Annonse

Her er enkle råd når du får utslett, allergi og eksem. Les tips i denne saken fra Helsetine

Tørr vinterluft med mye fyring gir problemer for mange: Selv er jeg atopiker. Det vil si at jeg har en sensitiv hud som lett blir tørr. Stress, trening, bad og tørr inneluft kan forverre plagene. I gode perioder glemmer jeg at jeg som barn og også i studietiden slet med atopisk eksem. Jeg knekket ikke koden – nemlig at eksem og allergi blomstrer opp under stress.

Stress og krydret mat kan gi kryssreaksjoner

Mange blir kvitt atopisk eksem som voksne, men på lang nær alle. Allergi og eksem kan komme tilbake. Det kan forekomme kryssreaksjoner, som for eksempel i julen hvor vi spiser mye krydret mat og drikker vin med mye allergener. Stresser du i tillegg , kan du få akutte anfall av elveblest eller atopisk dermatitt.

Ond sirkel med tørr hud og utslett

Jeg blir like overrasket hver gang:  Kløende vabler i huden? Rødflammet rundt halsen? Hvorfor? Så kommer jeg på det: Den nye jobben som stresser meg. Hvor mange ganger jeg har trent meg varm, noe som kan irritere  huden. Hvor mange ganger jeg har badet i basseng og boblebad med klor. Hvor mange ganger jeg har badet i sjøen i vinter. Hvor mange ganger jeg har unngått å smøre på krem og bare brukt dusjolje , fordi når huden klør virker det som at alt jeg utsetter den  forverrer plagene og kløen. Selv vann uten såpe. Det blir en ond sirkel.

Råd mot utslett og eksem

På apoteket i dag måtte jeg gi apotekeren rett: Fet hudkrem for allergikere er det som må til for at huden skal få tilbake balansen. Hudkrem sammen med hydrokortison salve. Samtidig kjøpte jeg en god skrubb-krem og skrubbvott. Jeg har nemlig erfart i Tyrkia, når huden klør – så er det også grunnet døde hudceller blant annet forårsaket av solkrem. Til min forbauselse har jeg da, til tross for min hypersensitive hud, tålt ganske kraftig tyrkisk hamam – skrubb av hele kroppen med skrubbkrem og hampvott – og påfølgende skumvask  og massasje. Jeg trodde jeg skulle få eksem av såpevasken, for jeg tåler ikke såpe, men det skjedde ikke. Eksemet og kløen forsvant. Gjør du dette for mye, kan selvsagt lidelsen vedvare eller bli verre.

Skabb eller mollusker?

Kløe skaper stress i seg selv. Er du som meg, får du panikk og googler alt fra skabb til hepatitt når utslettet brer seg på kroppen. Vanligvis er det et mer vanlig problem, som atopisk eksem, elveblest, mollusker, brennkopper eller rett og slett bare tørr hud som har fått nok av din dårlige pleie.

Tips til gode produkter fra apoteket mot utslett, vabler og eksem

  1. Dusjolje uten parfyme: Seba-med shower oil for sensitive skin
  2. Vegansk skrubbkrem med god duft: Nuxe body revitalising granular scrub
  3. Hydrokortison krem – påfør fet hudkrem  10 minutter etter påføring av kortisonkremen.
  4. Fet hudkrem for tørr og atopisk hud: La roche posay lipikar Jaume light AP+M. Ha den i kjølskapet og merk at påsmøring da vil gi en ekstra kjølende følelse.
  5. Aerius allergitabletter: Disse kan roe allergiutbrudd, forebygge fyllesyke og hjelpe mot søvnproblemer. Aerius er bedre enn Zyrtec, du blir ikke så trøtt av dem.
  6. Skrubbvott og skrubbørste med skaft kjøpte jeg på Vita. Det er deilig å skrubbe seg selv på ryggen. Prøv. 

Tips for utslett, eksem og vabler som skyldes tørr hud og atopi

-Smør deg som nevnt i tipsene ovenfor og før aktiviteter som trim, soling og svømmng. Et tips er å påføre barrierekrem før svømming i klorvann for å beskytte huden. Mer om dette her. 

