Annonse

Sommerforkjølet med snørr, hoste og vondt i halsen. Så kjipt. Det skjedde meg nylig. Men det er ingen grunn til å holde sengen og kjede seg i hjel, så lenge du ikke har feber, alvorlig bronkitt eller lungebetennelse. Her er alt du kan gjøre selv om du er syk.

 1. Gå deg en tur. Jeg hadde ikke feber, og ble ikke mer syk av å gå min faste runde rundt sjøen. Utstyrt med vann, salte Dent og Fisherman´s Friend, gikk jeg løs på turen og følte meg sykt mye bedre etterpå. Hver dag!
 2. Du kan bade. Jeg badet i sjøen selv om jeg var syk. Jeg passet på å holde det til korte bad og skiftet raskt til tørt tøy. Det var forfriskende og gjorde meg ikke mer syk. Å være aktiv er medisin for meg, også med et lett virus i kroppen.
 3. En varm dusj eller et bad hjemme er også god medisin. Det er nå du har tid til å smøre hele kroppen inn med gode kremer og kure håret i timesvis, lese erotiske noveller eller en god roman og bestille en lekker ny badedrakt på nett  – det du har lyst til og fortjener.
 4. Jeg solte meg. Det har regnet mye i sommer, men de gangene det var sol, satt jeg på terrassen med en stor kopp te, eller lå en time på noen svaberg. Solvitaminer og frisk luft har sjelden gjort noen sykere. Under svartedauden overlevde de som ble lagt ut i frisk luft.
 5. Jeg trente på helsestudio. De dagene jeg hostet mye og kunne være smittsom, holdt jeg meg unna treningssenteret. Men med en gang jeg følte meg bedre, var jeg på studioet. Mental helse er viktig og jeg blir deppa og mister gnisten hjemme. Egentrening med apparater, gåing på tredemølle, alt du orker og ikke blir verre av funker. Da hosten ga seg, deltok jeg også på zumba og styrke i sal. Jeg vasket hender og holdt avstand til jeg ble helt frisk. Tips: Gjør yoga på stuegulvet. Alt du trenger er en youtube-video og en matte.
 6. Planlegg hyggelige aktiviteter. Jeg googlet morsomme ting litt frem i tid og fant ut at jeg kunne delta på gratis danseuke hos et dansestudio i Oslo. Heldigvis ble jeg frisk i tide til å delta. Jeg var med på magedans, bachata og kizomba. Det ga en boost.
 7. Unn deg en massasje. Så lenge du ikke hoster for mye og ikke er smittsom, er en god massasje, helt herlig etter en uke med sommerforkjølelse. Bestill den litt frem i tid, ikke gå når du er syk
 8.  Ligg med hodet høyt om natten. Jeg har lett for å få slimhoste og bruker en ekstra pute for å unngå hoste om natten når jeg er syk. Ved sengekanten har jeg et lager Fisherman med mentol og vann. Blir hosten for ille, kan du stå opp og lage deg en god kopp te. Det roer ned systemet og du får lettere sove igjen. Vær snill med deg selv og gi kroppen tid til å hvile ut.
 9. Ta tabletter. For meg hjelper allergitabletter for å få sove om natten. Så jeg tar en Aerius og en Ibux om det trengs. Nesespray er et must.
 10. Unn deg en ferie. Ikke noe er så deilig som å ha noe å glede seg til, når du sitter der med snørr og tårer og prøver å få tiden til å gå med en hyggelig podcast eller et ukeblad. Og du har tid til å google den ultimate reisen. Selv drar jeg snart til Kypros en uke for sol, trening og bad. Gleder meg.
 11. Rydd i bilder, klær eller noe annet kjedelig mens du lytter til yndlingsmusikken. Skriv blogg. Kommenter på andres innlegg. Vær aktiv online. Du har tid.
 12. Lag deg noe god mat og unn deg en kakebit. Jeg har unngått søtt og fett siden jeg kom fra Tyrkia i slutten av juni og jobbet for å komme tilbake form. Nå var det tiden for å feire. Jeg kjøpte en pakke Brownies og skeiet ut med et par biter. Resten puttet jeg i fryseren. Jeg unnet meg også en god biff med peppersaus. Det smakte ekstra godt.

Egenkjærlighet og takknemlighet

Gud, det er kjedelig å være syk. Men jeg har tro på å tenke positivt. Kanskje er det en mening bak – som at kroppen og sinnet trenger litt ekstra ro? Jeg passer på å gi meg selv egenkjærlighet, spør meg selv hva jeg trenger, kjøper roser og god ting til meg selv og finner noe å være takknemlig for – som at almentilstanden var så god at jeg orket alle aktivitetene nevnt over.

Stress eller? 

Er det overtrening, mentalt stress eller noe annet som har utløst langvarig forkjølelse, så vet du hva du skal unngå til neste gang. Ellers er det helt normalt å bli forkjølet, også om sommeren.

Virus eller bakterier

De fleste tilfeller av forkjølelse, bronkitt og halsbetennelse er utløst av virus. Har du feber, dårlig almentilstand og er alvorlig syk, ta en test host fastlegen. Skyldes det bakterier, kan du få antibiotika. På virusinfeksjoner funker ikke antibiotika og du må ta tiden til hjelp.

Les også: Hjelper vinterbad mot dotter i ørene og forkjølelse? Isbad kan gjøre deg frisk.

Slik blir du kvitt influensa og forkjølelse 2022 ; 5 enkle tips

Råd mot vårforkjølelse