Annonse

sauna redder liv

Saunaen på mitt lokale Sats har vært stengt i over et år, av virusfrykt. Dette til tross for at det de fleste dør av i verden, er hjerte-og-kar-sykdom. De fleste tilfeller forårsaket av livsstil. Sauna et par ganger i uken kan minske dødeligheten for denne gruppen.  Likevel skal sauna som medisin, varme og velvære forbys. Er det verdt det?

Tre ting på en gang 

Da jeg møtte stengte dører på Sats ble jeg sinna og skuffet. Jeg pleide å trene 4-5 ganger i uken, og hadde mine faste rutiner. Trening på senteret hjalp på psyken og fysikken. Samtidig var det sosialt. Jeg mistet dermed tre goder på en gang. Nei, fire: Badstu etter trening var desserten.

Myndighetene stengte Sats i november. Var det virkelig nødvendig?

For de som ikke har så mye annen aktivitet enn treningssenteret, kan det å bli fratatt tilbudet, være katastrofalt. Mange kommer ikke tilbake. Det er alarmerende for folkehelsen og for den enkelte.

Badstu stengt til evig tid?

Da senteret åpnet igjen hos meg i fjor vår, var saunaen stengt. Deilig varme og restitusjon etter trening, gjerne sammen med en treningsvenn, ble forbudt. Og saunaen forble stengt. Ikke bare hos meg, men over store deler av landet. Tilbudet er tatt fra oss.

 

Interessant derfor å høre badstumester Lasse Eriksen fortelle om alle de gode effektene ved jevnlig sauna. Han er ekspert på området. Jeg er på Farris Bad når jeg opplever dette. Mesteren inviterer til et spontant badsturituale; mye fordi en kompis spurte. Lasse skulle egentlig ha kontordag. Nå er han her, i den romslige event-saunaen.

Kontraster   – varmt og kaldt- styrker helsen

Og han prater villig vekk om alle saunaens fortreffeligheter. Om hvor viktig vann er. Om hvor mye av menneskekroppen som er av vann. Om at den varme saunaen minner om mors mage, og at det å være her dermed er som å krype tilbake i mors liv. Mens neddykkingen i kaldt vann, som vi skal ha etterpå, er for å styrke hjernen og intellektet.  Kombinasjonen, kontrasten, er bra for helse, for nervesystem og blodomløp.

Badstu kan redde liv

Sauna er sunt for kroppen, motvirker demens, er bra for hjertet, har han sagt i tidligere intervjuer. Her og nå snakker han seg varm:

«Det folk flest dør av i verden er hjerte-kar-sykdommer. Mange av dem livssstils-basert. En finsk studie viser at jevnlig sauna minsker risikoen for dødelighet for disse gruppene.»

( I 2019 døde flere mennesker av kreft i Norge enn hjerte-kar-sykdom. Red anm.)

Dert han sier, bekreftes av en artikkel i Helsemagasinet:

Hindrer akutt hjertestans og høyt blodtrykk

I en nylig publisert artikkel i JAMA Internal Medicine fant man at menn som tok badstue ofte, hadde redusert risiko for å dø av akutt hjertestans, hjerte- og karsykdom, og mindre total dødelighet for sin aldersgruppe. Forskerne mener at badstue kan ha liknende effekt som trening ved at varmen gir høyere hjertefrekvens, noe som fører til lavere blodtrykk.  Les hele artikkelen her. 

Også NRK har vist til studien der finske, overvektige menn deltok:

Mindre sjanse for å dø for 3 av 5

Risikoen for å dø av plutselig hjertestans, hjertesykdommer og hjerte- og karsykdommer var opp til 63 prosent lavere hos middelaldrende menn som tok badstu sju ganger i uka, sammenlignet med de som gjorde det en gang ukentlig. Det går frem av studien som først ble publisert hos JAMA  og senere gjengitt i The Wall Street Journal  skriver altså NRK. Les hele saken her. 

Motvirker lungesykdom og influensa

Nhi.no, Skandinavias største helsenettsted,  skriver at å bruke sauna – eller badstu – kan redusere risiko for både hjerte- og lungesykdom og influensa. Det viser en oversiktsartikkel fra amerikanske Mayo Clinic.

Sauna gir mindre stress!

I en global nettbasert undersøkelse, fant australske forskere at samtlige deltagere i undersøkelsen, 472 mennesker fra 29 land, oppga avslapping og stressreduksjon som den viktigste årsaken bak sauna-besøket. Endorfiner vekkes og det sosiale gir gladfølelse.

