Annonse

Husker du Line som spadde grus ? Tobarnsmoren fra Jæren ble gruset av Nav: De sendte henne på tiltak som ødela helsen psykisk og fysisk. Nå er livet snudd på hodet: «Jeg har aldri hatt det bedre,»smiler hun. I disse coronatider er Line fortsatt på plass i lekebutikken på Bryne. Ingen er permittert. «Jeg blir rørt av å lese denne bloggen på nytt. Jeg griner,» sier Jæren-jenta.

Denne bloggen er trykket tidligere og er oppdatert i forbindelse med coronakrisen i Norge: Line klarte etter langvarig grusing fra NAV å skaffe seg jobb selv: For to år siden fikk hun fulltidsjobb i  lekebutikk på Bryne: «Ingen av oss er permittert,» rapporterer hun fra Jæren. Samtidig har hun hjemmeskole for de to barna. Ingen av de er syke og Line håper det går greit når skolen starter opp igjen. Line sendte meg også et avisinnlegg der hun igjen blir nevnt som Nav-Line som spadde grus: Der står det at en arbeidsgiver ville ha permitterte arbeidstakere til å måke snø for seg, men det var ikke lov: Nei, selvsagt ikke. Verken folk i Nav-systemet eller permitterte skal utnyttes som slaver og jobbe gratis. Les saken her. 

Mange tusen engasjerte seg da  jeg skrev om Line Holen (30) som ble sendt på tiltak av NAV og spadde grus for 13 000 kroner måneden.

Ble utnyttet som en slave

Folk som kjente Line fra TV2-nyhetene og Helsetines blogg ble rasende: I kommentarfeltet på bloggen eksploderte det av kommentarer: Leserne mente at NAV er en katastrofe og at Line ble utnyttet som en slave. Mange kjente seg igjen: «Akkurat slik føltes det å være på tiltak,», skrev en mann.

Flere beundret at hun holdt ut i de tøffe tiltakene NAV i mer enn 3 år sendte henne på: Ved siden av grusgraving, ble Line sendt for å bygge bruer på en fjelltopp og for å vaske på sykehjem. Det fjerde tiltaket Nav tilbød henne var å reise fra barna om natten for å jobbe i butikk en time togtur unna: Et tidspunkt hvor det ikke går tog. Hun fikk ikke tilbud om jobb noen av stedene hun var. Da begynner det å ligne plaging og idioti, mente jeg!

Fikk store smerter

Håpløsheten hun følte på det verste, gikk utover trivsel og nattesøvn – og det gikk utover samværet med sønnen og datteren.

«Jeg ble så syk at jeg fikk store smerter i hele høyre side fra tærne opp til nakken. Etter alt jeg gikk gjennom med med Nav,  fikk også psyken en knekk og det kan jeg fortsatt føle på. Men jeg har lært meg å leve med plagene.»  

Kan ikke ha det bedre

Nå har det gått to år og livet er snudd helt på hodet for den tapre Naveren fra Hå på Jæren.

«Livet mitt raste sammen og jeg nådde bunnen. Nå er det så bra at jeg kunne ikke hatt det bedre,» stråler tobarnsmoren.

Var på kanten til å gi opp

Da hun var på kanten til å gi opp, dukket det plutselig opp en helt uventet mulighet: Her er Lines egne ord om hva som skjedde:

«En morgen så jeg en jobb som virket spennende på Finn. Det var en stilling som butikkmedarbeider i en lekebutikk i nærområdet. Jeg satte meg ned og søkte med en gang.  Jeg hadde ikke håp,  men måtte prøve. Jeg fikk telefon om å komme på intervju og ble så glad, men også veldig redd for å ikke få den siden jeg var en Naver den gangen. Heldigvis viste ikke sjefen noe om meg. Jeg fikk jobben uavhengig av dette. Nav-historien fortalte jeg ham etterhvert. Jeg var heldig å ha en god CV og referanse og ble tilbudt 80 prosent jobb.»

Stortrives i ny jobb

«Fra å være Naver på tiltak, fikk jeg være å med bygge opp lekebutikken med fast jobb og lønn.  Kjempestas.»

«Jeg stortrives på jobben. Det er så  superflotte ansatte jeg jobber med hos Extra Leker Bryne M44. . De lyser opp dagene mine hver dag. De er blitt en familie for meg, så knyttet er vi blitt. Vi samarbeider veldig godt og er sjelden uenige om hvordan vi bør gjøre det i butikken. Vi får masse varer hver uke som vi priser og får opp i hyller og alt. Masse kunder er innom og handler.»

Kos med kolleger hos Extra Leker Bryne. På bildet over er Line t.h. nederst, på bildet under i midten.

«Flere kommer bort til meg den dag i dag og spør om jeg var jenta som spadde grus. Så sier jeg ja og da får jeg så flotte tilbakemeldinger. Noen vil fortsatt ta bilde sammen med meg og ha autografen min. Det er nesten uvirkelig. Da jeg skjelven sto frem på nyhetene, hadde jeg aldri i mitt liv trodd at min historie skulle bli den mest leste på Tv2s nettsider og på denne fantastiske bloggen.»

Takknemlig

Rørt forteller hun om hvor langt nede hun var, og om takknemlig hun er over all hjelp og støtte hun har fått på veien.

«Nå har jeg vært i fast jobb i to år. Det er bare så fantastisk å være ut av Nav-systemet. Jeg slipper å gå å tenke på hver dag når jeg kanskje må bytte jobb. Jeg slipper å bekymre meg for  når Nav plutselig skal stoppe pengene og jeg står der uten å ha råd til mat til barna. Det var en lang og hard reise. Jeg var alltid så langt nede og sliten. Så mange ganger ville jeg gi opp alt, men barna, familien og alle mine flotte venner holdt meg oppe og ga meg mot.»

