Annonse

Demonstrasjon mot covid-19-bestemmelsene i Oslo: Jeg demonstrerte for frihet, kjærlighet og for demokrati. Sammen med likesinnende er jeg mistenkeliggjort i media og kalt for nynazist, vaksinemotstander og konspirasjonsteoretiker. Dette vil jeg ha meg frabedt.

Demonstrasjoner i Europa er viktige

I store europeiske byer som Berlin, Barcelona og London har det vært gjentatte store demonstrasjoner mot nedstengning og strenge inngrep i privatlivet. Folk er fortvilet og vil ha friheten tilbake. De har vært innestengt i små leiligheter, mange har mistet jobben, utallige har blitt deprimert. Slike demonstrasjoner hvor folk tar til gatene, er svært viktige for ytringsfriheten og for demokratiet. Hvordan ellers tar vi samfunnet og rettighetene våre tilbake?

Høstvirus skal bekjempes med nedstengning

Vi er i et endeløst race der en ondsinnet snøball ruller over hele verden: Vårvirus, høstvirus, sesongforkjølelse og sesonginfluensa, som før var noe helt naturlig, skal bekjempes med nye nedstengninger, bleie-tvang i ansiktet, nye konkurser og mer isolasjon av mennesker, som ikke får møte familie og slektninger. Det er trist og spinnvilt. Hvor lenge skal vi fortsette slik?

Det rare er at når en demonstrasjon mot inngrepene for første gang finner sted i Oslo, skal den mistenkeliggjøres. Det er lite voksent og tyder på et skremmende lydighetstyranni mot myndighetene.

VGs Astrid Meland bagatelliserer skadene

Først ut var VGs Astrid Meland. I en kronikk skrøt hun av Norge som europamestere i corona.  I følge menneskerettsforkjemper Marius Reikerås harsellerte Meland på NRK radio over markeringen mot coronatiltakene som fant sted i Oslo. Av hvilken grunn? Har hun selv gjort noe konstruktivt for at pressekolleger og andre som sliter med psyken og lommeboka skal få det bedre? Mange er ensomme og trenger psykolog.

Uthengt av Filter Nyheter

I dag ble jeg tipset om at også Filter Nyheter, har skapt et meget uheldig bilde av demonstrasjonen.

«Tror pandemien er «forhåndsplanlagt.»: Vaksinemotstandere og nynazister på samme demonstrasjon i Oslo,» er pangoverskriften.

Som tidligere journalist og desker i kjendispressen, forstår jeg at dette selger. Men når jeg altså deltok i demonstrasjonen selv, som en helt normal borger, reagerer jeg. For det stemmer overhodet ikke med inntrykket jeg fikk. Jeg sto i bakgrunnen og overhørte alle talene. Og jeg ble positivt overrasket. Mange av talerne var gode. Noen filmet jeg også og videoene er  delt på FB.

Brenner for ensomme og ungdommen vår

Ta Gjermund Kvamme. Jeg visste ikke at han var pinsevenn og at han har engasjert seg sterkt i kampen mot det norske barnevernet. Jeg hørte ham for første gang,: At han nevner at pandemien k a n være en forhåndsplanlagt forbrytelse mot menneskeheten, reagerte jeg ikke så sterkt på. Det er en demonstrasjon foran Stortinget for å vekke folk: Da tar man hardt i: Vi vet ikke. Det k a n være en uskyldig flaggermus som står bak, det k an også være et laboratorieskapt virus. I alle land, diskuteres mulighetene for at Bill Gates eller andre skurker kan stå bak. Alle lurer. Det Filter nyheter ikke fikk med seg, er hvor varmt Kvammes hjerte brenner for gamle, ensomme mennesker som har det vondt nå. De snakket han også om. Om hvor mye enkelte av de eldre misliker at regjeringen skyver dem foran seg for å kunne holde på bestemmelsene. Han talte høyt om ungdommen vår: Han synes det er spekulativt og ille at de blir manipulert med utsagn som at de kan ta livet av bestemor om de går ut og møter vennene en kveld. Dette er jeg helt enig i.

