Annonse

Du har sikkert hatt det så bra på ferie at du har hatt lyst til å bli igjen noen dager. Men charterselskapene stopper det. Hva koster det egentlig å hoppe av charterbussen og booke ny hjemreise, transport og hotell på egen hånd? Jeg har gjort det to ganger.

Har du hoppet av turer mange ganger og blitt igjen i ukevis etter at reisefølget dro hjem, trenger du ikke å lese videre. Da kan du mer enn meg om billige dealer og gode løsninger.

Er du som meg en lydig charterturist som ofte lengter etter ekstra dager, men som sitter og sturer på ferie-bussen og på Thomas Cook-flyet hjem, har du litt å lære ved å lese videre.

Hopp av-tur 1: Den første gangen jeg ble igjen, var i Side i Tyrkia før påske i år. Jeg hadde kjempelyst til å delta på en salsa- og bachata-festival i Belek den helgen vi skulle hjem. Etter litt nøling gjorde jeg virkelighet av det. Å la deltagerne fra jenteturen dra med bussen og sette meg rolig ned med en kaffe, føltes vidunderlig. Å deale billig transport med taxi fra hotellet til Belek likeså. Jeg betalte 40 euro og kunne fått bedre pris om jeg hadde bestilt privat. Festivalen ble holdt på et luksusresort i Belek; Club Mega Saray. Arrangøren hadde dealet et godt tilbud på rom og jeg sa ja til å dele med en jente. Det ble derfor ikke dyrt å være igjen i tre døgn på festival. 1200 lire inkludert all inclusive og dansepass. Dansearrangøren hadde i tillegg et megabra tilbud på fellestaxi til flyplassen mandag kveld. Det var nesten gratis: Jeg betalte 25 tyrkiske lire. Jeg trodde ikke mine egne øyne da Norwegian hadde tur hjem fra Antalya mandag kveld til  525 kroner inkludert bagasje og seteplass. Så billig! Det var som å vinne i lotto.

Bra og dårlig: Festivalen var ikke fullt så spennende som jeg hadde tenkt og klassene var avanserte. Været var skiftende og det var kaldt om kvelden. Romvenninnen var mest på rommet:  Så mange mennesker på festival ble for overveldende for henne. Frihetsfølelen ved å bli igjen, hoppe i det og årne opp selv, ga likevel mange plusspoeng. Alt i alt var det verdt det. Jeg fikk virkeliggjort drømmen om å være med på salsafest på stort, fint resort ved havet.

OVER: Soling på Cooks Club, Alanya med Cleopatrastranden rett nedenfor. Solstol på stranden koster 10 lire.

Hopp av-tur 2:  Den andre gangen jeg ble igjen var i Alanya 17- mai-uken i år. Jeg koste meg glugg i hjel på det nyrenoverte Cooks Club-hotellet ved Cleopatra-stranden og var ikke klar for å dra hjem natt til søndag med Thomas Cook. Jeg trengte mere tid. Fornuften i meg sa at det kan du ikke gjøre, bli igjen å bruke mer penger når du har «gratis» hjemreise lørdag kveld. Samvittigheten i meg sa at jeg kunne ikke bli der og svikte reisefølget som skulle hjem. En stemme dypt inne i meg sa: «Det er ditt liv og du skal så absolutt bli her så lenge du vil og for en gangs skyld tenke bare på deg selv.» Jeg valgte å bli og frihetsfølelsen jeg følte var enorm. Dette var viktig for meg. I resepsjonen kunne jeg ikke booke nye dager, men jeg gikk på booking.com og booket 4 døgn ekstra der inkludert gratis supergod frokost. Jeg fant billigere hotell, men valgte å bli der jeg var for å skape minst mulig stress for meg selv.

