Annonse
I helgen var jeg på konferanse med Akershusjournalistene på Fornebu. Der ble trippeldrapet i Nes tema. Politiet har ikke funnet noe klart motiv – men forskere sier at slike drap oftest skjer ved samlivsbrudd og skyldes sjalusi. I følge kilder kan forholdet til Steinar Korslund ha vært over.
Det er alltid hyggelig å møte andre journalister. Denne gangen gikk turen til det stilige hotellet Fornebu Expo. Her ble vi godt oppvartet, det ble delt ut priser og vi fikk faglig påfyll. Et foredrag handlet om hvordan avsløre fake-news, et annet om skoleskandalen i Stor-Elvdal. En lokalavis hadde tatt turen for å fortelle om hvordan de dekket trippeldrapet i Nes.
Saker som ikke tåler dagens lys
Det gjør inntrykk å høre kolleger fortelle om hvordan de løser tunge og vanskelige saker. Jeg er opptatt av vold og drap i nære relasjoner og hva vi kan gjøre for å forebygge. Det er vanskelige temaer å skrive om, for sakene er brutale og mange menneskelige hensyn må tas. Likevel er det samfunnsmessig svært viktig å belyse disse sakene – selv om mange mener at de er for uhyrlige til å tåle dagens lys. Noen mener nok at denne saken ikke burde bli publisert: Men vi kan ikke la oss true og skremme til taushet, vi må forsette å skrive. Ytringsfriheten står høyt i Norge, og det er lov å stille spørsmål, å dele refleksjoner og tanker om store og viktige saker – selv når det er smertefullt for de rundt. Ved taushet vinner vi ingenting.
Les også: Lokalavisen forteller om hva de gjorde da en bestefar drepte døtrene og barnebarnet.
Helsetine skriver om trippeldrapet i Nes og vold i nære relasjoner
Jeg har selv skrevet om trippeldrapet i Nes på min blogg. 23. januar 2024 ble Katrine Nordli Korslund (30), Victoria Nordli Korslund (24) og Emily Nordli Andresen (10 måneder) skutt av drept av far og bestefar Steinar Korslund (65). Den saken kan du lese her.
Jeg har også skrevet om trippeldrapet i Torpo. 23. mars skjøt Arne Slaatten (59 kona Ingunn (53) og barna Sander (22) og Signe (18). Den saken leser du her.
Motivet i familiedrap er ofte hevn og sjalusi
Verken i Torpo-saken eller Nes-saken har politiet konkludert om motiv. Forskere derimot, er klare på at sjalusi og hevnlyst ved samlivsbrudd er den hyppigste årsaken til familiedrap. Psykolog Pål Grøndahl sier følgende til NRK om menn som dreper familien: De er ofte veltilpasset og sjelden ruset eller psykotiske. Drapene er først og fremst en aggressiv handling.
Vil straffe partneren
«Gjerningsmannen kan være i en krise. Det kan være et samlivsbrudd, som utløser et ønske om hevn. At man vil straffe partneren ved å ta livet av barna,» sier Grøndahl. Les hele saken her. Videre sier forskere til Romerikes blad at at sjalusi og hevn-tanker kan få folk til å utføre grusomme handlinger.
Samlivsbrudd i Nes?
Kilder Helsetine har vært i kontakt med mener at det var et samlivsbrudd i Nes: I media har Steinar flere ganger blitt nevnt som mors tidligere samboer. På et kjent nettforum skriver en person at sambygdinger i Skogbygda har sagt at «de nok tror at det var samlivsbruddet som utløste handlingen.» Jeg understreker at det er usikre kilder. Det er ikke bekreftet av familien. En slektning skriver rett ut til Helsetine at det er slarv, uten å oppgi noen annen tenkelig grunn.
Naturlig med folkesnakk ved mord og andre dramatiske hendelser
Det er naturlig at det blir folkesnakk i så dramatiske og grufulle saker. Når ingen vil si noe, funderer vi enda mer: Vi vil vite detaljer og motiv. Dette er rent menneskelig. Alt folk tror og mener om saken, er ikke som kritikere har hevdet «fri fantasi.» Rykter kan være falske, men kan like gjerne ha rot i virkeligheten. Det skjer også at ting som skrives på nettfora, medfører riktighet. Når en kilde skriver til Helsetine at «Steinar skal ha vært glad i alkohol og nok likte å ha kontroll på sine,» er det ikke nødvendigvis slarv, men kan like gjerne ha vært sant og/eller slik folk har oppfattet det. Det er i såfall opplysninger som kan bidra til å oppklare drapssaken og som kan gi oss en viss forståelse av de meningsløse drapene.
Feig og ussel handling
Når vi ikke vet sikkert om motiv og drapsforløp, er det viktig å ta forbehold ved å skrive ord som kan eller skal ha vært, for eksempel. Grunnen til at jeg nevner dette her, er at denne artikkelen har ført til debatt, og er noe endret som følge av kommentarer. Jeg søker å opptre forsiktig, samtidig som jeg føler behov for å gi ofrene oppreisning ved å sette lys på saken: To nydelige jenter og en baby er brutalt drept her. Ingen skal tro de vil bli «helt» av å utslette egen familie. Det er en feig og ussel handling og uhyrlig.
