Annonse

isbading

Gå en tur og drikk vann, er et råd til alle med hjemmekontor. Og ta deg et isbad, legger jeg til. Fysisk aktivitet som vinterbad og en tur rundt vannet, hjelper psykisk, er min erfaring. Avtal vinterbad med andre og en kaffe etterpå, så har du noe å glede deg til.

De drakoniske tiltakene fortsetter: Det blir ikke noen tur på puben med det første, folkens! Her må vi tenke alternativt. Ved siden av å gå tur og drikke vann, kan jeg anbefale et skikkelig isbad! Hva gjør du for å holde motet oppe? Ha en god uke. Klem fra meg.

Lite å glede seg til på God Morgen Norge

«Lite å glede seg til», sa en vintertrøtt Vår Staude på God Morgen Norge her en morgen. Jeg ser lite på TV for tiden, for det går ikke mange minuttene før en eller annen messer i vei om nye koronaregler. Vi er alle drittlei av reglene og de trøttende pressekonferansene. Selv skrur jeg av TV og radio når de kommer.

Hjelper å komme seg ut

Da hjelper det mer å komme seg ut! Selv har jeg i et år nå badet med lørdagsbaderne hver lørdag på Hvervenbukta i Oslo-fjorden. Det er en koselig strand øst for Ingierstrand og vest for Katten. Her ifører jeg meg onepiecen og går en tur rundt vannet først. Slik er jeg varm i kroppen før jeg isbader med resten av gjengen. Og det er en stor fordel!

Isbad mot vinterdepresjon 

Eventet ble startet av eieren av stedets cafe, Anne på landet som et nyttårsbad. Siden har det eskalert og vi er nå opptil 30 som stiller på felles vinterbad hver lørdag formiddag.

«Dette gleder jeg meg til hele uken. Det er så gøy.» «Isbad fikk meg igjennom vinteren i fjor. Det reddet psyken min,» er klare og positive tilbakemeldinger fra deltagerne.

Slushbad og isbad

Forrige lørdag deltok jeg på mitt kaldeste isbad ever! I romjulen var det slush-bad; og det var kaldt nok. Denne lørdagen var havet helt islagt, og initiativtageren prøvde å lage vei ut ved hjelp av en stige. Forrige lørdag blødde jeg fra låret etter badet etter møtet med en krass isblokk. Nå gikk jeg litt saktere uti, som første kvinne og fikk bare en liten skramme… Vi var 7 badere denne hittil kaldeste lørdagen i 2021.

Euforisk å ligge med isvann til halsen

Om jeg gruet meg og frøs litt i forkant, forsvant all angst i møtet med ishavet. Det er noe euforisk i å ligge med isvann til halsen med isflak og ishav rundt deg og ta inn det vakre synet av snødekte trær og hav og ikke minst solen. Når solen skinner, er alt bra. Den gir D-vitaminer og lys. Selv løp jeg uti tre ganger lørdag. Det bemerket eieren av Anne på landet. Han klarte kun en. Han ble nummen på bena. Selv fryser jeg mest på hendene. Men når jeg har vært uti to ganger, er kroppen og huden liksom lammet, den brenner og føles varm. «Da kan jeg ta to turer til,» forklarte jeg Bendik. Han ristet på hodet, og forsto det ikke. Men han hadde overnattet ute i marka helgen før og måttet sage ved for å holde varmen: Det var kaldt nok, og det tror jeg på.

Øvelse gjør mester

Etter et år som isbader, klarer jeg stadig mer. Jeg puster roligere i vannet og kan ta flere svømmetak. Min favoritt er å legge meg på ryggen og  sprute med bena. Samtidig roper jeg et eller annet som herlig, deilig, knallvarmt. «Hun der er helt gæren,» sa en tilskuer. Om det er gæren i positiv betydning, så tar jeg det gjerne til meg.

Født sånn eller blitt sånn?

Født sånn, tror jeg.

