Annonse

Eurovision Song Contest

Igår ble det bursdagsfeiring og Eurovision Song Contest på en gang med familie og hunden Luna i Oslo. Her er finalene jeg aldri glemmer.

Det er ikke så ofte bursdagen min faller på samme dag som finalen i Eurovison Song Contest! Men i år klaffet det og da syntes jeg det var på tide å feire med en skikkelig Grand Prix-fest med stemmeavgivning og det hele – slik som vi gjorde før i tiden. Det var jo så gøy! (mimre, mimre…)

  1. Årets finale blir ikke glemt

Sammen med sønn og samboer og hunden Luna slet jeg meg igjennom alle de 26 låtene. Vi ga poeng fra 1-10 i kategoriene: Sang, fremføring, sceneshow, antrekk, MGP-faktor og modulasjon. Særlig den siste kategorien førte til hodebry. Selv sønnen som har studert musikkdesign og jobber med musikkproduksjon i studio, ble usikker. Og selv er jeg sikker på at ingen snakket om modulasjon da jeg var programleder for hitlisten Norsktoppen på P1 for mange år siden!… 😉

Om du lurer på antrekket mitt på bildet, så er det fra Be Young. 🙂

«Modulasjon? Det må være når sangen går opp på slutten, som GP-sanger ofte gjør? 🙂

Samtidig som vi skulle utføre den krevende stemmejobben og øve oss på glemte matematikkferdigheter for å summere opp poengene for hver sang, måtte vi blande drinker: Jeg kjøpte med meg Aperol Spritz-blanding på flyet hjem fra Kypros og testet ut drinken på paret i Oslo. (Styling: Cath.)

Og vi måtte bli enige om hva slags mat vi skulle bestille: Kinesisk, thai eller indisk?? Vi landet på asiatisk og jeg fikk blomster og koste meg på bursdagen min.

«Vi fikk med oss at en politisk aktivist sprang opp på scenen under Storbritannias bidrag og måtte spole tilbake! For en ro artisten tok det med. Imponerende.»

Men hvem var egentlig favoritten i årets Eurovision Song Contest? Jeg holdt en knapp på Norge og Rybak – og skjønnheten fra Kypros – hvor jeg akkurat har vært på treningstur. Kidsa satt bøyd over stemmeskjemaene og mobilene og var usikre.

«Da Israel vant var vi enige om at sangen Toy var veldig rar, men at jenta Netta på 25 fortjente å vinne siden hun har blitt mobbet og sang om at det er ok å være annerledes. Det er gode ord vi trenger.»

Når jeg hører at hun har slitt med artistkarrieren også, og så dette som en mulighet til å bli kjent, er det ekstra hyggelig at hun fikk det til.

Neste år i Jerusalem, var Nettas siste ord på scenen. «Nå er debatten i gang på Twitter om hvorvidt sangen er et politisk utspill. Og kan Israel overhodet avholde konkurransen i Eurovision Song Contest neste år? Er det trygt nok?»

Dette blir en finale jeg definitivt ikke glemmer. Men det er flere.

2. Jeg fikk en lillesøster under Eurovision

Finalen i Eurovision Song Contest som jeg husker aller best er helt tilbake i 1976: Det skyldes ikke direkte Grand Prix, men at jeg fikk en lillesøster den natten. Som storesøster måtte jeg ta ansvaret for TV-kvelden, to småsøsken og pølse og lompe-serveringen mens mor og far dro på sykehuset. Jeg husker alvoret om varme plater. Storesøstre gjør det. Jeg husker jeg var bekymret for min mor, hun var 45 og hadde bekkenløsning. Jeg sovnet ikke før far var tilbake og kunne fortelle at alt gikk bra. Siden fortalte mor meg at hun ikke hadde fått smertelindring selv om hun var lovet det. Det gjorde inntrykk. Jeg syntes synd på henne. Faktisk husker jeg det så godt at hvem som deltok for Norge og hvem som vant har gått i glemmeboken:

Det er morsomt å google seg frem til at det var Anne Karine Strøm og sangen Mata Hara vi deltok med. Sangen endte på sisteplass. Så urettferdig. Anne Karine har jeg senere jobbet med i ukepressen.

Vinneren av Eurovision i 1976 var  Brotherhood of Man og Save your Kisses For Me! En sang som fikk voldsom suksess. Jeg fikk en lillesøster. 

3. Den finalen jeg husker nest best er da Bobbysocks vant med La det swinge i 1985. Jeg følte en lykkerus av dimensjoner! Norge vinner jo aldri – men denne gangen gikk det rett i mål. Jeg var opptatt av å komme meg på fest å feire, og dro rett til Borgerhallen, et utested på Kolbotn: Der var folk i ekstase, ja det var jo hele Norge. Låten lever fortsatt: Sist jeg hørte den var for et par dager siden da jeg og en stor treningsgruppe  danset til den under Grand Prix-dance show på Kypros med #vingcamp.

