Annonse

Nesodden folkebadstu sauna isbad

Som født på ny! Søndag morgen gikk turen til Nesodden – med sauna og isbad. Jeg rakk mye sauna og fire havbad i løpet av den halvannen times økten. Hva skal til for at du hiver deg i vannet?

Hellviktangen, Oslofjorden: Jeg er invitert med på tur til Nesodden folkebadstu av en venn. Saunaen er så populær at det knapt er mulig å få komme inn og teste den. Du får heller ikke bli medlem om du ikke bor i kommunen. Men de har dropintimer til kr 100 per stykk! Først til mølla. Og det er ledig søndag morgen.

Tøff økt i sur vind

Det gode, meldte været kommer ikke. Vi har skikkelig ruskevær, overskyet og sur vind og det blir et noe tøffere morgenbad enn jeg trodde. Jeg ser ned de mange trinnene på bade-stigen ut mot bølgefylt hav, og gruer meg litt. Men det er før vi er i gang.

Oppvarmet sauna med eget skifterom 

Badehuset har eget skifterom og veien er ikke lang inn til oppvarmet badstu. Frivillige medarbeidere har fyrt den opp for oss. I tillegg til tre gjester fra Nordre Follo, kommer to unge jenter fra Nesodden for å delta i seansen. De er enige i at vinterbad er bra for kroppen.

» Vi føler oss tøffe og kule. Ingen andre i familien driver med det. Og det gir mestring og en god følelse etterpå.»

Lykkehormoner utløses

Det er som jeg skulle sagt det selv. Isbad er tøft, kult og bra for kroppen. Det virker som et adrenalinrush: Lykkehormoner utløses, du blir oppfrisket, glad og fylt av energi. Og du kjenner den gode mestringsfølelsen som jentene også var inne på.

Økt libido og mindre hetetokter

Kalde vinterbad kan hjelpe mot vinterdepresjon,  gi styrket immunforsvar, virke smertelindrende og gi bedre helse.  Det er til og med de som hevder at de får økt libido av isbading. De kalde duppene i sjøen skal også kunne ha god effekt for kvinner som sliter med hetetokter og lite energi i overgangsalderen. Les min forrige artikkel – 8 gode grunner til å isbade her:

8 grunner til at å svømme i kaldt vann er sunt for deg

Nervefylt nedstigning i trapp

Jeg er vant til å gå rett i sjøen UTEN oppvarming, og å starte i sauna med 70 graders varme føles skjønt. Jeg er førstemann ned den lange stigen og er spent. I ført lue og neoprensokker, setter jeg forsiktig fot for fot nedover.

De siste trinnene er glatte og gjørmete, fylt av tang og tare. Jeg nøler litt.  «Du må lene deg bakover,» roper min venn.

Jeg gjør det, slipper tak og er i sjøen. Det er friskt: Åpent hav, 9 grader i sjøen, iskald vind og  bølger. Tøffere enn på stranden der jeg vanligvis bader.

Puste rolig – som på yoga

Tilbake i badstuen får jeg fort varmen igjen. For en luksus. Jeg blir varm og vil ut å avkjøle meg på nytt.

I løpet av vår tilmålte tid – halvannen time inkludert klesskift – rekker jeg fire havbad. For hver gang kjennes det mer berusende og mindre kaldt. Det gjelder å ikke tenke, men bare gjøre det, enes vi om som sitter i saunaen sammen.  Just do it! Vi snakker også om pusteteknikker. Om Wim Hof, the Ice Man. Om å føle en ro, puste gjennom nesen, konsentrere deg om det du skal gjøre for å unngå hyperventilering. En har drevet med yoga og tenker at det er litt som å puste dypt, som på yogatimene. Når hun gjør det og i tillegg puster gjennom nesen, går badet lettere og sjøen kjennes mindre kald.

Gir energi og livsglede til resten av dagen

Selv føler jeg meg helt rolig i sjøen. Det er betryggende at vi er flere sammen; noen er der til å hjelpe deg om du skulle snuble og skade deg eller få et illebefinnende. Og jeg har vinterbadet før. Det har blitt et rituale som gir livsglede og energi til resten av dagen. Etter bad nummer fire er jeg enig med vennen jeg kom med: Han føler seg som født på ny etter halvannen time sauna og sjøbad. Det kan jeg kjenne på også.

Havet gir meg styrke

Når jeg drar hjemover er det som om huden har blitt tykkere. Det er som om havet har gitt meg styrke og som om den har iført meg en annen ham. Den urolige, litt trøtte  søndagsfølelsen er borte og jeg er klar og tilfreds. Det er en ubeskrivelig følelse og det eneste jeg kan si er at du må prøve det selv.

«Alle kommuner burde ha et slikt tilbud! Det er ren healing. Effekten er så bra at hadde alle isbadet, ville folk blitt mindre aggressive og vi kunne redde verden. Mennesker ville løpt rundt i gledesrus og gitt hverandre en klem i stedet for å slåss! 

Sunn avhengighet – bedre enn rus

Jeg vet at noen ikke vil, og da får de drive på med andre ting, som å småpludre på podcast og snakke om at de ikke vil isbade. Alt passer ikke for alle. Det er også ting jeg ikke vil, som å hoppe i fallskjerm. Der er jeg feig. Men vinterbading kommer jeg helt klart til å fortsette med. Det er en avhengighet jeg ikke vil kvitte meg med, bedre og sunnere enn annen type rus.

Nå kan søndagen bare starte.

Hellviktangen kunstcafe holder åpent fredag-søndag fra 12.00 om du vil ha kaffe og noe å bite i etterpå. 

Les også: Wim Hof, The Ice Man: Riktig pust og isbad gjør deg sterkere

Les også: Isbad mot virus: Derfor virker det. Hold hodet kaldt og hjertet varmt.

Les også: Derfor er vinterbading sunt for helsen: 5 gode tips!

Les også: Mitt tøffeste vinterbad – i isen:  Vinter: Fysisk aktivitet gjør livet lettere og hjelper psykisk

Isbade i Oslo? Les tips og råd her til neste sesong. 

Les også: Logisk brist: Sauna hindrer dødsfall- likevel ble badstuer stengt