Annonse

Ny hverdag i Tyrkia. Redd for å reise på ferie? Det går mange rykter om alt som er forbudt og hvor høy straff du kan få om du bryter reglene. Her er 7 nye regler som gjelder i coronatiden fra rundt 9. september 2020. 2 av de er feil. Gjettet du riktig?

 

1.Det er nå påbudt å bruke munnbind overalt i Alanya, også når du bader fra båt på båttur – slik du ser demonstrert her på bildet.

2. Alle puber, restauranter og utesteder må stenge musikken ved midnatt. Dette gjelder også livemusikk.                                                    3. For få dager siden  ble restriksjoner om å bruke munnbind strammet inn. Du må nå bruke munnbind på offentlige plasser og når du bestiller mat hos f.eks Burger King, dog ikke på stranden og når du sitter ned og spiser på restauranter.

4. Frisører, bartendere og hotellansatte må bruke munnbind når de betjener kundene.  5. Du kan få 900 lire i bot om du blir tatt i kontroll på offentlig sted uten munnbind.   6. Det er ikke lenger lov å servere alkohol på utesteder etter midnatt og dansing er forbudt.   7. Det er ikke lenger lov å stå på buss og annen offentlig transport.

Hvor mange riktige fikk du? Fasit nederst i saken.

Hva synes du om de nye reglene? Er det for strengt eller burde det vært enda flere restriksjoner?

Florerer mye fakenews

Det florerer mye rykter som ikke er sant: Du kan trygt reise på ferie til Tyrkia selv om Norge har erklært Tyrkia rødt. Det er fortsatt god stemning og relativt avslappet i byen. Det er lett å holde avstand og alt føles trygt med hensyn til smittevern, antibac etc. Mange rusler langs strandpromenaden og rundt i byen  med munnbind på armen i tilfelle kontroll eller lignende. Folk tar livet med ro. Selv satt jeg en kveld og pratet med to politimenn, og heller ikke de bekymret seg nevneverdig. De drakk øl og nøt livet.

Nektet å handle på Migros

Selv ble jeg riktignok nektet å handle på Migros uten munnbind og på Burger King fikk jeg et munnbind av damen som jobbet i kassen. Ute satt jeg og spiste uten munnbind. På småbutikker går handel uten munnbind greit.

Helårs reiseforsikring gjelder

Med reiseforsikring fra f.eks. Gjensidige og Frende er du dekket på normal måte, dog ikke for covid-19. Her kan du tegne egen forsikring på reisemålet.  Det er usannsynlig at det går mot noen ny nedstengning eller at grenser blir stengt. Isåfall vil vi få vite det i god tid, i følge en kjentmann på en FB-gruppe for nordmenn i Alanya. Les mer ny informasjon på Facebook-gruppen Nordmenn i Alanya på godt og vondt.

Reis og kos deg og ikke lytt for mye til folk som driver med skremselspropaganda, er mitt råd. De er redde og opptatt av kontroll, og tenker mer på seg selv enn på deg og meg. Merk at det er påbudt å bruke munnbind på fly  – men at du kan få legeattest mot munnbind ombord i fly om du lider av flyskrekk/angst.

Fasit:

Svar 1 og 6 er feil. Selvsagt bader vi ikke med maske! Du kan fortsatt svømme og kose deg i sjøen, enten du er på stranden eller på båtcruise. På stranden og i båten bruker ingen munnbind. Men betjeningen må bruke munnbind når de tilbereder maten. Det er fortsatt lov å nyte alkohol etter midnatt på alle utesteder, men musikken må opphøre ved midnatt. Dansing inne på restauranter er midlertidig forbudt slik som hjemme, det for å unngå at folk kommer for tett. Jeg danset selv igår utendørs – på en koselig restaurant nær Kleopatrastranden. Det var skjønt!

Her kan du lese om de nye reglene på tyrkisk. Reglene ble innført to dager etter at jeg kom ned til Alanya, og kan endres når som helst. «Den ene dagen maske, den andre dagen ikke. Denne sommeren er merkelig,» som en av kapteinene sa.

Les også: Corona lammet hotellet: Patricia er Arifs eneste gjest

Les også: Ferie i Alanya under corona-krisen? Les bloggen og få svar

Les også: 9 gode tips: Vær forsiktig når du reiser alene på ferie fordi…

Les også: Helsetine er kåret til Norges mest autentiske helseblogger!