Annonse

MeToo er viktig, og jeg regner med at en annen enn Trond Giske får jobben som AP-leder i Trøndelag. Men det er ikke opp til meg å bestemme. Kuriøst nok ble jeg selv utsatt for netthets av initiativtageren til Giske-oppropet, Morten Ellingsen.

Ikke misforstå meg! Jeg støtter fortsatt MeToo-kampanjen på det sterkeste. Jeg har selv blitt utsatt for trakassering, blant annet som ung kvinne i mediebransjen og tror på varslerne i AP. Kampen for likestilling og mot kvinneundertrykking og trakassering må fortsette – på alle fronter i livet.

Rett på en ny sjanse

Men, og det er et stort men: I Norge er det slik at de som har sonet sin straff kan komme tilbake i samfunnet. Slik er reglene, noe også likestillingsombud Hanne Bjurstrøm har pekt på. Jeg er derfor enig med AP-ledelsen og med Kjersti Stenseng som sier at saken er vanskelig men at hun helst ville unngått et opprop. Jeg vil ikke undertegne oppropet mot Giske og heller ikke stille meg bak det. Det er kanskje dristig, ettersom initiavtageren er en AP-kollega i samme krets, nordre Follo.

«Det får stå sin prøve. For vi har kranglet før.»

Beskyldt for brønnpissing

Da AP i Nordre Follo  ville inngå intensjonsavtale med Høyre etter et dårlig valg for et år siden, protesterte jeg. Mine partikolleger meldte overgangen til «fienden»  på messsenger: De hadde etter få dager gitt opp å få til et samarbeid med midtpartiene. Protesten på min blogg førte til at jeg ble utsatt for netthets av Morten Ellingsen – mannen bak Giske-oppropet. Han beskyldte meg for «brønnpissing» – et ord jeg ikke var kjent med. Faktisk er jeg fortsatt litt usikker på hva han la i det uttrykket. Jeg siterer fra tidligere blogg: «Fra en partikollega, vanket harde og krasse ord i gruppen vi har på messenger. Han kalte det for brønnpissing. Han mente jeg var illojal.

Ble herset med

«For en flott anledning for deg å få oppmerksomhet og klikk. Gjør ingenting at du gjør det personlig, at du kommer med masse feilinformasjon og at du ikke gidder å høre på versjonen fra ditt eget parti. Brønnpissing av beste merke. Gratulerer!» skrev Morten Ellingsen blant annet. Da jeg tok til motmæle, brukte han ord som slemt, illojalt og feilinformert. På møtet litt tid senere tok han meg riktignok i hånden og sa «deg har jeg kranglet med på Facebook.»  Men det føles fortsatt vondt å bli sablet ned for en ærlig ytring. At vedkommende er på vei ut av styre og stell, er derfor noe jeg ikke er spesielt lei meg for.

«Derfor blogget jeg om sjokkbeskjeden. Det gjør vondt når verdier trues.» Les hele dramaet på min blogg her.

Viktig å være obs på hersketeknikker

Det er viktig å ikke la seg herse med:  Og andre var ikke enige med ham: En partikollega  lo og kalte utbruddet  for storm i et vannglass. En sa «jeg er enig med deg og du har ytringsfrihet. Når de sender ut brev om Høyre-samarbeid midt i natten må de regne med at folk reagerer.» Enden på visa ble at AP-lederne beklaget at de gikk til Høyre og gikk tilbake til sentrumskameratene. Dette resulterte i et flott, rødgrønt samarbeid som fortsatt lever. Morten Ellingsen har jeg fortsatt  problemer med å ta på alvor. Det er utvilsomt farlig å være uenig med ham. Kanskje er det noe med hele miljøet, med gubbekulturen. Motargumenter tåles ikke. Andre skal undertrykkes.

Still motkandidat!

