Annonse

Anfi Del Mar Gran Canaria

Anfi Del Mar på Gran Canaria er som en karibisk drøm. Paradisisk med kritthvit sand, asurblått hav og flotte  palmer. Her kan du trygt leie hotell, til tross for at hovedeieren er slått konkurs og skylder 47 millioner euro.

At turister fra hele verden valfarter til Anfi Del Mar, skyldes den norske forretningsmannen Bjørn Lyng. Han bygget det eksklusive strandresortet på 1980-tallet. Målet hans var å skape en karibisk strand på Gran Canaria. For å klare det, importerte han over 1000 tonn sand fra Bahamas og plantet palmetrær. Det resulterte i verdens mest berømte timeshare-anlegg, nest etter Disney.

På stranden kan du nyte en av øyas beste temperaturer i den hvite sanden, svømme og delta i vannsport-aktiviteter. Stedet har chill barer og restauranter, et lite shoppingsenter og byr også på beachklubbene Maroa, bildet, og Anfi Del Mar.

Jeg besøkte stedet i februar 2022 og ble positivt overrasket over hvor rent og velholdt det er her. Flere bilder fra utflukten nederst i artikkelen.

Eieren slått konkurs

De siste årene har bydd på mye dramatikk for den lille strandidyllen sør på Gran Canaria. Flere timeshare-kunder har gått til sak for det de mener er ulovlige kontrakter. Flere av klagerne har vunnet i retten: Det har gått hardt ut over foretaket Santana Cazorla, som til inntil nylig eide 50% av Anfi del Mar-komplekset. Grunnet rettssaker og lovstridige kontrakter, skylder Cazorla 47 millioner euro.  Cazorla skal ha prøvd å selge timeshare til rike kinesere som et desperat forsøk på å redde seg fra konkurs.

Cazorla er nå fratatt råderetten og Anfi Del Mar ble i oktober 2021  satt under offentlig administrasjon. 

Lopesan overtar

Det betyr at den andre eieren, Lopesan, som eier de resterende 50 % kan overta hele prosjektet. Siste nytt er at Lopesan overtar aksjene til de to brødrene som driver Cazorla. Salget skal skyldes at brødrene har vært i langvarig konflikt og ikke kan enes om noen annen løsning Dramatikk på høygear med andre ord.

Lopesan kjøpte forøvrig ut den norske forretningsmannen Lyng i 2016. Les mer om lykkesmeden Bjørn Lyng og krimserien om Anfi Del Mar her. 

Turister trives og er trygge

For andelseiere og besøkende som stortrives i området er det ingen fare, men mange tror at Lopesan vil gjøre om anlegget til vanlige hoteller og få slutt på timeshare-ordningen  Dette er det delte meninger om.

Imens kan vi livsnytere hvile føttene i hvit karibisk sand, nyte dagen på stranden og gi blaffen i hele konflikten. 

Helt spesiell: Sanden på Anfi Del Mar blir aldri varm; den er kjølig og svalende hele året. Det skyldes en spesiell form for tropisk sand. Vil du ha varm, hvit sand og en større strand, ta turen til Amadores, nevnt i artikkel under. Amadores er min favoritt.

Stranden Anfi Del Mar ligger midt mellom Puerto Rico og Arguineguin. Du går til fots til stranden Playa de Patalavaca  og byen Arguineguin på 30 minutter. Buss koster noen få euro og taxi litt mer.

Pluss: Glassheis fra veien ned til stranden, fredelig strand, god takeaway og variert mattilbud, gratis toalett i shoppingsenteret og Spar-butikk rett ved stranden.  Minus: Ølen på restauranten jeg prøvde var 2 euro dyrere enn på Amadores og ikke frostet. Dårlig med toaletter rundt barene; mistet en euro da det kun funket med 50 cent. Stranden er litt liten.

Fakta om Anfi Del Mar: Eksentrisk eier ville lage luksushotell for alle – bodde selv i nabolaget med kone og ulv

Anfi del Mar er et ferieanlegg i Arguineguin, Gran Canaria bygd av den norske gründeren Bjørn Lyng. Det sies at Bjørn Lyng og Thor Heyerdal kom seilende til Arguineguin og ikke fikk komme inn på et hotell for å kjøpe seg mat da de ikke var pent nok kledd. Den gang var Anfi del Mar bare fjell og berg, Bjørn Lyng fikk kjøpt tomten for én norsk krone om han lovet at spanjolene ville få jobb på det som skulle bli et hotell for alle. Bjørn Lyngs intensjon var å lage et luksushotell for alle, uansett hvordan du var kledd.  I 1988 staret uthuggingen i den vulkanske steinmassen.  De fire klubbene som utgjør Anfi del Mar ble bygget i en periode på 10 år. Den første åpnet i 1993. Bjørn Lyng bygde etterhvert sitt eget hus rett ovenfor de øverste leilighetene på hotellet, hvor han bodde med sin kone og tamme ulv fram til sin død i 2006. Det luksuriøse ferieanlegget går også under navnet Lyngsenteret.

De mest populære strendene på Gran Canaria: 

Playa de Amadores er nordmenns favorittstrand på Gran Canaria – Les mer i denne artikkelen:  Sydenrebeller nyter solen på Playa de Amadores; Gran Canarias fineste strand

På andreplass kommer Anfi Del Mar Les mer i denne artikkelen: Anfi Del Mar – en helt spesiell strand (Aftenposten)

På tredje plass blant nordmenn kommer stranden i Puerto Mogan.  Les også: Puerto Mogán; en perle på Gran Canaria

Les også: Apollos strandfavoritter på Gran Canaria 

Livet og restriksjoner på Gran Canaria i 2022

Les også: Slik er livet i Puerto Rico, Gran Canaria: Lite kovidstress, fint vær og egen leilighet

Les også: Reise til Gran Canaria: Alt om hotell, temperatur, vulkan og kovid