Annonse

I dag, 14. november, er det klart at Dureks bok blir utgitt i Norge likevel, av Lille Måne forlag – endret og med ny tittel: Sjamanens reise. Akkurat slik jeg anbefalte i denne bloggen. Cappelen Damm stoppet utgivelsen etter Dagblad-refs og uten å tilby mentoring. Lille Måne forlag har lest boken med andre briller og funnet at mesteparten gjør godt, ikke ondt og at det er en god bok for sjelen. I følge forlagssjefen tok Durek selv initiativ til  å endre sekvenser i boken. Det er positivt og voksent! Alle fortjener en ny sjanse. Selv journalister gjør feilskjær og må noen ganger redigeres og får en ny mulighet av desken.

Nå ser jeg frem til å lese boken i redigert form 29. november.  Gratulerer og lykke til.

Dette er det jeg skrev: I dag håper jeg et norsk forlag tar en telefon til Durek og sier – hei, kompis! Tar du imot veiledning og er åpen for endringer og nyanseringer og fremstår mer ydmyk, så gir vi boken en sjanse til.

Og forlagssjefen i Lille Måne svarte:

«Det er noen få avsnitt som er kontroversielle, og som har skapt så mye rabalder at jeg ble forskrekket over alt det gode i boka som er blitt fullstendig oversett. Dette er en bok som gir påfyll til sjelen,» sier Mesicek i forlaget for tenkende og følende mennesker.

Mer om nyheten om Dureks bok her. 

Les og kommenter! 🙂  Nye linker nederst i saken.

Durek har rett. Kreft kan være selvpåført: 1 av 3 krefttilfeller kan unngås ved sunnere livsstil. Negativt stress kan forårsake kreft. Å nekte Dureks bok utgitt fordi han har alternative meninger og uten å tilby mentoring, er skammelig.

Hylekoret blant leger, eksperter og medievitere vil ingen enda ta: Shaman Durek er gal, boken hans er gal manns tale og han gis terningkast 1 av Dagbladets kulturredaktør.

Dropper boken «med hjertet»

Kritikken eskalerer og ender med at forlaget Cappelen Damm ikke vil gi ut boken til tross for at den skulle lanseres om en uke. De viser til at de vil gå med stort tap, men at de alle kjenner noen som har hatt kreft og dropper boken «med hjertet.»

Språkvask og faglig konsultasjon

Jeg synes det er trist og lite profesjonelt. Hvor mange forfattere er det ikke som trenger språkvask og faglig konsultasjon på veien til ferdig bok? Hvor mange journalister er det ikke som leverer noe makkverk til desken, som bommer, men ved hjelp av dyktige redigerere og redaktører får saken på trykk, moderert, omskrevet og med anledning til å rette opp feil og finne bedre kilder? Vi sjekker sakene juridisk også, men vi gjør det før bladet eller avisen går i trykken.

«Her er det Cappelen Damm som har feilet og ikke Durek.»

Jeg vet best og dere skjønner ingenting

Jeg forstår, både som helsejournalist og menneske, at endel av Dureks uttalelser går for langt og er for bastante. Det nytter ikke å få aksept i Norge med en «jeg vet best og dere skjønner ingenting holdning.» Likevel – han er ikke den første som gir ut svært alternative bøker og tror på åndelighet og tankens helbredende kraft.

Minner om Jan Thomas

Durek minner meg om Jan Thomas, da han først kom tilbake Norge etter mange år i USA og var skråsikker i sin sak om det meste. Arrogant, med store ord og satte alt på spissen. Da var det få som likte ham. Men Jan Thomas jenket seg og ble mer spiselig og nå har de fleste trykket ham til sitt hjerte.

Les om Jan Thomas´hjemkomst i denne artikkelen. 

Her har Shaman Durek mye å lære. Han skulle hatt en Einar Tørnquist på skulderen, som bidro til andre tanker.

Men vi har også mye å lære av Durek: Å tørre å tro at man er noe og kan noe, tilby hjelp og komme med alternative tanker og syn er heltemodig. Å brøyte ny vei er slitsomt og lite takknemlig.

Livredde for nye tanker

Hadde han fått hjelp til å moderere seg, kunne boken fungert helt fint, også i Skandinavia. Vi er livredde for nye tanker og liker ikke besserwissere fra Statene som i tillegg er sinte når de får motbør.

