Annonse

Puerto Rico gran canaria vær


Puerto Rico, Gran Canaria, januar 2022:  Yr melder 23 grader, sol og fint langtidsvarsel. I leilighetshotell uten måltider lever jeg friere enn hotell med buffet. På stranden merker jeg lite til kovid – men påbudene er der, foreløpig til 15. januar.

Saken er oppdatert med flere boligtips i Puerto Rico

Jeg har ikke vært i Puerto Rico på mange år og er spent på dette stedet  «alle» nordmenn elsker. Valget faller på et leilighetshotell sentralt i kommunen, leilighetshotellet Majagüez.  Det er få minutter å gå til nærmeste matbutikk og den livlige Puerto Rico-stranden. Etter å ha prøvd hoteller på øya med mye kovid-restriksjoner, vil jeg varmt anbefale å styre unna de store turisthotellene og heller booke en leilighet der du kan være din egen herre.  Fordelene er mange:

  • Du slipper stort sett å vise kovidpass eller pcr og bli overvåket i resepsjonen.
  • Ingen løper etter deg med masker og håndsprit og plasthansker til frokost.
  • Du slipper å bli temperaturmålt eller få bryske tilrop om maske av kontrollører på hotellet
  • Du slipper å møte klagende gjester som er redd for smitte til frokost og middag.
  • Det er morsommere å gå ut og spise, og velger du a la carte-restauranter, slipper du stort sett å vise pass. Hvis ikke, gå et annet sted.

Fra buffetkos til buffetmareritt – styr unna !!!

Livet endret seg drastisk med kovid: Under en hyggelig jentetur til Tyrkia med all inklusive i Kemer, var buffet-måltidene på hotellet noe jeg gledet meg til.  Det var koselig og sosialt å spise med gjengen på hotellet. I kovidtider har det snudd totalt, og jeg skyr hotellmåltider. Grunnen er enkel: Jeg orker ikke å bli sjekket av koronapoliti i matsalen. I perioder har buffet vært forbudt og erstattet av tallerken. Jeg slipper også å møte de sure, redde gjestene: I et kommentarfelt, klager norske turister på Gran Canaria over at folk snyter seg, hoster, nyser og tar av og på munnbindet under frokosten. De er redde for «smitte.» Flere tar til motmæle og sier at Gran Canaria er helt nydelig og problemfritt som turist nå! Det er det siste som er riktig, vil jeg tørre å hevde.

Ikke test deg i utide

En familie testet positivt og må bli en uke til, skriver de på en side for nordmenn på Gran Canaria. Hvorfor tester fullvaksinerte seg i tide og utide? Testene er usikre og kan slå ut på andre typer virus og rester du har i kroppen. Jeg er skeptisk til tester som kjører på for høye syklus.  Men en uke ekstra ferie går vel bra, de er jo ikke syke. Selv opplevde jeg at en mulig date med en engelskmann røk: Han følte seg uggen, tok testen og fikk positivt svar. Da ble det isolasjon og null moro på ham resten av ferien. Han angrer; men han sier det han må si når det først er sånn, han vil jo ikke smitte noen. Alt annet man kan smitte hverandre med, og det er mye, teller ikke, men det er en annen historie.

 

Fredelig og enkelt

På Majagüez er det fredelig og enkelt. I Puerto Rico ligger mange hoteller høyt til topps, med mange trapper. Her trenger jeg ikke å  løpe 1000 trappetrinn oppover åsen: Forbi taxiholdeplassen ved Spar like ovenfor stranden og opp en gangbro over veien, så er jeg nesten fremme. Innsjekkingen er som en drøm. Koder til dørene, en til stranden og en til hovedinngangen og romnummer kommer på mail og nøkkelen står i døren.  Faktisk spør ikke resepsjonisten om noe som helst, ikke engang pass. Men han har ID-en min og kredittkortopplysninger fra booking.com. Jeg har booket for to for å kunne ha besøk og han sier no problem. Det er befriende. Jeg takker for at han gjør ting enkelt og han svarer at hotellene har ulike regler. Det skal være sikkert. Jeg har opplevd å måtte bruke visir på et annet hotell. Her er de avslappet, så får det bare gå at det er litt dyrt. Velvære betyr mye.

Flere boligtips i Puerto Rico lenger ned i saken.

Morgenkaffe på solterrasse

Leiligheten er enkelt og moderne innredet, og jeg har kveldssol på balkongen. Jeg liker morgenkaffe i solen, og da er det bare å ta med seg kaffekoppen opp på solterrassen. Her er også boblebad som blir varmere utover dagen. Hotellet har også et oppvarmet, middels stort basseng. Husreglene er enkle: Man bes om å være stille etter midnatt.

Fine strender i Puerto Rico-området

Jeg trives på Puerto Rico-stranden, som er livlig og koselig, med barer, restauranter og supermarked rett ved. Du kan leie solseng for 6 euro, både på sandstranden og ute på moloen. Andre populære strender i nærheten er Amadores-stranden med kritthvit sand og vakre Anfi Del Mar. Enda litt lenger sør er nordmenns paradis; fiskelandsbyen Puerto de Mogan.

Været på Gran Canaria er bra om vinteren

Temperaturene her syd på Gran Canaria er gode også om vinteren. Vi har 23 varmegrader og full sol. Langtidsvarselet sier stort sett pent og 21 grader. På kvelden er det litt kjøligere, men det er varmere her enn i Playa del Ingles på kveldstid: Der trengs en høst-jakke, her kan jeg klare meg med sommer-jakken. Og jeg anbefaler pyntesokker eller strømper i sandaler, de unge jentene bruker det også.

