Annonse

NAV-Lines nye liv #NAVjegog

Husker du Nav-Line (28) fra Jæren som jeg startet innsamlingsaksjon for? Nav satte Line til å spa grus og vaske på et sykehjem. Hun slet på tunge tiltak med luselønn. Tobarnsmoren var langt nede og utslitt. Nå har lykken snudd: Drømmejobben fant hun helt selv.

«Du må fortelle folk at de må stå på og aldri gi opp håpet!»

Dette sier Nav-Line fra Jæren til Helsetine. Hun er glad og lettet. Etter fire år på tunge Nav-tiltak, har endelig lykken snudd! For kort tid siden fikk hun fast jobb i den nyåpnede butikken Extra leker på det lokale kjøpesenteret M44 på Bryne – og er hoppende glad. Hun fant stillingen selv på Finn og var en av de første som søkte. Jobben fikk hun fordi hun hadde gode referanser: Butikksjefen hadde hørt at hun er så flink til å jobbe!

Nav har ikke hjulpet henne og har lite å bidra med, er Lines erfaring etter fire år i det triste og nedbrytende systemet.

Skjermdump fra TV2 viser Line i lykkerus i ny jobb i lekebutikken.

Ble gruset i Nav-tiltak

Etter at TV2 filmet Line mens hun gravde grus i et grusprosjekt på Jæren for 13 000 kroner måneden i tiltakspenger, fikk hele Norge sympati for den unge tobarnsmoren med barn på 6 og 8 år.  Snille mennesker sendte bidrag til julegaver til barna hennes og hun fikk masse støtte-erklæringer.

Les TV-2 saken om Line som måtte spa grus på Jæren for Nav her.

Hele Norge raste over en arrogant kommunalsjef i Hå kommune

Selv engasjerte jeg meg i Lines sak på min blogg og responsen var enorm.

Aldri har jeg fått så mye engasjement på bloggen og så mange lesere som da jeg skrev om Line som slet i Nav-systemet. Veldig mange kjente seg igjen.

Enda flere syntes ikke en slik behandling av Line var verdig. Mange ble rasende da Tv2 viste et innslag hvor kommunalsjefen i Hå kommune uttalte seg arrogant. Line hadde på dette tidspunktet blitt tilbudt tiltaksjobb i en butikk fire mil unna på natten, et sted der toget ikke går. Kommunalsjefen ga uttrykk for at det var helt greit at småbarnsmødre reiser fra barna midt på natten for å delta i Nav-tiltak.  Dette utløste en storm av reaksjoner.

Selv la jeg ut en liten video hvor jeg sa som sant var – at jeg var sinna! Deler av denne ble til stor overraskelse vist på TV2-nyhetene. Se innslaget fra Tv2 her.

Skjermdump fra Tv2

Les Helsetines saker om Line her:

NAV-galskapen: Line blir utnyttet, det gjør meg rasende!

Slik gikk det med NAV-Line som måtte spa grus

Helt greit at en småbarnsmor jobber natta på tiltak; når toget ikke går

Hjelp NAV-Line med sertifikat og en bedre fremtid for seg og barna!

 

Vondt å høre hvor mye Line slet

Jeg hadde mye  kontakt med Line i perioden hvor hun slet som mest, og det var vondt å høre om hvordan hun hadde det. En dag var hun så sliten etter å ha bygget bruer på en fjelltopp i Navs regi at hun skrev til meg at hun ikke orket å bli filmet den dagen: Hun hadde gått mil etter mil på fjellet. TV2 ville komme hjem til henne enda en gang og følge utviklingen, men hun sa nei.

– Jeg føler meg dum, jeg blir nervøs og vet ikke hva jeg skal si, sa Line da vi snakket sammen. Jeg oppfordret henne til å prøve igjen en annen dag! Etter praten med meg, tok Line sjansen på filming med Tv2  igjen kort tid etter. Denne gangen gikk det bedre: «Jeg bare snakket uten å tenke på hva jeg sa, » fortalte Line meg på messenger.

Måten hun har stått frem på er beundringsverdig: Line er en viktig stemme i Nav-debatten – et vitne på hva mange utsettes for og hvor direkte helseskadelig det er å bli lempet fra tiltak til tiltak samtidig som man er redd for å miste pengene.

Var redd for å bli fratatt støtten

En annen ting som gikk igjen i dialogen jeg hadde med Line var hvor mye hun gruet seg til møtene med Nav. Hun var nedbrutt og følte de hadde lite å bidra med: Tidligere hadde hun opplevd både å miste støtten og få avslag på søknader om bistand til barna.