-Ro ned og ikke bekymre deg. Det minsker plagene.

-Du kan ta en beroligende tablett som Vival.

-Du kan bruke Eurax krem og Xylocain krem mot kløe og irritasjon i huden.

-Du kan ta dobbel dose med Omega 3 som skal smøre huden innenfra.

-Du kan drikke mye vann.

-Du kan avlede deg selv, se en god film, kjøre en tur og tenke på noe annet.

Eksem og utslett i underlivet

Eksem og utslett i underlivet kan også forekomme, og er noe mange bekymrer seg for. Det bør undersøkes av lege eller gynekolog for å finne ut hva det skyldes.

Har du råd mot tørr hud, eksem og allergi  og stressplager – skriv gjerne. Du er hjertelig velkommen  til å følge bloggen og til å debattere.

Nb: Har du utslett og hudlidelser som forverrer seg og ikke går over med tipsene over, kontakt lege. Det kan være en betennelse eller hudreaksjon som krever antibiotika eller annen behandling. Små barn skal undersøkes raskt.

Noen råd til slutt:

Noen leger er rene dommedagsprofeter. En lege i Kristiansand ga meg  spesial-solarium og sa at jeg kom til å få atopisk eksem på hendene også. Solariet hjalp ikke. Sammen med sterk kortisonkrem ga det hvite flekker på kroppen som jeg fryktet aldri ville forsvinne. Men det gjorde de. Og jeg fikk aldri eksem på hendene. Jeg trengte bare ro etter en stressende eksamensperiode. Da jeg flyttet tilbake til Oslo, forsvant eksemplagene. Så ikke fortvil. Det kan gå over.

Alt passer ikke for alle. Apotekeren anbefalte hudkrem med havre mot atopisk eksem.  Jeg ble verre. La Roche er derimot et produkt som gjør huden min bedre. Her tåler jeg solkremene også. Og Cliniderm Aftersun. Den lukter godt og er fin.

En hudlege sa at hevelsene på kroppen ikke var stikk eller skabb, men et elveblestanfall. Jeg måtte skrive matdagbok og legge om kostholdet. Det orket jeg ikke. Jeg skjønte at anfallet var stressutløst: Jeg jobbet mye og hadde brukt en badeolje jeg ikke tålte. Det gikk år før jeg fikk anfall neste gang. Å holde seg unna matvarer som kan trigge eksem og allergi, som rødvin, sitrus og nøtter, er jeg derimot for. Finn ut hva som er triggere for deg.

Etter en tur til Thailand med småbarn og ny partner, kom jeg tilbake med kløende myggestikk over hele kroppen. Det viste seg å være brennkopper. Jeg fant aldri ut om det skyldtes bading eller massasje fra terapeuter som brukte ukjente oljer. Til min sjefs store irritasjon måtte jeg sykmeldes i to uker: Det var smittsomt. Jeg brukte Eurax og plaster på «stikkene.»Har aldri hatt det siden. Min sønn fikk brennkopper da vi skulle til syden, og jeg smurte på plaster og Eurax og holdt ham unna basseng.

Vannkopper: Mine barn fikk vannkopper med få ukers mellomrom. En hel jul satt jeg på badet og vasket «sårene» med hvitvask og smurte på Eurax. Det var en stor jobb, for de hadde vannkopper asolutt overalt. Som det meste annet gikk det over. Vær oppmerksom på at vannkopper kan reaktiveres og gi helvetesild i voksen alder.

Godt nytt år til andre super-allergikere og alle andre.

Sov godt: Kaffe kan gi deg bedre søvn; les 14 natt-tips

Migrene? Her er de beste rådene for en bedre hverdag

Slik blir du kvitt influensa og forkjølelse 2022 ; 5 enkle tips

Helse: 7 enkle tips som kan hjelpe mot øresmerter i fly

Tannlegen: Tennene dine kan avsløre hvor stressa du er

Les også: Mat mot tørr hud. Les tips fra KK.