Annonse

kosthold kreft vekt

Vekt er et tema i sommer: Koronakroppen slipper ikke taket. De vil ha tips til sunn snacks og proteiner og mindre karbohydrater! «Hva kan jeg spise til middag for å bli slankere og samtidig mett,» spør en venn. Her er noen råd.

 

1.Jeg knasker frukt, men blir bare mer sulten. Hva gjør jeg? Velg frukt som metter, som en neve kirsebær eller melon (med mye fiber)  som fyller i magen. Kjøp små fristende beger med bær; som bringebær og blåbær. Bytt ut  noe av frukten med grønnsaker: En matpakke kan fylles med sukkererter og søte tomater. Du kan nyte rå biter av blomkål og gulrot, eventuelt med dipp. Det metter.

2. Hva spiser jeg til frokost? En omelett inneholder mye proteiner. Havregrøt er et godt valg. Havregrøt metter og sitter lenge i magen og inneholder mye fiber. Eller nyt en kornblanding med mye fiber og lite sukker. Fiber holder fordøyelsen i orden, og du får en god start på dagen. Kaffe, et lite glass juice, vann og vitaminer er godt tilbehør.

3. Er grovbrød ok når jeg skal ned i vekt? Ja, grovt brød inneholder mye fiber og er et smart valg når du vil ned i vekt. Grovt rugbrød med egg og tomat er både godt og mettende. Kok opp mange egg, og spis de på brød, knekkebrød og med salt og pepper. Smør et par skiver og ta med deg i matpakken, så går du ikke på en smell i godtekiosken. Billigere enn fastfood er det også.

4. Hva slags kjøtt og fisk kan jeg spise? All fisk er bra, men du kan også spise ren kylling og kalkun og en god biff. Det er ofte tilbehøret som inneholder mye kalorier.

5. Er poteter sunt? En stor bakt potet metter og kan godt nytes som del av slankekosten.

6. Gir overvekt større fare for kreft? Overvekt gir større sjanse for å få livsstilssykdommer. Du kan også ha større fare for å få kreft og bli sykere av virus og bakterier.

7. Hjelper det å gå en tur? Absolutt! Sørg for daglig mosjon, det beskytter mer mot sykdom enn noen kilo for mye, som litt fett på magen. Det er farligere å være i laber form enn å ha litt overvekt! Det er når overvekten blir stor eller sykelig at varsellampene bør blinke.

8.Gir alkohol vektoppgang? Ja, særlig øl og søte drinker. Så ta et glass rødvin, et glass tørr hvitvin eller en lettere øl om du tenker på vektnedgang i sommer. Vann med isbiter og lime er heller ikke å forakte.

9. Jeg drikker en liter melk om dagen og mye juice. Er det smart? Ho, Ho. Nei, dette blir for mye, altså. Heller du i deg en liter melk eller juice daglig, får du  i deg mye unødvendige kalorier. Et lite glass melk og juice er nok. Spis gjerne heller en appelsin som gir mere fiber og nyt litt surmelk med grøten eller bærene. Kefir skal være godt for immunforsvar og syrebalansen, og sunnere for magen enn yoghurt.

10. Er fasting effektivt? Folk er forskjellige og her må du finne ut hva som passer for deg. Selv funker jeg best på ordentlig frokost. Andre digger en lang joggetur før de spiser noe. Begge deler er helt ok. Prøv deg frem. Her kan du lese mer om en faste-metode som er populær for tiden, intermittent fasting. Noe for deg? For meg blir det for mye å tenke på, jeg spiser ved behov, også på kvelden; gjerne knekkebrød eller noe sunn snacks. 

11. Jeg sover for lite og har snudd døgnet. Uuuuups. Her saboterer du  kroppen din. Ikke rart du har oppblåst mage/magesmerter og ikke får til vektnedgang! Å sove minst 8 timer om natten i et kjølig rom er sunt og bidrar effektivt til slankekuren. Og så var det fiber og sunne vaner på dagen da? Mindre stress? Vann? Holder du på de daglige rutinene, kan du godt klare en fest og litt sukker også – det er å få til stabiliteten i kroppen som teller! Husk, det er ikke den ene sjokoladen du skeiet ut med en kveld som skapte koronakroppen, den fortjente du helt sikkert.

Mer om sunn mat som metter: Les her. 

Les også:

Overvekten øker i coronatider: 5 kilo ned og friskere på en uke, lover Keto-dietten

Les også: Slik får du til vektreduksjon i sommer; 5 enkle tips

Les også: Fedon Lindberg: 1 av 3 som blir syke av coronaviruset er betydelig overvektige.

Les også: Ikke gi opp: Slik spiser du deg i bedre form

Les også: Fem år etter: Slik gikk det med Linda som gikk ned 55 kilo

Les også: 11 tips: Unngå å bli syk av coronaviruset: Slik styrker du immunforsvaret!

Les også: Overfokus på hygiene kan gjøre deg mere syk: Her er 3 tips for å styrke immunforsvaret