Var livredd for viruset

Hadde man hørt bedre etter, ville man også fått med seg at Kvamme i begynnelsen var livredd for viruset, for han har virusfrykt. Men da Erna og Høie begynte å bable i kor om tiltakene, forsto han at vi ble lurt – heldigvis! For vi trenger noen sterke motstemmer i debatten her, enten de er pinsevenner eller vaksinemotstandere. Vaksinemotstanderne var forøvrig ikke så skremmende: Jeg er enig med dem i  at tvangsvaksinering er uhørt og at vaksinen ikke er den eneste redningen for å stanse dette viruset. Det var stort sett det de sa. Man kan ellers være medlem i Fritt Vaksinevalg selv om man som meg er for de vanlige vaksinene.

Reikerås er glitrende og en født leder – han kan menneskerett

Så til menneskerettsforkjemper og advokat Marius Reikerås. I følge Filter nyheter «en omstridt jurist som har skrevet flere innlegg på konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet og markert seg som kritiker av barnevernet.»

Heller ikke Marius Reikerås kjente jeg til fra før. Jeg kom fra et opphold i Tyrkia der jeg har diskutert coronatiltakene med en rekke mennesker, og lyttet til juristen med åpent sinn. Artig nok kom også Reikerås rett fra Tyrkia (og flere andre land.) Som meg reagerte han på de absurde sanksjonene folk kan få i Istanbul om de ikke bruker munnbind. Munnbindpåbudet er ikke faglig begrunnet og det er galskap. Maskene kan også muligens være kreftfremkallende, noe Reikerås var inne på.

Ulovlige inngrep

Det jeg vil si her at Marius Reikerås holdt en glitrende og personlig tale på ca 20 minutter. Det var ikke  noe konspiratorisk over den! Heller tvertimot. Han minnet oss på normale tilstander – som at det ikke er greit å nekte folk å dra på hytta! At det strider mot Grunnlov, personvern og menneskerettigheter. Han minnet oss på at Norge helt siden mars konsekvent har brutt med menneskerettighetene.

Inngrepene i folks hverdag er ikke lovlige. Innskrenkingen av folks bevegelsesfrihet og andre koronatiltak er i strid med menneskerettighets-erklæringer som den norske stat har undertegnet, hevdet han, høyt og tydelig.  Selv savner han fotballen og guttekveldene i Bergen. Også i Bergen blir folk isolert!  Veldig normale tanker og veldig lite konspiratorisk, altså.

Ønsket å ta karantene-bruddet til retten

Reikerås var også tøff nok til å si at han var underlagt reisekarantene og derfor ikke visste om han hadde lov å snakke med oss. Han ønsket bot på 20 000 slik at han kunne få prøvd ut denne bestemmelsen for retten. At han ikke ble arrestert og fikk bot i etterkant, tyder på at truslene om bøter og sanksjoner er ulovlige inngrep mot oss, antyder nettstedet Resett. Les kommentaren og se hele talen til Reikerås her. 

Så ingen nynazister

FILTER NYHETER påstår  at det også var nynazister tilstede på demonstrasjonen. Arrangør Nader Eide sier til nettavisen at han ikke var klar over det. – Jeg står ikke for sånne idiotiske holdninger, jeg har ikke noe politisk ståsted. Det jeg bryr meg om, er livet mitt og koronabløffen. Jeg visste ikke at de var der, og jeg vet fortsatt ikke hvem de er. Det var et åpent arrangement under åpent tak, sier Eide. I åpningstalen snakket han mest om faren som lider under tiltakene og har mistet all livskvalitet. Han spurte om det er sånn vi skal ha det? Kona Kari var engasjert medspiller og fikk folk med seg. Hun minnet oss på at nok er nok!