Farlige påstander om kreft

Grunnen til at Cappelen Damm trekker boken er i følge forlaget at Durek lanserer teorier om kreft som kan være farlige om man tror på det bokstavelig. Han hevder at kreft kan være selvpåført. Han hevder å ha møtt barn som sier de har kreft fordi de ikke vil leve lenger. Han hevder også at skilsmisse og dårlige familieforhold kan føre til kreft.

Det er ikke helt uriktig: Skreller vi bort skråsikkerheten og måten han legger det frem på, er det mye sant i det Durek sier.

Selvsagt har ikke norske kreftpasienter, det være seg barn eller voksne fortjent å få kreft eller valgt å bli syke. 

Men kreft kan i høy grad være selvpåført, slik som Durek hevder.  Helsepersonell gjentar det stadig! 

  1. Negativt stress kan forårsake både eggstokkreft og andre krefttyper. Les mer om dette i VGs artikkel Stress kan gi kreft.  Her viser kreftekspert og  professor Claes Tropé til en amerikansk studie som viser at kronisk stress kan øke sjansene for livmorhalskreft. Erna Hogrenning er nestleder i Foreningen for gynekologisk kreftrammede i Norge. Hun sier at negativt stress kan virke på immunforsvaret til alle sykdommer. 
  2. Lever du i et dårlig forhold, opplever en tung skilsmisse  eller har du det vondt og er utsatt for omsorgssvikt som barn, kan du dermed også ha nedsatt immunforsvar og være mer utsatt for psykisk og fysisk sykdom, også kreft. Les forskning: Fattige barn er oftere kronisk syke. 
  3. 1 av 3 krefttilfeller kunne vært unngått ved sunnere livsstil!  Les mer fakta om dette i en artikkel fra Kreftforeningen. Her sier generaltsekretær Anne Lise Ryel at hvert tredje krefttilfelle kan forhindres ved å ikke røyke og å redusere alkoholinntaket, ha en normal vekt, spise bedre og være i fysisk aktivitet.
  4. Det finnes ektefeller som dør rett etter partneren  – av sorg rett og slett. Det er ikke bare legevitenskap som spiller inn når det gjelder folks helse. Det mentale spiller en stor grad. Her viser jeg til en VG-artikkel der amerikansk forskning viser at du kan dø av sorg. «Depresjon, nedsatt helse og tap av livslyst kan være tung å bære. En amerikansk undersøkelse viser at man i verste fall kan dø av å sørge over den man elsker, står det i artikkelen.»

5. På samme måte finnes det menn (og sikkert også kvinner) som er så ulykkelige i sine ekteskap, at de tilslutt kan dø av det, enten ved hjerteinfarkt eller annen sykdom.

Så til påstander om kvinners underliv, som faller meg tyngre for hjertet: 

Durek skal ha påstått til en irsk TV-kanal at når kvinner har mange sexpartnere, dannes det visse avtrykk i vagina. Dette har han behandling og en slags renselse for.

Her uttaler Durek seg uklokt. Jeg tror i en viss grad både på healing og varme hender, men han må nyansere bildet.

Fikk avkreftet avtrykk i vagina

I dag fikk jeg bekreftet av min gynekolog Nahid Heydarpanah at det IKKE dannes avtrykk i vagina om kvinner har mange sexpartnere. Flere andre leger  har sagt det samme. Mest kjent er Wasim Zahid, som laget youtube-video i sakens anledning.

Faren for underlivskreft kan øke ved mange sexpartnere

Det som derimot er fakta er at faren for underlivskreft kan øke ved mange sexpartnere om det ikke brukes kondom. Dette på grunn av at nær alle krefttilfeller i underlivet skyldes HVP-virus/Humant Papillomavirus som  overføres fra sexpartnere. Øker antall sexpartnere uten kondom, øker også faren for å få dette viruset som i verste fall kan føre til eggstokkreft. Merk at kvinner k a n  få HVP-smitte kun med en sexpartner.

Det viktigste her er å ta celleprøve en gang i året. Finner man celleforandringer tidlig, er sjansen stor for å bli helt frisk. Det finnes også en HVP-vaksine for unge mennesker.

Kreftregisteret anslår at 600 krefttilfeller i året kan skyldes HPV. Antallet kvinner som får livmorhalskreft øker, spesielt i aldersgruppen 30-39 år. Også analkreft og kreft i svelget har økt mye de siste 20-30 årene.  Økningen i kreftforekomst ses i sammenheng med endrede seksualvaner, som oralsex og analsex, og at flere har HPV-smitte i dag enn tidligere. 

