Annonse

HOAX: Rett fra Tyrkia for å ta avstand til munnbind og restriksjoner. Dette er den første demonstrasjonen mot lockdown i Oslo. Oktober 2020. 

Jeg sa jeg aldri har brukt munnbind. Jeg overdrev. Her bekjenner jeg mine synder. Har du brukt maske? Hvor og når? Hva gjorde det med deg?

Fløy uten maske til Tyrkia

Jeg sa nei til masker allerede i mars 2020 med denne bloggen:

Sterk strid: Å bruke maske mot Corona-smitte kan gi større sjanse for å få viruset.

Likvel må jeg til slutt krype til korset:

Første gangen jeg har en maske i hånden er på Røde Kors i september 2020. Jeg får en for å bruke på fly. Før avreise kjøper jeg også min første og eneste eske med munnbind. Det sitter langt inne. Jeg føler på en sterk motstand, men tør ikke annet. Jeg har hørt at det er strengt i  Tyrkia. Masker blir ikke brukt på turen. Jeg flyr til Antalya med Norwegian uten munnbind, med legeattest. Dette er i september. De seks ukene i Tyrkia går fint med maske på armen – med noen få unntak:

Tyrkia

 1. Burger King i Alanya:  Jeg får ikke betale hamburgeren jeg har bestilt uten maske. Jenta i kassa gir meg et munnbind i  hånden. Jeg er for sulten til å avslå. Masken er kun på et minutt, så er det over. Et nederlag, men jeg blir mett den dagen.
 2. All inclusive-regler:  Jeg tar inn på all inklusiv hotell noen dager etter en uke på et lite, koselig familiehotell. Der får jeg ikke hente mat i buffeten uten munnbind. De tar temperaturen på meg hver gang jeg spiser også. Jeg flytter fort derfra.
 3. Just for fun: På båttur i Tyrkia tar en svensk bekjent et morsomt bilde av meg i sjøen med maske. Ombord bruker vi selvsagt ikke munnbind.
 4. Shoppingsenter med overvåking: Sammen med min svenske bekjent er jeg innom et stort shoppingsenter i Oba. Det er like strengt som på flyplassen. Bagasjen blir scannet av vakter ved inngangen, de måler temperaturen og det er maskeplikt. Etter en halv time i senteret får jeg nok og drar.
 5. Bikini-handelen:  En dame ber meg på shopping i byen og jeg får ikke entre butikken med badetøy uten maske. Har aldri kjøpt en bikini så fort for å komme meg ut. I andre butikker går det greit uten.
 6. Behovet for medisiner vinner: Jeg blir syk og trenger medisiner. Apoteket jeg er innom krever maske. Søren.  Apoteket et stykke unna krever ikke maske, der går jeg neste gang.
 7. Avreise-shopping: Jeg forviller meg inn i et ukjent supermarked avreisedagen – over 6 uker etter ankomst. Der gir de meg en maske før jeg rekker å forlate butikken.  La gå da.

Norge

Frisøren får panikk:

Jeg har kun brukt maske i Norge en gang. Det skjer hos en ung frisør på Adam og Eva i Ski, våren 2021.  Senteret er nedstengt, og det er dystopisk stemning. Jeg striper håret. Hun får plutselig noia og sier hun kommer for nær ansiktet mitt. Motvillig går jeg med på å ta på meg masken hun gir meg mens hun farger håret foran. Jeg synes synd på henne. Hun har et lite barn, hun er redd for barnet, for barnehagen, for sjefen, for å gjøre noe galt, hun er forvirret, hun vet ikke, hun har reddet en kollega som nær besvimte med masken på og overtatt kunden hennes. Hun er sliten og lei av å ikke få være seg selv, hun mister sin identitet med maske på,  hun kjenner ikke igjen folk, selv ikke kolleger. Mye på en gang. Hun puster ut og takker tre ganger. For at jeg går med på det. Å bruke masken noen få minutter. «Du får ikke puste, sikkert? Så snilt av deg. Takk.»