Det er klart at et åpent arrangement kan dra med seg folk man helst ikke vil ha der. Jeg opplevde selv at en blogg jeg skrev om ei norsk jente som ble utnyttet av Nav, ble likt og delt på en høyre-ekstrem FB-side. Jeg likte det ikke. Men det kunne jeg ikke forutse eller stanse.

Vanlige mennesker delte sine historier

For å rette opp noe av inntrykket fra demonstrasjonen , vil jeg avslutte med å si noe av det som gjorde mest inntrykk på meg. Det var på slutten, da helt vanlige folk fikk ta ordet og mikrofonen:

– En SAS-ansatt som tidligere har stilt opp på TV, sa hvor trist han var over at han har mistet jobben. Han oppfordret alle til å fly og reise som før og sa det ikke var farlig. Det siste kan jeg skrive under på, ettersom jeg nettopp har vært i Tyrkia. Å reise er å ta livet tilbake, og det har jeg selv oppfordret til på min blogg. 

– En fortvilet far, danseinstruktør  på SATS og Ikea-ansatt sa han visste ikke hva han skulle si til sin barn, om ikke disse strenge restriksjonene snart tok slutt. Folk kommer til å se på Norge som et diktatur og ikke et demokrati, sa han. Og hvorfor kan de kun være 5 rundt restaurantbordet når de kan være 10 på hjemmeplan. Inngrepene mangler logikk!

– En buss-sjåfør som er fratatt alt sosialt liv på jobb, gjorde inntrykk. Før  kunne de snakke sammen, backe hverandre og dele erfaringer. Nå sitter de alene bak en glassplate, og får ikke engang hjulpet til når folk med rullestol eller barnevogn skal av og på bussen.

-Flere, blant annet en ung pappa og en dame med russisk opprinnelse, tok ordet for å snakke om troen på sunt kosthold og trening: De sa at å styrke immunforsvaret er en god oppskrift for å holde seg frisk.

«Jeg syntes det var helt idiotisk»

– En frustrert ung jente, var hjertegod og tøff: Hun gikk frem helt alene, grep mikrofonen og sa at hun hadde helt mistet lysten på å spille gitar da pandemien satte en stopper for undervisningen. Hun måtte sitte hjemme og bli undervist på Skype: «Jeg syntes det var helt idiotisk,» sa skolejenta og la til at det tok lang tid før hun klarte å finne igjen motivasjonen. Og hun har rett. Å tvinge barn hjem, nekte dem undervisning og si at de må sitte alene foran en pc,  på Skype,  er rett og slett helt idiotisk.

Deltok som privatperson

Selv sto jeg i utkanten ved siden av representanter for Kjærlighetspartiet. Jeg deltok som engasjert privatperson sammen med mange helt vanlige, engasjerte mennesker. Jeg er verken nynazist, vaksinemotstander eller konspirasjonsteoretiker.

AP har ikke noe hjerte lenger

Derimot har jeg meldt meg ut av Ap hvor jeg tidligere har vært listekandidat to ganger. Jeg ble medlem fordi hjertet mitt brant for alle de som ble skutt og skadet av terroristen Anders Behring Breivik. Jeg meldte meg ut fordi partiet trist nok ikke  har noe hjerte lenger – men daglig bryter med menneskerettigheter. Da de innførte maskepåbud uten faglig begrunnelse, fikk jeg nok. Den slags politisk propaganda og nedverdigende behandling av mennesker nekter jeg å være med på.

Jeg regner meg nå som frittstående aktivist for demokrati, frihet og menneskerettigheter.

Mvh Tine C Holm, helse-journalist,  lærer og redaktør for helsetine.no

Fakta om initiavtagerne bak markeringen: Nader Eide, som arrangerte markeringen på Eidsvolls plass i Oslo, er sammen med kona Kari Eide  administrator for Facebook-gruppen Corona Hoax – Nok er nok med over 1100 medlemmer.

FB-gruppen Stop Lockdown: Full gjenåpning av Norge – NÅ, med over 10 000 medlemmer deltok i markeringen samtidig.