Annonse

Trippeldrapet i Torpo, Ål i Hallingdal:  Arne Slaatten led for tyve år siden  av paranoid psykose og forskanset seg med våpen: Han ville ta livet av familien og seg selv. Dette hevder en bekjent på Flashback. 20 år etterpå drepte han kona, Ingunn Slaatten og barna mens de sov. Mens storaviser kaller familie- og partnerdrap som mysterier, skriver folk på nettforum rett ut hva de mener: At det handler om livskriser under samlivsbrudd, om depresjon, rus, vold  – og om kontroll, ondskap og hevn.

Hovedbilde: Artikkel fra NRK

Drap er grusomme voldshandlinger

Jeg tar alle mulige forbehold som blogger som når jeg refererer til kilder og nettforum utenfor mainstream-media. Men jeg skal si hva jeg mener: Jeg er lei av at storavisene holder tilbake fakta og kaller brutale drap for «familietragedier og «mysterier.» Drap er grusomme og svært alvorlige voldshandlinger. Gjerningsmenn skal ikke skjermes og anonymiseres, selv om de har tatt sitt eget liv etter å ha drept familien eller partneren. Rent samfunnsmessig må vi snakke om det, og se på hvordan vi kan hindre mer familievold og mer utslettelse av egen familie. Når hjemmet blir det farligste stedet å være,  holder det ikke med hemmelighold eller med en frase fra politiet om at «man ikke finner en klar grunn.»

Bilde: Artikkel fra Dagbladet

Trippeldrapet i Ål – riktig  at navnet på drapsmannen kommer ut 

Flere medier har valgt å navngi familiefaren som drepte kone og barn i den lille bygda Torpo i Ål i Hallingdal rett før påske; natt til lørdag 23. april: Jeg forstår godt at det er vondt for familie og nære at navnet til Arne Slaatten (59)  kommer ut. Samtidig er det en så stor og betydningsfull sak at det er riktig. Arne er, så utenkelig og så fjernt fra hva mange har opplevd med mannen ellers, gjerningsmannen bak et grusomt trippeldrap. Det er mer synd på kona Ingunn Slaatten og barna Signe og Sander som ble drept mens de lå i sin dypeste søvn enn de som sørger over familiefaren. De tre ofrene ble bisatt sammen i Torpo 9.4.24.

De var lykkelige og ble frarøvet livet

-Kona til Arne Slaatten,  Ingunn Slaatten (53) var lærer for en 7.klasse ved Torpo Skule. Hun skal dagen før hun ble drept, fredag før påske, ha reist glad og lykkelig hjem. Dette etter å ha vært grillsjef for skolens skidag. Ingunn hadde like før skidagen bakt bursdagskake til sønnen, en flott dekorert sjokoladekake: Den delte han stolt med kolleger på jobb. Ingunn gledet seg i følge rektor til påskeferien og til å feire barnas bursdager i påskeuken. (Kilde: VG.)

-Datteren Signe (18) gikk på Gol videregående skule og forberedte russetid. Signe omtales i VG som solid, pliktoppfyllende, skoleglad og som del av en tett og nær vennegjeng. Signe gledet seg i følge nettkilder til hyttetur. Det skal ha vært derfor en venn slo alarm da Signe ikke dukket opp til avtalen lørdag før palmesøndag. Vedkommende skal ha kontaktet en bekjent i politiet. Da politiet tok seg  inn i huset lørdag kveld, ble hele familien funnet døde.

Utsnitt over: Fra Sosialnytt

Sønnen en gledesspreder på jobb

Sønnen Sander (22) jobbet som lastebilsjåfør i Sundbrei og var i følge kolleger dyktig, en gledesspreder på jobb og alltid i godt humør. Lite visste kollegene at sjokoladekaken de feiret ham med på jobb før påske  skulle bli det siste måltidet de fikk sammen. Sander skal i følge medier fredag kveld før påskeferien 2024 ha chattet med en venn inne på et dataspill før han sovnet. Dette var rundt midnatt. Trolig ante han fred og ingen fare… i likhet med sin søster og mor.

Drept før påske i sitt eget hjem

For mamma Ingunn Slaatten og barna, Signe og Sander gledet seg til en ny dag og en påskeferie de grotesk nok aldri fikk oppleve.

