Annonse

SANT ELLER USANT? Å mane til fornuft i coronadebatten er ikke lett. Jeg har faktasjekket påstandene til Jarle Halvorsen som gikk ut mot meg i et leserinnlegg i Oppegård avis. Her blir jeg titulert som «en av Kari Jaquessons frontkjempere.» Er påstandene sanne eller usanne? Jeg har selv brukt denne leken når jeg har undervist fremmedspråklige i norsk, og den er morsom. Samtidig avsløres løgnen.

Er utsagnene sanne eller usanne? 

Aller først: Jeg takker for tilliten. Halvorsen, som får lov å briljere med leserinnlegg i Oppegård avis,  tror tydeligvis at jeg som helseblogger sammen med Kari Jaquesson har enorm makt: Vi sprer konspirasjonsteorier på «en av galskapens ytterste høyborger.»  Det var voldsomt. Man kan nærmest kalle det trakassering. Men er det reelt?  Jeg vil tørre å påstå at jeg holder meg til fakta og en dose sunn fornuft som helt mangler blant de livredde nordmennene som tror at uvirksomme masker skal redde dem fra et relativt ufarlig virus. Jeg tror ikke på den slags woodoo. I motsetning til Halvorsen linker jeg også til fagpersoner som kan det de snakker om.

  1. Påstand: Jeg er en av Kari Jaquessons frontkjempere. Sant eller  usant? «Kari J. er som kjent selvutnevnt ekspert på Syria, Covid-19, munnbind, Svømmegruppa Ottar, helse, kvinnesak og det meste annet,» skriver Halvorsen.

Kari Js frontkjemper? Eehhh? 

Fakta. Som en av mange var jeg kritisk til noen av uttalelsene til Jaquesson i forbindelse med Syria-stuntet. Jeg er ikke med i Kvinnegruppa Ottar. Jeg er ikke instruktør. Jeg kjenner henne ikke spesielt godt. Jeg har aldri vært med i TrimTram. Derimot har jeg vært med Kari som deltager på 2 trimturer, en helgetur til Son og en ukestur til Dubai. Det var trening, sunn mat, foredrag med helsetips – og lite spredning av konspirasjonsteorier. Trenger du hjelp til å komme i form, dra på treningsreise! I tillegg har jeg intervjuet Kari om hvordan komme i bedre form til en VG-sak. Jeg har skrevet en bloggsak om henne hvor hun går ut mot Høie: Grunnen er at han ikke gir helsetips, kun sprer angst til folket: De populære bloggen  hvor hun gir de gode tipsene helseministeren ikke gir, kan du lese her.  Helseguru Kari Jaquesson i strupen på Bent Høie; Helt oppsiktsvekkende!

Har noen sammenfallende meninger

Nå det gjelder de strenge restriksjonene, har Karo og jeg noen sammenfallende meninger: Vi er enige om at det er dumt å stenge ned aktivitet som fremmer folkehelsen – og uten spesielt god grunn. En god kilde her er medisinprofessor Mette Kalager. 

Ellers mener jeg at Kari J har noen poenger i corona-videoene hun har blitt latterligjort for. Man kan mene hva man vil om dem. Men er det riktig å mobbe henne ?  En lokalpolitiker, Paal Sjøvall,  gjorde nettopp det. Jeg svarte i kommentarfeltet med en morsom replikk fra Kari selv. «Hun har jo noen poenger, «skrev jeg. Da ble det sinte reaksjoner. At dette gjør meg til en av Kari Js frontkjempere, er sterkt overdrevet. Usant.

Skille mellom fakta og fiksjon er totalt underordnet? Hmmmm.

2. Påstand: Halvorsen fortsetter med udokumenterte påstander: «Der skrives det uten større bekymring om overordnede Covid-planer på verdensherredømme-nivå, «Reset» av verdensøkonomi, og hvor det å skille mellom fakta og fiksjon ser ut til å være totalt underordnet eller i hvert fall fryktelig kjedelig.»

Fakta. Jeg vet ikke hvor DER er, om det er min blogg han sikter til eller noe annet. Om jeg har nevnt reset eller overordnede covid-planer, så kommer det fra fagpersoner. Jeg har blant annet skrevet om The World Freedom Alliance, som består av toppleger og jurister fra hele verden. «Skille mellom fakta og fiksjon totalt underordnet? Nope.  Det er usant.  Toppleger og jurister i World Freedom Alliance; Koronarestriksjonene må stanses!

 

3. Påstand: Halvorsen kjører på: «For de som fulgte debatten (les: krigen) under et innlegg av Paal Sjøvall (SP) og Hans Martin Enger (MDG) i forrige uke, så fikk man sett hvor galt det egentlig står til i denne leiren. Denne helsebloggeren var tydelig irritert på at SATS var stengt, og at man rådes til å bruke munnbind f. eks. på storsenteret… skriver Halvorsen. » Sant eller usant? 

