Annonse

«Alle er lykkelige på sommerferie.» Det er mange myter om ferie og fritid som ikke stemmer! Noen krangler, noen skjuler seg bak en fin fasade, andre er ikke på ferie i det hele tatt. Les 14 myter om sommerferie. Fleip eller fakta? Hva mener du?

  1. Alle andre er på sommerferie. Det stemmer ikke. Mange bruker sommerferien til å jobbe eller til å pusse opp huset. En tidligere kollega la heller på terrassen i ferien. ”Ferie er å gjøre noe annet,” sa han. Det var altså ikke Maldivene han siktet til, men jobbing på hjemmeplan!
  2. Alle er på hytta i ferien. Det stemmer heller ikke. Riktignok liker mange å dra på hytta året rundt, men veldig mange har ikke egen hytte og noen foretrekker helt andre ting enn å sitte på en hytte uten innlagt strøm og vann langt ute i ødemarken. Noen drar på loffen til Miami og tar inn på hostel i stedet.  (slik som redaktøren bak denne artikkelen.)
  3. Alle er lykkelige i sommerferien. Det er heller ikke sant. Mange holder  på fasaden. I virkeligheten gruer de seg til å tilbringe 20 dager med svigermor på hytta. Hvorfor er hun alltid med? Unger skriker og foreldre krangler. Det er ikke uten grunn at mange oppsøker samlivsterapeut etter ferien, og at dårlige forhold kan ryke før sommeren er omme. Ikke alle tåler å tilbringe så mye tid sammen. Det er viktig å la alle få alenetid, og få gjøre noe de har lyst til: Trenger en sol og varme i syden og en annen fisketur i ødemarken, er det bedre å feriere hver for seg.

4. Mye sex er viktig i ferien. Delvis sant. Jeg har hørt om par som kun har sex på ferie, det er da de har tid og slapper av nok til å orke sengehygge! Hjemme kan det gå måneder mellom hver gang. Men er dere slitne, så kan det å ha sex lett kjennes som et prestasjonspress og særlig på sommerferie hvor man skal ha det romantisk og hyggelig. På en hytte med storfamilien er det ikke lett å få det til; dere må være stille eller låse barna ute. Barnevakt er tingen. For mange kan den gode, nære samtalen og kjærtegn være vel så viktig i ferien- da kommer parforholdet inn i et godt spor og hvem vet hva det kan føre til? Ikke stress med det, la ting komme naturlig. Er du singel, så er det lov å prøve seg, men husk beskyttelse og ta vare på deg selv. En kortvarig romanse kan være spennende, men vær forberedt på nedturen etterpå.5. Dyre ferier på luksushotell er best. Det er ikke alltid det stemmer. Store, dyre hoteller kan bli sterile og det er vanskelig å bli kjent med folk. Familier har nok med seg og sitt. Ser du mange bli kjent med nye mennesker på Vingresorter og all inclusive-hoteller? Da barna var små reiste jeg alene til et slikt hotell, og ingen snakket til meg en hel uke! Det var en av mine mest ensomme ferier. Barna koste seg mens jeg var helt utslitt da jeg kom hjem. Senere fant jeg en gjeng likesinnede å reise med, og det var morsommere, bedre og mer avslappende.

6. Små hoteller har dårlig service. Tvertimot, du kan oppleve mer personlig service på hosteller og små hoteller og der er det lettere å bli kjent med andre også. For single som reiser alene er hostels en fin mulighet. Du betaler 3-400 kroner natten, får ofte gratis frokost og middag og nye venner på kjøpet samt muligheten til å delta på turer og events. Dagens hosteller er mer moderne og har mer kvalitet enn de gamle ungdomsherberbergene og du treffer også voksne mennesker her, selv om de er mest populære blant de unge

7. Jeg har ingen å reise med, så jeg må bli hjemme. Dette er noe av det verste jeg hører! Det blir mer og mer vanlig å reise alene og det finnes mange aktivitetsferier og gruppereiser du kan slenge deg med på. ”Reiser du alene?” har det hendt folk har spurt meg om når jeg har vært på gruppetur. F.eks nå sist på Ving treningsreise til Kypros: ”Nei, svarte jeg, vi var 39 og vi ble møtt med goodiebags av smilende reiseledere allerede før innsjekk på Gardermoen. Så allerede før flyet lettet, hadde jeg flere nye venner!» Det er hvordan du ser på det. Å reise med bare en venn eller venninne, kan bli stusslig, og du er avhengige av å please den ene. I en gruppe gjør du som du vil.

8. Borte bra, men hjemme best. Det stemmer ofte, men ikke alltid. Jeg for eksempel føler et tyngende ansvar for hus og hjem når jeg er hjemme, mens når jeg er på reise, letter trykket og jeg flyr av gårde og er en helt annen. Det føles deilig og befriende. Da påpeker noen alltid «hvordan har du råd til å reise så mye», eller «det er ikke bra å flykte fra ting» – men jeg vet hvordan jeg sparer til en ferie, blant annet ved å aldri kjøpe nye møbler og annet utstyr til huset,  og jeg flykter ikke, jeg kan det ikke, men jeg evner å leve i nuet når jeg reiser samtidig som jeg lander med bena på bakken.

