vennegjengen eller i et par. Likevel er det forhåndsregler å ta.

  1. Vi blir mer sårbare om vi ikke får oppmerksomhet: Hvorfor fikk det reisefølget i hjørnet servert melon etter middagen og ikke du? Er det fordi du sitter alene og ikke ”teller” som gjest? Hvorfor heller servitøren øl i glasset til noen damer, mens du sitter alene og heller i glasset for egen hjelp? Hvorfor blir du ikke sett når du vil betale? Ok, jeg skjønner at dere vil ha mitt vakre vesen sittende her lengst mulig, men det får være grenser!
  2. Det kan bli mye uønsket oppmerksomhet: Det er den andre biten av skålen. Du er fritt vilt. Det er de som ser på lang avstand at du reiser alene. De vil ta deg med ut. De vil slå av en prat. De blir sur om du sier nei. I baren kan det være deilig å bli oppvartet av en søt kelner. Har du lyst til å date ham, så klin til!  Men du har lov å si nei. Det kan bli mange å avvise og som kvinne kan du oppleve mangel på respekt. Sånt skjer aldri om du reiser med en partner. Da er du beskyttet. Går du alene, blir du stoppet på gaten. Det kan være gøy, og det kan også bli litt for mye om du ikke er i flørtehumør.
  3. Du kan bli lurt. Du er lettere å lure når du tar taxi for eksempel. Ofte skrur de ikke på taxameteret og vil ha dobbelt pris for den lille turen ned til byen. Er det innfødte med, tør de ikke. Du må lære deg å bli tøff, du må tåle en krangel og du må forlange taxameter. I butikken må du lære deg å prute og ikke betale for mye. Og ikke bli med butikksjefen ned i kjelleren!
  4. Er du singel og på flørter´n så ikke vær naiv. Ferieflørten kan være gift selv om han sier han er singel. Ikke alle vil deg vel. Noen er supersøte og slår med ett om og blir sinte eller sjalu. Noen har et håp om pengehjelp og visum. Mange vil ha sex: Endel kvinner har blitt smittet under feriesex. Så ha med kondomer.  Vi (altså damene) har enda ikke hørt om en eneste mann som foreslår kondomer når han vil forføre en dame. Ofte skjer det fort, og du tenker på det etterpå. Vi vil føle oss trygge og ikke være fylt med angst og måtte sjekke oss når vi kommer hjem. Her har menn noe å lære. Stå på krava eller si NEI.
  5. Det er dyrere: Chartertur for en er dyrere enn chartertur for to. Du må betale enkeltromstillegg. Du får ikke partilbud om romantisk middag eller spahelg. Restauranter og tilbydere vil ikke alltid hente deg på hotellet når du er en person og ikke fem. Det går, men du må stå på krava og vise hvor verdifull du er. Selv ble jeg hentet med scooter fordi jeg kun var en person, men det var greit. Vil du ha besøk på rommet må du bestille for to personer på nettet selv. Selv da kan de nekte deg besøk og gjøre ferien sur for deg. Betaler du litt ekstra, kan det ordne seg likevel.
  6. Det å spise alene på kvelden er noe jeg kan grue meg til. Ofte går jeg inn på en restaurant med friskt mot og spør om de har musikk eller underholdning. Men maten tar tid, plutselig  føler jeg meg utilpass, selv med mobilen. Selv yndlingsrestauranten er ikke det samme uten selskap. Det er bedre å dumpe ned på en kneipe hvor det går raskt å få mat –  eller spise i baren med selskap av bartenderen. Det går an å gjøre det enkelt: Et av mine lykkeligste øyeblikk under en ferietur var da jeg nøt en varm maiskolbe i en park. En dame jeg møtte kjenner seg igjen alt dette. Hun har ordnet det slik at hun spiser stor middag ute til lunsj. Om kvelden spiser hun brødskiver hjemme for å unngå å føle seg ensom og dum på restaurant. 

  7. Du blir mer oppmerksom på par.Det kan virke som om alle reiser i grupper eller med sin kjære. Det kan ødelegge ferien å bli fokusert på det. Da gjelder det å finne andre alenereisende å henge med. I Alanya f.eks finnes flere grupper for nordmenn og mange av de liker å møtes. Andre steder kan du joine InterNations´ treff eller finne likesinnede i små moteller, hostels og barer samt danseplasser. Der vanker ikke kjernefamilien!
  8. Du må tåle andres misunnelse.Er hun rik og har ikke noe annet å gjøre enn å dra ferie? Hvordan har hun råd til det? Legger du ut feriebilder på FB er det ikke sikkert du kun får hyggelige kommentarer. Noen vil la være å si noe og være sjalu i smug eller sette ut rykter om at du ikke jobber. Noen ganger skriver jeg at jeg har migrene eller halsbrann, bare for at det skal bli litt motvekt. Ingen vet alt om hvordan du har det, og kanskje er misunnelsen helt uberettiget.
  9. Uhell kan skje, så husk reiseforsikringenog la alltid noen hjemme vite hvor du er. Og ikke drikk deg full på byen: Er du i en gjeng vil noen få deg hjem, alene kan du havne på ville veier og det kan gå galt. Ha alltid strøm på mobilen, så du får ringt noen. Jeg traff noen norske gutter som la mobilen på rommet hver kveld i frykt for å miste den på byen, men de havnet oppi mye rart: De ble ranet, fikk fake taxi og ble kjørt langt utpå landet og mistet hverandre hver natt. Ikke å anbefale. Bruk hodet.

Fordelene er selvsagt like mange som ulempene! Du kan stå opp når du vi, spise når du vil, bruke pengene på deg selv, droppe kjedelige sightseeing-utflukter eller andre ting du ikke har lyst til, flørte så mye du vil, leve i nuet og kaste deg ut i dansen og eventyret uten å føle ansvar for en venninne, barn eller partner. Det kan være befriende å treffe mennesker som bare kjenner deg nå – uten fortid! Du  slipper å forklare eller snakke om ting du ikke har lyst til. På ferie slapper du av, du kan være spontan og trenger ikke å fortelle om alt du foretar deg. ”Det som skjer her forblir her,” sa en jente jeg traff på et turiststed. Jeg fant henne i en gruppe og vi dro på båttur og middag sammen. En annen ble med meg ut på byen. Med et positivt sinn blir opplevelsene flere og det er lettere å møte nye mennesker også.

Flere innspill til alene-ferien? Skriv kommentarer!

Les også: Lyst til å bli igjen? Slik forlenger du ferien til rimelig pris

Les også: Tyrkisk bad: Jeg har aldri følt meg så avslappet og renset for stress

Les også: Trenger du påfyll? Derfor er jentetur bra for helsen

Les også: Rasende hotellgjest i Tyrkia: Jeg får ikke ha besøk på rommet!