Fakta: Her kan jeg avsløre at det er usant allerede ved å korrigere første påstand: FB-innlegget var skrevet av Paal Sjøvall (SP.) Faktisk er jeg overrasket over at Hans Martin Enger (MDG) ikke benekter å være forfatter av innlegget. For mobbing av enkeltpersoner er ikke noe en varordfører bør være stolt av: Innlegget til Sjøvall var nemlig mobbing av Kari Jaquesson. Det var linket til satirevideoen Pandemi med noen stygge ord. Enger bisto med et like. Hvorfor kan man lure på.

Bedt om å skrive propaganda

Jeg liker ikke hetsing og skrev at «Kari har jo noen poenger. » Sjøvall fulgte opp med å linke til min blogg. Han sa at min bloggsak om stengte treningssentre var «vrøvl»  og beordret meg nærmest til å skrive propaganda for kommunestyret som stengte kommunen. Han anbefalte meg å flytte til Sverige og spurte hva min agenda er. Diskusjon på svært lavt nivå, altså. Jeg svarte saklig ved å linke til fagartikler, men fikk ingen respons. Selv hadde han ingen fagpersoner å vise til, det var hersketeknikk og drittprat.

Gidder ikke delta i lavmålsdebatt

De to andre som kommenterte var mindre hyggelige. En kvinne sa at det var pinlig at jeg skrev at Kari hadde noen poenger, «hun hadde ingen poenger.» Mannen skrev at treningssentre var jævla smittebomber og linket til gamle artikler om bakterier. At jeg manet til fornuft ved å si hvor mange som dør av kreft og hjerte-kar-sykdom, gikk ikke inn.

Slik det står til i «denne leiren» er ikke slik lavmål en FB-debatt verdt. Så jeg gikk ut. Å kalle det krig, synes jeg er drøyt. Det han har rett i er at jeg er irritert over at SATS er stengt og at man rådes til å bruke munnbind på storsenteret.  I begge de sakene har jeg vist til fagfolk som medisinprofessor Mette Kalager.

4. Påstand: En rekke anklager fremsettes uten dokumentasjon: Er de sanne eller usanne? «Det at politikere og «nett-troll» (blant annet meg) var uenig med henne i det aller meste, så ut til å være ensbetydende med en dyptgående konspirasjon. Det at hun selv debatterte med en fakta-vaksinert tone har i hvert fall ingen ting med saken å gjøre.»

Fakta: Jeg har ikke beskyldt noen for konspirasjon. Jeg syntes bare Sjøvall og co var usaklige og drev med drittprat. Usant.  

5. Påstand: «Det mest fornøyelige var likevel å lese helsebloggerens egen blogg etter denne «sannhets-krigen» som hun høylytt sto på sine fiktive barrikader for.»

Fakta: Hvilke fiktive barrikader er det han sikter til her? Usikker. Kanskje det er Halvorsen som er en løs kanon på dekk slik som han fyrer løs, uten faglig begrunnelse? Usant.

Sterke overdrivelser og ren fiksjon 

6. Påstand: I det neste avsnittet tar Halvorsen helt av i sin euforiske forsvarstale for Enger. Får han betalt? Har han røkt sokken sin?

«Varaordføreren i Nordre Follo blir av denne bloggeren fremstilt som en blanding av lokal mafiaboss og CIA’s operative leder, som hentet rett ut av en spionroman fra Den kalde krigen. Hun hevder videre at varaordfører «måtte gripe inn» i debatten… Sikkert for å passe på at denne bloggeren (les: sannhetens fyrtårn) ikke avslørte for mye, eller som hun skrev mellom linjene på bloggen; for at Hans Martin Enger skulle sikre seg gjenvalg… Ooookey…? Her er vi altså på bærtur i feil skog, naken, med et stormasket fiskegarn og en tom tube tannkrem som eneste medbrakte redskap. Til informasjon så er varaordfører Hans Martin en svært vanlig og hyggelig fyr, bibliotekar og et godt stykke unna det konspiratoriske bildet som bloggeren malte. Jeg beklager, Hans Martin, men jeg får deg ikke til å passe inn i bildet som verken mafiaboss eller leder av en mytisk undergrunnsorganisasjon som har verdensherredømme på partiprogrammet, men mulig du har iscenesatt en svært kompleks narrativ fra MDG’s innerste krets? (Advarsel: Ironi).»