Rett til å skilles og søke lykken på nytt
Samlivsbrudd i voksen alder er uhyre vanlig og skjer overalt. Når barna er voksne, opplever mange par at de ikke har så mye til felles lenger. Det er flest kvinner som vil ut av forholdet. De har de lov til. Alle har rett til å avslutte forhold av personlig ulike grunner, søke lykken på ny og få seg ny kjæreste. Brudd kan være vonde for begge parter. Men de fleste menn og kvinner, takler livskriser på en annen måte enn å ta livet av seg selv og sine kjære – gudskjelov! Ved familiedrap er det kun gjerningsmannen som har ansvaret. Forskere peker på at det kan ha vært røde flagg, som en kontrollerende adferd eller andre dysfunksjonelle måter å takle følelser på. Ofrene kan ha slitt med deres psyke i lang tid. Jeg viser her til Fred Heggen, overlege i i psykiatri og en interessant sak han skrevet i Nettavisen.
Navn på ofrene frigitt – de gjenlevendes navn er kjent
Både gjenlevende ekssamboer, Bente, og samboeren til politidatteren som ble drept, Sindre, også han politi, har bistandsadvokater. De har til nå valgt å ikke la seg intervjue av media. Jeg nevner dem ved fornavn, slik det ble gjort under seminaret, men mest fordi ulike nettforaer lenge har omtalt de to ved fornavn og at de etterhvert er godt kjent. Navnene er videre lette å finne via nett, da drapsofrenes navn forlengst er frigitt.
Farlig å tie om problemer
Fortsatt vet vi ikke alt. Det at små bygdesamfunn dekker over problemer og ikke vil snakke eller blande seg inn når folk sliter, kan gjøre vondt verre og enda flere liv kan gå tapt. Psykisk helse og hvordan forebygge partnervold og partnerdrap, må på dagsorden. Vi vet at særlig menn er sene til å søke hjelp i livskriser. Det er da, som forskere har pekt på, all mulig grunn til å ta ekstra vare på kamerater i samlivsbrudd og ikke tro at alle klarer å hanskes med problemene alene. Da minner jeg om, som beskrevet ovenfor, at gjerningsmannen kan ha hatt en personlighetsforstyrrelse og uansett grunn har det fulle ansvaret for grufulle handlinger, ikke de som er rundt.
«Min fulle og hele sympati i denne saken er hos ofrene og gjenlevende familie og først og fremst hos Bente og Sindre. At de så brutalt er fratatt sine kjæreste, gjør meg fortvilet og rasende. Det skulle ikke ha skjedd. «
Farlige våpeneiere skal identifiseres
Jeg er bekymret over at folk som sliter psykisk, får ha våpen hjemme. Det er en trend vi kjenner fra USA. Også her i Norge er det grunn til å slå alarm når både Nes-familien og Torpo-familien ble skutt av familiefedre med lovlig registrerte våpen. VG har avdekket at flere blir drept av skytevåpen enn før. I saken jeg her refererer til fra VG fortelles det at politiet i Norge nylig innførte et digitalt verktøy for å finne uskikkede våpeneiere. Den saken leser du her.
Eget hjem – det farligste stedet å oppholde seg
Problemet er jo at ingen av disse familiefedrene ville blitt fanget opp som utilregnelige. At kvinner og barn ikke er trygge i egne hjem, er urovekkende. VG har i en artikkel pekt på at hjemmet har blitt det farligste stedet for mange å være denne våren. Nå tar regjeringen grep med håp om å redde flere.
Sender gode tanker.
For Nes-ofrene og Torpo-ofrene er det for sent. Jeg sender gode tanker til gjenlevende familie, venner og andre berørte og håper de kan finne trøst og støtte i en enormt krevende tid.
Trenger du noen å snakke med?
Hjelpetelefonen til Mental helse er døgnåpen og gratis: 116 123
Screenshot: Fra VG.
Scandic, Fornebu, 27. april. SNUS-konferansen for Akershus-journalistene 2024, Tine.
Forside av lokalavisen etter trippeldrapet i Nes, vist på seminaret.
Fotoet over viser programmet for journalist-konferansen på Fornebu.
Jeg gjør oppmerksom på at dette er en ny versjon av den opprinnelige saken, som møtte motstand hos lokalavisen.
Les også: Norsk bestefar i Nes drepte døtrene og barnebarnet: Hvem er de og hvordan kunne det skje?
Les også: Trippeldrapet i Ål: Arne Slaatten drepte kone og barn, skal ha hatt en fortid med paranoid psykose
Les også: De grufulle drapene i 2024: Lærerinnen fra Stavern funnet død; hva skjedde med henne?
Les også: Aina Hynne (75) ble drept av mannen hun hjalp: En nitrist dag for Frivillighetens Norge
Les også: Janne-drapet: Hvordan kan noen drepe moren til barna sine?
Les også: Ny krim: Hvem drepte milliardærfruen?
Les også: Filippa (13) ble bortført og voldtatt i Danmark – jeg er fly forbanna! Jenter skal ferdes trygt!