Annonse

Å kose seg med biff og rødvin er helt innafor! Å si at folk kan spise så mye rødt kjøtt og røyke og drikke så mye de vil, er derimot det motsatte av folkehelse. Sylvi Listhaugs diett kan gi deg kreft, diabetes, hjerteinfarkt og for tidlig død.

Jeg synes det er direkte pinlig, Sylvi. At du som nyansatt folkehelseminister tøffer deg og provoserer ved å si du ikke vil moralisere og at folk kan spise så mye rødt kjøtt og drikke og røyke så mye de bare vil.

Den raske gevinsten er stor medieopperksomhet. Noen vil si at du er frisk og kul. Kanskje du vil lette enkelte røykeres dårlige samvittighet. Den langvarige gevinsten kan være direkte livsfarlig.

I følge Anne Lise Ryel i kreftforeningen setter du folkehelsa flere tiår tilbake. Det er ikke bra. Kreftforeningen hevder at 1 av 3 krefttilfeller kan unngås ved nettopp å kutte tobakk, ha en normal vekt, spise bedre og være i fysisk aktivitet. Les fakta om dette her.

Overvektige menn kan dø av Listhaugs råd

Den overvektige, middelaldrende mannen kan dø flere tiår for tidlig  om han følger rådene dine.

Fortsetter han å røyke 20 om dagen, kan han få kols, blodpropp, hjerteinfarkt og kreft, samt røykeben med mulig amputasjon som følge. 3 av fire tilfeller av lungekreft skyldes røyking. 

Fortsetter han å hive innpå biff og burgere og spise fet mat 4-5 ganger i uken, kan han få diabetes 2 og/eller dø av hjerteinfarkt eller tarmkreft. De fleste tilfellene av diabetes 2 skyldes overvekt og usunn livsstil.

Fortsetter han å drikke så mye han vil, kan han bli alkoholiker, og faren for kreft, hjerneslag og tidlig død øker. Ifølge en undersøkelse er det tre ganger så stor sjanse for tidlig død om du drikker flere enheter per dag.

Har han høyt blodtrykk og ikke behandles for det,  vil det å følge din oppfordring gjøre ham til en tikkende bombe.

Noen av disse mennene (og kvinnene) dør i en alder av 55 eller tidligere. Tar du virkelig sjansen på at de etterlatte sier: «Det er fordi Sylvi Listhaug sa det?»

Driter i kreftsyke

Mange kvinner får brystkreft og underlivskreft. Det eneste vi kan gjøre for å forebygge kreft eller motvirke tilbakefall er å sørge for litt fysisk aktivitet  (en halvtime om dagen) og få i oss nok sunne næringsstoffer. Selv da er vi ikke trygge. Men oss driter du i.

Brystkreft kan være arvelig, men risikoen øker ved overvekt, høyt inntak av alkohol og dårlig livsstil/kosthold. Underlivskreft vet vi ikke alle årsaker til. Det er en arvelig komponent. Samtidig vet vi at faren kan øke ved røyking, overvekt og høyt inntak av alkohol og at P-piller og barnefødsler kan ha en beskyttende effekt.

#Sjekkdeg-kampanjen igangsatt av unge Thea som selv døde av diagnosen, har reddet kvinner og fått langt flere til å sjekke seg for underlivskreft. Dette bør en folkehelseminister snakke om, Listhaug.

Hvordan tror du folk som er syke, liker livsstilsrådene dine om at de får klare seg selv?

Linda fikk hjelp til å snu dårlig livsstil

Mange – menn som kvinner – sliter med å gå ned i vekt, og søker råd på nettet, på Grete Roede kurs, hos legen og blant venner. De med høy BMI kan få gratis livsstilsendringskurs hos NIMI  eller det offentlige. Noen klarer å snu livsstilssykdom før det er for sent. De får hjelp med psyken, kostholdet og fysisk aktivitet samtidig. Ting henger sammen, Listhaug. Det handler ikke bare om å kose seg med fett.

Linda – som jeg skrev om for Norsk ukeblad – gikk ned 55 kilo og kan nå leke med datteren igjen og være med klassen på tur, noe som før var umulig. Men hun må slite med knesmerter resten av livet. Stor overvekt ga artrose – det er ikke noe man blir kvitt. Les om Linda som gikk ned 55 kilo her: Slik går det 5 år etter. 

Kunne kaste medisinene 

En annen kvinne jeg intervjuet, jobbet i barnehage og var sykelig overvektig. Hun slet med høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes 2 og var avhengig av sterke medisiner. Å stelle barna på jobb, var blitt for tungt og hun var sykemeldt. Etter at hun fikk hjelp med vektnedgang, kunne hun kaste medisinene og fikk en helt ny hverdag på jobben.

Det var takket være et samfunn som hadde ressurser nok til å gi henne livsstilsendringskurs gjennom jobben og ikke takket være en folkehelseminister som sa fråts i rødt kjøtt så mye du vil.

Livsstilssykdom koster samfunnet milliarder

En annen ting du ikke snakker om er hvor mye hjelp til livsstilsendring og/eller slankeoperasjoner og livsstilsykdommer koster Norge! Milliarder! Har ikke en folkehelseminister noe å si her?

