Annonse

I en turnhall i Oslo, fikk kommuneoverlegen i Nordre Follo beskjed om å ta på seg maska. Da ble hun sinna: «Det var god ventilasjon. Jeg hadde vasket hender, som vi vet virker.  Og jeg var frisk.» Hun ble krenket over Nakstads munnbindkrav og følte seg presset av VG i  en sak om koronasmittet spedbarn. Les hele saken her. 

Kommuneoverlegen i Nordre Follo Kerstin Anine Johnsen Myhrvold åpenhjertig på møte for Akershusjournalister:

 • Fikk ikke pizza fra sin faste restaurant på ledermøte med politikere da kommunen stengte ned 22. januar 2021: Budet nektet å levere mat til  Nordre Follo
 • Mener media hauset opp faren: Ble presset av VG i sak med baby som fikk kovid og gikk i forsvar
 • Følte seg krenket av Nakstads langvarige munnbindkrav
 • Raste over å bli påkrevd munnbind i turnhall med få mennesker. Hadde vasket hender og var frisk
 • Står fast på at ingen forskning sier at munnbind virker
 • Lærte å ikke stille nedslitt i gjennomsiktig, hudfarget genser på pressekonferanser
 • Det verste var at restriksjonene varte så lenge
 • Å stenge skoler og barnehager vet vi nå var helt unødvendig
 • Utbruddet i Nordre Follo kan ha ført til for strenge tiltak. «De som hadde angst ble nok enda reddere. Vi gikk ikke for samme strategi neste gang.»
 • Nevner koronatroll.
 • Underdødelighet er ikke bra det heller. De gamle skal dø av noe en gang.
 • Elsket å skrive på videregående. Vurderte karriere som journalist

Hva skjedde i maktens korridorer da Nordre Follo stengte ned i januar 2021?

Lenge har jeg lurt på hva som rørte seg bak makt-fasadene da Nordre Follo stengte ned grunnet et par syke på sykehjem 22.  januar 2021. Ordføreren fremsto med alvorstyngede øyne bak masken. Kommuneoverlegen, som nettopp hadde åpnet for skjenking og treningssentre, kom med kontrabeskjed:  Alt skulle stenge ned igjen i løpet av helgen. På storsentrene hersket full forvirring. For kommuneoverlegen i Nordre Follo Kerstin Anine Johnsen Myhrvold  klarte ikke å komme med noen klar beskjed. Fredag klokken 13 kom beskjeden om at kommunen var nedstengt: Alle skulle holde seg hjemme og ingen skulle reise på hytta.

Folk fra Nordre Follo ble nektet servering

Den lørdagen dro jeg på isbading på Hvervenbukta som vanlig – knappe 5 minutters kjøretur fra mitt bosted og ble skjelt ut av en dame fra Lørenskog: – Jeg hadde ikke lov til å bevege meg utenfor kommunen. På fjellet ble folk fra Nordre Follo nektet servering. Det var full texas – og som enkelte anerkjente forskere har ment i ettertid – en overdreven reaksjon.

Endelig har jeg kommuneoverlegen foran meg. I oktober 2022. Hun stiller som foredragsholder på en fagdag for Akershusjournalister og vil svare på spørsmål. Jeg tar et bilde og den vevre kvinnen retter ryggen. Kanskje er hun morgentrøtt som meg. Det er lørdag morgen klokken ti. Og overlegen har tre små barn som krever sitt.

Valgte å bli lege fremfor journalist – det var tryggere

Kommuneoverlegen i min kommune Nordre Follo er ellers en sprek dame, aktiv turner,  gift og bosatt i Oslo. Hun innleder, åpent og ærlig, med at hun på videregående var glad i ord og skrivekunst og vurderte å bli journalist. Journalist eller lege. Det måtte bli en av delene. Hun feiget ut: «Jeg valgte helsevesenet, det virket tryggere» sier hun etterfulgt av latter fra journalister i salen. Utvilsomt en tryggere jobb! Å jakte på nyheter i en turbulent mediebransje er risikosport.