Også menn kan få kreft av sex

Menn som har sex med menn kan ha økt risiko for å utvikle analkreft, så her bør Durek tilby hjelp også for menn, ikke bare kvinner. Vi vet også at menn som har sex med menn er mer utsatt for HIV-smitte. 

Les mer info om underlivskreft og HVP  fra Kreftforeningen her: 

Må endre måten han snakker på

Her må Durek ta til seg lærdommen fra dyktige leger og gynekologer og endre måten han snakker på. Vil han hjelpe mennesker som av en eller annen grunn angrer på sex, som har behov for å rense opp, legge ting bak seg, begynne på nytt, ja, så er det det han må si han kan hjelpe til med. I en livesending på Instagram i dag sier han da også at han snakker om «avtrykk i vagina» i overført betydning:

Dårlig sex setter spor

Han vil hjelpe kvinner som føler seg deprimerte, lei seg, skyldige og skamfulle etter sex fordi de har blitt utnyttet seksuelt f.eks av menn som ikke bryr seg og ikke ringer tilbake. Han har healet kvinner i Thailand som har fått klitoris ødelagt ved abuse. Men dette er ting du trenger å forklare, mr. Durek – også i boken din! Ellers vil du fortsette å føle deg misforstått og havne i trøbbel når du snakker om disse avtrykkene.

«Dårlig sex setter spor, kunne du sagt, og jeg ville forstått det umiddelbart.»

Mindre stress og åndelige samtaler kan hjelpe

I Dureks podcaster som Erlend Elias nylig opplevde at hjelp mot hans depresjon, snakkes detom avspenning. Meditasjon og mindfulness er i vinden: Kjønnssykommer som herpes kan blusse opp igjen under stress, og shamanen kan ved å lære bort meditasjon og andre teknikker hjelpe folk til mer ro og balanse i livet slik at antall anfall minsker eller forsvinner. Dette er reelt.

Åndelige samtaler og healing kan ha mye for seg – akkurat som du går til coach eller psykolog for å snakke om ting i livet du trenger hjelp til å bearbeide. Men det må ikke forkynnes som om det er noe galt med kvinner som har hatt  20 sexpartnere og at de trenger renselse eller «forbønn. Da blir det provoserende for kvinnefrigjøringen og rent ut feil.

Menn smitter sine partnere

I tillegg er det jo flere menn som smitter kvinner med kjønnssykdommer enn omvendt. Menn pådrar seg sykdommer i utlandet og kommer hjem og smitter sine partnere. Dette bør Durek vite om. Og her nytter det ikke å skylde på ånder.

Trenger rådgivere

Det er leit at Durek ikke har hatt flere dyktige rådgivere i prosessen med å skrive en bok. Han vil mye, også hjelpe andre rent genuint – det ser jeg. Men så blir det for bastant og selvrettferdig, samtidig som han er for sår til å klare å ta kritikk.

Må trå varsommere

Alt handler selvsagt ikke om at vi vil mobbe ham verken fordi han er farget eller fordi han er sammen med vår elskede prinsesse Märtha Louise.  Men den norske kulturen er restriktiv. Han må trå varsommere, ikke minst for Märthas og kongehusets skyld. Ellers kan dette ende helt feil.

Fremstår som en forurettet Tigergutt

Når fremstår han som en sint og forurettet Tigergutt, og det tjener verken ham eller kjæresten.

Ny sjanse? 

I dag håper jeg et norsk forlag tar en telefon til Durek og sier – hei, kompis! Tar du imot veiledning og er åpen for endringer og nyanseringer og fremstår mer ydmyk, så gir vi boken en sjanse til.

Her er ny oppdatering: Dureks bok kommer ut i Norge likevel. Les saken her. 

Her er en ny avsløring: Like etter at Cappelen Damm vraket Dureks bok, slapp de en vel så alternativ og omstridt bok om selleri.  

Les også: Durek raser mot norsk presse. Føler seg mobbet.

Les også: Kronprins Haakon: Vi har forskjellig tilnærming

Les også: Sylvi Listhaugs oppskrift til folkehelse: Kreft, diabetes og hjerteinfarkt

Les også: Alternativmesse-sjef støtter Durek. Les saken her. 

Les også: Mette Marit ble helbredet av Märthas varme hender.

Les også: Durek: – Vi gjør alle feil. Märtha gjør meg til et bedre menneske. 

Les også: Erlend Elias åpner opp om depresjon: Takker Durek for nyttig podcast.

Les også: Märtha-bråket: Vi er sjalu, for vi vil også være prinsesser!

Les også: Marna fikk tilbakefall: Sjekk deg for livmorhalskreft