Kristen familie – faren satt i menighetsrådet 

Arne derimot, var trolig i sitt dypeste mørke. Han dro innom Boots apotek den kvelden før påske: Var det for å kjøpe legemidler han kunne bedøve kona Ingunn Slaatten og barna med før drapene, lurer folk på nettfora. Eller var det for å hente ut antidepressiva? Politiet har ikke gått ut med hva han kjøpte og det blir kun spekulasjoner. Om kona ville skilles eller om det var andre problemer i familien, vet vi heller ikke. Det skal ha vært en kristen familie og Arne selv var medlem av menighetsrådet i Ål. Samtidig mener kilder at Arne skal ha hatt alkoholproblemer.

Drepte kone og barn mens de sov

Gud vet hva han slet med: For i nattens mulm og mørke, natt til lørdag i palmehelgen, fant Arne frem skytevåpen. Kvelden etter ble tre uskyldige og livsglade mennesker – kona Ingunn Slaatten og de to barna –  funnet drept i sengene sine. De ble trolig drept mens de sov. Gjerningsmannen, Arne Slaatten, skal ikke ha brukt lyddemper, men ingen naboer har hørt at han skjøt familien og deretter seg selv.

Skal ha hatt et alvorlig mentalt sammenbrudd

Det var ikke en mann uten problemer, skal vi tro nettforumet Flashback. Her skriver en som kjenner familien at Arne for tyve år siden var rammet av et alvorlig mentalt sammenbrudd: Paranoid psykose. Beskrivelsen er detaljert og virker troverdig.

Arne Slaatten truet med å drepe seg selv og familien

Arne skal da,  i følge familiens bekjente,  ha forskanset seg på et rom i huset med våpen og truet med å drepe seg selv og familien. Politiet skal ha bistått med å snakke mannen til fornuft. Slaatten skal deretter ha blitt innlagt på sykehus, fått ECT og blitt behandlet for paranoid psykose. Dette skal ha gjort ham frisk.  Sykdom for så mange år siden, trenger ikke å slå ut på nytt. Men psykisk sykdom kan trigges. De nærmeste kan ha observert ting og kona kan ha slitt med mannens psyke, uten at vi vet noe om det.

I tillegg til episoden med paranoid psykose, nevner en skribent på Flashback at Slåttens far muligens tok sitt liv for mange år siden. Nå hadde hans mor nettopp gått bort. Så det var en spesiell tid for gjerningsmannen.

Hjemmekjær familie

Vi snakker om en hjemmekjær familie. Sønnen Sander skal fortsatt ha bodd hjemme for å spare penger og betale ned bilen. Mulig også for å passe på familien, nevner noen. De mener altså at Arne kan ha utviklet et rusproblem. Men her spriker forklaringene, for mens noen antyder store alkoholproblemer hos far, hevder andre at de aldri har sett en ølflaske der – riktignok for endel år siden.

Avviser rykter om at Slaatten fikk sparke fra jobben før drapene 

Enkelte hevder også at Slaatten skal ha vært som en bauta å regne.  Han skal ha hatt en fortid i militæret som marinedykker og vært FN-soldat i Libanon. Nå jobbet han for Hallingdal kraftnett, der kollegene er rystet. De avviser i følge media ryktene om at Slaatten hadde fått sparken rett før han begikk drapene.

Minner om trippeldrapet i Nes

Både Arne og kona Ingunn Slaatten hadde lovlig registrerte våpen. Det ser ut som om de har hatt en felles interesse for jakt. Trolig var det et av disse våpnene som ble brukt til å utslette familien, akkurat som i Nes-saken der bestefar drepte døtre og barnebarn.

Familie og venner har forklart politiet hva de mener ligger bak

Vi vet at flere menn enn kvinner velger selvmord som en løsning på akutte og mer langvarige livskriser. Men det er umulig å fatte hvordan man kan gjøre noe så grufullt som å ta fra barn og partner livet grunnet egne psykiske problemer. Kanskje vil vi aldri forstå det. Fra det til å påstå at man ikke finner noen klar grunn, blir en fallitterklæring og  feigt.  I denne saken har både venner og familie forklart seg til politiet om hva de tror kan ligge bak. Hva har de sagt? Det er håpløst at vi må ty til «hemmelige» nettforaer for å søke svar på trippelmordet i Torpo  og Nes og andre drap vi ikke får noen rimelig forklaring på, verken av politiet eller i media.