«De skal vel ta fra meg pengene ,» sa hun dystert en dag Nav-leder hadde innkalt henne til en uventet samtale:

Slik Line oppfattet det fikk hun beskjed om å komme å snakke fordi hun hadde vært på TV2, og hun måtte komme alene i møtet. Som en skjebnens ironi ringte Nav-lederen til meg  i samme minutt! Jeg hadde tatt kontakt med Lines Nav-kontor på mail for å informere om at jeg hadde startet en Spleis-aksjon for at Line skulle få førerkort: Jeg ville forsikre meg om at eventuell pengehjelp ikke ville føre til at Line mistet Nav-støtten.

Etter en kort prat, informerte jeg Nav-leder om at Line gruet seg til møtet med henne og ba henne ta hensyn. «Jeg skal ikke være sint på Line,» sa Nav-leder. Deretter begynte hun å stotre og mumlet at hun ikke kunne diskuterte en enkeltbruker med en hun ikke visste hvem var, og la raskt på røret.

Line og jeg fikk oss en god latter. «Vi klarte å skremme henne litt der,» fleipet Line. Heldigvis gikk møtet bra og hun fikk beholde Nav-pengene som såvidt holder til mat på bordet for henne og barna.

Lykken har snudd – Line får jobb og førerkort

En måneds Spleis-aksjon resulterte i at 30 snille mennesker bidro med penger. Før påske kunne jeg utbetale i overkant av 5000 kroner til Line. Noen har også valgt å støtte henne direkte. Men historien slutter ikke her. For samtidig tok Astrid Pedersen kontakt med meg. Astrid driver organisasjonen Hjerte for mennesker og er en ildsjel som i en årrekke har hjulpet vanskeligstilte mennesker: Astrid ville også  engasjere seg  i Lines sak. Takket være Astrid, har en lokal kjøreskole nå stilt opp med gratis kjøretimer, og Line starter kjøretreningen nå i vår.

Skjermdump fra TV2

– Det er fantastisk. Jeg har ikke ord, jeg er så rørt, sier Line takknemlig.

Og lykken fortsatte: Line fikk i vår også fast jobb i den nyåpnede lekebutikken Extra leker; helt uten hjelp fra Nav. Jobben fikk hun som før nevnt fordi hun er flink til å jobbe!

Skjermdump fra TV2

Les hele historien om Lines jubeldag:  TV2 var hjemme hos Line på Jæren da hun fikk beskjed om at hun fikk jobben i lekebutikken. I denne saken har  TV2 også nevnt at Helsetine startet innsamlingsaksjon for den unge tobarnsmoren. Det er veldig hyggelig! Les hele saken her.

Personlig må jeg si at det er fantastisk at en så trist historie fikk en så lykkelig slutt! Ikke bare er Line endelig ute av Nav-systemet, hun har også fått drømmejobben og får oppfylt drømmen om førerkort! Dette vil lette hverdagen med barna.

– Jeg er glad nå. De fleste kommer aldri ut av Nav-systemet, sier Line alvorlig. Hun stortrives hos Extra Leker og har fått et helt nytt liv. Nå tar hun seg en velfortjent kosestund med sønnen.

Skjermdump fra Tv2

Mange enkeltpersoner har engasjert seg i Lines sak og har ønsket å hjelpe henne både via TV2, min blogg Helsetine og direkte til Line selv. Det gleder mitt hjerte at det finnes så mange snille mennesker rundt i vårt lille land. På vegne av Line sier jeg tusen takk til alle sammen. <3

Har du en Nav-historie? Det er startet en aksjon som heter #NAVjegog . Denne hashtaggen kan du bruke på alle sosiale medier om du har en dårlig erfaring med Nav. Jo flere som engasjerer seg, jo bedre! Det er en Metoo-aksjon – for å sette fokus på hvor mange som har  det vanskelig i dette systemet.

Du kan bruke hashtaggen uten å si noe, eller fortelle noe personlig – om du vil det. Se Facebooksiden til #NAVjeg og her. 

Les også: Kjære Erna: Et destruktivt Nav ødelegger mennesker

Les også: Arbeidsledige og flyktninger må hogge trær i skogen!

Les også om Heidi og Cathrine som jeg intervjuet for Kamille for noen år siden: De fortalte om skammen ved å være avhengig av Nav som langtidssykemeldte på arbeidsavklaring.

Cathrine er sengeliggende med ME, men møter mye fordommer. Les storyen her: Alt vi ikke ser

Heidi har grått mye og er lei av å bli mistrodd: Fibromyalgi synes ikke utenpå. Les storyen her. Du kan ikke se hva som feiler Heidi