Fjernt fra sannheten

Fakta: Dette er så virkelighets-fjernt at det er vanskelig å kommentere. Jeg synes det er rart at en varaordfører støtter mobbing av en enkeltperson på FB. Jeg synes også det er pussig at han grep inn i en debatt om maskebruk på Ski Storsenter. Fra det, til å hevde at jeg har fremstilt Enger som en konspiratorisk mafiaboss, er løgn. Om Enger håper å bli gjenvalgt, aner jeg ikke.  Usant.

Fikk han det glatte lag? Hm? 

7. Påstand: «Paal Sjøvall fikk også det glatte lavkarbo, blogger-lag, mye fordi han lenket til fakta i stedet for nettsteder som passer med hennes versjon av sannheten, noe som selvfølgelig er utilgivelig ettersom fakta, uten unntak, skal hentes fra meningsfeller, ikke motstandere. Og som bloggeren skrev… «jeg blokket alle tre»… Tja… I min bok er vel det omtrent som å få sparken av Donald Trump; DET skal i hvert fall med på CV’n.»

Fakta: Sjøvall lenket ikke til fakta-saker. Det eneste han hadde å si var «vrøvl» og  «SATS stengte så dere skulle forstå alvoret.»  Var det noen som fikk det glatte lag, så var det meg. Det er riktig at jeg blokket de tre. Sjøvall har vært ufin tidligere. Da er han ingen venn. De to andre hadde lite å by på og jeg kjente dem ikke. Ellers er det  ikke stor likhet mellom meg og Trump.

Det er slik det er blitt nå. Alle som våger å kritisere myndighetenes dumme, farlige og ødeleggende restriksjoner er vaksinemotstandere, konspirasjonsteoretikere og Trump.  Jeg er ingen av delene. Usant.

Coronaviruset lockdown Spania munnbind

Nedstenging rammer de yngste

8. Påstand: «Dersom vi andre tar ansvar og ikke opptrer i panikk, så kan vil tillate at kommunens yngste innbyggere får litt mer frihet, kan trene litt mer, kan være med på teater eller annet, » skriver Halvorsen i sitt panikkartede innlegg.

Fakta: Tvilsomt. Det Halvorsen glemmer er at Enger og resten av kommunestyret er ansvarlig for en panikkartet og forhastet nedstenging som får enorme konsekvenser, nettopp for disse yngste han nevner. Alt kunne vært unngått med smartere og mindre feige politikere. De vi har nå synes mer opptatt av å hause opp ufarlige smittetall, enn å gjøre noe for folk som sliter.

9. Påstand: «Og i tilfelle noen fremdeles lurer; Ja, Covid-19 er fakta, ikke en konspirasjon og munnbind virker som et smittehemmende hjelpemiddel! » avslutter Halvorsen og gjør seg selv til en overordnet ekspert – helt uten kilder.

Pandemien er over

Fakta: Covid-19 er fakta? Tja. I følge ledende leger i The World Freedom Alliance var pandemien over i mai/juni og den var som en hard influensa. At det stenges ned og vises til en bølge to som i følge fagfolk ikke eksisterer, mener jeg er alarmerende . Det er sunt å tenke over hvem som kan ha noe å tjene på dette, som WHO, WEF og legemiddelindustrien.   Alle burde lure på det og ha øynene åpne.

«Munnbind virker som et smittehemmende hjelpemiddel,» påstår Halvorsen.  Jeg har til gode å lese en eneste grundig fagartikkel som sier at munnbind  virker. Det er lettere å vinne i lotto enn å få corona på gaten, i følge en ekspert. 6700 må bruke munnbind på T-banen en hel uke for å unngå ETT tilfelle av coronasmitte! FHI har aldri anbefalt påbud mot munnbind. Tidligere har de gått helt i mot det. Og i motsetning til det Oppegård Avis´råtass hevder, viser forskning at bruk av maske kan være helseskadelig på sikt. Når pandemien i tillegg i følge fagpersoner er over, gjenstår kun politisk kontroll og lydighet. Usant.

10. Påstand: Halvorsen har mer på hjertet. I kommentarfeltet under leserinnlegget på FB, henger han meg ut som kvakksalver med en stygg emoji. Dette blir nesten komisk. «Beviset» er min bloggsak hvor indremedisiner Fedon Lindberg forteller om D-vitaminer og sunn mat du kan spise for å styrke immunforsvaret.

Fakta: Sant eller usant, Halvorsen? Usant.

Bedre lykke neste gang.