Intet mysterium når kvinner og barn blir drept

Det er forøvrig ikke sant at det skyldes et «mysterium» når kvinner og/eller barn bli drept av mann/far. Eksperter peker på krystallklare fakta i disse sakene: Menn dreper når de blir forlatt eller frykter å bli det.

Eksperter: Samlivsbrudd kan utløse en akutt følelse av tap og meningsløshet

De fleste menn som begår partner- og familiedrap – gjør det fordi kona vil ut av forholdet, i følge eksperter TV2 har snakket med:

«Ivar Fahsing, som er ekspert på drap og etterforskning ved Politihøgskolen, viser til noen fellestrekk ved familiedrap, selv om det også er flere ting som skiller slike saker:

-Samliv og kjærlighet som tar slutt kan utløse en akutt følelse av tap og meningsløshet.

-Noen klarer da ikke å se andre løsninger ut av krisen enn å ta livet av det kjæreste de hadde, og så seg selv.

-Der og da, når de opplever at alt går tapt, framstår en slik handling som en slags løsning på det at noen du elsker vil forlate deg.»

Menn mister kontroll 

«– Menn opplever å miste kontroll, de føler tap, desperasjon og ønsker om hevn. De opplever muligens da en viss kontroll på noe som de føler har kommet helt ut av kontroll. Det er typisk at slikt skjer i høytider, sier Fahsing.» Kilde: TV2.

Dette er paranoid psykose – og her er triggerne. 

En person med paranoid psykose har vrangforestillinger; følelsesladede og personlige forestillinger som strider mot det omgivelsene betrakter som riktig, sant og virkelig. Vrangforestillingene lar seg vanskelig korrigere ved hjelp av fornuft eller logikk. De kan være langvarige.

De vanligste symptomene er:

 • feilaktig overbevisning om å bli motarbeidet, forfulgt, forgiftet eller skadet
 • En feilaktig tro om at man lider av alvorlig sykdom eller kroppslig funksjonsforstyrrelse, en paranoid form for hypokondri
 • forestilling om utroskap hos partner eller at en annen elsker en til tross for at vedkommende benekter dette, det vil si erotisk paranoia
 • vrangforestillinger om at det er begått urett mot en med massiv kverulering som resultat.
 • Krenkelser og såret selvfølelse kan utløse psykosen

  Forut for akutte paranoide psykoser er det ofte en markert stressreaksjon. Krenkelse eller såret selvfølelse (narsissistiske krenkelser) er ofte sentralt. Dette kan utløse et sinne som hen opplever som uforenlig med sitt eget selvbilde. «Løsningen» kan bli at sinnet projiseres over på andre. Personen kan være så sint på andre at det oppleves som truende, men opplever selv at andre er så sinte på en at det er farlig. Vrangforestillingene kan speile konflikter og problemer som forelå før psykosen.

  Behandling: Innleggelse i sykehus for å skjerme pasienten, psykologisk støtte og medikamenter (antipsykotika.)

  Kilde: Store medisinske leksikon.

  Trenger du noen å snakke med?

  Hjelpetelefonen til Mental helse er døgnåpen og gratis: 116 123

  Les også: 

De grufulle drapene i 2024: Lærerinnen fra Stavern funnet død; hva skjedde med henne?

Norsk bestefar i Nes drepte døtrene og barnebarnet: Hvem er de og hvordan kunne det skje?

Aina Hynne (75) ble drept av mannen hun hjalp: En nitrist dag for Frivillighetens Norge

Kvinne drept av politi-ektemannen på Kolbotn fortsatt anonymisert: Hadde jeg blitt drept av min mann, ville jeg at alle skulle vite om det

Janne-drapet: Hvordan kan noen drepe moren til barna sine?

Hvordan kunne han drepe sin egen søster? Johanne (17) ble brutalt frarøvet livet

Filippa (13) ble bortført og voldtatt i Danmark; jeg er fly forbanna! Jenter skal ferdes trygt!