«Føler du hvor gjerne du vil danse?» Jepp! Sangen swinger ennå. 

3. Gravid på Grand Prix-finalen i Sveits

Den finalen jeg husker tredje best er finalen i Sveits i 1989. Jeg var der som journalist for Billedbladet Nå og jeg var gravid i femte måned! Dette holdt jeg hemmelig. Da sure kolleger klaget over at jeg ikke drakk alkohol, fant jeg på en unnskyldning om at jeg hadde vondt i hodet. Det var morsomt å være gravid på jobb, bortsett fra at bena hovnet opp på flyet og jeg følte meg stiv i føtter og legger. Babyen rocket i takt med musikken på generalprøven, følte jeg. Det var krevende å intervjue den norske deltageren: Hun het Britt Synnøve Johansen og var bare 18 år. Sangen het venners nærhet.

Sangen var like stille og anonym som jenta og  det  skjedde ikke mye sprell å skrive hjem om. Sangen endte på 17. plass.

I tillegg ble fotografen, Svein, migrenesyk og jeg måtte bruke Se og Hørs fotograf. Men Svein kom seg og vi gjorde det beste ut av oppdraget. Jeg måtte google hvem som vant finalen, så vinneren kan ikke ha gjort mye inntrykk: Det var Jugoslavia og Riva. Husker noen den?

«Det var et fælt Grand Prix år, men et spennende år for meg som var på jobb og ventet min førstefødte.»

4. Den siste finalen jeg husker ekstra godt er nok da Alexander Rybak fikk rekordmange stemmer med Fairytale i 2009. Aldri før hadde noen vunnet så overlegent! Gutten med fela trollbandt hele Europa. Det ble ikke like stor suksess i år: Alexander er en fantastisk showman, men låten fenget ikke godt nok internasjonalt og konkurransen ble for stor.

Jeg likte også veldig godt vinneren året etter at Alexander vant med Fairytale, tyske Lena og sangen Satellite som vant da Norge arrangerte Eurovision i 2010. Hun var søt, selv om noen mente at hun ikke sang helt rent.

 

«Selvsagt husker jeg også godt da Norge vant med vakre Nocturne i 1995 og da Sverige vant med Carolas flotte Fångad av en Stormvind i 1991 og med Herreys grusomme Diggi-Loo Diggi-Ley i 1984. Jeg er stor Abba-fan og må også nevne at Abba vant med Waterloo helt tilbake i 1974.

5. Min vinner gjennom årene blir likevel Johnny Logan – kjekkasen er selveste Mr. Eurovision og har vunnet med tårevåte ballader for Irland to ganger. Her er bidragene hans Hold me Now fra 1987 og What´s another year fra 1980. Bare å finne frem lommetørkleet.

Takk til deg som leste. Hvilke GP-sanger og finaler husker du best og hvorfor?

Jeg har lagt ned  stemmeskjemaene og venter på bedre lykke for Norge i 2019!

Her er alle GP-vinnere gjennom tidene. Ta en titt her. 

Fakta om Eurovision Song Contest

Norge debuterte i Eurovision Song Contest i 1960 og har deltatt hvert år –  unntatt i 1970 og 2002. Norge har vunnet Eurovision Song Contest tre ganger, men er mer kjent for sine mange sisteplasser. Hele elleve ganger har Norge kommet sist i konkurransen – mer enn noe annet land. Norge har i tillegg fått null poeng fire ganger, også det rekord. Tross de mange sisteplassene har landet også gjort suksess i Eurovision Song Contest. Den lange rekken med dårlige plasseringer på 1960- og 1970-tallet tok brått slutt i 1985 da Bobbysocks sikret seier i konkurransen med «La det swinge». Siden fulgte ny seier i 1995 med Secret Garden og «Nocturne», og sist i 2009 med Alexander Rybaks «Fairytale». Norge har arrangert konkurransen tre ganger: Grieghallen i Bergen i 1986, Oslo Spektrum i 1996 og Telenor Arena i 2010.

Etter år 2000 har Norges resultater fortsatt å svinge, med tre sisteplasser, én seier og tre plasseringer i topp fem. Siden 2013 har Norge kommet på topp ti fire ganger. Etter innføringen av semifinaler i 2004 har Norge blitt slått ut i semifinale på tre av tolv forsøk: 2007, 2011 og 2016.

(Kilde: Wikipedia.)

Les også: Endelig fridag på #vingcamp Kypros: Vi tar den helt ut på skumparty!

Les også: Endelig, gele-lakk du slipper å gjøre selv, hjemme!

Les også: 5 tips til friske føtter i en fei!

Les også: Skjønnhetsoperasjoner: Vær happy med den rumpa du har!

Les også: Shoutout! Jeg hørte bønnerop, og kom ikke til skade!

Les også: Shout-out! Jeg prøver sexy klær fra klesskapet for å få flere lesere