Måtte stå til rette for hele presse-Norge

Men som kom pandemien. Den nyutnevnte kommuneoverlegen måtte ut i ilden og svare på de mest utenkelige spørsmål, både fra privatpersoner, institusjoner og pressen. Da Nordre Follo stengte ned grunnet et virusutbrudd på et sykehjem på Greverud i januar 2021, sa nestlederen Monica Biermann til henne at nå ble hun rikskjendis. Kommuneoverlegen måtte stille på pressekonferanser og stå til rette for hele presse-Norge.

Følte seg presset av VG – mener media hauset opp problematikken

Kommuneoverlegen i Nordre Follo Kerstin Anine Johnsen Myhrvold viser til et oppslag i VG om et spebarn som ble syk av kovid. Det måtte hun svare for. «Jeg var ikke akkurat bestevenn med den journalisten. Jeg gikk i forsvar.»  Hun kunne ikke påta seg skylden eller ansvaret for at den lokale legevakten skal ha sagt på telefon at spedbarn ikke blir syke av  kovid. Hun tenkte også at foreldrene burde tenke seg om før de gikk ut med historien: Det kunne bli vanskelig i ettertid. De kunne angre. I saken du kan lese under, går det frem at hun nektet å kommentere saken. FHI uttaler i artikkelen rent  generelt at barn blir lite syke av viruset, men at barn under ett år kanskje er mer utsatt.

De sa vi ikke skulle være bekymret – Amalie 1 måned coronasmittet

Jeg spør om hun følte seg presset av VG og annen media og at de hauset opp problematikken. Hun svarer et klart JA.

Følte seg krenket over munnbind-påbud i Oslo 

Enda klarere er hun når det kommer til kronikken hun selv skrev i Aftenposten: Der sier hun at hun følte seg krenket over å måtte gå med munnbind når det ikke er hjemlet i forskrift. Hun nevner også Charter-Svein og sier det må være lov å stille spørsmål. 

Les kommuneoverlegens kronikk her: Ingen er hevet over Smittevernloven, selv ikke Raymond Johansen.

Jeg kjenner meg igjen i det å føle seg krenket av maskepresset, og sier det.

Kommuneoverlegen står fast ved sine meninger.

Måtte på med maska i turnhall med god ventilasjon

«Vi prøvde jo å fjerne restriksjonene  i Nordre Follo og vi ville åpne opp treningssentrene og aktiviteter for barn og unge.»

Så ble hun, som bosatt i Oslo, møtt med munnbindkrav av Nakstad helt frem til august: Det var det ikke hjemmel for. Tiltak skal være kunnskapsbasert. Kommuneoverlegen er aktiv turner. I en turnhall i Oslo med få mennesker og i en sal med  god ventilasjon, ble hun møtt med munnbindkrav: – Få på deg maska. Da ble hun sinna.

«Jeg hadde vasket hender og holdt avstand som vi vet virker. Og jeg var frisk,» sier hun med trykk på frisk. Til en kollega på pressemøtet, er hun klar i sin tidligere uttalelse: «Det finnes ikke forskning som sier at munnbind virker.

Stilte til pressekonferanse i gjennomsiktig genser

Det å måtte være tilgjengelig 24/7 fikk sine følger. Hun  lærte mye. «Blant annet lærte jeg at det ikke er lurt å stille  nedslitt på pressekonferanse og ha på seg en tettsittende, hudfarget genser,» sier hun selvironisk og viser frem et bilde. «Det må jo se ut som om vi har kontroll. Det følte jeg at vi hadde. Jeg lærte å kle meg.»

Viruset var overalt

Da det sto på som verst, følte hun at hun var kommuneoverlege for alle i Nordre Follo: Hun nevner en episode der hun hadde kort ladekabel og satt sammenkrøpet under en benk for å svare på spørsmål. Det var helt vilt.

«Folk krevde svar på de utroligste ting, som om det var tryggere å handle i matbutikken på Kolbotn enn på Greverud.  Det kunne vi ikke svare på. Viruset var overalt,» sier hun kontant.

Å stoppe et virus, er ikke enkelt. Og var det riktig å stenge drøssevis av kommuner, med de følgene det fikk for folk?

Vi er tilbake til nedstengningen av  Nordre Follo 22. januar 2021. Det var, som jeg nevner for henne kun 2-3 gamle som fikk Delta-viruset på et sykehjem. Det var som hun selv bekrefter denne lørdagen – for flere uker siden.  De trodde det muterte, engelske viruset kun befant seg  der – men det stemte ikke. Det var overalt, også i andre kommuner.

