Annonse

Når du trenger litt egenpleie: Oslo og Nordre Follo er styrt av tufser som kan ta første tur på sopelimen til Bloksberg. Å stenge folkehelsen – trening, svømmebasseng, sauna og spa i så lang tid – er direkte helseskadelig. Jeg har spa-anlegg 4 km unna, men måtte reise 10,5 mil for å finne åpent sted med basseng. Halvannen time hjemmefra, i Kongsvinger, fant jeg et åpent hotell med basseng og badstu. Velkommen til duste-Norge.

Tante Grusom hater helse

Å stenge folkehelsen og det sosiale livet for folk ute er direkte slemt. En FB-venn kalte Erna for «Tante Grusom» . Man kan finne verre beskrivelser. Helse har hun iallfall ikke interesse for. Norges ve og uvel ble delegert til Bjørn Guldvog, sjef for uHelsedirektoratet og siden har det bare gått nedover.

Vinger hotell tilbyr dagspa

Men kreative damer finner utveier, gang på gang. Før påske var jeg på jobboppdrag på Hafjell og fikk til en tur innom Lillehammer hvor alt var åpent – også spa med basseng/jacuzzi. Denne gangen går turen til Kongsvinger. Jeg har googlet og funnet Vinger hotell: Og der har de dagspa med basseng.

«Jeg vil svømme – og det er ikke lett å få til nå. De som har rehabilitering i varmtvannbasseng, har mistet tilbudet i lengre tid.»

Og vi som bruker svømming som trim og rekreasjon, ble sittende med skjegget i postkassa.

Hyggelig handel på landet

Før spa-besøket, tar jeg turen innom Kongssenteret for en hyggelig handel. Her, på landet, puster jeg friere.

«Munnbindene er færre og de ekle vekterne glimrer med sitt fravær:»

Sko, klær på salg på Vero Moda og en frodig  palme fra Mester Grønn + kaffe og vaffel på café er dagens fangst.

Hotellet er skrikende coronatomt

Så er det tid for spa. Parkeringsplassen utenfor hotellet er skrikende tom, det samme er resepsjonen. Jeg er visst den eneste her. En litt betuttet dame i resepsjonen, peker til høyre; spadamen holder til i underetasjen.

– Men håndkle og badekåpe?

-Håndklær har hun nede. Badekåpe har vi ikke.

Det var et sjarmerende, ærlig svar. Jeg er vant til nedstengte The Wells store deilige badekåper, men hvem trenger dem? Håndkle holder i massevis.

Svømmer iherdig i bassenget

I etasjen under møter det meg et litt slitt bad, en badstu som har sett bedre dager og et ensomt 10 meter langt svømmebasseng. Stusslig, i forhold til luksus på nedstengte The Well i mitt nabolag, men bedre enn ingenting. Jeg skifter til badedrakt og svømmer iherdig, runde etter runde. Badstuen er kald, men de får fort varmet den opp. Jeg hiver på masse vann med en plastbøtte jeg finner og roen senker seg.

Oljemassasje a la Thai

To timer senere er det klar for en times Thai- oljemasssasje. En halvtime er inkludert i pakken, men jeg plusser på en halvtime for å få mer ut av massasjen.

Vitaminer og naturmedisin fremfor vaksine

Massøren er en smilende fe fra Thailand. Hun føler seg som meg, frisk og piffet opp på vitaminer, ja, selvsagt tar hun D-vitaminer. Ikke bare det: Søsteren har sendt naturmedisin fra Thailand; grønnsaks- og plantebasert, den har hun tro på.

«Det er ikke så mange kunder om dagen. Corona er ikke bra for businessen. Hun sukker.»

Hun spør om jeg har tatt vaksinen? Nei, jeg har immunforsvar. Det ordet forstår hun ikke. Frisk, prøver jeg. Frisk og sterk kropp. Hun nikker. Selv vil hun vente litt med vaksinen: Hun har hørt at mange unge har dødd av den i Thailand. Det har gjort henne litt redd.

Jeg forstår det. Også i Norge har noen dødd av vaksinen. Ikke rart man blir betenkt da. Vaksinen må være frivillig og det er helt ok å være skeptisk.

«Vi er enige om at vi har sterke kropper og hun masserer i vei på stive muskler.»

Massasjen er virkelig god; hun går grundig igjennom hele kroppen, slik jeg liker det. Den virker beroligende og spenninger forsvinner.

Kan ikke få aperitifen ved bassenget. Hilsen regjeringen.

Tilslutt i denne pakken som kalles «ukas høydepunkt» er aperitif og to retters middag. Jeg er helt alene i anlegget, men kan ikke få aperitifen servert ved bassenget pga. nasjonale regler. Jeg må vente til middagen. Jeg merker at jeg har fått mer enn nok av denne regjeringen. Så mye idioti og tiltak som ikke virker – i så lang tid. Selv dette lille bassenget har innimellom måttet stenge grunnet fryktregimet til Erna og co.

Men etter påske har det vært åpent igjen. Heldigvis for meg som trenger en fridag etter mye jobbing.

Velsmakende middag

Aperitifen er prosecco og jeg nyter hver dråpe. En rose plassert i en skål ved vinduet dufter vidunderlig vårlig, i kontrast til regnværet ute.

Middagen kunne vært litt mer helsevennlig, men den er god nok: Karbonade med potetmos, rosenkål og saus og crème brulée. Jeg er sprekkeferdig . Nam.

Jeg ser at hotellet likevel ikke er tomt: To dansker smiler til meg fra nabobordet, og to menn nyter middagen sin litt lenger unna. 8-9 gjester går forbi og opp trappen for å finne rommet. Jøss, det er mennesker her. Utrolig. Turismen er ikke helt død, selv med god hjelp.

Traumatisert av Ernas kontrollregime

Før utsjekk spør den hyggelige servitøren hvor jeg skal hen. Traumatisert av smittekontrollregimet, blir jeg mistenksom. Hvorfor spør hun.

Hun blir brydd og spør om jeg ikke liker smalltalk. Jo, men etter 14 måneder med skrekk-og kontroll-regime stivner jeg ved ethvert personlig spørsmål. Jeg vil ikke spores.

-Unnskyld, jeg har blitt litt paranoid etter coronashaming. Jeg skal mot Oslo.

-Det var godt vi ikke visste i mars ifjor hvor lenge dette skulle vare, nikker hun. Da hadde vi ikke holdt ut.

Enig i det. Men smarte damer finner alltid løsninger. Kongsvinger er bra.

Ciao.

Hva er dine beste tips for rekreasjon i denne tiden? Vann og svømming gjør meg alltid godt og en god massasje fjerner spenninger og roer nervesystemet.

Les også: Påske på fjellet; Hafjell og Lillehammer er åpent for ski og hyttekos

Les også: Fotpleie i coronaens tid: Deilig med spapedikyr i trygge omgivelser!

Les også: Jeg ble sensurert av The Well av samme grunn som TV2-Linn: Blondiner får ikke bruke ordet diktatur!

Les også: Badstu-opplevelse: Jeg ble pisket, og likte det!

Les også: Varme bad og sauna i samvær med andre er sunt for psykisk og fysisk helse

Les også: Tyrkisk bad: Jeg har aldri følt meg så avslappet og renset for stress