Disse gangene havner jeg i trøbbel i Norge uten maske: 

 1. Sint vekter i julerushet 2020: En bitchy vekter på polet på Vinterbro før jul. Han sier han kan nekte meg adgang uten maske. Jeg slipper inn likevel og klager til ledelsen som beklager og setter inn en mer sympatisk vekter.
 2. Vekter ruset på seg selv, påsken 21: Vinmonopolet på Kolbotn. En vekter skriker til meg i køen at jeg må holde to meter avstand i butikken siden jeg ikke har maske. Flaut. Jeg sier jeg er lei. Han roper:  «Nå synes jeg du begynner å bli ganske gæren.»  På vei ut angrer han og ønsker meg en god dag. Lol.
 3. Restaurant i Oslo, Egon, vår 2021. Vi er 5 uten munnbind. «Hvor er maskene deres?» Jeg sier at alle er fritatt og vi går inn.
 4. Den redde frisøren på Sayso, Kolbotn, mars 21: Hun er ung, redd og blond og skal møte sin mor. Hun kan ikke farge bryn uten at jeg har maske. Det blir for nært. Da dropper jeg den behandlingen og hun fikser kun håret.
 5. På hotell i Oslo med Margrethe, mars 21: En resepsjonist er livredd og skvetter unna. Det er like før hun får nervesammenbrudd. Til frokost neste dag er en ny resepsjonist oppgitt: «Fritatt? Begge to?» Det ender bra. Vi tar Über uten masker også. De synes påbudet er like teit som oss.
 6. Den usikre frisøren på Sayso i Ski, vår 21: Jeg kommer ikke inn uten maske. Da sier jeg farvel til Sayso for godt. Faktisk går det helt fint å ordne håret selv til den festen.
 7. Gjenåpnet storsenter på Lambertseter vår 21: Her driver de ulovlig overvåking av kundene. En vekter kommer løpende idet jeg entrer senteret: «Ta på deg maske.» Jeg sier nei, drar hjem og sender klage. Senterleder svarer: Hun har satt inn nye vektere gjenåpingsdagen. Har jeg kanskje møtt en av disse?
 8. Opphisset ansatt på Select, Strømmen vår 21: Jeg kjøper en sportsdrikk før zumbatrening. Han roper og skriker om masker. Jeg viser til fritak og forskning. Han gir seg ikke. Før jeg kommer til kassen. Da river han av seg munnbindet og kaster det. Han har hodepine og orker ikke mer: «Kommer sjefen, blir det bråk.»
 9. Kondomeriet i Ski, våren 2021. «Her bruker vi maske.» Jeg takker for meg og går på apoteket ved siden av.
 10. Hudpleiefolka som klikker: Hos beauty-salongen i Ski skriker  de opp om munn- bind. I juni 2021 ! Jeg holder på mine rettigheter. Dagen etter skriver eieren til meg. Han beklager opplevelsen og sier at maskepåbudet er opphørt.

Takk til alle søte, forståelsesfulle ansatte i kasser, i butikker, på sentre, på restauranter, hos tannleger, leger, i salonger, i taxi, på fly og på tog som har møtt meg med et smil i dette annerledesåret, takk for alle betroelser og for at dere har holdt ut med maskene. Takk til alle maskekritikere som har delt historier og gitt støtte.

Måtte dette aldri skje igjen. Masker virker ikke og er skadelige.

Nå vil jeg høre om dine opplevelser! 

 

 

Les mer om mitt syn på masker:

Sterk strid: Å bruke maske mot Corona-smitte kan gi større sjanse for å få viruset.

Her er de nye munnbind-reglene! Finn 2 feil.

Maskepåbudet tok slutt. Nok er nok: Bye, bye, munnbind

Derfor støtter jeg maskebrenningen: Bidrar til kjærlighet og en bedre verden