Annonse

En av ti ytringer som blir publisert er hatefull. Det er altfor mye. Menn står for 3 fjerdedeler av hetsen på sosiale medier. Halvparten og spesielt kvinner slutter å ytre seg fordi de ikke orker haterne. Det er alarmerende for samfunnsdebatten at så mange skremmes vekk. Få fire tips til hvordan du overlever hets på sosiale medier nederst i saken.

De verste nettkommentarene fjernes og kommer aldri i kommentarfeltet. Noen redigeres og trykkes i en mildere form. Når 1 av 10 ytringer er hatefull er det ETTER redaktørens sensur. Bildet kunne altså sett mye verre ut. Annenhver nordmann orker ikke lenge å ytre seg på grunn av grums fra nett-troll, og de fleste som melder seg ut er kvinner. Viktige stemmer og samfunnsdebattanter med noe på hjertet forsvinner, fordi trykket av å leve med hets, blir for stort. Les hele saken om den nye nettundersøkelsen her.

Ble hetset da jeg skrev om politikk

Jeg har selv opplevd å bli hetset etter at jeg blant annet skrev om Sylvi Listhaug på min blogg. Noen har fått med seg at jeg en tid var aktiv i Arbeiderpartiet, og etter dette ble hetsen verre: Jeg ble spammet med skremmebilder av muslimer på messenger og fikk spydige kommentarer – fra folk jeg trodde var venner.! De var av typen «hold deg til ukebladene dine», «dette har du ikke greie på» , «latterlig» og «Skal ikke du være hjemme å ta deg av Støre.»

Noe av det kunne virke som fleip, men når ting gjentas og er ute av kontekst, så er det mobbing!

Hun sluttet å ytre seg

Da jeg nylig traff en tidligere kvinnelig kollega på Vinterbro-senteret, var det første hun sa til meg:

«Hvorfor gjør du det? Du må slutte å skrive om ting folk bryr seg om, da kommer hetsen. Hun så at jeg var lei meg, for hun hadde opplevd det selv og kjente igjen alt sammen.

Hun hadde vært en sånn type som alltid snakket fra levra og sa hva hun mente, men det hadde gitt henne så mange negative opplevelser at hun helt hadde sluttet med det.

«Jeg ytrer meg aldri om noe lenger,» sa hun. 

Kvinner kan være infame

Av de som ytrer seg hatefullt, er 1 av 4 kvinner. Jeg har også opplevd hatefulle ytringer fra kvinner. Det har blant annet skjedd i private forhold : Kvinner jeg har stolt på, har møtt meg med vrangsiden ut og svart med psykisk vold. Jeg har følt meg sparket i magen, måttet kutte kontakt og la være å svare:

Svarer du, blir det nemlig bare verre. 

En innrømmet at hun alltid hadde vært sjalu på meg. Det var et sjokk, og føltes hinsides og urettferdig. Jeg fikk lange, hatefulle brev da jeg var alene med to småbarn. Hun satt der med en rik mann i et annet land og hetset meg.

Vi må ikke la oss kneble

Men den mest alvorlige hetsen kommer altså gjerne fra en mann – som ikke har det så bra med seg selv. Husk, det handler ikke om deg, det handler bare om dem: Kun bitre folk med et forstyrret selvbilde kan være så slemme mot andre.

Send ordene de kommer med tilbake til avsender. 

I virkeligheten kan det hende de beundrer deg og er misunnelige for at du står opp for deg selv og andre. De hater deg fordi du er bedre enn dem.

Og min tidligere kollega og venninne: Hun hadde brent seg kraftig, akkurat som meg. Men vi må ikke slutte å ytre oss. Aldri.

Her er 4 tips til deg som har meninger på sosiale medier:

  1. Ikke kom med påstander, det er provoserende. Snakk utifra deg selv, det gjør deg vanskeligere å ta: «Jeg mener… Slik jeg opplever det…»  Dette er også en voksen måte å kommunisere på. De som går i strupen på deg og sier «Du er sånn og sånn», er verken voksne eller særlig modne.
  2. Husk at hatefulle ytringer ALDRI handler om deg, men den andre personen – som garantert ikke har det bra med seg selv. Tenk deg at du sender ordene tilbake til den andre; og at det handler om ham/henne.
  3. Du trenger ikke å svare på alt. Taushet kan si mer enn tusen ord.
  4. Ikke gå i åpen kamp mot besserwissere. De  ytrer seg så bastant fordi de har dårlig selvbilde, og det hjelper ikke å si dem i mot, for de vil aldri gi seg. Møt dem med empati og si «da er det nok slik, når du sier det.» Det kan virke avvæpnende.

Les også: Haterne

Les også: Har du akkurat rømt fra Gaustad?

Les også: Fra Miami: Jeg er rystet og knust over at hatet vokser i mitt lille land

Les også: Feigt: Erna ble selv mobbet; lukker øynene for Sylvis sjikanering

Les også: Jeg tar et oppgjør med jenteklubben ugrei!

Les også: Man blogger ikke ustraffet om Trond Giske!