9. Jeg har ikke råd til ferie. Dessverre stemmer det for mange enslige og mange familier med dårlig råd. Men det finnes alltid muligheter! Det finnes foreninger som arrangert ferier for fattige og du kan søke om stønad til ferie om du har barn via Barnevernet eller Nav. Eier du bolig, kan du ta avdragsfrihet på lånet noen år, det letter veldig. Du kan selge bilen, leie ut huset og dra på jordomseiling. Leier du er det verre, men du kan spare opp penger til ferie, for eksempel en campingtur, ved å droppe kafébesøk, øl og sigaretter og reise når det er billigst – utenom skoleferien.

10. De fleste planlegger ferie et halvt år i forveien. Det stemmer, men bare delvis. Jeg kjenner mange som venter till siste sekund og drar med en kompis på hytta eller til syden på restplass. Reiser du med barn og  familie kan de være en fordel å booke i forkant, men som sagt – det finnes mange ubestemte sjeler som bestemmer seg i siste sekund. Kanskje en av de vil reise med deg? Mange synes også det er greit å nyte feriedagene hjemme med en kaffe i sola og en god bok.

11. De med flest feriebilder på Facebook er de mest lykkelige. Dette er  en myte. Faktisk er det noen som hevder at de som legger ut flest bilder av seg selv og kjæresten, sliter mer med forholdet mer enn de som ikke har behov for å vise frem feriebildene. Så kanskje er de du misunner mest ulykkelige?  Fasaden kan se fin ut, men du vet ingenting om hvordan folk har det innerst inne. De færreste legger ut bilder når de krangler med mannen og når barna er ugreie – eller når de er syke.

12. Noen har barn som lykkes med alt – også i ferien. Slik følte jeg det som alenemor. Jeg hadde en sønn som slet med konsentrasjon og fikk klage-mail fra læreren. Alt var feil: Han gjorde ikke lekser og var urolig.  Samtidig fortalte bekjente om barn som fikk 6 i alle fag og var best i idrett. Selvsagt var de også på de fineste feriene! Jeg har sjelden følt meg mer mislykket som mor. Lyspunktet var humanistisk konfirmasjon; han stilte på alle møtene sammen med en kamerat og gjennomførte camp refugee i skogen med glans. Å se ham motta rose og diplom under den flotte seremonien, var gull verdt. Endelig noe vi mestret. Det var ikke noe i veien med meg eller gutten; det var skolen som gjorde sønnen min til en taper. Andre slet med verre ting, men de fortalte det ikke – verken om jenta som var borti stoff eller om gutten som satt deprimert i kjelleren og nektet å være med på ferie: Vi derimot, var i Hellas og Egypt med andre aleneforeldre. Jeg hadde en gutt som fikk venner i løpet av 20 minutter, var aktiv,  sosial, en racer i vannet og tok dykkerlappen.  Det var bare ingen premie å få for det.

13. De vakre har flere å flørte med og får bedre service. Det er delvis sant. Men det er ingenting som tyder på at utseendet gjør deg lykkeligere i ferien. Kan hende får du flere tilbud, men du kan også bli utsatt for mye uønsket oppmerksomhet, sexpress og lykkejegere. Og så er det dette med valgene: Både menn og kvinner har stått frem og fortalt om mange hundre Tinder-dater, men de har ikke klart å finne kjærligheten selv om tilbudene har stått i kø. De ble desillusjonerte og ulykkelige. Møt andre med et smil, vær hyggelig og positiv og kle deg pent, det holder i massevis for å få en vellykket ferie. Ungdomskjæresten er ofte bedre i det lange løp enn den spennende ferieflørten. Eller hva med ja takk, begge deler? 😉

14. Det gjelder å ha en fin ferie å skryte av på jobb eller skole. Dette er sant. Barn har blitt mobbet fordi de ikke har vært i utlandet i ferien. Feriepresset er helt sjukt! Jeg mener ikke at du skal juge opp en spennende ferie eller ferieflørt. Finn på noe annet å skryte av! Du kan fortelle om hvor gøy det var å telte i hagen eller om alle kveldene med vin og god mat på terrassen eller på Sognsvann – du kan lære deg salsa, golf eller leie ut gjesterommet på AirBnB og få besøk av folk fra hele verden og samtidig tjene penger på det. Det er bare fantasien som setter grenser. Nabofruen som legger ut bilder fra luksuscruiset har trolig kjedet seg mer enn deg, og kranglet med gubben i tillegg – mens du har fått nye bekjentskaper. Mulig har det blitt lite sex også (på grunn av utakknemlige unger, barnebarn – og svigermor) mens du har hatt en kjekk italiener boende hos deg i tre uker. Eller kanskje har du bare slappet av og det er bra nok. Legg listen lavt, og ha små forventninger, så blir du ikke skuffet.

Hva er dine beste ferietips?

Les også: Ikke gjør for mye i ferien!

Les også: Slik får du mer sexlyst

Les også: Lær deg knepene: Slik blir du en bedre kjæreste!

Les også: Det sitter i hodet: Slik får du en mer leken overgangsalder!

Les også: Sofie raser mot feriepresset

Les også: 10 enkle tips til deg: Slik blir du sunnere

Les også: 10 reasons to love salsa

Les også: Er det trygt å reise til Tyrkia?

Les også: Det du må vite om Barcelona!

Les også: What I learnt in Florida: The American Dream does not exist, here are 6 reasons why

Les også: Sophies story: After hard times, dreams can come true