1.I kjedelige stunder i barndommen, tok jeg også kreativiteten til hjelp. Jeg dro med meg lillebror ørten ganger på skitur frem og tilbake til en gravlund. Hver gang vi kom hjem fikk vi et kamferdrops av farmor. Når jeg tenker på det nå så var det nesten litt manisk. Vi var ikke i ro.

2.Jeg badet i fossen på fjellet der vi hadde hytte. Det var kaldt, men ga en viss spenning og et kick  og det fikk tiden til å gå. På samme måte hjelper isbad meg i corona-årene 2020-2021. Jeg liker også å veksle mellom saunaog kaldkulpen på  The Well. Men kaldkulpen der er 16 grader – i havet er det minus en!

3.Jeg dro på aketur da jeg besøkte mormor og morfar på Eidsvoll. Der var det kalde vintre og noen kjedelige timer innimellom. De likte seg best inne og i hagen, jeg måtte lenger ut. For å øke spenningsnivået, gikk jeg av og til tur alene i mørket. Og da hendte det at jeg tok av meg noe av klærne og liksom bykset ned i snøhavet, uten at noen så det. Det var spennende og jeg kjente ilinger i hele kroppen, før jeg tok på meg klærne og gikk hjem. En viking var født…. 😉

4. Av mindre hyggelige iskalde opplevelser, var den gangen jeg som liten jente satte fast tungen i en issvull på trappen. Jeg var nysgjerrig og slikket på den. Ikke så smart. Morsommere var det å suge på lange istapper som datt ned fra hustakene. Og å smake på snø. Kanskje noe vi kan begynne med igjen?

Liker kontrastene 

Min mor hadde hatet isbad. Hun har alltid brukt lang tid på å komme uti vannet og gått fort inn igjen. Så jeg har det ikke fra henne. Hun tåler ikke for mye varme heller, hun holder seg i skyggen. Selv liker jeg både det veldig kalde og det veldig varme. Jeg har behov for kontrastene.

Sugen etter å reise igjen

Jeg husker jeg var med min far på noen lange svømmeturer – frem og tilbake over noen vann. Kanskje er det fra den siden av familien. Han elsket også varme svaberg som meg. På en dårlig dag er det det eneste som hjelper – i tillegg til isbad da. Varmen fra et svaberg eller en sauna føles som et mykt teppe rundt kroppen. (Varm sand mellom føttene er selvsagt like bra.) Det gir ro. Farmor var kristen og forsiktig, og jeg husker ikke om hun badet, men hun var eventyrlysten, som meg og hun var en fjellgeit, lett til bens. Hun dro alene til Marokko og red på kamel. Det var kult. Den som kunne reise igjen!  Jeg er sugen…

Like kjedelig som ungdomstiden

2020 og starten av 2021 er like kjedelig som barne- og ungdomstiden. Mye er stengt og lite skjer. Kanskje det er derfor vi igjen må bruke fantasien og finne nye utveier. Som å isbade, gå tur, drikke farris og telle skrittene eller lage scrapbooks og skrive blogg. Skrivingen har jeg etter mormor, hun var forfatter.

5 gode tips til isbading

Her er masse gode tips til isbadingen –  bloggen er fra februar i fjor og forteller om mitt andre vinterbad. At vi fortsatt er i coronatid, er nesten uvirkelig – men sant.

Derfor er vinterbading sunt for helsen: 5 gode tips!

Les også: Tips fra en psykolog: Gå i eget tempo ,vær et menneske blant menneskene 

Masse lykke til med alle aktiviteter.  Hva gjør du for å holde ut?

Les også: Wim Hof, The Ice Man: Riktig pust og isbad gjør deg sterkere

Les også: Isbad mot virus: Derfor virker det. Hold hodet kaldt og hjertet varmt.

Les også: Tine i karantene: Jeg holder coronaviruset unna med isbading!

Les også: Dag 1 i karantene: Jeg vinterbader og går tur med to meters avstand

Les også: Derfor er vinterbading sunt for helsen: 5 gode tips!

Les også: Coronatider: Dag 12 i hjemmekarantene: 6 survival tips fra barndommen