Annonse

Helse og kreft: Skuespiller Geir Børresen ble rammet av tykktarmskreft på sine eldre dager. Om svulsten hadde blitt oppdaget tidligere, hadde den trolig ikke vokst seg så stor, har han uttalt til Se og Hør. Råd som kan forebygge kreft nederst i artikkelen.

 

Foto: Faksimile Dagbladet

Skuespilleren og barne-TV-legenden Geir Børresen ble bisatt 10.8. 22. En fargerik person bør hedres fargerikt. Derfor er jeg glad for å lese at gjestene ble oppfordret til å kle seg i farger fremfor sort. En gjest kom i følge Dagbladet utkledd som karakteren O. Tidemann fra Sesam Stasjon. Det sier noe om familien, når de åpnet opp for dette. Hvorfor skal folk som dør minnes i nitrist sort, egentlig? Det har jeg lurt mye på.

Ble rammet av kreft

Geir Børresen ble rammet av tykktarmskreft på sine eldre dager. Om svulsten hadde blitt oppdaget tidligere, hadde den trolig ikke vokst seg så stor, har han uttalt til Se og Hør.

Ville hjelpe andre å unngå kreft

Geir ville i følge Dagbladet bruke sin egen historie til å motivere andre til å ta en helsesjekk som kan redde liv. Dermed har han hjulpet andre i tilsvarende situasjon. Geir oppfordret til å søke legehjelp i tide. Mange gruer seg til plagsomme undersøkelser  og venter i det lengste med å oppsøke lege. I følge Geir gikk undersøkelsen fint, og det er et varsko til andre om å gå til lege om du er bekymret for helsen.

Minnes Max Mekker på Sesam Stasjon

Geir Børresen ble 79 år og døde med kona Wenche og familien rundt seg; barn og barnebarn. Når vi nå  minnes Geir er vi alle på Sesam Stasjon og feirer Max Mekker og den store skuespilleren han var. Selv traff jeg ham flere ganger som ung Allers-journalist og har mine egne minner om ham. Norge trenger flere slike livsglade mennesker. RIP.

Slik forebygger du mot kreft

Vektreduksjon er en viktig faktor til bedre helse. Så hvordan få til en livssstilsendring som gjør deg bedre rustet mot kreft og hjerte-kar-lidelser som tar så mange liv i Norge? Et enkelt råd er å spise litt mindre og sunnere, drikke mer vann og sørge for mer mosjon.

Slik kan risikoen for kreft minskes: Kilde HelseNorge.

Andre faktorer som kan gi økt risiko mot tarmkreft:

  • polypper og adenomer (godartede små svulster) i tarmen, og som ikke blir behandlet.
  • betennelsessykdommer som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom
  • tidligere strålebehandling mot bekken
  • tidligere tarmkreft
  • infeksjoner på grunn av Humant papillomavirus (HPV) eller Helicobacter pylori (H pylori) gir svakt økt risiko.

Arv

Et høyt antall polypper ved såkalt familiær adenomatøs polypose, kan oppstå i ung alder, og kan være arvelig. Familiær adenomatøs polypose gir økt risiko for tarmkreft. Dette er den vanligste og mest kjente formen for arvelig kreft. Det er trolig få tilfeller der arv er eneste årsak til tarmkreft, men de som har nære slektninger med tarmkreft har økt risiko.

Spis mer fiber og mer grønnsaker

Et sunt og variert kosthold kan redusere risikoen for kreft generelt. Spis rikelig med fullkorn, grønnsaker, belgfrukter, frukt og fisk. Velg magre meieriprodukter. Begrens mengden bearbeidet og rødt kjøtt, og mat og drikke med mye salt, sukker og fett. Kilde: Kreftforeningen

Les om Linda som gikk ned over 50 kilo ved å spise helt enkel mat:

Fem år etter: Slik gikk det med Linda som gikk ned 55 kilo

Vektnedgang i sommer: Middelhavskost kan gi deg en slankere ferie

Kosthold: Sunn mat gir vektnedgang og mindre sjanse for kreft

Vektnedgang i høst: Jeg testet lavkarbo og gikk ned to kilo

Jenta vi aldri glemmer: Thea døde av livmorhalskreft bare 26 år gammel

Marna fikk tilbakefall: Sjekk deg for livmorhalskreft

Slik forebygger du mot brystkreft

Trening beskytter mot brystkreft