Annonse

SAS reise streik

Norwegian, Flyr og RyanAir er selskaper du kan sjekke når SAS streiker. Her er noen tips til hvordan du kan redde sommerferien 2022. Saken er oppdatert 16.7.22.

Å være lei seg for at ferien ryker etter snart tre år med kovid, er normalt. På sosiale medier synes det kun å være lov å støtte pilotene: Bortskjemte nordmenn! lyder det.  Kritikken er lite nyansert. Streiken  har flere sider: Den kommer på verst tenkelige tidspunkt, den er svimlende dyr, vitner om dårlig ledelse, ødelegger SAS sitt renommé, kan føre til konkurs og at alle blir oppsagt. Og selvsagt er det synd på folk som har gledet seg til ferie.

Jeg har selv familie som booket ferietur med SAS til Spania og Kroatia i juli . Tui er ansvarlig for reisen til Kroatia. Det gikk dårlig.

SAS kansellerte turen en dag før avreise. De reisende fant ny og dyrere flybillett til Split med KLM  med mellomlanding. Lørdag reiste de på sin etterlengtede og velfortjente ferietur. Forhåpentligvis får Tui dem hjem.

Ikke avlys selv – ha is i magen

Den andre flyturen gjelder en reise til Malaga/Fuengirola der to familiemedlemmer skal ha et langvarig opphold. Mot slutten av juli kan SAS-streiken være avblåst og de hadde is i magen en stund. Å avlyse selv lønnet seg ikke. Selv med avbestillingsforsikring, ville de kun få igjen en del av pengene. Å booke nye billetter med Norwegian og Flyr ble dyrere. Avlyste SAS derimot, hadde de krav på hele billettutgiftene tilbake, og mulig kompensasjon. Mer om rettigheter nederst i artikkelen.

Slik gikk det: SAS kansellerte flyet til Malaga i slutten av juli, med tilbud om å fly senere samme dag eller å få tilbake pengene for turen. De reisende valgte det siste, og booket ny tur til Malaga med FLYR. De vil være sikre på å få reist. 

SAS-streiken rammer utallige som har gledet seg til ferie etter snart tre år med pandemi.

Hva gjør du? Og hvilke rettigheter har du om SAS-billetten ryker? Her er noen tips.

 1. Sjekk andre flyselskaper: Norwegian er et rimelig flyselskap mange benytter seg av. Du får kun håndbagasje med i lavprisbilletten. Det lønner seg å booke med bagasje, da får du også seteplass og kan ha en kabinkoffert i hyllen over deg på flyet. Sjekk også momondo.com eller finn reise for flere rimelige alternativer.
 2. Utsett reisen. Norwegian, Flyr og Ryanair har fulle fly og dyre billetter for øyeblikket. En reise jeg sjekket med Norwegian til Barcelona, kostet i begynnelsen av juli kroner 7000 en vei. Ved å vente til 21. juli, får jeg billetten til 790. Senere blir det enda billigere.
 3. Finn nye og rimelige reisemål. Sjekk restplasser. Jeg anbefaler varmt Tyrkia, der du får mye for pengene. Alanya, Side og Kemer er alle koselige feriebyer du kan få for en billig penge. Sjekk restplasser med Ving og Apollo. Jeg har selv vært i Kemer og Alanya i sommer, og stortrivdes. Det er ingen restriksjoner til Tyrkia, og du trenger verken visum, masker eller koronapass. Les mer om Tyrkia her. Tyrkia leverer alltid, enten du ser etter all inclusive feriesenter eller leilighetshotell
 4. Bulgaria er et solsikkert og rimelig valg. Sjekk restplasser og i siste liten tilbud på ulike nettsider.
 5. Sjekk Airbnb og rimelige hotell:  Rammes du av SAS-streiken, kan også hotellet ryke. I juli er mye dyrt. Tre hoteller jeg sjekket i Barcelona og kjenner godt, tar i juli to og tredobbelt av prisen jeg betalte: Catalonia Avinyo koster 1997 nkr for en natt og Hotel 45 Barceloneta 2704. Hotel Oasis nkr 2567.  Rimeligere hoteller i det gotiske området er nede i 1030 per natt på booking.com. Klarer du å bo på hostel, kan du få en seng for 358 per natt, for eksempel på Casa Gracia eller Sea Hostel Barcelona. Det siste er rett ved stranden. Sjekk i såfall hostelworld.com for sovesal og enkeltrom eller søk på billigste alternativer på booking.com så kommer tilbudene opp. Sjekk også SnapTravel for gode tilbud.
 6. Ta bilen: Her gjelder det å tenke kreativt. Har du planlagt, som mine familiemedlemmer å leie eller kjøpe bil på reisemålet, kan du i verste fall kjøpe bilen her og kjøre nedover – slik som denne kreative guttegjengen som er på vei til Split i Kroatia. Det gjelder å tenke nytt og ha eller lage en plan B. Kudos også til familien som kjørte bil til Tyrkia. Sporty!
 7. Bli hjemme. Orker du ikke stresset med å finne ny tur? Har du ikke råd? Bli hjemme, nyt sommer-Norge, lag strandfest eller hagefest, ta deg en tur på sjøen eller spa, les en god bok, hør med arbeidsgiveren om du kan ta ferien en annen gang, spar penger og planlegg en enda bedre tur neste sommer – eller til jul.

