Annonse

I Mali var jeg på et sykehus, hvor mødre lærte å kose med barna sine: Hudkontakt kunne redde de utmagrede barna fra døden. Å følge myndighetenes krav om færre nærkontakter er livsfarlig. Her er 5 grunner til at du skal si ja til mer kos, kyss og klem.

 

1.Små barn kan dø om de ikke får berøring og omsorg av sine omsorgspersoner. Å si til folk at berøring, nærkontakt og klemmer er farlig, kan i verste fall ta livet av barnet ditt. Har du hørt om Marasmus-fenomenet: Spedbarn lå på fine avdelinger på 1800-tallet, og døde på tross av stell og nok mat. Det ble senere kalt sensorisk deprivasjon –  spedbarna ga opp livet av mangel på kjærlig berøring.  Les mer om hvor viktig det er at du koser med barnet ditt og gir det babymassasje  her. 

2.En klem og kroppskontakt er livsviktig for helsa. E fast håndtrykk, en  bjørneklem, en deilig massasje eller en kjapp en på soverommet; kroppskontakt sies å være den ultimate kropp-og sjelemedisin. En undersøkelse gjennomført av forskere ved Department of Integrative Medicine ved Beth Israel Medical Center i New York City, viser at  kroppskontakt senker blodtrykket og hjertebank, styrker immunforsvaret og virker smertelindrende. I tillegg virker det positivt på psyken ved å gjøre deg mer lykkelig og mindre nervøs, skriver nettsiden Health.com. Mangel på kroppskontakt kan rett og slett gjøre deg fysisk syk.  Les mer om den livsviktige klemmen her. 

 

3. Berøring og kjærlighet er enormt viktig for helsa. Kvinner trenger mer kroppskontakt enn menn. Dette er grunnen til at mange, men ikke mange nok, kysser og klemmer på venninnene sine så vel som partneren, ifølge 70-tallets kjente sexprofessor, Shere Hite.  En ny rapport kalt «The Hite report on women loving women» konkluderer med at dagens kvinner hungrer etter kjærlighet. Det vil si at vi kan bli farlig syke under pandemien, og at en klem er noe vi sårt trenger mer av, ikke mindre.

sexleketøy for par og single

4. Å unngå sex og kyss under pandemien er livsfarlig. Helsemyndighetene har i 8 måneder bedt unge og eldre unngå one nights stands og for mange nærkontakter. Men isolasjon ødelegger deg psykisk og fysisk. Rådet er livsfarlig.  Sex, og ikke minst orgasme, fører til at nivåer av hormonet oxytocin og lykkehormoner som endorfiner øker i kroppen. Og som alltid når vi leter etter nye partnere, må vi få lov til å prøve oss frem.  Regelmessig sex vil også bedre immunforsvaret.

5. Mange er redde for ta badstu og massasje under pandemien. De kunne ikke tatt mere feil.  En god massasje gir ikke bare en mental stimulasjon, når cortisolnivået senkes kan dette føre til at immunforsvaret styrkes. Canadiske forskere delte en gruppe friske, voksne mennesker i to grupper hvor den ene gruppen fikk en skikkelig 45-minutters massasje mens den andre gruppen fikk kjenne på lette berøringer i 45 minutter. Resultatet var klart; gruppen som ble massert produserte vesentlig flere hvite blodlegemer som hjelper kroppen å kjempe mot virusinfeksjoner og betennelser assosiert med autoimmune sykdommer.

Kilder: Klikk.no, babyverden.no, kk.no 

I Mali måtte unge mødre lære å kose med barna sine. Barna var døende, og ingen hadde lært mødrene  verken å amme eller å stryke barna over håret, synge for det og vugge det i søvn. De måtte lære det av leger og sykepleiere. Dette reddet de underernærte barnas liv. Nå får vi hver dag beskjed om å  holde avstand og ikke berøre hverandre. Det kan føre til at flere dør, ikke bare små barn, men voksne og eldre som blir så isolerte og deprimerte at de tar sitt eget liv.

Ikke lytt til den farlige politikken og propagandaen som ruller som en farlig snøball verden rundt. Ta livet ditt tilbake nå og gi en livsviktig klem i dag.

Tine C. Holm, helsejournalist

 

Tipsene du trenger nå: Slik dater du trygt i coronaens tid

Slik får du mer sexlyst

Unn deg massasje og velvære: Spa gjør deg lykkelig

Tyrkisk bad: Jeg har aldri følt meg så avslappet og renset for stress

Menn må bli bedre elskere: Aner ikke at kvinner får orgasme ved stimulering av klitoris

Gynekologens råd: Vær forelsket!

Det sitter i hodet: Slik får du en mer leken overgangsalder!

Petter Northug: Ruset på kjærlighet etter skandaleferden

Lær deg knepene: Slik blir du en bedre kjæreste!