Laget badstue for folkehelsa

Lasse nevner ingenting om Covid-19 og om hvor mye nedstengingen har gått utover folkehelsen og muligheten til å dyrke sauna og styrkende bad. Men han virker litt nede. Jeg tenker at det må være sørgelig for en profesjonell badstumaster at denne tiden hindrer ham i å reise og utfolde seg. Og at folk blir hindret i å få bedre helse! Han laget tross alt denne flotte badstuen for folkehelsen- for kropp og sjel! 

Nå får kun få plass her, på mindre ritualer – og det er nesten vanskelig å forestille seg at det har vært tett i tett med folk tidligere, som på bildet under. Var det virkelighet, eller drømte vi bare? Kommer denne tiden noen gang igjen? Unge jenter jeg møtte på gaten i Oslo fortalte at de ble redde når de så konserter på TV: De kunne ikke lenger se for seg at mange møttes sammen. Noe så trist.

Mistet sin russiske partner

Denne dagen, en hverdag, og midt på formiddagen, koser vi oss. Eriksen sier i et hjertesukk at han savner sin russiske banjamester. Han pleier å komme hvert år på denne tiden av året. Ikke i 2021. Kanskje i 2022. Time will show.

Langt rituale i halvvarm badstue

Og tid er viktig, mener Eriksen. Da mener han lang tid – for å komme ned i en mental tilstand, eller stillstand. Saunaen bør ikke være for varm, da orker du bare noen minutter. Det er bedre å bli varm, over tid, i en ikke fullt så opphetet sauna. Han kjører seansen med døren åpen.

«Tell til 4 når du puster inn og ut, «sier han som et tips. Da forsvinner tankestrømmen om alt annet, som når du skal sjekke ut. «Det kan du bare glemme, sjekker du ut for sent så bare hils fra Lasse.»

Et fornøyd sukk brer seg i rommet. En mor og datter fra Oslo er like lettet som meg. Vi har tid.

Sparitualet, som er ment å vare i 15-20 minutter, varer i halvannen time. Det er nesten ikke til å tro. I begynnelsen er jeg rastløs og klarer ikke å konsentrere meg, men underveis skjer det noe og tid og rom forsvinner, slik som han sa i begynnelsen..

Liggende sparituale med dufter

Vi ligger på håndklær på benkene mens Eriksen forteller, og sprer varme dufter gjennom rommet. Musikken og dansingen med håndklær, som jeg opplever på The Well, skjer ikke her. Dette er mer en meditativ seanse. Og den varer lenger.

Eriksen snakker om en deilig svette. Litt ironisk for meg, for jeg svetter ikke. Det skal iallfall mye til. Men jeg nyter badstu likevel, pga varmen og velværefølelsen.

Han  snakker om laugarbad  i gamle dager – som egentlig varte hele lørdagen. Da vasket man seg. Derav lørdag. Om at alle kulturer har sitt eget svette-ritual: På arabisk heter det hamam. Du har kanskje prøvd tyrkisk bad?

Vi bader i den kalde fjorden

Midtveis bader vi i sjøen to ganger. Vi skal ha hele hodet under, deretter strekke armene i været og puste – og svømme noen tak. Det å veksle mellom det varme og det kalde, har jeg hatt god effekt av før. Derfor interessant å få høre at det faktisk har noe for seg.

Eriksen anbefaler ellers å dusje i kaldt vann hver morgen: Slik våkner kroppen og hodet til live og vi blir mer effektive. Akkurat om morgenen foretrekker jeg en varm dusj, men heretter avslutter jeg med kaldt vann. Alt for å våkne litt mer og trigge endorfiner som gir et gledeskick, mer energi og bedre helse.

Hvilke spørsmål har du til denne artikkelen? Skriv gjerne en liten kommentar. 🙂

God svette!

Foto: Farris Bad

Les også: Gave til meg selv: Feiret med et bra tilbud fra Farris Bad

Les også: Badstu-opplevelse: Jeg ble pisket, og likte det!

Les også: Wim Hof, The Ice Man: Riktig pust og isbad gjør deg sterkere

Les også: Tyrkisk bad: Jeg har aldri følt meg så avslappet og renset for stress

Hva døde folk av i Norge i 2019? Kreft og hjerte-kar-sykdommer topper. Få alle svarene her. 

Les også: 5 gode grunner til å ta badstue (Tara) 

Fakta om Lasse Eriksen:

Lasse Eriksen er aromaterapeut, saunamaster og Aufguss-master innen badstuevitenskap. I tillegg er han isbadingentusiast og arrangerer nasjonale isbad-arrangementer. Han har mange års erfaring fra egen klinikk i Oslo der han arbeidet som massør og aromaterapeut for landslag, samt Toppidrettssenteret frem til 2011. I dag er han fagsjef og development manager ved Farris Bad i Larvik.