Rettigheter under SAS-streiken

Det frustrerende i reisebransjen er at det kan ta både måneder og år før du får tilbake det du har krav på, som refusjon av flybilletter. Nå må du gå rett på SAS; mail, telefon og chat. Forsikringsselskapet dekker ikke forhold under streik.

Jeg refererer her til  Nettavisen som har gode tips:

Dette har du krav på fra flyselskap som SAS og Norwegian om din flyvning rammes av streik:

 • Hotellopphold og transport til og fra flyplassen om du blir booket om til en avgang neste dag, og ikke kan vente hjemme, om flyet er forsinket eller må ombookes av andre årsaker.
 • Ombooking av billetten eller billetten refundert.
 • En erstatningssum som skal dekke tap du måtte ha grunnet endringen av planlagt reise. Denne ligger normalt på 250 til 600 euro, og er en såkalt «standardisert kompensasjon». I norske kroner kan du  få dekket mellom cirka 2600 kroner og 6300 kroner – avhengig av valutakursen. Flyselskapet kan på enkelte vilkår utbetale kun 125 euro, altså cirka 1300 norske kroner, i standardisert kompensasjon. (Hele artikkelen, link til Nettavisen over.)

Les også:

 1. Slik reiser du til Tyrkia; disse restriksjonene gjelder sommeren 2022
 2. Zumba med dansedronningene i Kemer, Tyrkia; åtte år etter
 3. Sydenferie: Rimelig strandhotell med good summer vibes
 4. Nordmenn dropper trening på sydentur; Jeg vil drekka og kose meg!
 5. Lyst til å bli igjen? Slik forlenger du ferien til rimelig pris
 6. Grenseløs kjærlighet på ferie: Ta deg en Annema; finn en Dundar!
 7. Fleip eller fakta? 14 myter om sommerferie
 8. Sov godt: Kaffe kan gi deg bedre søvn; les 14 natt-tips
 9. Vektnedgang i sommer: Middelhavskost kan gi deg en slankere ferie
 10. Ville historier fra Barcelona: Hvordan bo billig i Spania og hvordan du holder ut.

Bildene er fra Bliss Beach, Royalisa Palmiye Beach på Kleopatrastranden, Alanya, Tyrkia sommeren 2022. Bildet i rød kjole er fra Cooks club Alanya Beach.

Hotellene jeg bodde på i Alanya , kan du lese mer om her. Tyrkia leverer alltid, enten du ser etter all inclusive feriesenter eller leilighetshotell

I tillegg testet jeg ut Viking Star i Kemer. Jeg bodde også på Blue Hawai hotell i Alanya under, også et rimelig alternativ.

Jeg reiste ned til Antalya fra Gardermoen med Ving, fant egen bil-transport til Kemer og tilbake til Alanya og tok Norwegian hjem med egenbestilt transfer til flyplassen. Transfer Alanya-Antalya kostet 20 euro. Transfer Alanya-Kemer 63 euro.

Restriksjoner borte – mange flyr

Det er frustrerende å miste ferien når SAS streiker, selv om vi forstår at pilotene streiker for bedre vilkår. Trøst deg med at det er lett å finne alternativer. Og du slipper restriksjoner og maskene! Selv ble jeg nektet å fly hjem med Norwegian fra Las Palmas i mars ; jeg hadde maskefritak som ikke ble godtatt i en vannkiosk. Det var traumatisk. Les om flymarerittet her.  

Ville kjøpe vann, ble nektet ombordstigning: Jeg ble dumpet som en vare på flyplassen