Bildet er fra Røde Kors leksehjelp hvor man for tiden ikke får bidratt med hjelp. Årsak: Fryktpolitikk har stengt ned alle kulturelle tilbud. 5 grunner til at jeg ikke støtter Røde Kors´krav om ansiktsbleie på leksehjelpen

Oppegård Avis har trykket leserinnlegget til Jarle Halvorsen – med en rekke oppsiktsvekkende påstander – uten å sjekke sannhetsgehalten i innlegget og uten å gi meg tilsvarsrett. Dette synes jeg er merkelig og jeg har svart avisen slik: 

«Det koster å mene noe annet enn myndighetene og kommunestyret. Tenk, jeg har vært så freidig at jeg har vist til undersøkelser, blant annet fra topplege Mette Kalager, som sier at det ikke finnes smitte på treningssentrene og at de ikke skulle vært stengt. Samtidig har jeg vært freidig nok til å hevde at jeg er i mot maskebruk i butikker og storsentre: Inngrep i våre liv skal være faglig begrunnet og de skal være forholdsmessige. Jeg har til gode å lese en eneste forskningsartikkel som sier at munnbind virker. Samtidig peker internasjonale topp-leger og jurister i The World Freedom Alliance på at pandemien, som virket som en hard influensa, har brent ut og at vi ikke er i noen reell «andre bølge.» Slik jeg ser det virker da munnbind ikke som noe annet enn politisk kontroll og munnkurv. Vi som våger å si noe, uten munnbind, blir hengt ut: En lokalpolitiker var ufin og hevdet på useriøst grunnlag at alt jeg skrev var «vrøvl» og at han anbefalte meg Sverige. «Sats var stengt så vi skulle skjønne alvoret.» Han beordret meg nærmest til å bruke bloggen min til å drive propaganda for kommunestyret i Nordre Follo. Kanskje han mener at vi skal ha det som i Nord-Korea, der ytringsfrihet er forbudt? De to andre som ytret seg i dette FB-innlegget fra Paal Sjøvall der Kari Jaquesson og satire-videoen «Pandemi» var tema – og hvor han hengte henne ut – var en kvinne og en mann. Kvinnen sa det var pinlig at jeg nevnte at Kari hadde noen poenger og sa at flere var syke enn jeg trodde. Mannen skrev konsekvent at Sats og lignende steder var jævlige smittebomber og linket til gamle artikler om bakterier. Jeg fant nivået på denne nettdebatten lavmåls, og steg ut av den. På grunn av dette er jeg hengt ut i lokalavisen av en Jarle Halvorsen. «Kari Jaquesson og en av hennes frontkjempere, nemlig en mat/helse-blogger, faller i denne kategorien. Kari J. er som kjent selvutnevnt ekspert på Syria, Covid-19, munnbind, Svømmegruppa Ottar, helse, kvinnesak og det meste annet. For de som fulgte debatten (les: krigen) under et innlegg av Paal Sjøvall (SP) og Hans Martin Enger (MDG) i forrige uke, så fikk man sett hvor galt det egentlig står til i denne leiren. Denne helsebloggeren var tydelig irritert på at SATS var stengt, og at man rådes til å bruke munnbind f. eks. på storsenteret…» Når det gjelder varaordfører i Nordre Follo, Martin Enger, så har jeg og flere med meg, blant annet folk som jobber med kultur i kommunen, ytret til ham på FB at vi er skuffet over nedstengingen – som ikke bare rammer trenings-bransjen men teaterlag, barns fritidsaktiviteter, skjenkesteder, kino og det meste annet sosialt. Mitt inntrykk er at han forsto skuffelsen. Jeg stusser ellers over at en vara-ordfører bruker tiden sin på å støtte FB-innlegg der folk mobbes, som dette med Kari J. Jeg stusser også over at han finner det nødvendig å bruke tiden sin i et innlegg om maskebruk på Ski storsenter. Jeg kan ikke akkurat se at det følger av dette at jeg har uthengt ham som noen mafiaboss. Det får stå for avsenders regning. Jeg finner det merkelig at lokalavisen trykker dette uten å sjekke sannhetsgehalten eller å be om et tilsvar fra meg. Jeg stusser også over en kommentar fra denne Halvorsen i en nettdebatt om artikkelen: Der henger han meg ut som kvakksalver fordi jeg har skrevet en bloggsak  hvor Fedon gir helsetips som kan styrke immunforsvaret. På hvilket grunnlag er dette kvakksalveri? Bildet under er brukt for å henge meg ut i lokalavisen: 

På messenger får jeg mange gode ord fra folk som sier de er enige med meg og er på min side. Det er alt fra helsearbeidere til folk i UD. Jeg håper at flere våger å komme frem, slik at vi som orker å ta denne kampen ikke blir stående alene.»

Mvh Tine C Holm, helsejournalist og eier av nettstedet helsetine.no
Bildet over er fra vinterbading på Hvervenbukta. Ha en sunn og god dag.