Annonse

Jeg gikk opp noen kilo på ferie som mange andre! Nå tester jeg ut sunn frokost – som kjøleskapgrøt. Kald grøt som du lager kvelden før er trendy og like god som sitt rykte. Varier med frukt, nøtter og bær og du får økt forbrenning og kan gå ned i vekt.

Foto: Bildet av kald kjøleskapgrøt er lånt fra Tine. Oppskriften finner du her.

«Du reiser jo hele tiden,» får jeg høre. «Bare koser deg.» Vel, ikke hele tiden. Det er tre uker siden jeg kom hjem fra Tyrkia og jeg holder på å gå på veggen. Jeg glemte å planlegge resten av sommeren og fikk angst da jeg så tomrommet foran meg.

Da hjelper det med noen prosjekter:

  1. Jeg er opptatt av fysisk aktivitet og sunt kosthold og hva det kan tilføre meg av energi og livslyst.  I ferien ble det mest kos. Jeg tenker på hva jeg spiser og drikker – men unner meg litt mer på ferie i syden. Trening fristet ikke, det var varmt og jeg hadde ikke treningsstudio på hotellet. «Tar det når jeg kommer hjem,» tenkte jeg.
  2. Hjemme fikk jeg en halsinfeksjon og følte meg matt.  Jeg gikk på vekten og så at noen kilo hadde kommet på, trass i at jeg ikke spiser og drikker så mye. Hæ, liksom? Dette skjer mange kvinner i klimakteriet. Venner har klaget over at de ikke får til noen livsstilsendring. Nå ser jeg hvor krevende det er å få det til selv. For kiloene renner ikke av, det går i sneglefart.
  3. Mat med få kalorier og energimat med mye vitaminer, jern og mineraler samtidig, går det an da? Jeg er flink til å google, og hørte podcaster om overgangsalder. Det førte meg til tryptofanrik mat – og sunn frokost – kjøleskapgrøt – som får fart på forbrenningen. Jeg lager ofte varm havregrøt på morgenen av gryn, vann, rosiner kanel, bær og nøtter. Ville jeg like den kalde varianten? Det gikk bra. Jeg fylte en skål med havregryn og litt linfrø og helte på vann og satte skålen med lokk i kjøleskapet over natten. (Du kan bruke lettmelk, men jeg ville spare kalorier.) Grøten ble litt tynn, så jeg helte av den overflødige vannet. Jeg hadde banan og ferske jordbær over, litt kanel, noen mandler og naturell yoghurt. Jeg har FB-venner som sier melk er for kuer, men tenker at det handler om mengder, og at litt lettmelk eller yoghurt/skyr over grøten er helt ok for meg. Ellers finnes det havremelk o.l.
  4. Bare råkost eller? Jeg har FB-venner som er veganere og som vil at jeg kun skal spise råkost. Jeg kan ikke leve slik. Men jeg spiser mer grønnsaker enn vanlig – kjøper coleslaw, en råkost med dressing og brokkolisalat,  en vegetarrett med linser, ferske bær, nøtter, vårløk, hvitløk, rød paprika, ferske nektariner, melon, banan og alt det sunne jeg kommer over. Er jeg inspirert så er jeg all inn. Sammen med fet fisk, litt torsk og kylling får jeg i meg proteiner også. Så får veganere protestere. Jeg skeier ut med Maxboller, har i en boks hakkede tomater, urter, wokede grønnsaker og vårløk og serverer med naturris. Gøy å spice opp hverdagsmaten. Enkelt. Tipset fant jeg her.
  5. Vektnedgangen går fryktelig tregt.  Jeg lurer nesten på om det er noe galt med vekten. Snart hiver jeg den ut av vinduet. Altså, jeg får på meg klærne men treningstøyet sitter stramt selv etter 3 ukers innsats og magen føles ikke mindre. J.. overgangsalder altså!
  6. Kroppen kan protestere mot slanking og tviholde på vekten, leser jeg et sted. Når du begynner å trene kan du også gå opp i vekt. Dette støtter jeg meg på mens jeg nitrener på Fresh. Jeg sluttet på Sats under pandemien og føler det tungt å starte igjen. Ble jeg så støl av en styrketime i sal før? Så mye muskelverk, selv om jeg ikke gjør noe?  Hvor kommer smertene fra? Jeg går til legen, klager min nød og får tabletter. Det skal jeg skrive om senere.
  7. Livet er hele tiden i endring. Det er godt å vite. For få dager siden var jeg sliten og hadde så vondt i leddene at jeg måtte tvinge meg gjennom 3 timer med dans. De dagene jeg har migrene og de dagene jeg ikke har migrene er også som natt og dag. Er jeg samme person? Noen dager senere, etter mye hvile,  er formen knallfin, klart og sterkt hode, ingen smerter og jeg danser hele natten på en latinofest i OSLO. Enda holder formen til litt egentrening på Fresh og en gåtur dagen etter.
  8. Nå føler jeg at jeg er på rett spor og i en god steam. Kjøleskapet er fylt til randen med sunne matvarer, Det blir masse positiv tenkning, bare ørlite øl og masse vann med sitron og svart kaffe.

Sunn start: Du kan lage varm havregrøt på morgenen, eller sette den kaldt i kjøleskap over natten. foto: Rema 1000 . Flere oppskrifter på hvordan du kan kickstarte dagen med grøt her. 

Lag frokosten klar allerede i kveld. Her er 3 sunne og slankende kjøleskaps-grøter fra Vektklubb. 

og her en lett-variant med bygg og havre fra Roede.

«Jeg skjønner at jeg må skaffe meg chiafrø! Havregryn, linfrø og vann blir litt magert!»

Kom gjerne med en kommentar og egne tips.

Her kan du se hvor mye jeg koste meg i sommerferien 2023 i Tyrkia:

Sommerferie 2023: Billig restplass til syden? Her er mine feriebilder fra Tyrkia. God sommer!

For kostholdsråd og annet, les her.

Symptomer på overgangsalder kan ligne symptomer på utbrenthet: Slik redder du ferien

Holy bananas! De nye kostholdsrådene kan gjøre deg deprimert og gi deg mindre livskvalitet

Vektnedgang i sommer: Middelhavskost kan gi deg en slankere ferie

Fem år etter: Slik gikk det med Linda som gikk ned 55 kilo

Vektnedgang i høst: Jeg testet lavkarbo og gikk ned to kilo

D-vitamin kan beskytte deg mot covid-19 og influensa

C-vitamin er et kosttilskudd som ruster deg mot sykdom!