Annonse

Mat, glede og mindre stress kan lindre symptomer på overgangsalder og utbrenthet. Slik spiser du deg gladere og får en bedre ferie.

Fotoet er av genforsker Rebekka Nøkling og fra hennes nettsted Livslyst & Motivasjon SENTERET . Det er hennes tips jeg bruker i denne artikkelen. Tipsene ble gitt i podcasten Hetebølgen. 

Hjertebank kan skyldes overgangsalder

En venninne ringte meg og klaget over slitenhet og hjertebank. Nærmest utbrenthet. Det er ikke gøy når du har ferie og vil ha overskudd! Klok, etter å ha lyttet til podcast sa jeg: – Det kan være overgangsalderen. Hun visste det ikke. Og hvem vet vel det, når overgangsalderen er noe vi har fortiet i alle år?

Du kan selv fylle hormonlagrene

Nå, i 2023, strømmer eksperter til med tips om alt fra hormontilskudd til hvordan du selv kan fylle østrogen- og testosteron-lagrene med mat, dans, yoga og hyggelig aktivitet. Hva tror du på og hva er dine beste tips? Tar du hormoner?

Saken starter her: 

Hetebølger og nattesvette kan ødelegge ferien – enten du er i syden eller hjemme. Slitenhet og utbrenthet kan minne om den utmattelsen mange føler i overgangsalderen: Du orker ingenting og kjenner ikke deg selv igjen. Mange sliter i tillegg eller i stedet med migrene, muskelsmerter, hjertebank, dårlig søvn, nedstemthet og lav energi. På ferie med familien i syden eller på hytta, kan enkle knep gi deg energien til å holde ut både med mannen, bikkja og svigermor:

Hack hormonene dine helt naturlig

Hva skal vi gjøre? Jeg lyttet til podden Hetebølgen – en podkast fra Kamille med Dora Thorhallsdottir. Jeg falt pladask for episoden med medisinsk genforsker Rebekka Nøkling: Hun har en rekke tips til hvordan du kan hacke hormonene helt naturlig – både på ferie og til hverdags.

Du må dempe stresset

«Du må skru av stresshormonene for å gi kroppen mulighet til å lage solskinnshormoner – som kjønnshormonene er,» sier hun. Rebekka jobber med toppidrettsutøvere og legestudenter og tipsene kan brukes til alle som har symptomer på utbrenthet, stress og nedstemthet  – i tillegg til kvinner som har hetetokter, smerter og andre symptomer på overgangsalder. 

Slik lurer du kroppen

Slik lurer du i følge Rebekka kroppen til å produsere mer solskinnsboller (lykkehormoner) og mindre kanelboller (stresshormoner.) Du kan øke produksjonen av østrogen og testosteron med enkle tips under:

  1. Spis tryptofan-rik mat: Tryptofan er byggeklossene som lager kroppens eget lykkeserum – serotonin: Det er i følge Rebekka så enkelt som å spise havre og banan. Selv lager jeg havregrøt på vann, kanel, nøtter, rosiner og drysser over bananskiver og blåbær eller andre bær. Med lettmelk over, smaker grøten godt. Du kan også lage kald kjøleskapsgrøt og/eller spise havrebrød og havreknekkebrød. Annen tryptofan-rik mat som virker på psyken og sinnet er egg, kjøtt, fisk og meierivarer. (Rødt kjøtt kan k a n forårsake noen helseproblemer – men flere studier viser at hvitt kjøtt og fisk har positiv effekt for de fleste. red. anm. ) Les mer om tryptofanrik mat som kan gjøre deg lykkelig i denne artikkelen.
  2. Pust ut: Stress kan hindre lykkefølelsen i å slippe til: Ta et godt magadrag og pust ut mens du sier Sssssssssss. Sangere kaller dette for S-pusten. Gjenta det 5 ganger. Dette er en enkel metode for å tømme deg for karbondioksid .Vi skrur på det parasympatiske nervesystemet som passer på immunforsvaret, gjør deg mer avslappet  og kan gi deg bedre søvn.
  3. Dans med hendene over hjertet og hodet: Når vi danser, produserer kroppen i følge Rebekka testosteron som vi trenger for å føle lyst og livsglede. Så sett på en glad låt, sving på hoftene som i magedans – lag 8-tall.  
  4. Flørt mer: Når du flørter, dannes solskinnsboller og naturlig testosteron som vi trenger for livslyst og humor – så kast deg ut i en prat med den kjekke kollegaen, med din partner, med naboen og andre du møter på din vei.
  5. Stress ned: Prøv hormonyoga, stressmestringsøvelser og styrketrening.

For egen del legger jeg til:

-Ta en legesjekk for å utelukke sykdom. Be om en blodprøve hvor de sjekker alt fra kreft til vitaminer,  hormonnivå og stoffskifte.

-Bytt lege om du ikke blir lyttet til. Hormontilskudd er friskmeldt, og du har rett til behandling om du trenger det.

-Ro ned. Gjør noe for deg selv.

-Ta velgjørende massasje! Ved massasje frigjøres oxytocin-hormoner, hormonet for ro og velvære. Oxytocin påvirker nivåene av dopamin, serotonin, noradrenalin og adrenalin.

-Riktig god sommer!

Ta deg en Skyr med banan og jordbær og pust ut. 

6 poeng fra meg til denne episoden av Hetebølgen med Rebekka Nøkling. Masse nyttige tips – og morsomt! Helt brilliant!

Hør hele episoden med Rebekka Nøkling her. 

Ikke bruk opp all bolledeigen!

Når du stresser mye, bruker du opp all bolledeigen til «kanelsnurrene» – og det er ikke mer deig igjen til å lage «solskinnsbollene» – lykkehormonene. Du er ikke helt til stede, mister humor og livslyst. Du kan miste gnisten, bli deppa og få smerter i kroppen. Løsningen ser du over. Lykke til. 

Hør også:

Behov for hormonbehandling: Det er ikke så farlig som du tror og kan hjelpe mange kvinner. Hør denne podcasten fra Kamille og Hetebølgen med gynekolog Helena Enger.

Hør også podcasten med jordmor Anita Prante for tips og råd om østrogen og testosteron.

Les også:

Les lekent og inspirerende intervju med sexolog Beate Alstad og få et helt nytt syn på overgangsalderen:  Det sitter i hodet: Slik får du en mer leken overgangsalder!

Les også hvordan berømt forfatter taklet klimakteriet. Og hun var sterkt rammet også! Anne B Ragde: Slik overlever du overgangsalderen!

Les også om de nye kostholdsrådene som er for strenge for folk flest. Vi trenger jo nettopp tryptofanrik mat som egg, kjøtt etc  for livsglede, overskudd og for å tilføre kroppen proteiner:

Holy bananas! De nye kostholdsrådene kan gjøre deg deprimert og gi deg mindre livskvalitet

 

ps; ikke spis bollene under. De er illustrasjoner på stress (kanelbollen) og energi og lyst (solskinnsbollen)