Uteliv med komplikasjoner

Utelivet er stor sett på shoppingsenteret i Puerto Rico: Det vrimler av barer og restauranter. Jeg har kommet inn overalt til nå, men igår kveld ble jeg bedt om kovidpass to steder, mens andre steder på senteret gir blaffen i «protokollen»  og slipper deg inn uten noe mas.

«Jeg er helt med dere, men jeg må dessverre kreve passet,» unnskyldte en innkaster på den norske baren Lillebror i Puerto Rico seg med. Eieren av en shisha-bar ble tynn i stemmen da hun spurte om kovidpass og fikk nei. «Du da,» spurte hun nestemann i følget, håpefull i stemmen. Han hadde det, men jeg ville gå. En servitør jeg møtte, var enig: «Det er bare å vise de fingeren. Det er de som taper på det, ikke dere.» Selv har han hatt korona, og det skyldes at han tok vaksinen og ble syk av den: Han fikk feber og diaré. Disse historiene hører jeg ofte. Jeg lytter gjerne, men er sliten av diskusjonene, og observerer mer enn jeg kommenterer.

Dans og kos

Neste gang er vi på utestedet Black and White og danser og koser oss. Ingen spør om noe. På veggen henger en krøllete lapp om kovidsertifikat som ingen bryr seg om. Gjestene er inkluderende, klemmer, håndhilser og danser. Et par fra Nederland sier vi må stå på videre, selv er de de eneste i venneflokken som er uvaksinert.  Klokken 1 blir vi kastet ut, politiet er på vei – skynd dere!  På et diskotek i kjelleren har de åpent lenger: En venninne viser kovidpass, hun er uvaksinert men har hatt korona, og sier beviset gjelder for oss begge. Det slår an.

Fullvaksinerte med smitte  – ikke bedre enn andre

I og med at vaksinerte også får kovid og smitter, er det helt ubegripelig at det er lov å gjøre forskjell. Av smittede på et norsk julebord, var 98 prosent fullvaksinert. Likevel mener noen av mine kontakter fortsatt at hele verden bør vaksineres, også barn og kjæledyr. Det er en paranoia som er vanskelig å forstå. Som den kjente filosofen Einar Øverenget sa – «helsevesenet lever godt med at 1 av 10 ikke har tatt vaksinen.» Selv nekter han å si om han har tatt stikkene: Det er en privatsak.

Les også: Derfor sier jeg nei til vaksinen: Jeg lar meg ikke presse; 5 personlige grunner

Private helseopplysninger skal ikke deles med tilfeldige vektere på bar. Men slik er livet blitt. Her rister vi det av oss og danser videre uti natten.

Tross alt er det ferie, og vi vil ha late, lange og gode timer med sol og bad, klemmer og nye bekjentskaper.

Slik bor du best i Puerto Rico – flere tips

Etter oppholdet på forholdsvis kostbare Majagüez, flyttet jeg til  solsiden av Puerto Rico – opp endel trapper før strandveien starter til Amadores. Jeg satte pris på morgensol på terrassen og mer sol generelt. Det enkle leilighetshotellet jeg bodde på heter Apartementos Buenavista. Etter noen dyre dager med booking-com, dealet jeg en bedre rompris av hotellet, og kom nesten ned i 40 euro per døgn. Dette blir likevel dyrt for en langtids-turist: For øyeblikket leier jeg en leilighet et annet sted i kommunen for 800 euro per måned av en norsk agent: Her slipper jeg meglergebyret på en hel månedsleie som er vanlig hos byråene og kan leie uke for uke eller måned for måned – og slipper kravet om langtidsleie; et annet problem her.  Samtidig er jeg min egen herre, og kan ha besøk, noe som kan være vanskelig på de vanlige charterhotellene. I skrivende stund er maskepåbudet utendørs opphevet og barer kan holde åpent til 0300.

Og turistflyene dropper maskepåbudet – en skikkelig gladnyhet. Les mer her. 

I Playa del Ingles kan jeg anbefale det rimeligere leilighetshotellet Tamaragua. Flere tips i denne bloggen. Reise til Gran Canaria: Alt om hotell, temperatur, vulkan og kovid

Les også: Drama på strandbar i Playa del Ingles: Koviddrama på Gran Canaria: Ble kastet ut fra strandbar av paranoid kelner

Slik reiser du til Spania

  1. Mange spør fortsatt hvordan de reiser til Gran Canaria i vinter med kovid-regler. Det holder å ta en pcr-test 72 timer før du ankommer reisemålet eller en hurtigst/antigen 24 timer før. I tillegg fyller du ut reiseskjema for Spania.  Det er maskeplikt enkelte steder innendørs, men det går mye greiere enn det virker hjemmefra. På matbutikken er de ganske nazi, andre steder kan du bruke legeattest mot maske eller droppe den. Mange turister dropper maske på gaten og det er ikke lenger påbud utendørs.
  2. Etter at jeg kom til øya i desember, ble det brått innført flere kovidregler: Gran Canaria er på rødt nivå, stadium 3. Til 15. januar stengte restauranter og barer kl 0100 og enkelte steder ar om å se kovidpass/ pcr-test: For øueblikket kan restauranter holde oppe til 0300 og du trenger ikke lenger å vise kovidpass noe sted. Reis uten vaksine og maske til Spania. Slik gjør du det ; 5 gode tips