Trenger råd og oppmuntring – ikke tullprat

Det er direkte uklokt å trekke på skuldrene og si at folk vet hva som er usunt og får bestemme selv. Utrolig mange mennesker, menn og kvinner, unge som gamle, har ikke nok kjennskap til hvilke matvarer som er bra for dem. Like mange trenger oppmuntring, veiledning og råd for å endre eller forbedre livsstil.

Og her snakker vi ikke om moralisering eller at det ikke er lov til å ta seg en bolle. Tvertimot er det viktig å kose seg – men med måte! Derfor blir det å si at de får fråtse så mye de vil i røyk, rødt kjøtt og alkohol, så utrolig dumt.

Sårende og fortvilende for barn som vokser opp med for mye alkohol

Sårende og fortvilende kan det også være for barn og unge som har foreldre som drikker for mye, at du bare ber foreldrene «kjøre på videre.»

Der folk trenger trøst, oppmuntring, veiledning og gode strategier for å komme ut av ødeleggende livsmønstre, sparker du de i leggen og gir nærmest faen. I Norge drikker vi for ofte og for mye, Sylvi. Fine Frogner-fruer er skapdrankere  i all hemmelighet. Andre er som Jeppe, de drikker, prater for høyt, skåler for mye og vi vet ikke hvorfor. De ødelegger egne og andres liv.

For mye alkohol kan i verste fall føre til vold og drap. Et flertall av de som forulykker i trafikken er beruset. DET er noe å fokusere på. Hvorfor har vi disse problemene og hvordan kan vi løse dem?

Det å røyke er ekstremt helsefarlig. Jeg er enig med deg i at det ikke fører frem å mobbe røykere eller gjøre de til pariakaste. Jeg ble mobbet selv for røykingen og det fikk meg på ingen måte til å slutte. Jeg måtte finne rett tid. Men løsningen er jo ikke å sende røykere lukt til helvete fordi de (ditt utsagn) ikke vil slutte å røyke. Å lage trivsels-tiltak på jobb, få folk med på fysisk aktivitet de liker og premiere de som klarer å slutte, kan være positive virkemidler. Selv har du ikke et eneste forslag, annet en å ta deg en cola og en festrøyk. Men det handler ikke om deg, det handler om de andre!

De fleste, inkludert meg, klarer ikke å festrøyke, Sylvi. Da er det tilbake på det farlige avhengighetssporet med 20-30 røyk om dagen – som altså kan gi kols, lungekreft og tidlig død.

Sunt kosthold er mange i Norge stolte av at vi er gode og oppdatert på. I USA lever stadig flere på fattigdomsgrensen. Vet du hva de kjøper og blir syke av? Billige burgere og smultringer på McDonalds til hele familien. Det er det de har råd til. Sukker og drittmat. Er det der du vil ha oss? I Norge har flere butikker fjernet momsen på frukt og grønt for å gjøre det billigere å leve sunt. Dette sparker du bein under. Spis rødt kjøtt til du spyr eller dør!

En god biff, en pølse eller spaghetti med kjøttdeig er ikke farlig. Dropper du sausen, spiser mye grønnsaker til biffen og  bytter ut den fete kjøttdeigen med karbonadedeig og den feite pølsa med en litt magrere variant eller kyllingpølse, er du på god vei til å bli sunnere. Det er slike tips vi trenger – ikke flåsete tullprat for at du skal få oppmerksomhet som en trassig tenåring.

I Norge spiser vi for lite grønnsaker og fisk og for mye fet mat. Nå kan det bli enda mindre fisk og grønnsaker på folk flest. De som er på vippen og i ferd med å gjøre noe positivt med kostholdet, kan ved å lytte til deg gå rakt til grunne. Det kan ramme dine egne, de som tror på deg.

Er det smart?

Folkehelse er forøvrig også hvordan folk har det med seg selv. Det er hvordan vi trives, om vi har venner og føler tilhørighet. Har du tenkt noe på dette? Vi vet at mange er ensomme i Norge og at mange sliter med press og depresjon. Her bør en folkehelseminister ta tak. Lykke og livsmestring er et viktig.

Det er helt klart viktig å fokusere på å trives og å kose seg i livet. Å moralisere hjelper lite, der er vi enige. Men å løse problemene med pølsefest hver dag, kan fort bli et mareritt – akkurat som ecstasy gir kortvarig effekt mot depresjon. 

I neste omgang kommer de som min venn fortvilet og spør: «Hva var det mat-programmet igjen? Jeg spiste for mye i påsken og har lagt på meg og jeg klarer ikke å snu det. «

Hva er din plan B?

Les også: To råd mot livsstilssykdom (forskning.no)

Les også: Gjør deg selv til sjefen:  10 enkle tips til deg: Slik blir du sunnere

Les også: Ikke gi opp: Slik spiser du deg i bedre form

Les også: Trenger du påfyll? Derfor er jentetur bra for helsen

Les også: Trenger du hjelp til å komme i form, dra på treningsreise!

Les også: Hva slags trening trenger du akkurat i dag?

Les også: Kvinner over 30: Vi trener med tights så mye vi bare vil!

Les også: Trening beskytter mot brystkreft