Annonse

hotell oslo corona

Hotellbesøk i Oslo mars 2021: Resepsjonisten skvetter fem meter unna og gjemmer seg i et hjørne. Hun har kols og er vettskremt. Det er  maskeplikt  til frokost og vi må ta bilde med munnbind på for å få bestilt en Uber. Triste tilstander må vike: Det er nytt år nå og vi vil ha livet tilbake. Vi orker ikke mer corona eller flere restriksjoner.

Maskeplikt til frokost på Oslo-hotell

– Fritatt. Du også? Resepsjonisten ser på meg, rådvill i blikket. Min venninne er allerede inne i spisesalen, til frokost.

Det er kun hun og jeg der til frokost på dette hotellet i Oslo sentrum, Scandic Karl Johan. Likevel sier resepsjonisten at jeg må ta på meg et munnbind for å gå de 5 skrittene fra resepsjonen og inn i frokostsalen, altså før jeg setter meg. Da er det trygt uten.

-Ja, jeg også. Jeg er fritatt.

Bruker aldri maske

-Vi bruker det aldri, istemmer reisevenninnen.

Jeg er på tur – helt til Oslo – for å møte en venn og delta på møte slash fest litt utenfor byen.

Resepsjonisten sier det er ok, men kommer med en utlegning om at dersom det kommer  mange gjester i morgen og mange kommer sent til frokost, så blir det vanskelig,  da må vi sitte i ro og ikke fly rundt ved buffeten. Gjestene kommer til å reagere og spørre hvorfor vi ikke har maske og da har hun ikke noe å si.

Jeg er ikke her i morgen, sier jeg kort, og går til buffeten. Jeg vil ha kaffe og jeg er sulten.

Er vi på karantenhotell? Jeg er drittlei.

Jeg er drittlei av tullete og uforståelige regler, som de fleste andre. Det er nytt år nå. Et hotellbesøk pleide å være hyggelig. Nå får venner av meg assosiasjoner til karantenehotell når de ser bilde av meg med slåbrok foran hotellsesengen.

Hotell er blitt noe grøsseraktig, noe man gruer seg til og blir tvunget inn på når man ikke får lov til å reise hjem.

Dette skal liksom være en miniferie, og jeg orker ikke slåss mot maskepolitiet. Likevel er det slik det er – i år også.

Ung jente livredd for corona

Det starter allerede på morgenen.  Jeg kjemper med en ung frisør i nærmiljøet, litt utenfor hovedstaden. Det er ikke maskepåbud i kommunen og restaurantene er åpnet opp. Likevel insisterer hun på at jeg må ha på meg maske i stolen. En blond jente på 21 som skulle vært ute og nytt livet, men som er skremt opp av media og myndighetene og ikke har vært noe sted på et år.

-Hvorfor må jeg ha maske på?

-Sjefen har sagt det. Jeg er litt redd jeg da. Jeg er redd for å smitte andre. Jeg er redd fordi man kan ha det uten å vite det. Og jeg har familie som er i risikosonen. 

Med sliten stemme tar jeg meg i å forklare hvor liten sjanse det er for å bli smittet eller syk, selv for de som er i risikosonen for influensa og corona og sier at reglene på senteret er opphørt. Hadde det vært så farlig, ville vi sett syke overalt. Hadde jeg hatt mer tid, ville jeg gått et annet sted. Hun gir seg, men hun kan ikke ordne brynene mine.

– Det er litt hva jeg er komfortabel med også. Jeg kommer for nær ansiktet ditt. Og jeg skal møte mamma etterpå.

Du verden. Jeg tar ikke på meg maske for at hun skal få bekreftet hvor farlig farging av bryn er i 2021. Det stemmer ikke og jeg klarer meg uten, in natura.