På innspill fra undertegnede om for harde beslutninger og om folk som klikket,  sier hun: «De som hadde angst fra før, fikk nok enda mer angst. Vi gikk ikke for den strategien neste gang. Og ja, det var koronatroll.»

Ble nektet pizzaservering 

Selv ble jeg nektet levert et kjøleskap i denne perioden fordi jeg var bosatt i Nordre Follo. Budet ville ikke komme inn: Han var redd for å miste jobben. Også kommuneoverlegen ble rammet:

«Da vi satt på ledermøte i kommunen den helgen og bestilte vår faste pizza fra restauranten, så nektet budet å levere: Nordre Follo? Å nei.» 

Stort press fra presse og politikere

Det var jo grunnet beslutninger hun selv var med på å gjennomføre, tenker jeg, men sier det ikke. Selv skylder kommuneoverlegen i Nordre Follo Kerstin Anine Johnsen Myhrvold på regjeringen. Og jeg vet vet generelt at presset på å agere og å stenge ned var stort, både fra politikere og fra pressen. Kommuneoverleger i Norge som prøvde å dempe frykten, fikk sitt pass påskrevet. Noen fikk ikke være med på avgjørende møter i kommunen, andre ble sablet ned og sluttet i jobben.

Les sak her: Smittevernoverlegen i Bergen sa opp etter 8 måneder – fikk ikke være med å bestemme. 

Varte for lenge – skulle ikke stengt ned skoler og barnehager

«Det verste var ikke restriksjonene i seg selv, men at de varte så lenge,» sier kommuneoverlegen åpenhjertig.

«I dag vet vi at det å stenge skoler og barnehager var helt unødvendig,» fortsetter trebarnsmoren.

«Og underdødelighet er ikke bra det  heller: De gamle skal jo dø av noe en gang.»

Er samfunnsmedisiner  – ikke kommuneoverlege

Hun er pålagt å være i beredskap til langt inne i 2023 og virker frustrert over det. Forøvrig liker hun ikke ordet kommuneoverlege, for det høres ut som hun er fastlege for alle innbyggerne. Hun mener det hun driver med er samfunnsmedisin. Å være samfunnsmedisiner liker hun godt, for da får hun i tillegg  til å være lege også snakke med folk og skrive, som hun liker så godt.

«Det er vinn vinn. Men i andre kommuner gjør de det ikke sånn,» nevner hun i et hjertesukk.

——

Denne saken er basert på uttalelser og dialog med kommuneoverlege i Nordre Follo Kerstin Anine Johnsen Myhrvold på  årsmøte og fagdag for Akershusjournalister i regi av Norsk Journalistlag på Thon Hotel Arena, Lillestrøm 21-22 oktober 2022. Kommuneoverlegen deltok som første innleder på fagdagen lørdag 22. oktober, og ble presentert slik i programmet: «Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold forteller om sin opplevelse i møte med mediene da kommunen stengte ned i forbindelse med Delta-varianten av koronaviruset. Også satt av tid til spørsmål. Jeg, Tine Holm,  deltok som frilansjournalist og NJ-medlem bosatt i Nordre Follo.

 

Les også: Helsetines refleksjoner da Nordre Follo stengte ned i januar 2021: http://helsetine.no/5-utalelige-ting-med-ny-nedstenging-barn-far-ikke-leke-men-de-voksne-kan-ga-pa-polet/

Les også: Helsetines reaksjon da rektor roste 1-klassinger som måtte ta koronatest grunnet nedsteningen av Nordre Follo

http://helsetine.no/bekymringsmelding-rektors-rorende-hilsen-var-hyllest-til-barn-som-tok-coronatest/

Les også om Helsetines møter med koronatroll:

#coronashaming Jeg badet og tok retten og friheten tilbake

Til coronatrollet som jaget meg fra stranden. Du invaderte mine personlige rettigheter

Mistet lukt og smak etter coronavirus eller influensalignende sykdom? Sink kan hjelpe deg

Hemali: Jeg har sluttet å diskutere med meningsmotstandere

Derfor sier jeg nei til vaksinen: Jeg lar meg ikke presse; 5 personlige grunner

Sterk strid: Å bruke maske mot Corona-smitte kan gi større sjanse for å få viruset.