Annonse

Aftenposten lanserer ny podcast for kvinner 40+ med logo av en MUGGEN APPELSIN! Så pinlig. Vi er ikke råtten nedfallsfrukt! Vi er saftige blodappelsiner, vi er druer og vin som blir bedre med alderen, vi er pasjonsfrukt, vi er litchi, vi er moreller.

reis uten maske og vaksine

Du og jeg – vi er fersken

Jeg spør en ung mann hva yndlingsfrukten hans er. Han svarer fersken. -Og jeg, spør jeg ivrig. Hva er jeg. Hvis du tenker på meg som en frukt. Han svarer fort: – Fersken.

Jeg spør en annen. – Hvilken frukt liker du best?og hvilken frukt er jeg?  Han er dyktig. Han svarer ikke som i Aftenpostens 40-års-podcast: –  Du er en muggen appelsin. Nei, han sier: Du er min best in taste fruit. Så søtt.

Hva i huleste har Aftenposten tenkt på?

Aftenposten er helt på bærtur når de tror kvinner vil høre podcast med navnet Førti-ish, og bli sammenlignet med muggen appelsin. Så mange har kritisert Aftenpostens logo av råtten frukt på nylansert 40+blogg at de nå har bestemt seg for å vrake den. Programleder Marte Spurkland har beklaget og sagt hun er åpen for innspill. På hva da?! Her er det ikke noe å «videreutvikle.» De når ikke hjertet mitt.

40, feit og ferdig liksom?

Hva i huleste er det Aftenposten har tenkt på med denne nye kvinnepodcasten? Er det en antifeminist-kampanje på gang? Bare tre alle fordommene inn i hue på folk at du er 40, feit og ferdig. Alle vi som er eldre, vet at det ikke stemmer.

Muggen forretningsidé

Da jeg var 40 følte jeg meg dritung. Nå som jeg er litt eldre, føler jeg meg moden. I det hele tatt å sammenligne meg og andre yngre og eldre damer med muggen appelsin, ville ikke falt meg inn. Det fanger ikke tidsånden. Det er nedvurderende, fremmer komplekser, det er respektløst og  helt fjernt. Skal podcasten for menn hete sur og slapp agurk? Og hva skal damer på 50, 60 og 70 kalle seg? Råtten rosin eller tørr sviske klar for graven?

Fra rent av wreck til muggen appelsin 

Først hadde vi kjendistrioen på Frogner med Pia Tjelta i spissen som sa vi ville ende opp som Rent a Wreck om vi ikke tok botox på deres nyåpnede klinikk. Det er ingenting i veien med peeling, Restylane eller botox brukt på riktig måte av modne kvinner og ikke av ungdommer. Botox kan virke mot migrene og det kan være kvinnehelse. Det var måten de sa det på. At vi må være jaguarer og vil ende opp som bilvrak uten behandlinger. Det er selvsagt tøys. Menn liker naturlige kvinner, ikke barbiedukker på Frogner og jaguarer er oppskrytt. Å føle seg vel derimot, det fremmer psykisk helse.

Men så kommer neste skyts da – med muggen appelsin.

Verdens beste gløgg

 

Kjøttfulle blodappelsiner

Jeg har faktisk aldri sett en. Jeg skjærer skiver av frisk appelsin for å bruke på kanten av gløgg-glasset, min egen krydrede  glühwein. Jeg nyter fersk appelsinjuice med fruktkjøtt og føler meg fresh. Jeg tenker på  appelsin i påskefjellet – som noe lystbetont og positivt. Muggen appelsin? Det er ikke engang et begrep!  Jeg tenker på modne kvinner, som meg selv og andre, og ser for meg kjøttfulle blodappelsiner. Jeg ser honningmeloner, pasjonsfrukt, struttende bananer og kiwi. Vi er det ekstra krydderet, vi er limen i drinkglasset og din saftige gudinne. Vi er den gode vinen, den som blir bedre med alderen. Ditt alt.

Umoden frukt

Jeg har elsket frukt og bær helt siden jeg var liten. Jeg likte bringebær, blåbær, stikkelsbær, jordbær, solbær, rips, plommer og moreller fra mormors hage. Da var jeg en umoden frukt, litt som når du plukker frukten fra treet litt for tidlig eller tar for mye og blir syk fordi du har forspist deg på plommer. Senere: Multer og tyttebær gjorde jeg meg fort ferdig med. Jeg falt for pasjonsfrukt.

Frukt-flørt i klasserommet

I dag er jeg modne moreller.  Og det minner meg på historien fra klasserommet. Jeg var vikar for noen ungdommer. Og der var det en gutt med litt for mye testosteron og selvtillit som likte å sette fast lærere. Med sjarm, smil og blikk som bare en ung mann med kjekkas-tendenser klarer å få til, spurte han meg hva som var yndlingsfrukten min.

  • Hans var litchi. Han hadde vært i eksotiske strøk med familien i sommer og smakt den.
  • Litchi! Kjærlighetsfrukten. Det var avansert. Jeg rødmet som et modent og struttende jordbær. Jeg kom ikke på min favoritt, så jeg sa druer. Vi kan være blå druer med ost og god vin også. Vi kan være den gode vinen som blir bedre med alderen, men det var ikke det jeg mente.
  • Han forsto at jeg var satt ut, satte blikket i meg og lo.
  • Først dager etterpå kom jeg på hva jeg egentlig ville svart: MORELLER.
  • Du, jeg og alle dere andre som føler seg støtt av Aftenpostens podcast muggen appelsin, kan ha denne historien i bakhodet.
  • Det er mange menn som digger oss. Ikke minst må vi digge oss selv. Vi er ikke råtten nedfallsfrukt.  Vi er til og med bedre enn saftige, smakfulle og modne moreller. Vi er kjærlighet. Vi er LITCHI.

Hva er din yndlingsfrukt og hvilken frukt føler du deg som?

 

Foto: Victoria Francisca og privat

Her er de fem sunneste fruktene du kan spise  mens du hører på en bedre  podcast: Blåbær, appelsiner, epler, kiwi og jordbær.

Frukt er sunnest fersk  og ikke som juice. Her er de fire fruktene som beskytter mest mot diabetes 2.: Blåbær, epler, druer og pærer

Les også: Kritikk til Aftenpostens podcast: (Subjekt) 

Les også: Er eldre damer søppel som skal kastes? (Dagsavisen)

Les også: Skivebom å sammenligne kvinner med nedfallsfrukt (Adressa) 

Les også: Det sitter i hodet: Slik får du en mer leken overgangsalder!

Les også: Ikke snakk mer om pandemien; det går bra nå; la oss leve livet, det ene livet vi har

Les også: Pia Tjelta og Vanessa Rudjord har rett: Botox og fillers kan gi bedre psykisk helse

Les også. Venninnene mine nektet å være med: Slik taklet jeg sjokket på nakenspa

Les også: Grenseløs kjærlighet på ferie: Ta deg en Annema ; finn en Dundar!