Når det er sagt vil jeg si at jeg forstår alle som finner det vanskelig med Trond Giske som sjef for Ap-Trøndelag, så kort tid etter MeToo-skandalen. Jeg vil likevel ikke være med på å oute en allerede slagen mann fra min hule på Kolbotn. Det oppleves litt feigt, egentlig.  Slaget i Trøndelag får noen andre ta seg av. Kampen for likestilling og mot diskriminering og trakassering støttes på et bredere plan: Det kommer nye slike saker hver dag – over hele verden.

Det er ellers fullt mulig å stille motkandidat i Trøndelag AP. Modige kvinner bes melde seg.

(Og det gjorde de Marit Bjerkås er innstilt og vil rydde opp i ukulturen. Men til sist var det en annen kvinne, Ingvild Kjerkol som vant etter benkeforslag. red anm. )

Ikke opptatt av ensomhet

Jeg stusser ellers over at lokale partikolleger i AP  ikke ser ut til å bekymre seg over økende ensomhet i kommunen, selvmord, barn og unge som sliter som følge av pandemien – men kun virker å være opptatt av smittevern – og av en enkeltperson, Trond Giske – tusenvis av mil fra vårt eget lokalsamfunn.

ps; Jeg fikk nylig refs av en tidligere AP-sjef i Nordre Follo på FB, en mann,  for at jeg ikke var opptatt av smittevern. Det opplevdes ubehagelig og urettferdig, spesielt på grunn av mitt engasjement med flyktninger i Røde Kors. Det er slik at jeg vasker henda  og er fullt oppdatert på pandemien. Det er også slik at mitt hjerte brenner mer for viktigere saker, som de svakeste i samfunnet, unge det går dårlig med, folk som sliter med depresjon og rusproblemer, og alle de negative følgene av koronatiltakene  – som økt isolasjon, maskepress, mer overvekt og folk som mister jobben på ubestemt tid.

Sjokkert over at det ikke snakkes om psykisk helse

Jeg er dypt sjokkert over at ingen snakker om psykisk helse i denne vanskelige og merkelige tiden vi er inne i ! Jeg er overrasket over at det synes viktigere å stanse sosiale møtepunkter og sørge for at det ikke blir servert kaffe enn å jobbe for de viktige sakene i samfunnet.

Dette bekymrer meg langt mer mer enn Trond Giske.  Jeg er bekymret for folkehelsen generelt og opptatt av  et varmere samfunn med mer samhold, mindre kritikk, netthets og undertrykking og mindre ekskludering av andre.

Tine C Holm, tidligere listekandidat i AP.

Etter at jeg skrev dette, kom nok et varsel mot Trond Giske.  Lokalpolitiker Sandra Skillingsås i Trondheim Ap forteller om en 6 år gammel nacspiel-episode. I likhet med Kjersti Stenseng, berømmer jeg varsleren for at hun sier fra om ukulturen. Å varsle er vanskelig og krever mot. At jeg ikke støtter oppropet i den formen og måten det er gjort på, står ved lag.

Les også: Jeg delte ut roser for AP – like etter kom sjokkbeskjeden.

Les også: Derfor trakk jeg meg fra styret i Oppegård Arbeiderparti. 

Les også: Støre: En vanskelig sak for mange. 

Les også: Jeg støtter MeToo og har tidligere blogget om noen av mine opplevelser.

Les også: Ta jentemobbing på alvor! Jeg tar et oppgjør med jenteklubben ugrei!

Les også: Davy Wathne ; det er krenkelser; ikke garderobeprat!

Les også: Helseguru Kari Jaquesson i strupen på Bent Høie: Helt oppsiktsvekkende!

Les også: Fedon Lindberg: 1 av 3 som blir syke av coronaviruset er betydelig overvektige.

Les også: Hysteriske tilstander! Påstander om at Oslo er rødt er rent bedrageri

Les også: 18.000 barn dør av sult hver dag. Vi er mer bekymret for et virus som kan gjøre oss syke i to uker.