«Jeg jobbet så hardt alle plasser for å vise at jeg kan ta i et tak, at jeg gjør en god jobb. Men så ville bare kommunen her i Hå bruke Nav-folk for å tjene penger. Flere av plassene der jeg jobbet fikk de ikke ansette mer enn de få som var der fra før. Jeg  hadde aldri en sjanse til å få forsette.»

Takker alle som hjalp henne

«Det er viktig for meg å få takke alle som hjalp meg.  Folk samlet  inn penger til meg på Spleis via denne bloggen og i tillegg sendte folk meg penger på Vipps. Jeg har ikke ord for hvor mange flotte gavmilde folk som finnes på denne jord. Jeg er superglad.

«Pengene jeg fikk gikk til bil,  en Mazda 6. I tillegg til det fikk jeg dekket lappen av Jæren kjøreskole gjennom TV2 og Astrid Pedersen som driver firmaet Hjerte for mennesker. Jeg har dessverre ikke fullført enda. Jeg har teori og oppkjøring igjen. Det går sent, men bedre sent enn aldri.

Fikk kurs hos arbeidsgiver

Ved siden av jobben har Line fullført kurs ved Folkeuniversitetet støttet av arbeidsgiver: Økonomi, salg og service-kurs og sosiale medier.

«Dette er grunnen til at teorien ikke ikke har blitt tatt. Men nå skal jeg snart i gang.            Jeg blir helt rørt av å lese denne bloggen på nytt,» melder Line.

Fikk spahelg av Hjerte for mennesker

«Snille Astrid ordnet også  spahotell en hel helg med familien min og middag hos Egon på kvelden beggge dagene. Det var en super helg. Ikke minst fikk sønnen min bursdagsgave til Legoland i Danmark  av henne. Da ble han 7 år. Vi hadde aldri vært der,  så det var kjekt. Litt uheldig med været var vi, det pøste ned etterhvert – men det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! Vi slapp å stå i kø, for nesten alle gikk hjem.»

Verre å sitte hjemme

«Nå gleder meg til å gå på jobb hver dag. På grunn av smertene, hender det at jeg må gå å ta en pause fordi nakken låser seg. Men jeg synes det går greit.  Hjemme, når jeg er sliten,  hender det jeg har så vondt at jeg vil legge meg ned å grine.  Men jeg vil jobbe og stå på og ikke la meg knekke. Det gjør vondere å bare sitte hjemme å ikke gjøre noe.»

Du må fortelle folk at de må stå på og aldri gi opp håpet!» sa Line da jeg snakket med henne for vel et år siden. Livet er snudd på hodet og jenta som spadde grus er takknemlig: Line, med ny hårfarge, koser seg med sønnen (over) og en ny nevø under. Bildet med nevøen er fra april i år.

Brev til Erna

Utallige folk gruses i Nav-systemet, ikke bare Line. Jeg skrev til Erna Solberg om at galskapen må stoppe. Det ble en av mine best leste og delte saker. Siden er systemet strammet inn slike at flere mennesker mister stønaden. Les saken her: Kjære Erna: Et destruktivt Nav ødelegger mennesker

Aller best likt på min blogg er sakene om Line. Mer enn 8000 har lest og delt flere hundre har kommentert bloggene. I tillegg kommer alle de som har lest og kommentert sakene på FB.
Les alle bloggene om Line her:

Tips til Nav og Erna:

1. Gi navere ordentlig lønn: Folk på tiltak må få decent lønn for jobben de gjør. En lønn de kan leve av og som føles verdig. Det nytter ikke å sette folk til å grave grus for luselønn. «Hun skulle hatt timelønn i tillegg til NAV-stønaden på 13 000 kroner måneden,» sa mange. Og ja! For tobarnsmoren fikk det ikke til å gå rundt med så lav inntekt. Med real lønn ville hun ikke følt seg så utnyttet! Den tunge jobben gikk på helsa løs og gikk utover barna. NAV må aktivt finne mer passende jobber i nærmiljøet.

2. Ikke send folk på tulle-tiltak: NAV bør ikke få lov til å sende mennesker i tiltak der de ikke får fortsette. En fortalte meg at hun på NAV-tiltak jobbet til hun fikk blodsmak i munnen for å gjøre et godt inntrykk: Ikke i noen av jobbene fikk hun fortsette. Folk blir nedbrutt og tiltakene virker mot sin hensikt. Folk blir uføretrygdet grunnet  systemet.

3. Dropp pisk: Tvang og pisk virker ikke på folk som føler skam ved å være NAV-klient og sliter i systemet. NAV bør avsette lite dyktige konsulenter og heller bruke tiltaksmilliardene på å finne og skape arbeidsplasser og å gi lønnstilskudd til lokale bedrifter slik at de kan ansette folk heller enn å gi kortvarig tiltaksjobb.

4. Ja til kurs og utdanning: Folk i NAV-systemet må  i større grad få godkjent og oppmuntres til å ta kurs og videreutdanning de sårt trenger i et tøft arbeidsmarked – heller enn idiottiltak:  Mange blir straffet om de gjør noe selv. Det  er for dumt!

Les også: Du kan ikke se hva som feiler Heidi.

Les også: Alt vi ikke ser

Les også: Tiltak gjør at du havner nederst i søknadsbunken.

Har du en lignende historie, kontakt meg gjerne. .)