Annonse

Sauna bedrer psykisk og fysisk helse mer enn du tror. Her er 5 grunner til at utendørs badstue er en naturlig rus du skal unne deg i vinter.

Hva skjer i Oslo? Mellom dans på bordet og bar, tur i marka og besøk i Frognerparken, kan du bedre helsen din med sauna og badstu.

Oslo har mange populære tilbud om badstue og isbad. Noen av de mest populære tilbudene finner du på KOK og SALT i Oslo. Et nyere  tilbud er folkebadstu på Nesodden, hvor jeg tidligere har vært på dropin. Les om denne opplevelsen her.

Her er fem helsefordeler – sauna og badstu gir deg bedre psykisk og fysisk helse: Dette er årsakene.

  1. Du får økt blodsirkulasjon. Badstue kan lindre muskelverk etter trening og redusere smerte ved leddgikt/revmatisme. Bruker du tid i sauna kan du også oppnå økt bevegelse.
  2. Sauna reduserer risikoen for hjerte- og kar-sykdommer.En finsk studie fulgte menn over en 20-års-periode. Mennene som tok sauna jevnlig fikk mindre sannsynlighet til å dø av hjerte- og kar-sykdommer, korona-arteriesykdom og plutselig hjertedød. Årsaken er at ved badstu-besøk, øker pulsen og sirkulasjonen bedres, akkurat som under en treningsøkt. Da  fungerer cellene i hjertet bedre: Mer blod pumpes til dem. Men husk å gå deg en tur også!

«Det folk flest dør av i verden er hjerte-kar-sykdommer. Mange av dem livssstils-basert. En finsk studie viser at jevnlig sauna minsker risikoen for dødelighet for disse gruppene.» Lasse Eriksen, badstumester ved Farris Bad: Les artikkel fra koronatiden hvor mange saunaer ble stengt:   Logisk brist: Sauna hindrer dødsfall- likevel ble badstuer stengt

3. Du kan gå ned i vekt:  I saunaen øker pulsen. Det skyldtes den tørre varmen. Kroppens stoffskifte øker som når du trener. Du kan i beste fall miste 500 kalorier ved 20 minutter i badstue. Men ikke kutt ut treningen!

4. Mange av oss sitter på kontor og beveger oss lite. Det blir lite svette. Å svette ut i en sauna, skal faktisk være sunt. Du kan kvitte deg med giftstoffer. Hva med oss som ikke svetter, selv i badstue? Det sier forskningen ingenting om. Selv har jeg tørr hud, og antar at sauna er sunt også for meg, om jeg smører på litt ekstra med fuktighetskrem etterpå.

5. Du blir mindre stresset. Her er jeg enig. Du legger fra deg mobilen og kutter ut verden utenfor. Hjertet pumper fortere og endorfiner popper frem. Det er feel-good kjemikalier som hjelper deg å slappe av og føle deg mere lykkelig. Selv liker jeg sauna-ritualer med musikk og gode dufter, som de arrangerer f.eks på The Well, på Son Spa og på Farris bad. Det er sosialt, avslappende og gøy – særlig med isbad i midten eller etterpå.

Hjemmebadstue har blitt veldig populært. For deg som ikke har den muligheten, er det bare å kaste seg på trenden ved å oppsøke nærmeste utesauna i Oslo eller der du bor.

Denne teksten er inspirert av egne sauna-erfaringer, tidigere artikler på Helsetine  og en artikkel fra utesauna.no. 

Les artikkel fra koronatiden hvor mange saunaer ble stengt:   Logisk brist: Sauna hindrer dødsfall- likevel ble badstuer stengt