Maskekø og utkastelse

Jeg må inn på polet og står i verdens lengste og dummeste kø, der alle unntatt jeg er maskert. Synet gir meg angst. Jeg stønner. Hadde jeg ikke hatt så lyst på den hvitvinen, så ville jeg løpt ut av senteret med rekordfart. I mellomtiden blir min venninne kastet ut av et åpent lokale hvor hun vil nyte en takeaway-rett, kjøpt på Grønland i Oslo. Hun kan ikke sitte der å spise. Maktkåte vakter har et godt liv om dagen. De kan sjefe som aldri før. På flyet har min venninne opplevd å få kjeft fordi hun ikke har maske:

«Nå har du spist lenge nok på den maten! På med maska.»

På toget er det lettere, jeg har en kupé for meg selv og puster maskeløs ut på firemannssetet.

Klaus av små rom og masker

Når jeg ankommer hotellet, er det i nedstengte Oslo, og med blandede følelser. Alkoholservering på hotellet er strengt forbudt og jeg må trekke kortet mitt selv i resepsjonen for innsjekk, for det er farlig å ta på det. Triste tilstander.

Jeg oppgraderer rommet, som jeg får høre er lite. -Du er kanskje en sånn som får klaus av for små rom? -Ja, det stemmer. Samtidig sier resepsjonisten altså at jeg må ha maske på under frokosten. Jeg blir matt.

Skjønner hun ikke at jeg får like klaus av den masken som det lille rommet? At det går ut på ett?

Min hotell-venninne byr på medbrakt Aperol Spritz før møtet slash festen og vi koser oss. Vin og godt drikke hjelper alltid.

Maske-paranoiaen fortsetter i resepsjonen, der vi vil bestille en taxi.

Resepsjonisten får nervesammenbrudd

Ny dame i resepsjonen og denne er reddere enn den unge frisøren. Hun blir så redd når hun ser oss at hun skvetter fem meter unna, bak resepsjonen. Et forsøk på å spørre om hun er redd for oss eller vil beskytte oss, faller ikke heldig ut. Hun tror vi er sinte, kommer foran oss, river av seg masken og roper at hun har kols.

-Det var jo leit da. Men vi er ikke syke.

–Nei, men dere kan jo ikke vite om jeg er det? Hun forsvinner ut av rommet, trolig i nervesammenbrudd, for vi ser henne ikke lenger og det er ingen å spørre om taxi-bestilling.

Min venninne må ha seg en røyk.

-Hun der slet visst litt psykisk?

-Ja, hva skal man kalle det ? Jeg er dåneferdig.

Må ta bilde med maske for å få taxi!

Jeg bestemmer meg for å bestille en UBER. Billig og bra taxi som jeg pleier å bruke i utlandet. Men hva er det som skjer? Jammen har ikke maskepolitiet gjort sitt inntog her også.

«Ta bilde av deg selv med maske for å bekrefte turen,» lyder beskjeden på appen.

Er det mulig? Tuller de. Kan jeg bruke skjerfet mitt?  Utrolig nok får vi bestilt og Uber-sjåføren kommer. Han er fra Pakistan og tar det helt rolig.

-Tullete med det der bildet, ja? Han er helt enig. Det er nok nå. For ham også. Så snakker vi ikke mer om saken.

Vi vil ha maskefri og normallivet tilbake, både vi og sjåføren som kjører oss til møtet uten masker.

Takk for en natt på hotell, Oslo. Håper vi møtes i litt mer avslappede former neste gang. 

Advarsel: Denne posten inneholder humor. Omgivelsene var dystopiske, men frokosten god.

Les andre saker av Helsetine: 

Les også: K2-vitamin kan gjøre deg mindre syk av coronavirus

Les også: Mistet lukt og smak etter coronavirus eller influensalignende sykdom? Sink kan hjelpe deg

Les også: Overvekten øker i coronatider: 5 kilo ned og friskere på en uke, lover Keto-dietten

Les også: Det nærmeste jeg kom syden: Spa med bad, sauna og naturlig snacks

Les om munnbind som ikke virker: 

Les også: Ny dansk studie kan ikke bekrefte at munnbind hjelper mot coronavirus

Les også: Munnbind kan øke smittefaren og anbefales ikke (FHI)

Les også: Helseskadelig å bruke masker (forskning) 

Les om professor som maner til opprør mot coronareglene:

Les også: Professor maner til opprør mot coronareglene – har gått for langt