 

Bra og dårlig: Da jeg kom i resepsjonen med den nye dealen, kom daglig leder ved Cooks Club, Alanya og sa at jeg fikk beholde rommet selv om de skulle nedgradert meg til et billigere rom: «Han ville ikke lage uro i oppholdet mitt.» Det var fantastisk hyggelig gjort. Gutta i baren syntes det var stas at jeg ble og jeg fikk en gratis drink av gjesteansvarlige Dennis. Jeg koste meg på stranden med bøker og traff venner. Eneste skår i gleden var at jeg ikke kunne bli lenger – jeg ville tilbake å fullføre et oppdrag. En venninne tipset meg om en billig transfer-deal til flyplassen med Normann Tyrkia: Jeg betalte 15 euro for 2 timers tur fra Alanya til Antalya. Jeg nøt turen fordi jeg hadde fikset alt selv og mestret det fint. Denne gangen måtte jeg ut med 1200 kroner med Norwegian, men da var både koffert og seteplass inkludert. En venn sa det ble for dyrt, men det er ikke mer penger enn enkelte bruker på en tur på byen hjemme. Frister absolutt til gjentagelse. Det er helt slutt på tiden som lydig charterturist.

PÅ DETTE HOTELLET BLE JEG 4 EKSTRA DØGN: Cooks club Alanya er renovert med nytt navn og helt ulikt det hotellet jeg besøkte en uke i fjor høst. Nå er det ny, ung stil, New Generation,  og chill out-musikk. De gamle stamgjestene likte ikke den nye stilen og barnefamilier var lei seg over at hotellet har innført 16-årsgrense. For meg passet det fint. De som jobber her er søte. 

Her er 5 tips:

  1. Er det verdt det? Å være på et sted hvor du virkelig har funnet roen og nyter hvert øyeblikk, skjer ikke hver dag. Da er det virkelig verdt å sjekke mulighetene for å bli lenger, om du kan, har råd og vil. Hør med hotellet om muligheten for å bli lenger, eller sjekk på nettet etter et billigere hotell. Sjekk Norwegian – de har ofte billigturer hjem fra populære steder.  Via søkemotorer som Momondo og Finn kan du finne enda billigere reisedealer.
  2. Kan jeg virkelig gjøre det? Må du tilbake til jobb og/eller barn og familie så er det kanskje ikke mulig å bli lenger. Penger kan også sette en stopper for lysten. Men – du kan finne billig overnatting på hostelworld.com eller booking.com og leve rimelig. Mange hoteller har frokost eller all inclusive innbakt i prisen Jeg spiser alltid ekstra stor, sen frokost så jeg ikke er sulten før til sen lunsj eller tidlig middag. Er du redd for å skuffe andre i reisefølget, ja så gjør som du vil uansett. Er de ikke bedre venner enn at de ikke tåler at du setter deg selv først noen dager, ja så er de ikke verdt vennskapet.
  3. Vær åpen. Forteller du hvor mye du har lyst til å bli igjen og hva det betyr for deg, vil kanskje hotellet være litt ekstra gavmilde. Snakk med gjester og ansatte, kanskje vet de om andre billige og like gode hoteller. I Alanya er det for eksempel et pensjonat som kun tar 80 lire per natt (!) – det er billig, altså – og du kan være to der for den prisen. Da jeg vandret langs strandpromenaden, oppdaget jeg også at jeg kunne bo billigere på nabohotellet Palmyie Beach. Når jeg ble der jeg var, var det for enkelhets skyld og at det kun var snakk om 4 dager.
  4. Hva med transfer? Jeg har vært på hoteller som tar 50 euro for transfer  – mens du kan deale halv pris med taxisjåføren selv eller ved å kontakte billige transferselskaper. På Facebook er det f.eks flere Alanya-grupper for nordmenn der deltagerne mer enn gjerne gir deg tips til hva enn du måtte ha på hjertet.
  5. Sjekk været først! For meg var sol og varmt vær et absolutt must for å være igjen i Alanya. Hadde det vært meldt tordenvær og regn, ville jeg  ikke brukt pengene på fire ekstra dager. Yr stemmer ofte, og med sol og godvær i sikte, ble det lett å si JA.

Moralen i denne bloggen er ikke bare å reise mer og bli lenger, men å lytte til deg selv og følge ditt eget hjerte. Du kan trygt hoppe av det som ikke føles bra og satse mer på deg selv og ditt eget liv. We only live once.

Les også: Salsa- og bachata-festivaler i Europa 2019. 

Les også: Dropp tupperware og Mary Kay; skriv en Bucket List!

Les også: Du reiser billigere med kabinkoffert!

Les også: Slik får du til drømmereisen!

Les også: Shoutout! Jeg hørte bønnerop, og kom ikke til skade!

Les også: Vårklar med bikini på salg fra Change